• No results found

Gällande rätt

In document Regeringens proposition 2004/05:19 (Page 30-34)

4 Nuvarande ordning för beskattning av utomlands bosatta

4.1 Gällande rätt

4.1.1 Begreppen obegränsat och begränsat skattskyldig

Sveriges beskattningsrätt avgränsas genom att man skiljer mellan obe-gränsat och beobe-gränsat skattskyldiga. Den obegränsade skattskyldigheten omfattar alla inkomster oavsett var någonstans i världen dessa inkomster härrör ifrån. Den begränsade skattskyldigheten omfattar endast vissa sär-skilda inkomster med speciellt stark anknytning till Sverige.

Bestämmelser om vilka fysiska personer som är obegränsat respektive begränsat skattskyldiga finns i 3 kap. 3–7 och 17 §§ inkomstskattelagen (1999:1229, IL). Obegränsat skattskyldig är enligt 3 kap. 3 § IL i princip den som är bosatt eller vistas stadigvarande i Sverige eller som har väsentlig anknytning hit och som tidigare varit bosatt här.

När det gäller begreppet ”bosatt i Sverige” finns det inte någon defini-tion av ordet bosatt i inkomstskattelagen. Detta innebär att ordet får tolkas enligt sin allmänna innebörd och motsvarar då normalt det som används i folkbokföringslagen (1991:481). Enligt huvudregeln för folk-bokföring i 7 § första stycket folkfolk-bokföringslagen skall en person anses bosatt på den fastighet där han regelmässigt tillbringar eller, när byte av bostad har skett, kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygns-vila. Den som därigenom kan anses vara bosatt på fler än en fastighet anses vara bosatt på den fastighet där han sammanlever med sin familj eller med hänsyn till övriga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist. Av andra stycket samma paragraf följer att en person skall anses regelmässigt tillbringa dygnsvilan på en fastighet där han under sin normala livsföring tillbringar dygnsvilan minst en gång i veckan eller i samma omfattning men med en annan förläggning i tiden.

Begreppet ”stadigvarande vistelse i Sverige” är inte heller närmare definierat. Av praxis följer emellertid att som stadigvarande vistelse räknas i princip en sammanhängande tidsperiod på sex månader eller mer. För att stadigvarande vistelse skall anses föreligga krävs förutom att vistelsen är sammanhängande och uppgått till minst sex månader, att den skattskyldige tillbringar sin dygnsvila i Sverige (jfr RÅ 1981 not. 4).

Tillfälliga avbrott i Sverigevistelsen saknar dock betydelse (jfr RÅ 1997 ref. 25). Även anledningen till att personen i fråga vistas här saknar betydelse (RÅ 1947 not. 445, 1952 ref. 12 och 1952 not. 259).

Om en skattskyldig t.ex. arbetar under obegränsad tid i Sverige men tillbringar sin dygnsvila i ett annat land (dagpendlare), anses denne så-ledes inte stadigvarande vistas i Sverige. En person som vistas i Sverige under minst sex månader och tillbringar sin dygnsvila i Sverige är däremot obegränsat skattskyldig här och skall därmed beskattas enligt inkomstskattelagen.

Det har ansetts angeläget att det svenska regelsystemet utformas så att det inte utan vidare går att undvika svensk beskattning genom att flytta utomlands. Huvudregeln vid utflyttning från Sverige är att en person som har varit bosatt i Sverige (obegränsat skattskyldig), alltjämt skall anses obegränsat skattskyldig i Sverige, om han har väsentlig anknytning hit.

Prop. 2004/05:19

31 För att ytterligare markera den svenska beskattningsrätten finns en

presumtionsregel i 3 kap. 7 § andra stycket IL. Denna presumtionsregel, som vanligen brukar benämnas femårsregeln, innebär att det under fem år från utflyttningen åligger den utflyttade att visa att han eller hon saknar väsentlig anknytning hit. Presumtionsregeln förutsätter emellertid att personen i fråga är svensk medborgare eller att denne under minst tio år före utflyttningen antingen har varit bosatt här eller stadigvarande vistats här.

Den begränsade skattskyldigheten gäller för dem som varken är bosatta eller vistas stadigvarande i Sverige och inte heller har väsentlig anknyt-ning till Sverige. Vissa inkomster, som härrör från Sverige, anses emellertid ha sådan koppling hit, att det är motiverat för Sverige att ha en beskattningsrätt till dessa inkomster. Den begränsade skattskyldigheten omfattar därför vissa inkomster som anges i 3 kap. 18 och 19 §§ IL, 5 § lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK), 7 § lagen (1991:591) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister m.fl. (A-SINK), samt 1 § kupongskattelagen (1970:664).

De inkomster som omfattas av den svenska beskattningsrätten är bl.a.

löner som erhålls genom verksamhet här i landet, ålderspension och inkomster i inkomstslaget näringsverksamhet som hänför sig till i Sverige belägen fastighet eller till näringsverksamhet som bedrivs från fast driftställe här.

4.1.2 Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

Tjänsteinkomster från arbete i Sverige som uppbärs av utomlands bosatta beskattas enligt SINK.

Med bosatt utomlands avses en fysisk person som är begränsat skatt-skyldig enligt inkomstskattelagen. Skattskatt-skyldig enligt SINK är en fysisk person som är bosatt utomlands och som uppbär en enligt SINK skatte-pliktig inkomst.

Den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta är en definitiv källskatt, vilket innebär att det inte föreligger någon deklarationsskyldig-het för den som uppburit inkomsten och att taxering av sådan inkomst inte skall ske.

Skattepliktiga inkomster och skattesats

Vilka inkomster som är skattepliktiga enligt SINK räknas upp i 5 §. Den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta omfattar all skattepliktig tjänsteinkomst som uppburits från Sverige och förvärvats genom verk-samhet här i riket, samt vissa andra tjänsteinkomster. Skatteplikten enligt SINK omfattar enbart intäkter hänförliga till inkomstslaget tjänst. De inkomster som omfattas av lagen är bl.a. lön eller liknande ersättning som antingen utgått av anställning hos svenska staten eller svensk kommun eller av anställning eller uppdrag hos annan och där inkomsten har förvärvats genom verksamhet här, ålders- och garantipension, dag-penning från svensk arbetslöshetskassa, återfört avdrag för egenavgifter samt sjöinkomst.

Prop. 2004/05:19

32 För att inkomst skall vara skattepliktig krävs enligt 5 § fjärde stycket

SINK att den är skattepliktig enligt inkomstskattelagen. Detta innebär att om en inkomst på grund av bestämmelse i inkomstskattelagen inte är skattepliktig för fysisk person som är obegränsat skattskyldig, är inkom-sten inte heller skattepliktig enligt SINK.

Från skatteplikt enligt SINK har undantagits vissa inkomster som närmare anges i 6 §. Bl.a. undantas enligt den s.k. 183-dagarsregeln, av-löning eller annan därmed jämförlig förmån, som utgått av annan anställ-ning eller annat uppdrag än av svenska staten eller svensk kommun, om

a) mottagaren av inkomsten vistas här i riket under tidrymd eller tid-rymder, som sammanlagt inte överstiger 183 dagar under en tolv-månadersperiod,

b) ersättningen betalas av arbetsgivare, som inte har hemvist här i riket eller på dennes vägnar, och

c) ersättningen inte belastar fast driftställe som arbetsgivaren har här i riket.

Den särskilda inkomstskatten tas ut med 25 procent av den skatte-pliktiga inkomsten (7 § SINK). Särskild inkomstskatt tas dock ut med 15 procent av skattepliktig inkomst beträffande sjöinkomst.

För arbetstagare som är bosatta utomlands, men utför arbete här i landet, skall arbetsgivaren normalt betala arbetsgivaravgifter på vanligt sätt. Finns intyg om att ett annat lands socialförsäkring är tillämplig för arbetstagaren skall dock arbetsgivaren inte betala några arbetsgivarav-gifter i Sverige. Exempel på orsaker till att personer tillhör annat lands socialförsäkringssystem även när arbete utförs i Sverige är att arbets-tagaren utför arbete i två länder samtidigt och i sådant fall tillhör bosätt-ningslandets lagstiftning eller att en dispens har utfärdats enligt rådets förordning (EEG) nr 1408/71 av den 14 juni 1971 om tillämpningen av systemen för social trygghet när anställda, egenföretagare eller deras familjer flyttar inom gemenskapen.

Skatteavdrag m.m.

För personer som omfattas av SINK skall beslut om särskild inkomst-skatt meddelas. Det uppställs inte några formella krav på vem som skall ta initiativet till ett s.k. SINK-beslut. Ett sådant beslut skall meddelas på ansökan antingen av den skattskyldige själv eller av den som betalar ut ersättningen. Beslut om särskild inkomstskatt meddelas av beskattnings-myndigheten, dvs. Skatteverket (8 § SINK).

Ansvarig för betalningen av särskild inkomstskatt är den som enligt 9 § SINK har att göra skatteavdrag. Avdrag för särskild inkomstskatt skall således göras av den som betalar ut skattepliktig ersättning. Detta gäller dock inte om utbetalaren är hemmahörande i utlandet. Om mot-tagaren förutom kontanta belopp erhåller andra skattepliktiga förmåner skall skatteavdraget för dessa beräknas med stöd av 8 kap. 14–17 §§

skattebetalningslagen (1997:483, SBL). Utbetalaren är dock enbart skyl-dig att göra skatteavdrag om den skattskylskyl-dige enligt 10 § första stycket SINK överlämnat beskattningsmyndighetens beslut om särskild inkomst-skatt. Har utbetalaren med tillämpning av bestämmelserna i denna lag jämfört med skattebetalningslagens regler i något fall innehållit och be-talat in för lågt skattebelopp kan skattemyndigheten enligt 4 § andra

Prop. 2004/05:19

33 stycket SINK avstå från att kräva in återstående belopp om särskilda skäl

föreligger.

Den som skall vidkännas avdrag för särskild inkomstskatt skall omedelbart efter att han eller hon erhållit beslutet från Skatteverket överlämna detta till den som har att göra avdraget (10 § första stycket SINK). Fullgörs inte skyldigheten skall avdrag såsom för preliminär skatt göras i enlighet med vad som sägs i 8 kap. 6 § SBL. Den som betalar ut ersättning för arbete skall vid varje utbetalningstillfälle lämna mottagaren uppgift om skatteavdragets storlek (12 § SINK). Den som har gjort skatteavdrag är också skyldig att lämna kontrolluppgift.

I fråga om redovisning och betalning av skatt är bestämmelserna i skattebetalningslagen tillämpliga (15 § SINK).

Har särskild inkomstskatt betalats i strid med bestämmelserna i SINK har den skattskyldige efter ansökan rätt till återbetalning av vad som betalats in för mycket (20 § SINK).

4.1.3 Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister m.fl.

Det finns för utomlands bosatta också en särskild inkomstskatt för artister m.fl., A-SINK. Denna skatt är också en definitiv källskatt, vilket innebär att det inte föreligger någon deklarationsskyldighet för inkomster som omfattas av lagen. Skattesatsen är 15 procent.

Skattskyldiga är utomlands bosatta artister och idrottsmän samt artist-företag och arrangörer hemmahörande eller bosatta i utlandet (4 § A-SINK). Både fysiska och juridiska personer omfattas således av skatt-skyldigheten. En artist eller idrottsman är dock inte skattskyldig om han uppbär inkomst från ett artistföretag som är hemmahörande i utlandet.

Med artist avses den som utövar artistisk verksamhet. Med artistisk verksamhet avses personligt framträdande inför publik eller vid ljud- och bildupptagning med sång, musik, dans, teater, cirkus eller liknande. Ren undervisnings-, instruktions- eller bildningsverksamhet respektive and-aktsutövning omfattas inte. Det krävs också att framträdandet äger rum inför publik. Detta kan antingen ske genom att publiken är personligen närvarande eller kan se eller lyssna till framträdandet med hjälp av ljud- eller bildupptagning.

Med idrottslig verksamhet avses framträdande inför publik, direkt eller genom radio eller TV-inspelning, vid tävling eller uppvisning.

Skattepliktig inkomst för en artist, idrottsman eller ett artistföretag är enligt 7 § A-SINK kontant ersättning eller annat vederlag som uppbärs från Sverige för artistisk eller idrottslig verksamhet som bedrivs i Sverige eller på svenskt fartyg. Skattepliktig inkomst för en arrangör är de in-komster som denne uppbär i form av biljettinin-komster, reklaminin-komster eller andra inkomster av en tillställning i Sverige eller på svenskt fartyg.

Från skatteplikt enligt A-SINK förekommer vissa undantag som anges i 8 §, bl.a. frivilliga betalningar som gatumusikanter får och inkomst av näringsverksamhet som hänför sig till fast driftställe i Sverige. Sådan näringsverksamhet beskattas dock enligt bestämmelserna i inkomst-skattelagen.

Den som betalar ut skattepliktig ersättning till en artist, en idrottsman eller ett artistföretag skall göra skatteavdrag för betalning av mottagarens

Prop. 2004/05:19

34 särskilda inkomstskatt samt redovisa och betala in denna till

Skatte-verket. Skattepliktig inkomst för arrangör redovisas och betalas till Skatteverket av arrangören.

4.1.4 Kupongskatt

Kupongskatt skall betalas enligt kupongskattelagen till staten för utdel-ning – med undantag av s.k. lex Asea-utdelutdel-ning – på aktie i svenskt aktiebolag. Detta gäller också utdelning på andel i svensk värdepappers-fond. Kupongskatt utgår med 30 procent av utdelningen.

Skattskyldighet föreligger för utdelningsberättigad bl.a. om denne är en fysisk person som är begränsat skattskyldig.

In document Regeringens proposition 2004/05:19 (Page 30-34)