• No results found

Framtida forskning

2.3 ”Simon Lindbergs tal från båtaktionen utanför Riksdagshuset i Stockholm den 25 augusti 2018”

2. Vi svenskar är på väg att bli minoritet i vårt eget land

3.4 Framtida forskning

försvagade maktposition på grund av inverkan från utländska stater.60 Samma typ av grundvärderingar kan vi se i Simon Lindbergs tal. I samtliga tre tal talar Lindberg om det svenska folkets undergång, folkmordet på den svenska befolkningen, grundlagsändringar för att säkerställa att Sverige inte längre ska vara svenskt och korrupta globalister som har mutat riksdagspolitikerna. Rädslan för förlusten av identitet som ras är ständigt närvarande och utgör i två av talen grunden för argumentationen. Detta är tydligast i talet från Båtaktionen. Undantaget är talet från Almedalen då Lindberg grundar sin argumentation mer i problematiken med Sverigedemokraterna, rädslan för förlusten av identitet som ras är dock ständigt närvarande i talet.

Casmir förklarar att Hitler stödde dessa två rädslor med att den judiska rasen var en underlägsen och destruktiv kraft i Tyskland.61 På samma sätt argumenterar Lindberg för att invandrarna och ”främlingsgängen” som han benämner dem är en destruktiv kraft inom Sverige som måste avlägsnas och deporteras från landet. I två av talen ger Lindberg exempel på hur främlingsgängen förstör Sverige. När Lindberg talar om hur främlingsgängen förstör Sverige så är används främst gruppvåldtäkter som exempel.

På samma sätt som Adolf Hitler höll fram förlusten av identiteten som ras och utländska nationers påverkan som de största problemen i 1930 och 40-talets Tyskland och knöt dessa till en destruktiv och underlägsen minoritet i samhället kan vi se Simon Lindberg göra detsamma i 2010-talets Sverige.

3.4 Framtida forskning

Den framtida forskningen har mycket kvar att hämta inom den högerextremistiska retoriken. Den här analysen har som tidigare nämnt endast fokuserat på tre tal av Simon Lindberg. Tre tal kan vid första anblick tyckas otillräckligt för att skapa en tydlig bild av den högerextremistiska retoriken. I en uppsats med större omfång hade med fördel fler tal kunnat tas med, dels från Lindberg men framförallt från andra personer inom den högerextremistiska rörelsen.

Fredrik Vejdeland och Per Öberg är exempel på två högt uppsatta medlemmar inom Nordiska motståndsrörelsen som också är frekventa talare vid olika manifestationer och demonstrationer. En analys av Lindberg, Vejdeland och Öbergs tal skulle tillsammans ge en ännu djupare och tydligare bild av den högerextremistiska retoriken i Sverige. Det skulle också

60 Casmir 1968. s. 15.

39 vara relevant att analysera tal över en längre tid för att se hur retoriken utvecklas i takt med att samhället förändras. Nordiska motståndsrörelsen har även en tidskrift online där de publicerar nyheter, krönikor och artiklar. Det skulle vara av intresse att analysera retoriken i publikationerna på Nordfront.se och jämföra den med retoriken i de tal som hålls offentligt för att identifiera mönster och eventuella skillnader.

En jämförande studie av Nordiska motståndsrörelsens och Sverigedemokraternas retorik skulle kunna syfta till att utröna retoriska likheter och skillnader mellan det dominerande högerextremistiska partiet och dess närmsta motsvarighet i riksdagen.

3.5 Sammanfattning

I den här uppsatsen har högerextremistisk retorik och argumentation analyserats utifrån ett pragmadialektisk perspektiv. Metoden som använts är pragmadialektisk argumentationsanalys och presenteras och redovisas av Mika Hietanen i antologin Retorisk Kritik. Syftet med analysen var att bidra med en ökad förståelse för hur den högerextremistiska retoriken är konstruerad och hur dess publik beaktas. För att uppnå syftet har tre politiska tal av Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg analyserats. I analysen har argumentationen strukturerats, analyserats och evaluerats. Publikanpassningen har diskuterats utifrån Chaïm Perelmans auditoriebegrepp som presenteras i den andra utgåvan av Retorikens imperium som översatts till svenska av Mats Rosengren.

Analysen har visat att Simon Lindbergs argumentation till största del består av samordnad argumentation som är konstruerad utifrån hans djupa ideologiska övertygelse. Kärnan i Lindbergs argumentation tycks vara rädslan för förlusten av det svenska folkets identitet som ras och de problem han ser med det rådande politiska systemet. Lindberg talar i samtliga tal om det svenska folkets undergång och hur det är politikernas fel att Sverige ser ut som det gör. I evalueringen har argumentationen i samtliga tre tal visat sig vara problematisk. Grunden till problematiken med Lindbergs argumentation kan tänkas finnas i hans nationalsocialistiska övertygelse. Den världsbild Lindberg målar upp i sin argumentation stämmer till låg grad överens med den faktiska verkligheten. För att Lindberg ska få genomslag för sin argumentation tvingas han vända sig till ett partikulärt auditorium där den presenterade världsbilden är generellt accepterad.

40

3.6 Avslutning

I avsnittet Tidigare forskning nämndes att en lucka i forskningsläget gällande den högerextremistiska retoriken hade identifierats och att uppsatsens ambition var att fylla den luckan. Den här uppsatsen har inte och kan inte på egen hand fylla den luckan men min förhoppning är att en första sten har lagts i grunden för att bidra till forskningen om den högerextremistiska retoriken.

41

Källor och litteratur

Litteratur

Blomberg, Helena, Båtefalk, Lars, Stier, Jonas, Rapport från högskolan Dalarna, Extremistisk ideologi i den retoriska kampen om sanningen – fallet Nordiska

motståndsrörelsen på sociala medier och lokalpress (IKUD 2018:5), Dalarna: Högskolan Dalarna 2018.

Bytwek, Randall L., Bending Spines: The Propagandas of Nazi Germany and the German Democratic Republic, Michigan: Michigan State University press, 2012.

Casmir, Fred L., Nazi Rhetoric: A Rhetoric of Fear, Todays Speech vol. 16, 1968:3.

Hietanen, Mika, ”Argumentationsanalys för retoriker”, Retorisk kritik, Otto Fischer, Patrik Mehrens & Jon Viklund (red.), Ödåkra: Retorikförlaget 2016 (andra upplagan) s. 35–51. Hänvisas till som Hietanen 2016a.

Hietanen, Mika, ”Fallasianalys för retoriker”, Retorisk kritik, Otto Fischer, Patrik Mehrens & Jon Viklund (red.), Ödåkra: Retorikförlaget 2016 (andra upplagan) s. 53–67. Hänvisas till som Hietanen 2016b.

Lindqvist, Janne, Klassisk retorik för vår tid, 2. uppl., Lund: Studentlitteratur, 2016.

Lööw, Helene, Nazismen i Sverige 1924–1979: pionjärerna, partierna, propagandan; Nazismen i Sverige 1980–1999: den rasistiska undergroundrörelsen: musiken, myterna, riterna; Nazismen i Sverige 2000–2014, Stockholm: Ordfront förlag 2016.

Perelman, Chaïm, Retorikens imperium, övers. Mats Rosengren, Ödåkra: Retorikförlaget 2013.

42 Rånge, Matilda, Nordiska Motståndsrörelsen – ”Hollywoodnazister” eller hets mot

folkgrupp?, C-uppsats framlagd vid Avdelningen för retorik, Litteraturvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet 2017.

van Eemeren, Frans H, Grootendorst ,Rob, A Systematic Theory of Argumentation, Cambridge University Press: Cambridge 2004, kap.5 “Analysis as Reconstruction”.

Otryckta källor

Carlén, Linnea, “Forskaren om NMR: ”De bygger upp en energi som kan övergå i våld””, SVT Nyheter, 3/6 2018, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskaren-om-nmr-de-bygger-upp-en-energi-som-kan-overga-i-vald (2018-11-07).

En bok, en författare, Nazismen i Sverige 2000–2014, Utbildningsradion, Produktionsår: 2015, UR play, http://urskola.se/Produkter/188206-En-bok-en-forfattare-Nazismen-i-Sverige-2000-2014 (2015), tillgänglig t.o.m 30/6 2019.

Krig & Fred, ”Simon Lindbergs tal från båt aktionen utanför Riksdagshuset i Stockholm den 25 augusti 2018”, Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=3Uv7PIUVtPs (2018-12-01). Refereras till som Lindberg 2018b.

Krig & Fred, “Simon Lindbergs tal från motståndsrörelsens blixtdemonstration i Nyköping 10 november 2018”, Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=orA_Fk-KcBQ&t=1s (2018-12-01). Refereras till som Lindberg, 2018a.

Lindberg, Simon, ”Nordiska motståndsrörelsen tog över Nyköping”, Nordfront.se, 11/11 2018, https://www.nordfront.se/nordiska-motstandsrorelsen-tog-over-nykoping.smr (2018-12-10)

Makar, Maria, ”Så gick det för småpartierna i valet 2018, SVT Nyheter, 11/9 2018

43 Migrationsverket, Asylregler, https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/Att-ansoka-om-asyl/Asylregler.html (2019-02-05).

Migrationsverket, Besöka Sverige, https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Besoka-Sverige.html (2019-02-05).

Migrationsinfo, ”Hur många i Sverige är födda i ett annat land?”,

http://www.migrationsinfo.se/fragor-och-svar/hur-manga-utrikes-fodda-sverige/ (2019-02-05).

Mokhtari, Arash, Carlén, Linnea, ”Fyra saker du bör veta om NMR”, SVT Nyheter, 29/9 2017, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fyra-saker-du-behover-veta-om-nmr (2018-11-07).

Nordiska motståndsrörelsen, ”Eu och Norden”, http://www.nordiska-motstandsrorelsen.se/eu-och-norden/ (2019-02-05).

Nordiska motståndsrörelsen, ”2017-07-07 Motståndsrörelsen – Simon Lindberg talar i Almedalen” Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=ui3Ayqr7Rtw (2018-11-07). Redaktionen, ”Talet från båt-aktionen”, Nordfront, 26/8 2018, https://www.nordfront.se/talet-fran-bat-aktionen.smr (2018-12-01).

Reporters without Borders, Ranking 2018, https://rsf.org/en/ranking (2019-02-05).

SVT, “Detta är Sveriges nya grundlag”, SVT Nyheter, 24/11 2017,

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/detta-ar-sveriges-nya-grundlag (2019-02-05). The Economist Intelligence Unit, “Democracy Index 2018”,

https://www.eiu.com/topic/democracy-index (2019-02-05). Öberg, Olle, Nazister I Almedalen?” (2017), Youtube,

Bilaga 1: Pragmadialektisk argumentationsanalys – Simon Lindbergs

Related documents