• No results found

Området har potential att attrahera en stor mängd besökare med sin närhet till Halmstad och flera mindre tätorter som Skedala, Simlångsdalen, Åled, Trönninge och Oskarström.

Området är stort, varierat och naturskönt och närheten till Fylleån är påtaglig. I områdets centrala del kan man beskåda Norteforsen, där ån kläms in i en smal urbergspassage vilket ger vattnet fart. Åns dalgång är till stor del klädd med ekskog, men längst i väster slingrar ån genom ett på sydsidan öppet och lättgånget

beteslandskap. Centralt i området finns trädklädda betesmarker vars besöksvärde kommer att öka efter viss restaurering. Utöver forsarna finns flera andra sevärdheter, t.ex. lämningarna vid den gamla textilindustrin med kvarnränna, husgrunder och en gammal körväg, Tolarps källa, de fossila strandterrasserna i naturreservatet Brogård samt på gånggriften som ligger söder om reservatet på gångavstånd. I östra delen av reservatet finns den mäktiga forsen Tolarpsfallen som kan beskådas från både norra och södra åstranden. Det är dock endast ett mycket litet landområde som ingår i reservatet vid Tolarpsfallet.

Det finns idag två parkeringsplatser, en vid Norteforsen och en vid naturreservatet Brogård. Det skulle vara lämpligt att också anlägga en mindre parkeringsplats vid betesmarken i avdelning 5, eftersom det är svårt att parkera längs med väg 568 och det finns behov av att kunna parkera där för besökare till betesmarkerna och vid skötsel av området.

Det finns redan idag två välanvända stigar i området, båda på norra sidan av Fylleån (karta 7.7 Friluftsliv). Den ena är kort och går mellan Norteforsens parkering och Norteforsen. Den andra börjar strax öster om Norteforsens parkering och går ca 1 km österut till gångbron. Vid gångbron kan man svänga västerut och ta sig tillbaka till Norteforsens parkering vid Banvallsleden och en mindre bilväg. Det skulle vara bra om denna stig kunde förlängas till Tolarpsfallet på norra sidan av ån, men det kräver avtal med ytterligare markägare. Den sista biten på norra sidan av ån är mycket brant och svårgången. Om man bygger en spång några meter över vattnet direkt på bergväggen på en sträcka av ca 70 meter blir det en lättgången stig med höga upplevelsevärden. Det skulle vara positivt att anlägga ytterligare stigar, se förslag på karta 7.7 Friluftsliv.

Redan idag finns en del informationsskyltar i området, men de är i dåligt skick och bör bytas ut. Skyltar finns vid parkeringarna vid Brogård och Norteforsen samt vid

gångbron, textilindustrin och Tolarps källa.

Det finns idag två broar inom reservatet, nämligen bilbron vid väg 568 och en gångbro i öster. Det har fram till 2001 också funnits en bro i väster ( i naturreservatet Brogård) och det finns ännu ett gediget fundament kvar från denna.

Vid utveckling av friluftslivet bör man ha i åtanke att området kan komma att nyttjas av stora mängder besökare, så att man planerar för att minska risken för slitage,

nedskräpning och störning på djurliv och närboende.

Det finns risk för att aktiviteter på och nära vattnet som paddling, SUP eller

motorbåtskörning kan störa laxen som har viktiga reproduktions- och uppväxtområde i reservatet. Vidare kan strandlevande djur som utter och drillsnäppa störas av besökare nära vattnet. I nuläget bedöms inte friluftslivet vara av sådan omfattning att det behövs förbud för enskilda utövare, dock krävs tillstånd för organiserade aktiviteter. Om omfattningen av friluftsliv på och i anslutning till vattnet ökar, eller om ny kunskap visar att det behövs kan förbud behöva införas. För att undvika framtida störning bör besökarna kanaliseras till vattnet vid några utvalda platser.

Betesmarkerna är i sig inte känsliga för högt besökstryck, det kan vara positivt med visst markslitage. Dock medför betesdjur en viss risk för besökare, och besökare medför också en viss stress på betesdjur. Betesmarkerna bör vara tillgängliga, men man bör fundera på i vilken utsträckning besökare ska ledas dit under betessäsongen.

Cykling och ridning utanför väg är förbjuden i reservatet eftersom fotgängare ska prioriteras och det inte bedöms möjligt att kombinera aktiviteterna på de smala stigar som finns. Det bedöms inte heller möjligt att anlägga särskilda stigar för cykling och/eller ridning i området utan att naturvärdena påverkas, med tanke på att marken sluttar brant och i stora delar är blöt.

Mål: Området ska vara tillgängligt för besökare som vill se, känna doften av och höra ljuden från vattnet, skogen och beteslandskapet. Man ska kunna se Fylleån från ovan vid Norteforsen och brofästet i avdelning 10, men man ska också kunna komma ner till stranden vid några platser.

Området ska i första hand vara tillgängligt för besökare till fots med normal rörlighet, men det bör finnas möjlighet också för personer med något sämre rörlighet att besöka delar av området.

Det ska finnas möjlighet att äta picknick och kanske grilla på någon eller några platser.

Åtgärder

• Den befintliga och välanvända stigen österut från Norteforsen måste ses över vad gäller skyltning och framkomlighet. I avdelning 66 behövs spänger eller andra åtgärder på en sträcka av 10-15 meter för att förbättra framkomligheten. Stigen som är torr och lättgången i övriga delar går här genom ett kärr. Det finns även behov av att ta bort grenar som hänger över stigen, och att i östra kanten hålla efter blåtåtel som under sensommaren helt döljer stigen.

• Den befintliga parkeringsplatsen vid Norteforsen bör rustas upp och skyltning till denna från väg 25 ses över. Det bör finnas möjlighet att parkera cyklar här, då denna parkering är i anslutning till cykelled.

• Anvisningen från allmän väg till parkeringen vid f.d. naturreservatet Brogård bör ses över, och vägen behöver röjas från inväxande grenar.

• En mindre parkering bör anläggas vid betesmarken väster om väg 568 i avdelning 5.

Det finns avtal om parkering väster om vägen, men den skulle kunna anläggas öster om vägen i avdelning 21 i stället om markägaren medger det.

• Informationsskyltar om reservatet placeras vid samtliga parkeringsplatser, samt vid platser där besökare kan tänkas komma in i reservatet, t.ex. vid väg 568 och vid reservatsgränsen nära gångbron.

• Det finns idag viss skyltning och vissa anordningar vid Tolarps källa (avdelning 49) och lämningarna efter textilindustrin (avdelning 47). Dessa behöver ses över.

• Det bör bli lättare att gå från parkeringsplatsen i Brogård till brofästet där man har utsikt över Fylleån. I nuläget finns avspärrningar och vatten att ta sig över, och stigen är kraftigt igenväxt.

• Det vore positivt om det kan anläggas ett större stigsystem och på sikt också göras ytterligare någon bro över ån så att det lättare går att vandra i en slinga och nå åns båda sidor. I ett första skede bör stigen österut från Norteforsen förlängas så att den går hela vägen till Tolarpsfallet, alternativt att det görs en stig till Tolarpsfallet på sydsidan. Båda alternativen kräver avtal med markägare utanför reservatet.

• Bord och möjligen grillplatser kan gärna ordnas på några ställen, t.ex. vid gångbron och kanske på udden i avdelning 67, parkeringsplatsen vid Brogård eller på annan lämplig plats.

• Det bör finna sittmöjligheter i normal sitthöjd vid några platser, exempelvis vid utsiktsplatsen över Norteforsen, vid stigen mellan Norteforsen och gångbron och vid parkeringsplatsen eller brofästet i Brogård. Detta för att även personer med något sämre fysik ska kunna komma ut i området.

• Utsiktsröjningar bör ske vid Norteforsen i avdelning 30 och 35 så att det går att se forsen på en eller några platser. Det går även att göra utsiktsröjningar på ytterligare några platser enligt karta 7.13.

• Det skulle kunna anläggas en ”trollsländeslinga” med information om olika

trollsländearter och trollsländors ekologi kring de anlagda våtmarkerna avdelning 22-24. Här finns många arter och stort individantal, och det är en tacksam artgrupp som är lätta att se och är aktiva många månader.

• Möjligen krävs någon form av staket eller skyltar vid avdelning 30 (Norteforsens nordsida) för att varna besökare då vattnets hastighet är stor och höjden betydande.

• Hägnader kring betesmarker bör ha självstängande grindar, eller andra anordningar som man enkelt kan komma igenom utan att klättra. Vidare bör det finnas öppningar på minst två ställen i varje betesmark så att man kan gå igenom.

Related documents