• No results found

4. Resultat och analyser

4.3. Frekvensstudie

Frekvensstudien som utfördes gjordes på flödet för att identifiera hur mycket tid som läggs på aktivt arbete samt att urskilja flaskhalsar i produktion och indikera på område för förbättringsarbete.

I frekvensstudien kategoriseras tiden i värdeskapande aktiviteter (tid) som utgör den tid som skapar värde för kunden. Nödvändig icke värdeskapande aktiviteter (tid) som innebär de moment som behöver göras i nuvarande arbetsmetod för att skapa värde till exempel hämta verktyg. Den sista kategorin innebär icke värdeskapande aktiviteter (tid), denna utgörs av allt som händer i arbetsmetoden men som inte tillför något värde till produkt eller slutkund.

Dessa tre kategorier indikeras genom studien av färger enligt:

- Värdeskapande visas som grön

- Nödvändig icke värdeskapande visas som gul - Icke värdeskapande visas som röd

Frekvensstudien genomfördes vid förutsättningarna då det var 6 i takt och därför enligt definition inte fullbemannat flöde.

4.3.1. Förstudie inför frekvensstudie

Inför genomförande av frekvensstudien genomförs flertalet förstudier för att bestämma vilka aktiviteter som huvudstudien ska innehålla samt antalet observationer som ska göras.

Det första som gjordes var att definiera vilka olika aktiviteter som studien skulle innehålla.

Detta gjordes genom samtal med operatörer på flödet samt via iakttagelse av vilka aktiviteter operatörerna utförde. Resultat av aktiviteter med beskrivning och kategorisering enligt nedan:

- Effektivt arbete med motor – Operatör arbetar aktivt med motorn

- Förflyttning inom arbete - Nödvändig förflyttning under arbetet med aktivt moment - Hantering material/verktyg - Operatör hämtar/slänger/lämnar nödvändiga material

för att kunna tillföra värde, till exempel skruv, verktyg och delar - Leta material/verktyg - Operatör letar efter nödvändiga verktyg

- Krångel vid montering - Monteringen går ej som planerat, till exempel trasig modul och inpassningsproblem

- Hjälp annan operatör - Aktuell operatör hjälper till på annan station - Intern väntan - Operatör inväntar/sänder motor till aktuell station

- Stillastående – Stillastående på grund av motorbrist i flödet, störning av extern medarbetare/besök etcetera

50

När aktiviteterna fastställts gjordes en testomgång under en timme för att skapa underlag till att bestämma antalet observationer som behövs för att skapa en rättvis bild. Resultatet av förstudien visas i Figur 22 där fördelningen visar att mest tid, 51 % definieras som Stillastående i flödet och endast 20 % av tiden på stationerna lades på aktivt arbete med motor.

Figur 22, Förstudie till frekvensstudie

För att göra förstudien komplett behövs det beräknas antalet observationer som behövs för att skapa en rättvis bild av aktivitet i flödet. Ett komplement till att beräkna antalet observationer manuellt enligt formel finns det flertalet program som hjälper till med detta, ett av dessa är ”Design tools” (Figur 23) utvecklat av Benjamin Niebel och Andreis Freivald för McGraw-Hill, Higher Education. Indata till detta ges utifrån den största procentuella aktiviteten från testfrekvensen som i aktuellt fall var 51 % på aktiviteten stillastående. Ett bestämt konfidensintervallet och felmarginal, detta bestämdes i samråd med företaget.

Programmet räknade här ut att det behöver göras en studie med 385st observationer för att få en rättvis bedömning av vad tiden läggs på.

Förstudie

Arbete med motor Förflyttning inom arbete Hantering material / Verktyg Leta material / verktyg Krångel vid montering Hjälp annan operatör Intern väntan Stillastående

51

Figur 23, Design tools vid beräkning av antalet observationer i en frekvensstudie.

4.3.2. Resultat och analys av frekvensstudie

Resultatet visar att av all tid som läggs på flödet hamnar 43 % av det arbete som utförs inom kategorin icke värdeskapande. Cirka 25 % är sådant som i dagsläget behöver göras för att skapa värde såsom hämta verktyg och gå runt motorn för att komma åt. Endast 29 % av allt jobb som utförs tillför värde till kunden, Figur 24.

Figur 24, Total fördelning uppdelat i Värdeskapande, Nödvändigt och icke Värdeskapande 29%

28%

43%

Totalt på CBU-line

Värdeskapande arbete

Nödvändig men ej värdeskapande Icke värdeskapande

52

Den stora andelen icke värdeskapande aktiviteter visar på stor förbättringspotential och återspeglas bland annat i den omfattande produktfloran som går genom flödet. På grund av storleken av produktflora är flödet konstruerat för att inte behöva ha några omställningstider. Därför har konstruktör och beredning valt att placera stallage runt flödet där allt material finns i direkt anslutning till monteringsytan. Detta har dock medfört att det läggs mycket onödig tid på att hämta och leta efter material och verktyg. Denna tid bör kunna reduceras kraftigt genom att ta bort moduler och material som utgått och omplacera kvarvarande material. Det material som är nödvändigt för att utföra de vanligaste monteringsmomenten placeras närmast huvudpunkten på varje station.

Figur 25 visar att det utförs mest aktivt arbete på station filter/ljuddämpare och figuren tydliggör också att det är relativt stor andel mer effektivt arbete på denna än på övriga stationer. Det indikerar att det är vid denna station förbättringsarbetet bör starta, genom att balansera upp flödet för att skapa en bra utgångspunkt (balansering av flödet behandlas i kapitel 4.1 och 4.2). När balansering är utförd är det de olika kategorierna inom den icke värdeskapande tiden som bör reduceras. När studien utfördes definierades fem grupper av slöseri för att få en övergripande uppfattning om inom vilka områden slöseriet finns (markerade i rött i figur 25). Önskvärt bryts dessa ner ytterligare i vidare analys för att få en ännu tydligare indikation på vad som ingår i de olika grupperna och hur stor andel. Optimalt kan tänkas att studien görs om efter balanseringsarbetet för att få färsk data att arbeta med.

Utifrån genomförd studie visar det att gruppen ”Stillastående” är den som orsakar mest icke värdeskapande tid i flödet. Denna kategori innefattar sådant som på stopp i flödet på grund av motorbrist till flödet och störning av externa medarbetare/besökare och ytterligare störningar av liknande karaktär. Under frekvensstudien utgjorde truckens tillgänglighet större andelen av observationerna, identifierat genom iakttagelse som tyvärr ligger utanför dokumentation. På grund av detta rekommenderas det att det görs en studie på truckens påverkan på flödet. Det gjordes ett försök att analysera truckens rörelse och tillgänglighet genom att placera en filmkamera under 1 x 2 timmar. Dessa filer gick dessvärre inte att öppna på datorn dit de laddades över och efter att det inte lyckades efter hjälp av IT-supporten på företaget så togs beslut att inte gå vidare med denna analys.

Gruppen ”Hjälp annan operatör” utgör näst största kategorin av slöseri. När studien utfördes sågs detta som en del av slöseri då det eftersöktes arbete per station baserat på stationerad operatör. Denna kategori skulle med fördel kunna användas som värdeskapande för flödet då operatörerna hjälps åt där det behövs.

53

Figur 25, Procentuell fördelning av aktivitet per station

4.3.3. Sammanfattande resultat – frekvensstudie - 29 % av tiden som läggs i flödet är effektivt arbete med motor.

- 43 % av flödets tillgängliga tid består av slöseri, till största delen genom kategorin

”Stillastående” följt av ”Hjälp annan operatör”.

- 28 % av tiden utgörs av stödjande aktivitet till att kunna utföra effektivt arbete. Detta på grund av den stora produktfloran som går genom flödet och kräver tillgång till stor mängd olika moduler. Detta har skapat en miljö där operatören till stor del behöver förflytta sig runt arbetsplatsen för att kunna utföra sitt arbete.

- Vid stationsvis analys av frekvensstudieresultatet redogörs för obalans i aktivt arbete.

Det läggs nästan 50 % mer aktivt arbete på stationen Filter/ljuddämpare än övriga stationer. En slutsats ifrån detta är att arbetet bör balanseras över flödet för att skapa en jämn arbetsfördelning och därefter arbeta bort slöseri och icke värdeskapande aktiviteter för att möjliggöra en ökad kapacitet i flödet.

- Förslag 1) Inventera material i flödet och ta bort utgånget material och placera om det kvarvarande, det som används mest ska placeras närmast huvudpunkten per station.

- Förslag 2) till att minska slöseri i flödet är att analysera och eventuellt reducera truckens uppgifter för att säkerställa kontinuerlig tillgänglighet för flödets på- och avlastning.

54

Related documents