• No results found

4. Empiri och tematiserande analys

4.4 Gå utanför ramarna

Att gå utanför ramarna och inte fastna i formella mönster gör att kvalitetsarbetet får en större kraft och väcker arbetslust. Kraven på att hålla budget är ofta tydligt uttalade vilket kan leda till försiktighet. Det är i flera fall så att det inte finns några ekonomiska medel för att genomdriva kvalitetsarbete utöver redan tilldelad budget. I de fall

cheferna vågar göra avsteg och satsa medel som de inte säkert har, möjliggörs att kvalitetsarbetet kommer framåt. Att söka sig bortom sin egen förvaltning bidrar till att det blir tydligt vilka resurser som fanns att tillgå. Det blir även en påminnelse om att kommunen är en helhet bortom enskilda förvaltningar. I detta tema ingår subtemana Utveckla personliga relationer, Våga satsa och Se helheten (se figur 4:4).

Figur 4:4: Tema Gå utanför ramarna med subteman

4.4.1 Utveckla personliga relationer

Att utveckla personliga relationer framhålls av flera respondenter som viktigt. Att lära känna varandra skapar förutsättningar för att utveckla tillit. Respondenter beskriver hur informella möten bidrar till att personliga relationer utvecklas.

Upplevelsen hos deltagarna är att det möjliggör en mer otvungen, fri kommunikation där tankar och idéer kan testas fritt. Att mötas informellt leder till att de vågar sänka guarden och inte bevakar sina respektive område på samma sätt som de upplever att de gör i mer formella sammanhang.

“Tillit är viktigt överallt, men tillit var nog viktigt för att våga tro på att det

kommunövergripande perspektivet kunde ge någonting för respektive förvaltning”. (Intervju 3)

“Att vi hade ett välkomnande klimat, att man hamnade i nåt som man blev fort bekväm i. För i från början...det tar ju ett tag att lära känna varann..” (Intervju 1)

“Och sen att vi bestämde oss för att hålla en kick off och att vi fick blotta oss lite för varandra också. Alla tycker kanske inte att det är bekvämt att prata inför andra och så. Vi använde humor och visade också att vi tycker inte alltid lika och så blir det också lite kitt, ja men vi är olika typer av personer så.” (Intervju 4)

“För i från början...det tar ju ett tag att lära känna varann, och..men vi hade lagt grunden till det i och med att vi varit så informella. Från att ha varit väldigt formella, jag har min budget och du har din, så hitta vi liksom... som vi vågade gå ut på, även om isen kändes lite halkig och lite tunn, den höll ju då.” (Intervju 1)

4.4.2 Våga satsa

Att våga satsa är en framgångsfaktor som beskrivs i intervjuerna. Flera respondenter beskriver hur kraven på att hålla budget kan utgöra en hämmande broms. Det kan därför vara nödvändigt att våga avsätta medel som egentligen inte finns. Att våga satsa trots att utfallet inte är givet positivt gör att arbetet kommer igång och blir mer kreativt.

“Men vi körde, vi hade inga extra pengar, utan vi bara drog igång.” (Intervju 1)

Gå utanför ramarna

Utveckla personliga

“När man går in i ett sånt här samarbete och nån föreslår att; vore det inte bra med en koordinator från er, så vill man ju inte det första som händer “ja men hur ska vi finansiera det här, det här kommer inte att gå, vi har inte resurser.” Ska vi försöka tänka lösningsfokuserat så ville jag inte gå in med det, så jag tänkte att jag får ta det med min förvaltningschef sen om jag inte löser ut det. Och så tänkte jag att det är alltid föräldraledigheter och..ja det löser sig och det gjorde ju det.“ (Intervju 4)

“Men det gjorde att vi kunde visa att kan vi ge ordentligt med stöd så ger det resultat. Så på det sättet är det ju viktigt att våga pröva även om det inte är så stort.” (Intervju 2)

“Men sen inte va rädd, att våga när du fått nån slags bild av hur landet ligger och hur förutsättningarna är. Det är ju en sån här klassiker men våga göra fel. Testa sig fram, alltså funkar det inte så funkar det inte.” (Intervju 3)

“Man kommer på och förkastar idéer på löpande band och testar idéer. Man fick under workshopen sitta och ringa upp en sextonåring och fråga, kan det här fungera?” (Intervju 7)

4.4.3 Se helheten

Att se bortom den egna förvaltningen och se helheten underlättas av tidigare

erfarenheter och insikten om att alla olika förvaltningar har något att bidra med, både i form av kompetens och resurser. Det kan också handla om insikten kring vinsterna som det förvaltningsöverskridande arbetet har över tid, att de ekonomiska åtagandena jämnar ut sig i längden. Det förekommer även att medvetna åtgärder genomförs för att främja helhetsperspektiv.

“Ja dom bidrog ju med den kunskap kring vilka resurser som fanns inom respektive område. Vad kunde...dom olika teamen hjälpa till med, vad fanns det för stöd i form av

kontaktpersoner, stöd i form av stödteam, nattpatruller. Dom satt inne med den sakkunskapen. Å det var vid fler tillfällen vi kunde konstatera, jaha ja just det, dom finns också. Det är så lätt att man fastnar liksom i sin egen bild av dom resurser man själv har och bolla med, och tänker inte; dom här finns”. (Intervju 1)

“De andra förvaltningscheferna ställde upp mangrant och stöttade arbetet med översiktsplanen. Man hade fått förståelse för att allt hänger samman.” (Intervju 5)

“Jag tror att det har betydelse att jag förstår hur de här individerna har det. Man behöver inte alls ha arbetat som socialsekreterare själv men jag har ju gjort det en gång i tiden.“ (Intervju 2)

“Och det kostade stundtals mer för en förvaltning men nästa gång var det den andra

förvaltningen som fick ta större ansvar. Och det såg vi inte förut, för då titta vi på ett ärende i taget, nu titta vi på fler ärenden och hittade modeller.” (Intervju 1)

“Om vi t ex gav uppdraget att titta på hur kan vi jobba övergripande med universitet och högskolor, alltså vägen in till universitet och högskolor. Kan vi hitta gemensamma nämnare och sätt att jobba med det för hela gruppen? Och den som då fick ansvaret att titta på det fick ju ansvaret att tänka för hela gruppen, och då måste man ju tänka på dom representanter som fanns i gruppen och det var ju socialförvaltningen och det va barn- och

ungdomsförvaltningen, stödfunktionerna såklart men framförallt stödverksamheterna. Det ingick i uppdraget att inte bara titta utifrån sitt egna perspektiv utan från hela gruppen. Så du tvingades ju lite till det.” (Intervju 3)

Related documents