• No results found

11.2 Diskussion

11.2.1 Funktionalitet

Slutprodukten har implementerat delar av den funktionalitet som var tanken och det som implementerats n¨amns i avsnitt 10.2. Det som d¨aremot inte implementerats ¨ar att h¨amta och f¨ora in data dynamiskt fr˚an databasen, att kunna visa statistik kopplat till ett elev- konto och en inloggningsfunktion. Vi har implementerat sj¨alva funktionaliteten f¨or att h¨amta och spara data till en databas fr˚an v˚ar sida av applikationen, men eftersom vi inte har ett API att jobba mot s˚a har vi inte kunnat prova den funktionaliteten. Att skapa ett eget API att testa mot var inte ett alternativ d˚a vi fick reda p˚a att intressenten inte kunde leverera det alldeles f¨or sent i arbetsprocessen. De funktioner f¨or att spara och h¨amta data till en databas ¨ar dock funktioner som ¨ar anpassade efter hur intressenten t¨anker att databasen kommer att se ut vilket g¨or att de enkelt kan anv¨anda dessa funktioner. Som vi n¨amnt ¨ar inte kopplingen mellan databasen och resten av systemet p˚a plats ¨annu, vilket ¨ar den fr¨amsta anledningen till varf¨or den t¨ankta funktionaliteten inte implemente- rats. Den viktigaste funktionen som beror av att kopplingen fungerar ¨ar att kunna skapa fr˚agor som sedan kan h¨amtas fr˚an databasen fr˚an ett annat konto. ¨Aven statistik f¨or en elevs konto beror av att kunna spara data ¨over elevens anv¨andande av applikationen i databasen. Att de h¨ar delarna av funktionaliteten saknas g¨or att webbapplikationen inte kan anv¨andas p˚a avsett s¨att i sitt nuvarande tillst˚and. ¨Aven login-funktionen fungerar idag inte som den ¨ar t¨ankt att fungera d˚a den inte heller kunde kopplas mot en databas, dock har vi skapat en l¨osning i frontend f¨or att visualisera hur det kommer att fungera. Vi ¨ar inte n¨ojda med funktionaliteten eftersom vi inte uppfyller m˚alet vi satt.

11.2.2 Design

Utv¨arderingen av design utefter de riktlinjer vi f¨oljt resulterade i att vi anser oss ha f¨oljt och uppfyllt alla utom en, vilket ¨ar att till˚ata elever att ta pauser som beskrivs i avsnitt 6.7. D˚a vi saknade en databas att lagra data i valde vi att inte implementera detta och ist¨allet fokusera p˚a att finna l¨osningar i frontend till de andra problem som uppstod d˚a vi fick reda p˚a att vi inte skulle f˚a tillg˚ang till n˚agon backend. Vi anser p˚a grund av

11 Resultat och diskussion

detta att avsaknaden av denna del inte p˚averkar resultatet s¨arskilt mycket. Vi har heller inte implementerat att en ¨ovning blir avbruten om eleven inte svarar inom en speciell tid, s˚a i praktiken ¨ar det fullt m¨ojligt att ta pauser f¨or elever s˚a l¨ange de inte st¨anger ned eller laddar om hemsidan. Detta blir l¨attare att implementera n¨ar det finns en fungerande inloggningsfunktion som kan h˚alla koll p˚a anv¨andarnas aktivitet.

Generellt sett ¨ar vi n¨ojda med designen och anser oss ha skapat en minimalistisk, tydlig sida med enhetlig design och positiv visuell feedback f¨or elever. Dessa delar var vad vi avs˚ag var viktigast n¨ar vi beskrev v˚ara ambitioner att f¨olja riktlinjerna f¨or inkluderande design. Vi har dock tagit till oss kommentarerna vi fick vid anv¨andartesterna och f¨orst˚ar att det finns mer att jobba p˚a. Att utf¨ora anv¨andartester p˚a r¨att m˚algrupp anser vi ¨aven viktigt innan vi kan dra en full slutsats ¨over vad vi tycker om v˚art resultat.

11.2.3 Anv ¨andartester

Som vi beskrivit i utv¨arderingsresultatet av anv¨andartesterna s˚a fick vi ¨overv¨agande positiv respons. Vi fick hur som helst flera synpunkter fr¨amst ang˚aende delar som upp- levdes som otydliga. En synpunkt om otydlighet handlade om knappen med ett ’H’ p˚a. H:et st˚ar f¨or Hyperkonkret, vilket ¨ar namnet p˚a f¨oretaget som ¨ar v˚ar intressent. Vi h˚aller med om att det inte ¨ar en symbol som g¨or att man f¨orst˚ar funktionaliteten intuitivt. Ett alternativ som skulle vara med intuitivt ¨ar att anv¨anda ett fr˚agetecken som symbol p˚a knappen. Hur som helst var anv¨andandet av ett ’H’ p˚a knappen ett ¨onskem˚al fr˚an intres- senten vilket vi valde att implementera d¨arf¨or.

Synpunkten ang˚aende hur sidomenyns ikon inte ¨ar helt tydlig har vi ocks˚a diskuterat. Navigering p˚a moderna hemsidor och i applikationer kan se v¨aldigt olika ut och menyer kan till exempel ligga i en header, finnas som dropdown-meny i n˚agot h¨orn eller i vissa mobilapplikationer l¨angst ned p˚a sk¨armen. Placeringen i ¨ovre v¨anstra h¨ornet best¨amdes mot bakgrund av att vi upplevde det som mer intuitivt att leta efter funktionalitet fr˚an v¨anster till h¨oger, samma riktning som vi l¨aser. Synpunkten om att det vore hj¨alpsamt att det syns att man ¨ar inloggad h˚aller vi med om. Det ¨ar n˚agot som ¨okar tydligheten och ¨ar d¨arf¨or helt i linje med de riktlinjer vi f¨oljt vid f¨or design. Det ¨ar n˚agot vi vidarebefordrar till intressenten och l¨amnar till dem att avg¨ora ifall de vill implementera i framtiden. Som n¨amnt i avsnitt 10.3 tillh¨orde anv¨andarna som testat applikationen inte den m˚algrupp som applikationen riktar sig till. D¨arf¨or ¨ar resultatet inte helt relevant, till exempel anv¨andarnas ˚asikter om f¨arg. Vi anser att de riktlinjer vi f¨oljt f¨or att ha en inklude- rande design ¨ar viktigare ¨an testarnas ˚asikter i den h¨ar fr˚agan, eftersom riktlinjerna har st¨od i forskning och anv¨andarna inte tillh¨or m˚algruppen. Synpunkterna om detta ¨ar ¨and˚a anv¨andbara f¨or oss d˚a de ger oss en indikation om hur olika man kan uppleva exempelvis hur tydligt n˚agot ¨ar eller anv¨andandet av en gr˚a f¨argskala.

12 Slutsatser

11.2.4 Progressive Web Application

Lighthouse-utv¨ardering, gav oss ett resultat p˚a 55 av 100 med avseende p˚a anpassning till PWA-kriterierna. Eftersom delar av den funktionalitet som vi hade m˚alet att imple- mentera inte f¨ardigst¨alldes s˚a r¨ackte inte tiden till att fokusera p˚a att anpassa f¨or PWA. Vi prioriterade funktionaliteten som en vanlig webbapplikation, eftersom det inte finns n˚agot syfte att ha en PWA om den funktionalitet som beh¨ovs f¨or att anv¨anda applikatio- nen till exempel offline (vilket ¨ar ett av PWA-kriterierna) inte ¨ar implementerad. Bland annat hann vi inte ens b¨orja med att implementera en service worker, som ¨ar den kom- ponent som bland annat g¨or applikationen tillg¨anglig offline. Vi ¨ar inte n¨ojda med hur lite tid vi har lagt p˚a PWA-utvecklingen och ¨onskar att vi kunnat fokusera mer p˚a detta f¨or att uppn˚a ett b¨attre resultat.

12

Slutsatser

Vi har skapat en webbapplikation som m¨ojligg¨or f¨or l¨arare att skapa digitalt material f¨or sina elever att arbeta med. M˚algruppen ¨ar fr¨amst h¨ogstadieelever med neuropsykiatriska funktionsneds¨attningar, NPF. Applikationen st¨odjer flera olika sorters fr˚agetyper och en funktion f¨or att f¨ortydliga eller ge ledtr˚adar f¨or att l¨osa en fr˚aga. Designbeslut har tagits f¨or att optimera anv¨andarv¨anligheten efter m˚algruppens behov. ¨Aven den funktionalitet som implementerats ¨ar anpassad efter m˚algruppens behov. Till exempel variation i form av fr˚agetyper som ¨ar extra viktigt f¨or elever med ADHD och f¨ortydligande av abstrakta koncept som ¨ar extra viktigt f¨or elever med autism. Funktionaliteten och den inklude- rande designen kan f¨orhoppningsvis st¨odja elever med NPF att n˚a skolans m˚al och p˚a s˚a vis ge dessa elever b¨attre f¨oruts¨attningar i framtiden, till exempel m¨ojlighet till vidare studier p˚a gymnasiet.

Syftet f¨or v˚art projekt ¨ar att fler elever med NPF ska kunna n˚a m˚alen i skolan, vilket vi beskriver i avsnitt 3.1. Om v˚art arbete bidrar till att uppfylla det syftet vet vi inte f¨orr¨an slutprodukten lanseras, anv¨ands av r¨att m˚algrupp och utv¨arderas. M˚alet f¨or projektet, som presenteras i samma avsnitt som syftet, var att skapa ett digitalt verktyg f¨or att komplettera undervisningen. Detta har inte uppfyllts d˚a den slutgiltiga produkten inte fullt g˚ar att anv¨anda f¨or att skapa ¨ovningar f¨or elever att ta del av. Detta i sin tur beror av att databasen och API inte blev klart i tid.

13 Framtida arbete

13

Framtida arbete

Tanken ¨ar att v˚ar webbapplikation ska forts¨atta utvecklas av v˚ara intressenter n¨ar vi l¨amnar ¨over v˚ar del av projektet. Detta projekt ¨ar allts˚a bara en del av ett st¨orre projekt. V˚art m˚al var d¨armed anpassat efter att vi skulle skapa en webbapplikation som var l¨att att bygga vidare p˚a.

Att vi i detta projekt bygger en grund f¨or det st¨orre projekt som drivs av f¨oretaget Hy- perkonkret inneb¨ar att mycket av den funktionalitet vi skapar kommer att beh¨ova vida- reutvecklas. Trots att vi l¨ast p˚a mycket om bland annat designval f¨or v˚ar m˚algrupp g˚ar det inte att s¨aga om dessa val ¨ar r¨att f¨orr¨an webbapplikationen ¨ar helt f¨ardigutvecklad och testad av anv¨andare ur m˚algruppen i r¨att milj¨o. Det kommer allts˚a finnas mycket potentiellt framtida arbete inom alla utvecklade delar.

13.1

Delar vi inte implementerat

De delar som vi avsett implementera men inte kunnat eller haft tid med m˚aste f¨ardigst¨allas f¨or att kunna anv¨anda webbapplikationen och ¨ar d¨arf¨or en del av framtida arbete. Till dessa h¨or kopplingen mellan frontend och backend, att uppfylla alla kriterier f¨or PWA samt att uppfylla alla riktlinjer f¨or inkluderande design. F¨or att uppfylla kriterierna f¨or PWA kr¨avs att man l¨agger till en service worker, att man f¨ors¨oker f¨orb¨attra prestan- dan f¨or att kunna ladda sidan snabbt ¨aven med s¨amre n¨atverksanslutning, samt att man skaffar en dom¨an f¨or hemsidan s˚a man kan implementera anv¨andandet av protokollet HTTPS.

13.2

Inloggning f ¨or f ¨or ¨aldrar

Ett framtida utvecklingsomr˚ade ¨ar en funktionalitet s˚a att f¨or¨aldrar kan hj¨alpa sina barn med deras skolarbete och f¨olja deras progression. Denna funktionalitet ska syfta i att inkludera f¨or¨aldrarna i barnens undervisning och ge dem ett liknande st¨od som l¨ararna f˚ar f¨or att l¨attare kunna hj¨alpa sina barn. F¨or¨aldrar skulle genom webbapplikationen exempelvis kunna se hur det g˚ar f¨or deras barn och kommunicera med barnens l¨arare om deras progression och om vilka delar av undervisningen som barnen har sv˚arare f¨or.

13 Framtida arbete

13.3

Maskininl ¨arning

En stor del av den slutgiltiga webbapplikationen ¨ar att den ska vara individanpassad. Detta har implementerats under detta projekt men kommer att forts¨atta utvecklas yt- terligare. Vi har implementerat flera olika s¨att att st¨alla fr˚agor som en del av att n˚a individanpassning, vilket i framtiden ¨aven kommer ut¨okas. F¨or vidare utveckling av en fullt individanpassad webbapplikation kommer maskininl¨arning vara en stor del. Tan- ken ¨ar att webbapplikationen ska kunna l¨ara sig om sin anv¨andare (eleven) och p˚a s˚a vis hj¨alpa l¨araren att g¨ora undervisningen anpassad till just den elevens inl¨arningsstil och beteende. Det sker genom att se m¨onster i en anv¨andares interagerande med applikatio- nen. En tanke ¨ar till exempel att applikationen genom maskininl¨arning tar in statistik ¨over vilka fr˚ageformuleringar en elev har l¨attast f¨or, och utifr˚an det ge eleven fr˚agor p˚a den eller de former som fungerar b¨ast f¨or den specifika eleven. Hur maskininl¨arningen implementeras ¨ar upp till framtida utvecklare att specificera.

Referenser

Referenser

[1] Datainspektionen. Allm¨anna fr˚agor om eu:s dataskyddsreform. Datainspektionen. H¨amtad: 25 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.datainspektionen.se/ fragor-och-svar/eus-dataskyddsreform/allmanna-fragor/

[2] Dataskyddsf¨orordningen. Datainspektionen. Datainspektionen. H¨amtad: 25 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.datainspektionen.se/ dataskyddsreformen/dataskyddsforordningen/forordningstexten/

[3] T. Enstr¨om and J. Widell. (2018, Mar.) Stora brister i l¨arares kunskap om autism och adhd. Svt Nyheter. H¨amtad: 12 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www. svt.se/nyheter/val2018/stora-brister-i-larares-kunskap-om-autism-och-adhd [4] Glosor.eu: Roligt glosf¨orh¨or. H¨amtad: 5 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig:

https://glosor.eu/

[5] GoConqr. H¨amtad: 5 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.goconqr.com/ [6] Y. Gustafsson, “Individanpassad undervisning,” Examensarbete, 15 h¨ogskolepo¨ang p˚a avancerad niv˚a, Fakulteten f¨or l¨arande och samh¨alle, LUnd: Lunds Universitet, 2012, h¨amtad: 12 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://muep.mau.se/bitstream/handle/2043/13701/Individanpassad% 20undervisning%20examansarbetet%20F%C3%A4rdigt.pdf?sequence=2

[7] Khan academy. H¨amtad: 7 maj, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www. khanacademy.org/

[8] K¨orkort.se. H¨amtad: 5 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://xn--krkort-wxa. se/

[9] P. LePage. (2018, Apr.) Your first progressive web app. Developers.google.com. H¨amtad: 25 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://developers.google.com/web/ fundamentals/codelabs/your-first-pwapp/

[10] (2018, Apr.) Lighthouse. Developers.google.com. H¨amtad: 25 maj, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://developers.google.com/web/tools/lighthouse/

[11] K. Low. (2018, Jan.) What it is like for a child to live with adhd. verywellmind.com. H¨amtad: 10 maj, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https: //www.verywellmind.com/understanding-children-with-adhd-20686

[12] M. K. McGrath. (2009) Autism. Autism och Aspergerf¨orbundet. H¨amtad: 4 maj, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: http://www.autism.se/autism

Referenser

[13] L. McKnight. Vad ¨ar blended learning och flipped classroom? Utbildning.se. [14] ——, “Designing for adhd: in search of guidelines,” Master’s thesis, UK:

ChiCI Group, University of Central Lancashire Preston, 2010, h¨amtad: 20 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://pdfs.semanticscholar.org/0b0a/ 5b9bc7cdf104c822d6ac3e5abf0e19be1c46.pdf

[15] ——. (2011, Mar.) Designing for children with adhd: The search for guidelines for non-experts. User Experience Magazine. H¨amtad: 10 maj, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: http://uxpamagazine.org/designing children adhd/

[16] Ok¨and. (2018, Apr.) Progressive enhancement. wikipedia.org. H¨amtad: 25 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://en.wikipedia.org/wiki/Progressive enhancement

[17] (2018, Apr.) Postman. getpostman.com. H¨amtad: 30 maj, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.getpostman.com/tools#test-automation

[18] A. Russell. (2015, Jun.) Progressive web apps: Esca- ping tabs without losing our soul. infrequently.org. H¨amtad: 25 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://infrequently.org/2015/06/ progressive-apps-escaping-tabs-without-losing-our-soul/

[19] Skolverket. (2015) Elevers r¨att till kunskap, extra anpassningar och s¨arskilt st¨od. Skolverket (Juridisk v¨agledning). H¨amtad: 12 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.skolverket.se/polopoly fs/1.159812!/1505 ratt %20till kunskap sarskilt st%C3%B6d.pdf

[20] ——. (2017, Sep.) Stora skillnader i gymnasiebeh¨orighet mel- lan elevgrupper. Skolverket. H¨amtad: 3 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.skolverket.se/om-skolverket/press/pressmeddelanden/ 2017/stora-skillnader-i-gymnasiebehorighet-mellan-elevgrupper-1.263783 [21] ——. (2018, Jan.) Vad g¨aller f¨or extra anpassningar och s¨arskilt st¨od? Skolverket.

H¨amtad: 12 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.skolverket.se/ skolutveckling/larande/sarskilt-stod-1.243296

[22] Specialpedagogiska skolmyndigeten. (2015, Apr.) Tydligg¨orande pe- dagogik. Specialpedagogiska skolmyndigeten. H¨amtad: 9 maj, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.spsm.se/funktionsnedsattningar/ neuropsykiatriska-funktionsnedsattningar-npf/tydliggorande-pedagogik/

[23] ——. (2018, Feb.) Adhd och autism - f¨orm˚agor och f¨oruts¨attningar f¨or l¨arande. Specialpedagogiska skolmyndigeten.

Referenser

H¨amtad: 4 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.spsm. se/funktionsnedsattningar/neuropsykiatriska-funktionsnedsattningar-npf/

adhd-och-autism---formagor-och-forutsattningar-for-larande/

[24] ——. (2018, Feb.) Pedagogik och f¨orh˚allningss¨att. Spe- cialpedagogiska skolmyndigeten. H¨amtad: 12 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.spsm.se/funktionsnedsattningar/ neuropsykiatriska-funktionsnedsattningar-npf/pedagogik-och-forhallningssatt [25] ——. (2018, Feb.) Vad ¨ar neuropsykiatriska funktions-

neds¨attningar (NPF)? Specialpedagogiska skolmyndigeten. H¨amtad: 22 april, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.spsm.se/ funktionsnedsattningar/neuropsykiatriska-funktionsnedsattningar-npf/

vad-ar-neuropsykiatriska-funktionsnedsattningar-npf/

[26] N. V¨asterbro. (2008, Jul.) Exekutiva funktioner. Habilite- ring & H¨alsa, Stockholms l¨ans landsting. H¨amtad: 4 maj, 2018. [Online]. Tillg¨anglig: http://habilitering.se/autismforum/om-diagnoser/ teorier-om-annorlunda-tankande/exekutiva-funktioner

[27] L. Osterberg. (2018, Jan.) V˚ardguiden.se. V˚ardguiden. H¨amtad: 25 april,¨ 2018. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta-och-rad/ Sjukdomar/Autism/?ar=True

Related documents