• No results found

FRILUFTSPOLITISK POLICY

In document Kommunala friluftsplaner (Page 41-44)

Policyn antogs av kommunfullmäktige den 24 november 2014. Dokumentet består av fem sidor och beskriver inledningsvis kortfattat de tidigare poli- tiska beslut som är bakgrunden till arbetet, och behovet av att få en samlad överblick över friluftslivet och dess förutsättningar. Policyns syfte och mål är att fungera som ett förvaltningsövergripande styrdokument som fastställer kommunens centrala vilja med friluftslivet och ska kunna utgöra en grund för förvaltningarnas arbete med förvaltning och planering. Kort beskrivs utgångspunkter i form av dels en definition av begreppet friluftsliv, dels geografisk avgränsning till hela kommunen och de tio nationella friluftspoli- tiska målområdena.19 Därefter beskrivs de tre utvecklingsområden som un-

18F-områden: Miljöbalken (1998:808) anger att behovet av grönområden i och i närheten av tätorter

särskilt ska beaktas. Enligt plan- och bygglagen ska sådana allmänna intressen redovisas i kommu- nens översiktsplan, vilket i Örsköldsvik gjorts sedan 1990-talet. Hoten mot områdenas värden kan vara ny bebyggelse, vägar, vindkraftverk, buller, upplag, skogsavverkning, täkter med mera. Redovis- ningen i översiktsplanen av dessa allmänna intressen (så kallade f- områden) är en precisering av de värden som enligt lagstiftningen ska beaktas i tillstånds- och lovprövningen av sådana åtgärder (Översiktsplan i Örnsköldsviks kommun, 2014:13).

19 Den definition som används är densamma som för fördelningen av statsbidrag, nämligen ”vistelse

utomhus i natur- och kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling”. Programmets

delar Beslutande instans Uppföljning Revidering

Policy Kommunfullmäktige Årligen och varje

mandatperiod Senast efter två mandat- perioder

Strategi Kommuntyrelsen Årligen och varje

mandatperiod Senast efter två mandat- perioder

Riktlinjer Förvaltnings-

chefsgruppen Årligen och varje mandatperiod Senast efter två mandat- perioder

41

der arbetets gång identifierats i kommunen. De tre områdena är: Friluftsliv för alla, Dialog och samverkan samt Hållbarhet och utveckling. Dessa tre målområden är på många sätt varandras förutsättning och kan ses som tre sidor av en helhetssyn för att bevara och utveckla friluftslivets värden och öka möjligheterna att ta del av dessa.

Målområde: Friluftsliv för alla

Policy: Alla ska ha möjlighet till nära och tillgängliga naturupplevelser, samt ett rikt och varierat friluftsliv. Särskilt fokus ska ligga på barn och unga, nya svenskar samt personer med funktionsnedsättning

Människors möjlighet till friluftsliv kan av olika anledningar vara begrän- sade. Det kan handla om ålder, funktionsnedsättning, livssituation, etnisk bakgrund med mera och är en tillgänglighetsfråga i vid bemärkelse. Kom- munen har ett stort ansvar för att allmänhetens möjligheter till ett rikt fri- luftsliv tillgodoses. Det innebär särskilt att genom planering och förvaltning utjämna de skillnader i människors möjligheter som kan uppstå. Detta är en del av kommunens vision om en hållbar och tillgänglig kommun i världs- klass.

Målområde: Dialog och samverkan

Policy: Kommunen ska genom samverkan och dialog tillvarata det lokala och ideella engagemanget i utvecklingen av friluftslivet

Friluftslivet är föränderligt och det är viktigt att kommunens planering stämmer med de förutsättningar som råder. Här behöver Örnsköldsviks kommun samarbeta med andra aktörer. Civilsamhället är en sektor skild från staten och marknaden där människor arbetar tillsammans för ett gemensamt ändamål. Det innefattar förutom ideella föreningar, trossamfund, kooperat- ioner, stiftelser och ideella nätverk. Nyttan för den enskilde som engagerar sig i sådan verksamhet såväl som för samhället i stort kan knappast övers- kattas. Föreningslivet är starkt i Örnsköldsvik och tar ett stort ansvar för människors möjlighet till friluftsliv. Örnsköldsvik kommun har redan idag dialog och samarbete med det civila samhället inom olika frågor och det finns även formaliserade grupper för samverkan. Att i mötet med olika aktö-

Bildkälla: Friluftspolitisk policy, Örnsköldsviks kommun, november 2014.

42

rer tydliggöra roller och spelregler för samverkan och inflytande byggs en tydlig grund att arbeta vidare på. Ytterligare en aspekt är att många av de områden av särskilt intresse för friluftslivet som redovisas i översiktsplanen ligger helt eller delvis på privat mark, bolagsmark eller statlig mark. Därför är det viktigt att det finns en levande dialog mellan kommun och markägare för att säkerställa ett långsiktigt rikt friluftsliv. Det kan gälla frågor kring allemansrätt, naturturism, kommunal planering med mera.

Målområde: Hållbarhet och utveckling

Policy: Friluftslivet i Örnsköldsvik ska utvecklas hållbart och utifrån god kunskap om friluftslivets förutsättningar och intressenter, samt bidra till en god regional tillväxt, naturturism och landsbygdsutveckling.

Detta utvecklingsområde innebär prioriteringar och utveckling med ett håll- barhetsperspektiv. Här används begreppet hållbarhet i betydelsen hållbar utveckling och rymmer tre dimensioner med följande innebörd:

• Social hållbarhet: Bygga och upprätthålla sociala strukturer som är långsiktigt stabila och dynamiska samt kan tillgodose grundläg- gande, mänskliga behov.

• Ekologisk hållbarhet: Vårda och utveckla goda livsmiljöer och an- passa utvecklingen efter vad människor och natur långsiktigt klarar av.

• Ekonomisk hållbarhet: Hushålla med mänskliga och materiella re- surser.

Exploateringstrycket på naturen ökar på olika sätt med en växande befolk- ning och/eller olika intressens ökade behov och anspråk på mark- och vat- ten. I områden med ökad förtätning är grönstrukturen särskilt sårbar och behovet av att skydda och bevara gröna värden för framtiden blir då stort. Det är en kommunal angelägenhet att jämka mellan dessa intressen och, så långt det är möjligt, ge goda förutsättningar till näringslivsutveckling samti- digt som markägarintressen värnas och natur- och friluftsvärden bevaras och utvecklas.

Man planerar att följa upp policyn enligt följande:

• Årligen: Respektive nämnd redovisar i årsbokslutet vilka åtgärder som genomförts. Kommunens arbetet med friluftsliv återkopplas år- ligen i Natur- och friluftstinget.

Varje mandatperiod: Kultur- och friluftsnämnden ansvarar för att varje mandatperiod sammanställa förvaltningarnas och nämndernas arbete och rapportera till kommunstyrelsen. Denna sammanställning ska också läggas fram för Natur- och friluftstinget för utvärdering av kommunens arbete.

43

Vidare skriver man att policyn ska gälla för två mandatperioder från anta- gandet. Den är översiktlig och av principiell karaktär och bör därför kunna vara aktuell över ett längre tidsspann men kan aktualiseras tidigare. Ansva- ret för policyn och dess aktualisering ligger på Samhällsbyggnadsförvalt- ningen. Redan på policyns försättsblad finns de viktigaste upplysningarna om antagandedatum och instans, ärendebeteckning etcetera. Som dokument- ägare står samhällsbyggnadsförvaltningens förvaltningschef, och som dokumentansvarig fritidsenhetens enhetschef.

Policyn ska ersätta Naturvårdsprogrammet för perioden 2009-2014 samt Frilufts- och idrottsstrategiprogrammet.

In document Kommunala friluftsplaner (Page 41-44)

Related documents