• No results found

Under ungefär samma period (de senaste 5 till 10 åren) har omfattande renove-ringar genomförts på delar av Stockholmhems bostadsbestånd. Framförallt i den gamla delen av Bagarmossen, dvs 50-talshusen i de centrala delarna av Bagarmossen, på Svartågatan, Djupågatan, Bergsrådsvägen/Bagarmossen cent-rum och Lagavägen samt Rusthållarvägen. Enligt rutinaktivitetsteorin och si-tuationell brottsprevention (Clarke 1980, Clarke 1997) går det att förhindra ett brott från att ske genom att vidta åtgärder i den kontext, eller situation, brottet sker. Ett av de enklaste exemplen på detta är att installera en säkerhetsdörr och mer effektiva lås, så att det blir svårare eller inte går att göra inbrott.

Denna studie fokuserar inte på fysiskt brottsförebyggande åtgärder men då det trots allt en viktig faktor i relation till hur brottsligheten och tryggheten ut-vecklats samt skulle kunna vara en del av förklaringsmodellen redovisas de övergripande upprustningarna och förändringar i den fysiska miljön som Stock-holmshem genomfört i detta kapitel. De har sorterats i klassiska

Urban Utveckling & Samhällsplanering AB www.urbanutveckling.se

Warfvinges väg 33 info@urbanutveckling.se

112 51 Stockholm 08 – 35 43 45

45

brottspreventiva åtgärder och driftsunderhåll/trivselhöjande åtgärder, även om samma åtgärd i många fall kan falla i bägge kategorier. Först presenteras de åtgärder som genomförts på 50-talsbebyggelsen, dvs. på bland annat Svartåga-tan, Lillåvägen, Lagavägen.

Brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder

• Stockholmshem har sektionerat och renoverat källarna.

• De har flyttat soprummen till två nya miljörum som byggts ute på går-darna, ett på Svartågatan 8 och ett vid Rusthållarvägen. Det nya miljö-rummet har byggts för att vara ljust och tryggt, närvarostyrd belysning, fönster och insyn. Återvinningsmöjligheter.

• Framförallt bytt till LED-belysning, men även stärkt upp mörka platser med nya pollare och viss ny armatur i tidstypisk stil.

• Bytt skalskydd inklusive lås till aptusbrickor. Det är numera låst hela dagen.

• De har genomfört kampanjer där de erbjudit hyresgästerna att byta till säkerhetsdörr. Originalen var dåliga ur inbrottssynpunkt.

• Vissa av de gamla garagedörrarna har förstärkt med metallreglar och nya lås.

• Rensat i cykelrum.

Underhålls- och trivselåtgärder

• Alla fastigheterna är stambytta

• De har arbetat på ett strategiskt sätt med lokalhyresgäster och kon-traktsskrivning. De har pratat skyltfönster och erbjudit skyltrådgivning.

Tilläggsavtal för prydliga skyltfönster även i bostadsfastigheter.

• De har renoverat fasader de sista 3–4 åren.

• Den centrala tvättstugan för alla rustades upp under 2016–2017.

• Nya muralmålningar i portal till innergård.

• Utemiljöupprustning på några bostadsgårdar.

• Överlåtit viss mark till hyresgäster för skötsel och odling.

Centrum – Lagaplan och Bagarmossen torg

I centrum och på torgen har renoveringarna och de fysiska förändringarna framförallt skett inom ramen för Bagarmossen Smartup men aptuslås har in-stallerats på höghuset. Trafikkontoret5 har under 2016 bytt ut armaturerna till mer effektiva glober med LED samt kompletterat torget och bakom tunnelba-nanmed tre parkstolpar under 2017. En liten strålkastare monterades samti-digt för att belysa konstverket.

• Upprustning av Folkets hus – standard och funktioner, nytt café

• Aptus på höghuset

• Byggt om två butiker, två tobaksaffärer är numera borta

5 Svar från Michael Bergman, belysningsingenjör, Trafikkontoret via mail 2019-06-19.

Urban Utveckling & Samhällsplanering AB www.urbanutveckling.se

Warfvinges väg 33 info@urbanutveckling.se

112 51 Stockholm 08 – 35 43 45

46

• Ny restaurang

• Erbjudande om gemensamt skyltprogram, hjälp med skyltfönster och erbjudande om Hammerglas istället för metalljausier.

Byälvsvägen

Flerbostadshus med öppna gårdar från 70-talet. Husen har inte renoverats lika grundligt som 50-talsområdena men sedan 2009 har ett antal fysiska förbätt-ringar genomförts. Även här planeras dock stambyten och liknande.

Brottsförebyggande

• Aptus på entrédörrar och källarförråd (ca 10 år sedan).

• Bytt till LED i trapphus och källare (klart 2017)

• Nya cykelburar – genomsiktliga med lås. Ersatt svårtillgängliga cykel-rum i källaren.

• Nya tvättstugor på gatuplan vid parkeringsplatsen för mer lättillgäng-liga och trygga tvättstugor. I anslutning till detta bygges miljörummen ut med utökade sorteringsmöjligheter.

• Nya belysningspollare Underhålls- och trivselåtgärder

• Nya lekparker

• Ny växtlighet på innergårdarna. Bland annat planteringar som sköts av hyresgäster vid entréerna. Finns ca 200 stycken hyresgästplanteringar på Byälvsvägen 5-263.

Det framgår av enkäten att även de boende i Bagarmossen upplever att det skett en uppfräschning av den byggda miljön och blivit effekter av att nya bo-stadshus har byggts. Se några exemplifierande kommentarer nedan. Föränd-ringar i den byggda miljön som Bagarmossen Smartup varit delaktiga i är ex-empelvis att tomma fasader fått nytt liv i form av muralmålningar, plante-ringar på torget och sammanhållen skyltning av verksamheter i centrum.

Citat från boende:

”Många nya bostäder med en hel del bostadsrätter.”

”Stockholmshem kämpar för en re-nare miljö. Under hela året kom-mer arbetare som rensar gården, sommaren är trevligare med blom-mor och buskar.”

”De senaste åren i Byälvsvägen har ändrats, bättre än för några år se-dan. Cykelparkeringar och fotbolls-platsen har ett nytt utseende, vilket jag tycker är bra.”

”Bagarmossen känns uppfräschad vad gäller husfasader, utemiljö etc.”

”Blivit mer modernt.”

”Grönare, tryggare, trevligare och inte minst attraktivare.”

”Huset mitt emot oss förvandlades till bostadsrätter och då stängde de av vår 35 åriga väg till tunnel-banan genom att sätta upp stäng-sel.”

”Trevligare omgivningar.”

Urban Utveckling & Samhällsplanering AB www.urbanutveckling.se

Warfvinges väg 33 info@urbanutveckling.se

112 51 Stockholm 08 – 35 43 45

47 Figur 5. Ovan, det interaktiva konstverket Hitteblomster i centrala Bagarmossen. Nedan t.v. nya

genomsiktliga cykelställ på nyrenoverad innergård med stadsodling på Svartågatan. Nedan t.h.

Stadsodling som sköts av de boende på Byälvsvägen.

Urban Utveckling & Samhällsplanering AB www.urbanutveckling.se

Warfvinges väg 33 info@urbanutveckling.se

112 51 Stockholm 08 – 35 43 45

48

Förändringar i centrum och utbudet av service och kultur

I enkätsvaren beskriver de boende i Bagarmossen att de upplever att centrum under de senaste fem åren blivit ”trevligare”, ”tryggare” och mer ”levande” med ett större utbud av service och kultur men även att det ”gentrifierats”.

Flera av de förändringar som de svarande nämner kan kopplas till Bagarmos-sen Smartups insatser. BagarmosBagarmos-sen Smartup har inom ramen för ”levande centrum” gjort flertalet insatser för att skapa ett mer trivsamt, trevligare och tryggare centrum. Bland annat konstnärlig utsmyckning i form av muralmål-ningar på tidigare tomma fasader och konstverket Hitteblomster. Vilket de sva-rande på enkäten verkar uppskatta.

Inom projektet har de även bistått butiksägare med neonskyltar som motsvarar verksamhetens inriktning samt med experthjälp i skyltning. För att skapa ett förbättrat utbud av service och kultur har Bagarmossen Smartup hjälpt lokala företagare att hitta passande lokaler närmare centrum, uppmuntrat en cykel-butik att starta en pop up cykelverkstad i en container på en tom yta på torget, samt initierade en dialog mellan Kulturförvaltningen, Folkets Hus och parker samt Bagarmossens Folkets Hus vilket lett till ett mer välfungerande Folkets Hus som blivit en lokal mötesplats. Förändringarna i centrum beskrivs dessu-tom ha bidragit till ökad trygghet.

Citat från boende:

”Centrum har levt upp, stadsdelen känns mer attraktiv.”

”Blivit trevligare, mycket har hänt i lokalområdet när det kommer till utökad service, bättre restau-ranger och allmänhet en trevligare och mer stadslik känsla.”

”Det har gentrifierats och hipsteri-serats.”

”Gentrifierats, men på ett positivt sätt. Restauranger, café, renoverat Folkets Hus med många aktivite-ter. Mega Loppis. Stockholmshem har börjat fräscha upp.”

”Det har blivit lugnare i centrum där vi bor. Bagarmossen har blivit mer ordnad som förort.”

”Blivit mer levande. Olika företag och restauranger har startat. Mycket trevligt. Planteringar av träd i cent-rum och konstnärlig utsmyckning är väldigt positivt.”

”Positivt med Centan, Folkets Hus, utsmyckningen med konst, blommor etc. Bättre kulturliv.”

”Mer lokala initiativ såsom restau-ranger och caféer.”

”Ökad gemenskap, lugnare och trev-ligare och mycket trevliga kulturella aktiviteter.”

”Har blivit mycket trevligare och min uppfattning är att det känns tryggt även sena kvällar. Få ställen som har så mycket folk på torget, vilket jag tror beror på att centrum blivit säk-rare och roligare.”

Urban Utveckling & Samhällsplanering AB www.urbanutveckling.se

Warfvinges väg 33 info@urbanutveckling.se

112 51 Stockholm 08 – 35 43 45

49 Figur 6. Karta över var de som svarat på enkäten bor, om den kollektiva förmågan ökat

eller minskat, delprojekt i Bagarmossen Smartup samt de fysiska renoveringar och upp-rustningar som gjorts kort innan eller under Bagarmossen Smartup.

Related documents