• No results found

Göteborg våren 2010 Påminnelse

In document Människor och män (Page 106-110)

jämställdhetsarbete på förskolorna i Centrala

Göteborg våren 2010

Påminnelse

För en tid sedan delade vi ut ett antal enkäter på Er förskola, som vi överenskom med mottagaren på Er förskola att Ni sedan skulle skicka enkäterna till oss i bifogat frankerat svarskuvert.

Vi har ännu inte fått in något svar från Er skola och vi undrar om Ni kanske har glömt bort enkäten?

Om Ni redan har skickat enkäten, men att denna av någon anledning ännu inte nått oss, ber vi Er bortse från denna påminnelse.

Er förskolas svar är av oerhört stor betydelse för vår undersökning och vi hoppas att Ni har möjlighet att fylla i enkäterna och skicka dem till oss så snart Ni kan. Kanske är det så att Ni inte har möjlighet att svara allihop på enkäten, utan bara någon av Er på förskolan, då är vi tacksamma för det. Det går bra att t ex skicka in endast ett svar i så fall.

Om det finns en direkt anledning till att Ni inte svarat på enkäten, som t ex att Ni trots allt inte vill medverka, att Ni efter genomläsning av frågorna inte ville besvara den, eller att Ni inte anser ämnet vara viktigt etc får Ni hemskt gärna höra av er till någon av oss, på telefon eller mail nedan.

Presentation

Vi är två socionomstudenter som går termin 6, på socionomprogrammet, på Göteborgs Universitet. Vi skriver en C-uppsats om jämställdhetsarbete inom förskoleverksamhet. Vi genomför nu, med anledning av detta, en enkätundersökning för att ta reda på hur jämställdhetsarbetet ser ut idag på förskolorna i Centrala Göteborg och huruvida man där arbetar aktivt, eller inte, efter jämställdhetsuppdraget som är utformat i läroplanen.

Konfidentialitet

Du som svarar på enkäten är givetvis helt anonym och det kommer inte att framgå i vårt färdigställda material vilken skola som svarat vad. Enkätsvaren kommer att sammanställas och tillsammans representera vad förskolorna i Centrala Göteborg har svarat. Enkätsvaren skickas i bifogat svarskuvert till Institutionen för socialt arbete och kommer därefter att öppnas av vår handledare. Vi som forskare kommer således aldrig få veta vilken förskola som svarat vad. Vi kommer dock informeras om någon av de utvalda förskolorna inte har svarat.

106.

Offentlighet

Alla C-uppsatser är offentliga och uppsatsen kommer således att vara sökbar på internet och vem som helst kan därför ta del av den färdigskrivna uppsatsen. Det finns också möjlighet för t ex andra forskare att använda resultat i den, om någon skulle ha nytta/intresse av dessa.

Intresse av det färdigställda materialet – C-uppsatsen

Om Ni är intresserade av att ta del av resultatet och den fullbordade C-uppsatsen ber vi Er bifoga en mailadress vi kan nå Er på, i samband med att Ni skickar in enkäterna. När uppsatsen är klar och godkänd av institutionen kommer vi att meddela Er och ge Er instruktioner för att Ni skall kunna hitta den på nätet.

Vi är oerhört tacksamma om Ni kan ta Er tid att svara på denna enkät (helst samtliga ordinarie anställda pedagoger på förskolan) då Era svar är av mycket stor betydelse för vår undersökning. Om något är oklart är Ni varmt välkomna att ringa oss!

Med vänliga hälsningar

--- ---

Petra Mossberg Sara Frisell

Telefon: Telefon:

Pål Wiig

Universitetslektor och handledare C-uppsats

Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet, Box 720, 405 30 Göteborg Telefon:

107.

Bilaga 5.

Intervjufrågor till Kottens förskola 100318

 Vad är jämställdhet för dig?

 Hur länge har du arbetat aktivt med jämställdhetsfrågor bland barnen på din förskola?

 Hur arbetar du för jämställdhet bland barnen på er förskola?

 Vilka teorier och metoder använder du dig av?

 Det står i läroplanen att förskolan skall arbeta aktivt för att motverka traditionella könsroller bland barnen. Kan du ge något exempel på hur du motverkar det?

 Är det lättare eller svårare att utmana någons könsroll?

 Vad tycker du är svårast? Upplever du att det finns hinder?

 Hur tror du att ert arbete på förskolan kommer att påverka på sikt?

 Vad märker du för resultat idag? Kan du nämna några? `

 När du ser tillbaka på ditt arbete, hur det var innan du började, vad tänker du då?

 Vad skulle du vilja dela med dig av till andra förskolor som ännu inte kommit igång som ni, men som vill börja arbeta för jämställdhet bland barnen på sin förskola?

108.

Bilaga 6.

INFORMATIONSBREV 2010-02-25

Kottens förskola Torslanda

Hej personalen på Kottens Förskola!

Vad roligt att ni vill medverka i vår undersökning, det skall bli spännande att få komma ut till Er och höra hur ni arbetar.

Vi vill med detta brev lämna lite information om hur vi har tänkt gå tillväga och vi hoppas att ni har möjlighet att läsa igenom brevet innan vi kommer ut till Er.

Intervjutid ca 30 min, fyra personal

Vi önskar få intervjua fyra personal på Er skola och dessa intervjuer beräknas ta ungefär 30 min vardera. Intervjuerna kommer att vara semistrukturerade, vilket innebär att vi har några fasta frågor att utgå från som vi vill att alla i personalen skall besvara samt lämnar vi ett litet utrymme för varje informants alldeles egna tankar.

Innehåll

Vi är intresserade av och vill undersöka hur ni arbetar med jämställdhetsfrågor bland barnen på er förskola, vilka metoder Ni har att tillgå, om ni har några teorier att luta Er tillbaka mot. Vi vill också ta reda på vad ni har för tankar kring jämställdhet och vad ni tror att Ert arbete kan leda till på sikt. Vi är också nyfikna på vad Ni skulle vilja dela med Er av till andra förskolor som tidigare inte arbetat på det sätt som ni gör idag.

Intervjumaterial

Vid intervjutillfället kommer vi att använda oss av bandspelare. Detta för att vi skall kunna koncentrera oss helt på Era berättelser i intervjuögonblicket och också för att vi i efterhand skall kunna gå tillbaka och lyssna på dem igen när vi arbetar med vår analys. En av oss kommer att intervjua och en av oss kommer då att anteckna under tiden.

Konfidentialitet

Allt material, såsom bandupptagningar, anteckningar från intervjutillfället etc kommer att konfiskeras så snart vår uppsats är klar och vi har fått ett godkännande från Institutionen. Samtliga informanter kommer att avidentifieras i vårt färdigställda arbete, vilket innebär att vi också kommer att ta bort eventuella uttalande i intervjuerna som direkt skulle kunna peka ut någon av er. Vi har dock nu för avsikt att skriva ut namnet på Er förskola, men om ni av någon anledning inte vill ha med detta i vår uppsats kan vi givetvis överenskomma av vi i så fall benämner den som endast ”förskola i Göteborg som arbetar aktivt med jämställdhetsfrågor” eller liknande.

C-uppsatser är offentliga

Alla C-uppsatser är offentliga och uppsatsen kommer således att vara sökbar på internet och vem som helst kan därför ta del av den färdigskrivna uppsatsen. Det finns också möjlighet för t ex andra forskare att använda resultat i den om någon skulle ha nytta av dessa.

109. Vi har båda två ett brinnande intresse för jämställdhetsfrågor och tycker det är oerhört viktigt och intressant att arbeta med detta redan i tidig ålder. Vår förhoppning är att vi genom vår uppsats skall kunna sprida Er kunskap och Era tankar vidare till andra förskolor/skolor som ännu inte tagit steget ut och integrerat jämställdhetsfrågor i sin dagliga verksamhet. Vår förhoppning är också att vi genom kritisk granskning skall kunna återge Er något som Ni kan ha nytta av i Ert fortsatta arbete.

Vi ses i vecka 11!

Om något skulle vara oklart eller om Ni har andra frågor får Ni gärna ta kontakt med oss, eller vår handledare, på telefonnummer nedan:

Med vänliga hälsningar

Petra Mossberg Sara Frisell

Socionomstuderande, termin 6 Socionomstuderande, termin 6

Telefon till Petra Mossberg: Telefon till Sara Frisell:

Telefon till Pål Wiig, universitetslektor och handledare i C-uppsats:

Vi har samtliga, personal på Kottens Förskola, tagit del av ovanstående information, Torslanda 100318:

---

---Informant 1. Namnförtydligande: Informant 2. Namnförtydligande:

--- ---

---

---Informant 3. Namnförtydligande: Informant 4. Namnförtydligande:

In document Människor och män (Page 106-110)