• No results found

Framtiden för Göteborg som destination

In document Destination Göteborg (Page 61-64)

4 Resultat

4.15 Framtiden för Göteborg som destination

Vasilis har som Göteborgare, sett en utveckling av att Göteborg har vuxit sig stark som evenemangsstad. Hon menar att Göteborg är en stad som är duktig på att arrangera evenemang och sedan ta hand om det. Vasilis hävdar att det finns en vision hos Göteborg av att bli en stark evenemangstad och att det finns en vilja och enighet i staden att växa sig allt starkare.

Bjerke (2006) förklarar att Göteborg som destination måste utvecklas för att stå stark i framtiden. I Göteborg & Co:s verksamhetsberättelse för 2007 kan man läsa att ”en storstadsregion som vill vara

med i utvecklingen måste kunna erbjuda ett brett utbud av upplevelser och evenemang av skilda slag. Att inte investera tillräckligt gör att utvecklingen stannar upp. Det i sin tur innebär i praktiken förlorad konkurrenskraft i förhållande till omvärlden”. Bjerke (2006) menar att staden måste nyttja, samla kunskap och

erfarenheter av andra kulturer genom stadens högra procent av människor från en annan bakgrund än den svenska för att locka fler turister, möten och evenemang i framtiden.

61

Stiernstrand ser att Göteborg har goda möjligheter att utvecklas som en destination i framtiden men att destinationen måste fortsätta arbeta lika mycket framöver. Stiernstrand menar att Göteborg har bevisat att man inte behöver vara huvudstad, man måste inte ha de äldsta och mest framstående byggnader och museerna för att lyckats, utan destinationen har lyckats ändå via evenemang och hårt arbete genom att lyfta fram Göteborg som en öppen och empatisk stad. Stiernstrand berättar att han pratat med många människor, som berättar hur fantastiskt mycket saker det finns i Göteborg som de inte visste om. Han säger att om Göteborg förlorar 99 gånger av 100 om staden gör samma sak som större konkurrerande destinationer som har mer välkända varumärken. Därför måste Göteborg, som ”underdog” jobba hårdare, vara smartare och springa snabbare om de ska lyckas i framtiden. Stiernstrand förklarar att om Göteborg har en stor medvetenhet om det är så och att det kommer vara så under en tid framöver, har de också stor potential att utveckla destinationen.

”Få städer i Europa har de senaste 15 åren kunnat visa upp en sådan tillväxt i turistindustrin som Göteborg”

(Göteborg & Co, verksamhetsberättelse 2006).

Stiernstrand menar att Göteborg är av en av de destinationer i Europa som har utvecklats bäst över index i Europa, under en 15 år period, i förhållande till index, vad man skulle kunna begära av en destination i samma storlek, som inte är huvudstad. Han tror sig veta att det inte finns någon annan destination i världen av samma storlek som Göteborg som har stått som värd för så många internationella evenemang. Stiernstrand hävdar att Göteborg, inom område för evenemang, spelar i Champions League i Europa. Ingen annan stad i Norden är på samma sätt en evenemangsstad såsom Göteborg.

Andra attraktionskrafter, förutom evenemang, är Liseberg och Mässan som hörnstenar i denna utveckling. Stiernstrand förklarar att de själva har utvecklats och genom dem har man utvecklat staden. Stadens speciella signum har varit att lägga till ett så kallat city evenemang då ett annat stort evenemang har pågått, man flyttar ut arenan för att på så vis få med hela staden genom att kombinera dessa. Göteborg har lyckats otroligt bra med detta i och med att staden rent rumsligt har kunnat göra detta. Man kan stänga av många gator i den centrala staden utan att resten korkar igen. Stiernstrand förklarar att Stockholm exempelvis har mycket svårare att göra detta. Atmosfären blir då fantastiskt samtidigt som att trafiken fungerar hyfsat.

Göteborg & Co (2007) är väl medvetna om att konkurrensen mellan städer och regioner är större än någonsin som ett resultat av den allt mer globala värld vi lever i. Organisationen vet att allt fler destinationer är medvetna om turismens betydelse för tillväxt och sysselsättning och investeringar i anläggningar och transporter hos destinationer är större än någonsin. Göteborg och Västra Götalandsregionen är medvetna om att det behövs stora infrastrukturella investeringar och att det är av stor betydelse för destinationens utveckling. Ett samarbete mellan Göteborg och Västra Götalandsregionen där dessa tillsammans utvecklar området för besöksnäring och turism samt marknadsför sig tillsammans mot internationella marknader under samma varumärke är ett led i denna utvecklig. Gilbertsson förklarar att Göteborg Plus är ett sätt att dra till sig utländska turister eftersom det blir en starkare dragare där en utveckling inom infrastuktur är viktigt eftersom avstånden måste kännas små och det ska vara enkelt för turisterna ska ta sig till olika platser inom Göteborg Plus. Stiernstrand tror just att man i framtiden kommer få se mycket mer

62

av det så kallade Göteborg Plus, där man adderar till hela Västsveriges attribut till varumärket Göteborg.

Stiernstrand menar att Västsverige med sina stora tillgångar, som stora skogar, rent vatten och ren luft harmonierar med det som är trendigt just nu, såsom natur, kultur, hållbarhet och ”må bra” sidan med spa och hälsa. Stiernstrand förklarar att det är svårt att marknadsföra små platser och varumärken utan dessa måste gå samman och marknadsföras under ett och samma varumärke. ”Göteborg måste därför bejaka och välkomna in de mindre spelarna in under ett och samma varumärke”. Stiernstrand menar en stor utveckling kan ske där.

4.15.1 Göteborg måste utvecklas och bygger för framtiden

Bjerke (2006) menar att Göteborg behöver öka sin egen attraktionskraft. Detta kan göras genom att skapa ”arkitektoniskt intressanta byggnader och miljöer, till att förbättra och förstärka kulturutbudet,

evenemangen, mötesindustrin, matupplevelser etc”. Bjerke (2006) menar på att nya anläggningar krävs för

att bibehålla utvecklingen inom upplevelse och evenemangsindustrin i Göteborg. Han förklarar att staden måste investera för att inte stå still i utvecklingen, viket innebär att staden förlorar konkurrenskraft i förhållande till omvärlden. Stiernstrand menar att vägarna, tunnlarna och flygplatsen i Göteborg är något som måste utvecklas. Han menar även järnvägarna med snabbtåg numera inte är en vision utan en nödvändighet. Göteborg har även flera andra utvecklingsområden i centrala delarna som exempelvis älvstränderna med frihamnen och Göteborgsvass på andra sidan som nu är uppe på display för allmänheten att fritt tycka och tänka på hur det kan utvecklas. Vidare förklarar Stiernstrand att Göteborg även har evenemangsstråket, där heden är ett stort område, som ska utvecklas för framtiden.

I Göteborg & Co (2007) förklaras områdena som ”dessa utgör tillammans en historisk möjlighet att ta

tillvara. Utvecklingen av Södra och Norra Älvstranden samt stadens befintliga och framtida arenor och anläggningar i kombination med utvecklingen av tillgängligheten till Göteborg kommer i hög grad att avgöra hur framgångsrik destinationen Göteborg blir i ett långsiktigt perspektiv”.

Stiernstrand förklarar att det inte finns någon annan stad i Göteborgs storlek eller större i Europa som ska utvecklas så mycket inne i staden. För Göteborg är det en enorm tillgång att ha så många utvecklingsområden. Stiernstrand liksom Bjerke (2006) menar att om Göteborg och Västsverige utvecklar detta rätt nu och bygger för framtida attraktionskraft, då kan Göteborg stärka och kanske säkerhetsställa attraktiviteten för de kommande 50-100 åren. Bjerke förklarar att utvecklingen av området, hanterat på rätt sätt kan ”bidra till såväl social, miljömässig som ekonomisk

långsiktigt hållbar utveckling och tillväxt”. Stiernstrand anser att Göteborg ska våga klämma i lite extra

och inte vara allt för ”lagom” och bara bygga för lokalt boende utan klämma i med att bygga något som motsvarar fyra-fem Turning Torso eller Guggenheim Museum i Bilbao.

63

In document Destination Göteborg (Page 61-64)

Related documents