• No results found

Gårdens olika rum

In document Gör plats för barn och unga! (Page 65-67)

Den privata, halvoffentliga och offentliga zonen är begrepp som kan användas för att analysera utemiljön vid bostäder och gator. Trygghet, skötselnivå och småskalighet avtar ju längre från bostaden vi rör oss. På liknande sätt kan utemiljön på förskolor och skolor betraktas.

Barn behöver känna sig trygga närmast huset, vid entréer och uteplatser. Ofta finns här pedagogisk personal och tillsammans med inomhusmiljön är de en social trygghet, ett hemma. Den trygga zonen är lämplig för aktiviteter som behöver vuxenstöd, till exempel odling, experiment och snickrande. Vattenutkastare, odlingsredskap och andra verktyg för skapande verksamhet, uppsamlingstunnor för regnvatten, utomhusarbetsplatser och utesovplatser är bra att placera i den trygga zonen. Skärmtak över valda delar förlänger utomhussäsongen. Låg bröstning på fönster i rum för yngre barn är ett rimligt krav, liksom att omsorg läggs på utsikten. Planera om möjligt utemiljön så att grönska, djurliv och årstidsväxlingar går att se inifrån rummen.

Utanför det trygga närområdet är det lämpligt ytor som kan domineras av rörelse och dynamik. Med hjälp av rumssammanhang, vegetation, höjdskillnader och lekredskap som integreras i öppna och slutna ytor kan man skapa ett attraktivt lekområde med många möjligheter. Många platser är flexibla i barnets perspektiv; samlingsplatser och

iordningsställda platser för undervisning kan fungera i en pedagogisk situation under lektionstid för att sedan bli platser för lek och samvaro på rasterna. Multiarenor, bollplaner och andra ytor för idrott och bollspel är viktiga kvaliteter för att främja barns och ungas fysiska aktivitet, men är svåra att placera i den här mellanzonen då de på grund av sin storlek och karaktär kan bromsa lekflödet.

Längst bort från byggnaden, eller på gårdens ytterområden, kan förutsättningar för lekområden ordnas där barn får skapa egna platser och vistas ”långt bort” från byggnaden. Genom större sammanhängande naturlika vegetationsytor ger man plats för och material till kojbygge och markeringar av egna platser.

Entréer

Redan vid entrén till gården skapas platsens identitet. En grind och skolans namn signalerar ett välkomnande och en stolthet. För barn med funktionsnedsättning är entrén till förskolan eller skolan extra viktig för att hitta och känna igen platsen. Det är positivt med en grind som är lätt att urskilja och som är tydligt skyltad och belyst.

Speciella platser

Gårdens attraktivitet och användbarhet ökar om det finns skräddarsydda platser för en viss aktivitet. Det kan handla om en verkstad, vattenlek, bygglek, berättarplats eller en plats där man får vara för sig själv. Dessa platser blir meningsfulla av barnen själva, i pedagogiska aktiviteter, eller genom speciella händelser. Dessa platser kan fungera som igångsättare för lek eller undersökande verksamhet.

En väl utformad gård med rumslighet i både stort och smått ger också förutsättningar för pedagoger och andra att skapa tillfälliga platser. Projekt, seminarier, kulturhändelser och firande ger gemensamma minnen som kopplas till platsen och ökar dess värde.

Reträttplatser för vila och återhämtning

Det är viktigt att ge alla barn och unga möjlighet att dra sig undan den sociala miljön och hitta egna platser på gården. Sådana platser är ofta en bristvara på både förskolor och skolor, delvis på grund av vår ambition att eliminera platser där mobbning kan uppstå. Men risken för mobbning får inte gå ut över barns behov av reträttplatser. En klokt placerad plats att dra sig undan på som omgärdas av genomsiktlig grönska kan fungera bra, till skillnad från trånga inåtvända hörnor och byggda passager där den utsatte inte kan undkomma. Vid utformning av gårdar bör vi ge barnen möjlighet till avskildhet, eftersom barnen annars själva söker upp sådana platser som kan vara mindre lämpliga.

Många barn med funktionsnedsättning har svårt att sortera sinnesintryck vilket leder till trötthet och koncentrationssvårigheter. Utemiljöer som innehåller reträttplatser ger möjlighet till paus och återhämtning. Reträttplatsen ska vara tryggt inramad, gärna med växtlighet. För att alla barn ska kunna använda platsen är det viktigt att den är tillgänglig vad gäller underlag och mått så att hjälpmedel får plats. Reträttplatser kan placeras både nära och längre bort från byggnaden.

Principer för utformning 65

FAKTARUTA 15: Reträttplatser och restorativa kvaliteter

På en reträttplats kan man reflektera och vila från skolarbetet eller från leken. En reträttplats måste ge kravlös sinnesstimulans, känslan av att befinna sig i en egen värld samt möjlighet att läsa av platsen och orientera sig (restorativa kvaliteter).

Begreppet restorativ är hämtat från det miljöpsykologiska forskningsfältet. En reträttplats med restorativa kvaliteter är kringgärdad av grönska, och kompletteras gärna med vatten och natursten. (Olsson, Människans natur – Det grönas betydelse för vårt välbefinnande 1998)

Utsmyckning

Konstnärlig utsmyckning ger värde till platsen och väljer man konstnär med barn eller ungdomsperspektiv kan verket bidra till lek och

samhörighet. För barn med funktionsnedsättning kan riktmärken i form av konstverk eller speciella symboler hjälpa till med orienteringen och förståelsen av platsen. Konstnärlig utsmyckning som skapats av eleverna själva ger en speciell dimension till gården. Att få sätta avtryck och påverka skolgården, en offentlig plats i staden, ger stolthet, ansvarskänsla och kontinuitet.

Möblering

Objekt där funktionen från början inte är given ger barnen själva

utrymme att ge dem en funktion. Naturstenar, huggna stenblock och delar av träd är exempel på naturliga objekt, intressanta objekt av betong eller metallskrot är exempel på återvunna restmaterial. Barnen tar snart in föremålen i leken och ger dem en funktion. En mångfald av olika objekt och platser med udda karaktär ger fler barn möjlighet att hitta sin egen relation till platsen.

Platser och konstruktioner med inomhuskaraktär väcker intresse när de placeras utomhus. Bygglek, utomhussoffor, trädäck, trägradänger och breda sittrappor, hängmattor, utekök, verkstäder och uteklassrum är alltid intressanta och flitigt använda.

Varierade terräng- och

In document Gör plats för barn och unga! (Page 65-67)