• No results found

KAPITALVINSTBESKATTNING

När marknadsnoterade aktier eller andra delägarrätter, till exempel teckningsrätter, säljs eller på annat sätt avyttras kan en skattepliktig kapitalvinst eller en avdragsgill kapital-förlust uppstå. Beskattning sker i inkomstslaget kapital med en skattesats om 30 procent. Kapitalvinsten eller kapitalförlusten beräknas normalt som skillnaden mellan försäljningsersättningen, efter avdrag för försäljningsut-gifter, och omkostnadsbeloppet (anskaffningsutgiften).

Omkostnadsbeloppet för alla delägarrätter av samma slag och sort beräknas gemensamt med tillämpning av genom-snittsmetoden. Det bör noteras att interims aktier, även kallade betalda tecknade aktier (BTA), därvid inte anses vara av samma slag och sort som de aktier vilka berättigar till företräde i emissionen förrän beslutet om emissionen registrerats vid Bolagsverket. Byte av BTA till aktier medför i sig ingen beskattning. Vid försäljning av marknadsnote-rade aktier får omkostnadsbeloppet alternativt bestämmas enligt schablonmetoden till 20 procent av försäljnings-ersättningen efter avdrag för försäljningsutgifter.

Särskilda regler gäller för beräkning av omkostnadsbelopp för teckningsrätter (se Utnyttjande och avyttring av tecknings-rätt nedan).

Kapitalförluster på marknadsnoterade aktier är fullt ut av-dragsgilla mot skattepliktiga kapitalvinster på aktier och andra marknadsnoterade delägarrätter, förutom andelar i investeringsfonder eller specialfonder som endast inne-håller svenska fordringsrätter, så kallade räntefonder.

Kapitalförluster på aktier eller andra delägarrätter som inte kan kvittas på detta sätt får dras av med upp till 70 procent mot övriga inkomster i inkomstslaget kapital.

Uppkommer underskott i inkomstslaget kapital medges skattereduktion mot kommunal och statlig inkomstskatt samt fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift. Skatte-reduktion medges med 30 procent av den del av under-skottet som inte överstiger 100 000 kr och 21 procent av resterande del. Ett sådant underskott kan inte sparas till senare beskattningsår.

UTNYTTJANDE OCH AVYTTRING AV TECKNINGSRÄTTER Utnyttjande av teckningsrätter utlöser ingen beskattning.

Anskaffningsutgiften för en aktie utgörs av emissionskursen.

Om teckningsrätter som utnyttjas för teckning av aktier har förvärvats genom köp eller på liknande sätt får tecknings-rätternas omkostnadsbelopp beaktas vid beräkning av om-kostnadsbeloppet för förvärvade aktier. Teckningsrätter som grundas på innehav av befintliga aktier anses anskaffade för 0 kr och påverkar således inte omkostnadsbeloppet för de förvärvade aktierna.

För aktieägare som inte önskar utnyttja sin företrädesrätt att delta i emissionen och avyttrar sina teckningsrätter beräknas en kapitalvinst eller kapitalförlust på de sålda teckningsrätterna. Enligt ovan anses teckningsrätter som grundas på innehav av befintliga aktier anskaffade för 0 kr. Det medför att hela försäljningsersättningen, efter av-drag för försäljningsutgifter, ska tas upp till beskattning.

sidan 01

E. Kortfristiga finansiella fordringar 0 F. Kortfristiga bankskulder 0 G. Kortfristig del av långfristiga skulder 0 H. Andra kortfristiga skulder 7 293 I. Kortfristiga skulder F+G+H 7 293 J. Netto kortfristiga skuldsättning I-E-D 6 619 K. Långfristiga banklån 0 L. Emitterade obligationer 0 M. Andra långfristiga lån 0 N. Långfristig skuldsättning K+L+M 0 O. Nettoskuldsättning J+N 6 619

sidan 30

VIKTIGA HÄNDELSER EFTER RÄKENSKAPSÅRETS UTGÅNG

Bolaget har upprättat låneavtal med finansiärer, vilka nämns på sida 37, om bryggfinansiering om ett sammanlagt belopp om 3,3 mkr för att erhålla tillräckligt rörelsekapital fram tills dess företrädes- emissionen är genomförd.

SAMMANFATTNING AV KVARTAL 1 2016 Under första kvartalet 2016 redovisades inte heller någon nettoomsättning. Eget aktiverat arbete upp- gick till 174 tkr. Rörelsekostnaderna uppgick till -1 242 tkr och efter aktivering av kostnader uppgick resultatet för perioden till -1 074 tkr. Det negativa kassaflödet för den löpande verksamheten och invest-eringsverksamheten förbättrades genom upptagandet av brygglån. Dessa siffor är preliminära och har inte reviderats eller granskats av Bolagets revisor.

Det har inte förekommit några väsentliga förändringar avseende Bolagets finansiella ställning eller ställning på marknaden sedan sedan den 31 december 2015.

RÖRELSEKAPITAL

Det är styrelsens bedömning att befintligt rörelse-kapital inte är tillräckligt för de aktuella behoven under den närmaste tolvmånadersperioden.

Brist på rörelsekapital förväntas uppstå under juni 2016. Med nuvarande intäktsströmmar

up-pgår behovet av rörelsekapital i koncernen till ca 0,7 Mkr per månad. Bolaget har erhållit teck-ningsförbindelser och ingått avtal med garanter till ett belopp om 18,4 mkr i den förestående företrädesemissionen. Detta belopp, efter avdrag för emissionskostnader, bedöms av styrelsen vara tillräckligt för att nå positivt kassaflöde och behov av rörelsekapital för den kommande tolvmånader-sperioden samt betala tillbaka befintliga brygglån.

Teckningsförbindelserna och garantiåtaganden är dock inte säkerställda. Om företrädesemission- en inte inbringar förväntade likvider, kommer Bolaget överväga alternativa sätt att finansiera verksamheten. Detta inbegriper upptagande av lån, omförhandling av lånevillkor med långivare, förhandling med övriga leverantörer till Bolaget om senarelagd betalning eller nedskrivning av fordran samt neddragning och besparingar i Bolagets löpande verksamhet.

PÅGÅENDE OCH PLANERADE INVESTERINGAR Bolaget har inte några pågående och planerade investeringar för tillfället. Kostnader för forskning och utveckling betalas löpande.

REVISORS GRANSKNING

Utöver den information som är hämtad från bolagets årsredovisningar har ingen information i prospektet granskats av bolagets revisor.

CROWDSOFT | 41

Schablonmetoden får inte tillämpas i detta fall. Omkostnads-beloppet på de ursprungliga aktierna påverkas inte.

För teckningsrätter som förvärvats genom köp eller på lik-nande sätt utgör vederlaget omkostnadsbelopp. Tecknings-rätternas omkostnadsbelopp beaktas vid beräkning av om-kostnadsbeloppet för förvärvade aktier. Om de förvärvade teckningsrätterna inte utnyttjas för teckning av aktier utan avyttras beräknas en kapitalvinst eller kapitalförlust på de sålda teckningsrätterna. Omkostnadsbeloppet för tecknings-rätterna beräknas enligt genomsnittsmetoden. Schablon-metoden får användas för marknadsnoterade tecknings-rätter som förvärvats genom köp eller på liknande sätt.

En teckningsrätt som varken utnyttjas eller säljs och därför förfaller anses avyttrad för 0 kr.

SKATT PÅ UTDELNING

Utdelning på aktier är i allmänhet skattepliktig. Fysiska personer beskattas i inkomstslaget kapital med en skatte-sats om 30 procent. För fysiska personer som är obegränsat skattskyldiga i Sverige innehålls normalt preliminär skatt med 30 procent på utdelat belopp. Den preliminära skatten innehålls av Euroclear, eller när det gäller förvaltarregist-rerade aktier, av den svenska förvaltaren.

AKTIEBOLAG

SKATT PÅ KAPITALVINSTER OCH UTDELNING

För ett aktiebolag beskattas alla inkomster, inklusive skatte-pliktig kapitalvinst och utdelning, i inkomstslaget närings-verksamhet med 22 procent. Kapitalvinster och kapitalför-luster beräknas på samma sätt som beskrivits ovan avseende fysiska personer. Avdragsgilla kapitalförluster på aktier och andra delägarrätter får endast dras av mot skattepliktiga kapitalvinster på sådana värdepapper. En sådan kapital-förlust kan även, om vissa villkor är uppfyllda, kvittas mot kapitalvinster i bolag inom samma koncern, under förut-sättning att koncernbidragsrätt föreligger mellan bolagen.

En kapitalförlust som inte kan utnyttjas ett visst år får sparas och kvittas mot skattepliktiga kapitalvinster på aktier och andra delägarrätter under efterföljande beskattningsår utan begränsning i tiden.

UTNYTTJANDE OCH AVYTTRING AV TECKNINGSRÄTTER Utnyttjande av teckningsrätter utlöser ingen beskattning.

Anskaffningsutgiften för en aktie utgörs av emissionskursen.

Om teckningsrätter som utnyttjas för teckning av aktier har förvärvats genom köp eller på liknande sätt får tecknings-rätternas omkostnadsbelopp beaktas vid beräkning av om-kostnadsbeloppet för förvärvade aktier. Teckningsrätter som grundas på innehav av befintliga aktier anses anskaffade för 0 kr och påverkar således inte omkostnadsbeloppet för de förvärvade aktierna.

För aktieägare som inte önskar utnyttja sin företrädesrätt att delta i emissionen och avyttrar sina teckningsrätter be-räknas en kapitalvinst eller kapitalförlust på de sålda tecknings-rätterna. Enligt ovan anses teckningsrätter som grundas på innehav av befintliga aktier anskaffade för 0 kr. Det medför att hela försäljningsersättningen, efter avdrag för försälj-ningsutgifter, ska tas upp till beskattning. Schablonmetoden får inte tillämpas i detta fall. Omkostnadsbeloppet på de ursprungliga aktierna påverkas inte.

För teckningsrätter som förvärvats genom köp eller på lik-nande sätt utgör vederlaget omkostnadsbelopp. Tecknings-rätternas omkostnadsbelopp beaktas vid beräkning av om-kostnadsbeloppet för förvärvade aktier. Om de förvärvade teckningsrätterna inte utnyttjas för teckning av aktier utan avyttras beräknas en kapitalvinst eller kapitalförlust på de sålda teckningsrätterna. Omkostnadsbeloppet för tecknings-rätterna beräknas enligt genomsnittsmetoden. Schablon-metoden får användas för marknadsnoterade teckningsrätter som förvärvats genom köp eller på liknande sätt.

En teckningsrätt som varken utnyttjas eller säljs och därför förfaller anses avyttrad för 0 kr.

SÄRSKILDA SKATTEFRÅGOR FÖR AKTIEÄGARE OCH INNEHAVARE AV TECKNINGSRÄTTER SOM ÄR BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA I SVERIGE

Aktieägare som är begränsat skattskyldiga i Sverige och som inte bedriver verksamhet från fast driftställe i Sverige kapital-vinstbeskattas normalt inte i Sverige vid avyttring av aktier.

Aktieägare kan emellertid bli föremål för beskattning i sin hemviststat. Enligt den så kallade tioårsregeln kan fysiska personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige bli föremål för svensk beskattning vid avyttring av bland annat aktier om de vid något tillfälle under avyttringsåret eller något av de tio föregående kalenderåren varit bosatta eller stadigvarande vistats i Sverige. Tillämpligheten av denna bestämmelse har emellertid begränsats i avtal för undvikande av dubbelbe-skattning som Sverige har ingått med andra länder.

42 | CROWDSOFT

Bolagsordning

Antagen på årsstämma den 21 mars 2016.

§ 1 FIRMA

Bolagets firma är Crowdsoft Technology AB (publ).

§ 2 SÄTE

Styrelsen ska ha sitt säte i Stockholms kommun, Stockholms län.

§ 3 VERKSAMHET

Bolaget skall utveckla, marknadsföra och sälja mobil- och internetapplikationer samt idka därmed förenlig verksam-het i Sverige.

§ 4 AKTIEKAPITAL

Aktiekapitalet skall utgöra lägst 2 500 000 kronor och högst 10 000 000 kronor.

§ 5 AKTIER

Antal aktier skall vara lägst 100 000 000 och högst 400 000 000.

§ 6 STYRELSE

Styrelsen skall bestå av lägst tre ledamöter och högst fem ledamöter med högst tre suppleanter.

§ 7 REVISOR

För granskning av bolagets årsredovisning samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltning utses en eller två kvalificerade revisorer med eller utan revisorssuppleanter.

§ 8 FÖRANMÄLAN TILL BOLAGSSTÄMMA

För att få delta i bolagsstämman skall aktieägare anmäla sig hos bolaget senast den dag som anges i kallelsen till stämman.

Denna dag får inte vara söndag, annan allmän helgdag, lördag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton och inte infalla tidigare än femte vardagen före stämman. Biträde åt aktie-ägare får medföras vid bolagsstämma endast om aktieaktie-ägaren anmält antalet biträden på det sätt som anges ovan.

§ 9 KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA

Kallelse till årsstämma ska ske genom annonsering i post- och Inrikes Tidningar samt på bolagets hemsida. Samtidigt som kallelser sker ska bolaget genom annonsering i Svenska Dagbladet upplysa om att kallelse har skett.

Kallelse till årsstämma samt kallelse till extra bolagsstämma där fråga om ändring av bolagsordningen kommer att be-handlas skall utfärdas tidigast sex veckor och senast fyra veckor före stämman. Kallelse till annan extra bolagsstämma skall utfärdas tidigast sex veckor och senast två veckor före stämman.

§ 10 ÄRENDEN PÅ ORDINARIE BOLAGSSTÄMMA På årsstämman ska följande ärenden förekomma 1. Val av ordförande vid stämman

2. Upprättande och godkännande av röstlängd 3. Val av en eller flera justeringsmän

4. Prövning om stämman blivit behörigen sammankallad 5. Godkännande av dagordning

6. Framläggande av årsredovisning och berättelse samt i förekommande fall redovisning och koncernrevisionsberättelse 7. Beslut angående

a) Fastställelse av resultaträkning och räkning samt i förekommande fall redovisning och koncernrevisionsberättelse b) Dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust enligt fastställd balansräkning

c) Ansvarsfrihet åt styrelsens ledamöter och verkställande direktör när sådan finns 8. Fastställande av arvoden åt styrelsen och revisor 9. Val av styrelse och revisor samt eventuella och revisorssuppleanter

10. Annat ärende, som ankommer på årsstämman enligt aktiebolagslagen

§ 11 RÄKENSKAPSÅR

Bolagets räkenskapsår ska omfatta perioden 1 januari – 31 december.

§ 12 AVSTÄMNINGSBOLAG

Bolagets aktier skall vara registrerade i ett avstämnings-register enligt lagen (1998:1479) om kontoföring av finansiella instrument.

CROWDSOFT | 43

Inbjudan till teckning av aktier i Crowdsoft Technology AB (publ)

Företrädesemission 26 maj 2016-10 juni 2016

ADRESSER

Crowdsoft Technology AB (publ) Tegelbacken 4A, Box 13131 103 03 Stockholm

info@crowdsoft.com www.crowdsoft.com Finansiell rådgivare Redeye AB

Box 7141

103 87 Stockholm Tel. 08 5450 1330 www.redeye.se Emissionsinstitut

Aqurat Fondkommission AB Box 7461

103 92 Stockholm 08 684 05 800 www.aqurat.se

Related documents