• No results found

Fyra aktiviteter inom privat konsumtion

In document Konsumtionens klimatpåverkan (Page 33-39)

Den privata konsumtionen kan fördelas på några få aktiviteter. Fördelningen sker här i de fyra övergripande aktiviteterna Äta, Bo, Resa, och Shoppa. Den sistnämnda är en restpost med en rad olika varor och tjänster, tex. inköp av kläder, husdjur och IT-tjänster. Till aktiviteten äta räknas alla utsläpp som orsakats av att maten kom- mer till butiken. Utsläpp inom jordbruk, industri och godstransporter, men inte hushållens tillagning och inköpsresor ingår alltså. Bo domineras av uppvärmning och hushållsel för alla ändamål inom bostaden. Resa är personresor för alla olika syften. De fyra aktiviteterna täcker in all privat konsumtion.

Gränsdragningen mellan de olika aktiviteterna är inte given. Inköpsresor och hus- hållselen är exempel på komponenter som kan läggas till olika aktiviteter. Inköps- resor är både en del av resandet och ett måste för att kunna äta. Hushållselen an- vänds i bostaden men också för att laga mat och driva IT-utrustning. Detta är en orsak till de olika procentsatser som kan uppges i andra rapporter för andelen av de totala utsläppen för en viss aktivitet. En annan är att det varierar med vad man jämför med, vad som egentligen representeras av de hundra procenten.

Figur 4 visar uppdelningen av den privata konsumtionen på knappt 80 Mton CO2e år 2003. Konsumtionen delas upp i aktiviteterna äta som står för drygt 25%, bo drygt 30%, resa knappt 30% och shoppa för knappt 15%.

Konsumtionsperspektivet inkluderar även utsläppen i andra länder från vår kon- sumtion. Aktiviteterna äta och shoppa har högst andel av utsläppen i andra länder men även för bo och resa finns utsläpp i andra länder.

Figur 4: Utsläppen av växthusgaser från den privata konsumtionen uppdelad på aktiviteterna äta,

bo, resa och shoppa. Den privata konsumtionen stod 2003 för knappt 80 Mton CO2e (SCB (2008)

Äta

Totalt beräknas aktiviteten äta stå för utsläpp motsvarande cirka 20 Mton CO2e eller drygt 2 ton CO2e per person och år under 2003. Produktionen av maten i jord- bruk och livsmedelsindustri samt godstransporter ingår. Restaurangbesöken ingår också, men inte hushållens inköpsresor eller hushållsel för förvaring och tillagning av livsmedel.

Figur 5: Aktiviteten äta genererade totalt i snitt drygt 2 ton CO2e per capita 2003 (SCB (2008) och

Naturvårdsverket (2008b)). Utsläppen från kött är underskattat eftersom utsläppen från förändrad global markanvändning inte är medtagen.

Kött står för den största posten i aktiviteten äta. Siffran är ett medelvärde eftersom olika sorters kött för med sig olika mycket utsläpp. Siffran är dessutom en under- skattning. För importerat kött, speciellt från Brasilien, kan köttuppfödning förknip- pas med en viss avskogning, som borde fördelas på det kött som konsumeras. Om köttet är uppfött på kraftfoder, så borde även utsläpp från sojaodlingar som behövs för kraftfoderproduktionen fördelas på den slutgiltiga köttkonsumenten.

Mejeri, som mjölk, smör och ost, är utsläppstunga för att de är animaliska produk- ter. Det är fodret till djuren, och alla andra utsläpp förknippade med djurhållning, precis som för köttet ovan, som gör utsläppen höga.

Olika grönsaker har sinsemellan olika utsläpp, beroende på odlingsmetod, gödsling med mera. Detsamma gäller frukt och spannmålen som bakas till bröd. Det är framför allt lustgasutsläppen som beräknas vara stora. Dessutom sker viss odling

av grönsaker i uppvärmda växthus, både i Sverige och i andra länder. Beroende på säsong och odlingsförutsättningar kan också framför allt frukt, men också grönsa- ker transporteras långt för att nå den svenska konsumenten.

Fisk representerar stora utsläpp per krona i Sverige, men denna intensitet är lägre för importerad fisk. Den stora importen gör att fisk inte hamnar lika högt som den hade gjort om enbart svenska intensiteter använts.

Sötsaker, kryddor och fetter är en samlingsgrupp. Utsläppen per krona (intensite- terna) inom varugruppen är inte höga men beloppen som vi köper dessa varor för är stora. Så multiplicerat blir utsläppen stora.

Drycker och tobak har också låga utsläpp per krona, men utgifterna för denna grupp är höga.

Restaurangbesök inkluderar allt ätande ”ute”, det vill säga även hamburgerrestau- ranger, korvkiosker och caféer.

Bo

Totalt gav vårt boende upphov till utsläpp om cirka 25 Mton CO2e eller drygt 2,5 ton CO2e per capita och år under 2003. Till aktiviteten har lagts bl.a. byggande, uppvärmning och all hushållsel.

Figur 6: Aktiviteten bo genererade totalt i snitt drygt 2,5 ton CO2e per capita 2003 (SCB (2008)

Investering och underhåll av bostäder består bl.a av hyror och räntebetalningar för byggande och underhåll av bostäder. Utsläppen per krona är mycket låga, men beloppen stora vilket ger en hög totalsiffra. Byggandet, skötseln och renoveringar av huset, d.v.s. alla utlägg för själva huset, som inte har med hushållets elräkning eller värmekostnad att göra inkluderas i denna post.

Utsläppen från elanvändningen varierar år från år, beroende på tillgången till fos- silfri produktion. 2003 var ett år med extremt låg tillgång till vattenkraft i det nor- diska och nordeuropeiska elsystemet vilket gör att utsläppen från elkonsumtion var ca 20 procent högre detta år jämfört med ett genomsnitt under 2000-talet. Till bil- den hör också att Sverige dagligen både importerar och exporterar el. Vissa år är Sverige nettoexportör av el och vissa år nettoimporterar vi el. Sett över flera år har nettoimporten och exporten varit ungefär lika stora. En del av utsläppen i Sverige uppstår när el produceras med kol och olja, men även el producerad från masugns- gas och avfallsbränslen ingår.

Användningen av eldningsolja för uppvärmning av bostäder, s.k. villaolja, minskar snabbt. År 2003 motsvarade den utsläppen som visas i figur 6 men oljeanvänd- ningen har minskat kraftigt sedan dess, mellan 2003 och 2006 har användningen av eldningsolja halverats och den har sen fortsatt att minska.

Fjärrvärmeanvändningen ökar i hushållen. De flesta anläggningar är biobränsle- eldade eller använder avfallsbränslen. Utsläppen från fjärrvärmeanvändning beror främst på att det används masugnsgas, en restgas från järn- och stålproduktion i våra fjärrvärmesystem samt att kol, torv och olja fortfarande används i viss ut- sträckning.

För posten pellets, flis och gas, finns utsläpp som är förknippade med de processer som producerar pellets eller flis.

Möbler skulle kunna läggas under shopping, men har lagts här eftersom de står i bostaden. Husgeråd och köksapparater skulle kunna hamna under shopping eller ätande, men har också lagts här eftersom köksutrustning ofta ingår i lägenhetshyror och bostadsköp.

Utsläppen för trädgårdsvaror kommer bl.a. från att växter ofta gödslas och ibland är odlade i växthus.

Resa

Aktiviteten resa beräknas 2003 ha gett upphov till ett utsläpp om totalt knappt 25 Mton CO2e eller cirka 2,5 ton CO2e per capita. Enbart personresor inkluderas då godstransporterna enligt input-outputanalysen är fördelade på de olika varu- grupperna.

Figur 7: Aktiviteten resa genererade totalt i snitt cirka 2,5 ton CO2e per capita 2003 (SCB (2008)

och Naturvårdsverket (2008b)). Observera att utsläppen från flyget i figuren enbart inkluderar en del av det privata resandet.

Utsläppsposten bensin och drivmedel omfattar hushållens inköp av drivmedel, merparten är bensin och diesel som används till bilar. I posten ingår dessutom ut- släppen från en ökande andel etanol och biogas.

Posten bilar innehåller även utsläpp från andra fordon på hjul samt skotrar och omfattar utsläppen från alla tillverkningssteg för att framställa en bil.

Paketresor innehåller det resande som köps med resa, boende och annat inkluderat. Även rena hotellvistelser har förts hit.

Buss och järnväg innehåller både kollektivtrafiken lokalt, regionala busslinjer, SJ:s och andra tågoperatörers utsläpp som kan hänföras till persontrafiken.

Separata flygbiljetter redovisar enbart en del av de privata resorna. Uppskattningen visar inte flygets totala utsläpp. Eftersom den bygger på input-outputanalys förde- las företagens kostnader och utsläpp för flygresor på produktionen i respektive bransch. Resenärer i offentlig tjänst räknas som offentlig konsumtion. Dessutom underskattas siffran genom att enbart första delen av längre resor ingår. Utsläppen från det totala utrikesresandet uppskattades i tidigare avsnitt med hjälp av bl.a. resvaneundersökningen till drygt 0,8 ton CO2e per person om hänsyn tas till andra växthusgaser och utsläpp på hög höjd. Då skulle flyget vara den näst största ut- släppsposten.

Separata färjebiljetter innehåller färjetrafik, som mestadels är till utlandet. Restposten som har kallats bilkringkostnader innehåller körkortsutgifter, parker- ingsavgifter, broavgifter och allt annat som är kringkostnader för en bilägare utöver inköp och drivmedel.

Infrastrukturinvesteringarna är en offentlig verksamhet och återfinns där.

Shoppa

Till restposten shoppa har lagts t.ex. inköp av kläder och skor samt IT utrustning som datorer, telefoner och TV-apparater. Även skötsel av husdjur ingår i denna grupp. Totalt står denna aktivitet för drygt 10 Mton CO2e eller drygt 1 ton CO2e per capita.

Figur 8: Aktiviteten shoppa genererade totalt i snitt drygt 1 ton CO2e per capita 2003 (SCB (2008)

och Naturvårdsverket (2008b)).

Kläder och skor innehåller också tyger och reparationer, men kläder är den klart största posten. Skor är den näst största med högre utsläpp per krona än kläder. Datorer, tele och TV-elektronik består av tillverkningen. Elanvändningen under driften har lagts under boendet.

Skönhetsprodukter består av tre varugrupper som sticker ut genom den relativt höga utsläppsintensiteten för att tillhöra aktiviteten shopping.

Posten husdjur innehåller bl.a. djurmat.

Övriga varor innehåller ett drygt tjugotal varugrupper som inte går att koppla till aktiviteterna äta, bo eller resa. Det är exempelvis sportutrustning. Var och en står de inte för så höga utsläpp, beroende på att utsläppen per krona är låga.

Övriga tjänster består av knappt tjugo tjänster som inte kan föras till äta, bo eller resa. Även för dessa tjänster är utsläppen låga per krona, men de summor vi köper tjänster för är relativt höga. Det är exempelvis besök på bio och museum och priva- ta vårdavgifter.

In document Konsumtionens klimatpåverkan (Page 33-39)