• No results found

17 Friluftsliv och rekreation

►Åter innehållsförteckning

Den fysiska planeringen för till exempel boende, kommunikation, service och fritid påverkar män-niskors möjligheter till goda levnadsvanor och välbefinnande. Genom ett rikt utbud av idrotts- och friluftsaktiviteter ges möjlighet till en aktiv fritid, vilket bidrar till att den fysiska och

psy-kiska hälsan förbättras. Det innebär att kommu-nen upplevs som attraktiv att bo i. Det är särskilt viktigt att unga flickors och pojkars initiativ i dessa frågor tas till vara. Samverkan med fören-ingslivet är också viktigt.

Friluftslivet kan komma att påverkas på flera olika sätt av klimatförändringar. Vintersporterna får exempelvis successivt allt kortare säsong.

Fritidsfisket kan också påverkas. Till exempel är röding en fisk som inte trivs i varmare vatten.

17.1 Rekreations- och strövområden

Tillgången till rekreations- och strövområden i anslutning till kommunens tätorter är god.

Tätortsnära rekreationsområden är bland an-nat Murbergets friluftsområde, norra Härnön, Vårdkasenområdet mot Smitingen, Fälleberget, Kapellsberget och Bondsjöhöjden.

Kommunen har för avsikt att ta fram ett utveck-lingsprogram för Vårdkasenområdet. Syftet är bland annat att se hur kopplingen mellan Vårdka-sen och andra rekreationsområden på Härnön ska kunna förstärkas.

Eftersom Härnöns skjutfält är beläget inom ett po-pulärt rekreationsområde måste samarbetet mellan kommunen och Försvarsmakten främjas. Frilufts-områden, där Försvarsmakten förfogar över mar-ken, ska i största möjliga utsträckning även kunna nyttjas för allmänhetens friluftsverksamhet.

Kommunen arbetar med att öka tillgänglighe-ten till fritidsområden. Bland annat har områ-den kring Värptjärn och Klubbsjön handikapp-anpassats.

Förbindelser till tätortnära rekreationsområden bör så långt som möjligt utformas så att fotgäng-are och cyklister kan färdas mellan centrum och rekreationsområdena på ett trafiksäkert sätt.

Totalt i kommunen finns ett tiotal motionsspår.

Cirka hälften av dessa har elbelysning.

Inom kommunen finns goda möjligheter för ett bra fritidsfiske, såväl i havet som i insjöarna.

Flera fiskevårdsområden finns vilket skapar för-utsättningar för ett utvecklat sportfiske.

Järnvägssträckan Älandsbro-Veda kommer att tas ur bruk. Enligt de bestämmelser som finns, måste Trafikverket avvakta med rivning i tre år efter nedläggningsbeslut. Därefter tas slipers, räls och kontaktledning bort och eventuell förorenad mark saneras. På sikt kan sträckan göras om till någon form av ridväg eller vandringsled. Kom-munen ser gärna att andra intressenter tar ansvar för sträckan.

Båtliv

Härnösand är en sjöfartsstad där många seglar eller åker motorbåt på sin fritid. Centralt i staden finns i dagsläget småbåtshamnar vid Simhallen, i Nattviken och i Norra sundet.

Härnösand är en viktig målpunkt för turismen Karta 17 – Friluftsliv och rekreation

Kapitel 17 – Friluftsliv och rekreation

Foto: Härnösands kommuns webbredaktion

med segel- och motorbåtar. Kommunen ser goda möjligheter att utveckla båtturismen ytterligare.

Från Härnöns sydspets går en väl skyddad inom-skärsled genom stadskärnan upp till natursköna Höga kusten där det finns många småbåtshamnar och naturhamnar. Farleden genom staden har två öppningsbara broar som möjliggör passagen.

Ställningstagande

Rekreations- och strövområden

• Frilufts- och rekreationsområden ska bevaras och utvecklas

• De tätortsnära rekreationsområdena ska ha en enkel och trafiksäker tillgänglighet

Ett gott samarbete med Försvars-makten ska främjas så att möjlighet finns att nyttja friluftsområden inom riksintresseområde för Försvars-makten

Broarna mellan fastlandet och Här-nön ska vara öppningsbara

Att göra

Rekreations- och strövområden

Utvecklingsprogram för Vårdkasen-området

Utreda användningsområde av ban-vallen Älandsbro-Veda.

Ställningstagande Fritidsanläggningar

Kommunen ser positivt på markupp-låtelse till enskilda och föreningar för fritidsändamål.

Kapitel 17 – Friluftsliv och rekreation

Foto: Härnösands kommuns webbredaktion

17.2 Fritidsanläggningar

I kommunen finns ett varierat utbud av olika fritidsanläggningar, till exempel idrottsplatser, idrottshallar, ishall och uterinkar, motionsspår, simhallar och friluftsbad, både vid insjöar och vid havet.

Trots tillgång till många idrottsanläggningar finns ett stort behov av fler. Ur rationell drifts- och skötselsynpunkt bör dessa anläggningar samlas inom ett fåtal områden. Tillgänglighet till områdena med cykel bör eftersträvas.

18 Energi

►Åter innehållsförteckning

Globala klimatförändringar samt allas vårt upp-drag att bidra till att det nationella miljömålet

”Begränsad klimatpåverkan” uppfylls, gör att energianvändningen är en central fråga i fysisk planering. Härnösands miljömål ”Ren Energi”

har genom kommunens Energiplan konkretise-rats med ett handlingsprogram. Där fastställs följande prioriteringar inom energiområdet:

• Energieffektivisering

• Energibesparingar

• Minskat användande av fossila bränslen Vid all typ av fysisk planering och projektering ska dessa prioriteringsgrunder beaktas. Det gäl-ler vid energiförsörjning, transportmöjligheter, avfallshantering med mera. Prioriteringarna är ett led i vår strävan mot ett ekologiskt hållbart samhälle.

Läs mer...

Miljömål (Naturvårdsverket)

Energiplan 2006-2015 (Härnösands kommun)

Västernorrlands Klimat- och energistrategi (Länsstyrelsen Västernorrland, 2008)

18.1 Vindkraft

Vindkraft är en förnyelsebar, inhemsk och ren energikälla. Den begränsar påverkan på den lo-kala och globala miljön och kan ersätta fossila energislag som olja och kol. Vindbruk är nume-ra en naturlig del i Sveriges energiförsörjning och spelar en viktig roll i omställningen av energisystemet. Enligt den planeringsram som riksdagen har satt upp ska det 2020 vara

möj-ligt att bygga vindkraftverk för en elproduktion på 30 TWh, det vill säga att det i samhällspla-neringen skapas möjligheter för detta.

Intresset för utbyggnad av vindkraft har ökat markant under senare år. Det innebär att allt större krav ställs på att kommunerna har en tillfredsställande översiktlig planering för att snabbare kunna göra avvägningen mellan exploateringsintresset och annan markanvänd-ning. Ett arbete med ett tematiskt tillägg till översiktsplanen om vindkraft har därför påbör-jats. Där kommer vindkraftens lämplighet att bedömas utifrån bland annat beräknade vind-energier och närhet till bebyggelse. Även hur landskapsbilden, naturvärden och friluftslivet påverkas ska belysas, liksom den infrastruktur som krävs för vindkraftsparker, till exempel närhet till elnät och vägar.

I Härnösands kommun finns i dag fem stycken verk på 2,5 MW uppförda på och runt Möckel-sjöberget. Dessutom finns ytterligare ett antal mindre verk, bland annat på Vårdkasberget. Se karta 19 för befintliga vindkraftverk.

Läs mer...

Vindkraftspolicy för Västernorrland (Länsstyrelsen Västernorrland, 2002) Främjande av vindkraft (Energimyndigheten) Energi, vindkraft. (Naturvårdsverket) Vindkraft (Boverket)

Regional landskapsanalys (Länsstyrelsen 2010) Foto: Härnösands kommuns webbredaktion

Ställningstagande Energi

• Minska energianvändningen.

Kapitel 18 – Energi

En genomgripande studie av risker och sårbar-heter för alla tekniska försörjningssystem bör göras ur ett klimatanpassningsperspektiv. En stor del av de klimatanpassningsåtgärder som sedan behöver ske kan sannolikt delvis rymmas inom ramen för befintliga reinvesteringar och underhållsåtgärder om hänsyn tas till framti-dens klimat redan nu.

19.1 Fjärrvärme

Fjärrvärmenätet är väl utbyggt i centralorten Härnösand vilket skapar bättre förutsättningar för en bra lokal luftmiljö och mindre utsläpp än när respektive fastighet har sin egen upp-värmning. Ytterligare anslutningar till fjärrvär-menätet är möjliga och görs framför allt som förtätningar inom befintligt nät.

Fjärrvärmeproduktionen är till största delen ba-serad på icke-fossila bränslen samt spillvärme, rökgasåtervinning och deponigas. Vid nypro-duktion bör förnyelsebara energikällor väljas och vid ombyggnationer bör energipriorite-ringarna följas. Se kapitel 18 för kommunens energiprioritering.

19.2 El

Eldistributionsnäten ska leverera god elkvalitet inom Härnösands kommun. Eldistributionsnä-ten ska utformas och byggas så att risken för elavbrott minimeras.

Related documents