• No results found

Alla AIIF har olika förutsättningar och resurser för att bedriva sin verksam-het. Det kan t.ex. handla om medlemsstruktur, ekonomiska-, geografiska- och demografiska förutsättningar. Det som dock är lika för alla AIIF är de-ras beroende av omvärlden. En AIIF kan inte verka och fortgå utan t.ex.

ideella arbetsinsatser från allmänheten. Om föreningen har problem att hitta ideella krafter som kan hjälpa till, blir de tvungna att anställa personal och

då behövs det en tillräckligt stark ekonomi för att kunna finansiera det. En AIIF får inte en bra ekonomi över en natt utan det krävs hårt arbete för att antingen finna finansiärer som kan skjuta till pengar till föreningen i form av t.ex. sponsring och bidrag, eller så får föreningen bedriva någon form av näringsverksamhet. Om en förening kan drivas av ideellt arbete och med hjälp av externa finansiärer, slipper de det arbete som det innebär att redovi-sa näringsverkredovi-samheten. För en förening utan näringsverkredovi-samhet försvinner även flera av de möjligheterna som finns för att föreningen skall drivas in i Gråzonen då de inte har någon skattepliktig inkomst att ta hänsyn till. Har föreningen en skattepliktig inkomst måste de ta hänsyn till om arbetet utförs av ideella krafter eller av någon anställd. Även hur stor andel av intäkterna som används till den allmännyttiga verksamheten skall det tas hänsyn till.

Vare sig det ska beskattas eller inte, måste allting ändå bokföras.

Hypotes 4: Desto högre andel skattepliktiga inkomster en AIIF har, desto längre drivs dem in i Gråzonen.

5.2.1 Medlemsstruktur

Hur en AIIF:s medlemsstruktur ser ut skiljer sig mellan olika AIIF. Lundén och Lindblad, (2002) anser att föreningarna drivs till stor del utifrån de vär-deringar och kunskaper som styrelsemedlemmarna besitter. Faktorer som påverkar de värderingar och kunskaper som styrelsemedlemmarna för in i föreningarna är t.ex. ålder, kön, yrke och tidigare erfarenheter. Man kan anta att en AIIF vill ha en sådan sammansättning av styrelsen att kompetensen blir så vidsträckt som möjligt. Många AIIF har även inskrivet i sina stadgar hur de vill att medlemsstrukturen skall se ut, t.ex. kan en högskoleförening ha inskrivet att medlemmarna skall vara studenter. I en fackförening vill man ha medlemmar av en viss yrkesgrupp. En AIIF skall vara öppen för alla, dock går det att göra undantag och utesluta medlemmar då de inte skött sig.

Bakgrunden och värderingarna som den ekonomiansvarige har kan vara väldigt viktiga, inte bara för att det skall vara någon som har kunskapen att driva en AIIF´s ekonomi utan även att det skall vara en pålitlig person. Det finns mer än ett exempel på när en kassör har förskingrat pengar från en AIIF´s kassa, ett exempel är i en idrottsförening i Linköpings kommun där kassören med omedelbar verkan fick lämna sin post sedan det hade uppda-gats att den ekonomiansvarige fört över 41 000 kronor av föreningens peng-ar till sitt eget konto (Östgöta Correspondenten, 2006).

Vi bedömer att en AIIF som väljer att ha en avlönad ekonomiansvarig kan tjäna på det. Det är lättare att hitta en kunnig person till posten som ekono-miansvarig om man kan erbjuda dem lön, samtidigt får den ekonomiansva-rige ett större intresse av att föreningens ekonomi redovisas korrekt då det är hans jobb. Det kan också ställas högre krav på en anställd att redovisningen skall vara korrekt.

Om den ekonomiansvarige är den enda i föreningen som vet hur ekonomin skall skötas sitter denna på mer information och kan utnyttja det till sin egen fördel. En möjlighet som den ekonomiansvarige kan ha, är att förskingra pengar och därmed begå ekonomisk brottslighet utan att någon annan kan kontrollera det, det vill säga om det inte finns någon intern kontroll. Det här är ett exempel på asymmetrisk information hämtat ur agentteorin (Deegan och Unerman, 2006). Förhoppningsvis finns det någon form av kontroller som kan motverka att förskingring sker. Enligt PWC:s studie gjord av Bussman, (2005) om global ekonomisk brottlighet, är internrevisionen den funktion som har haft störst verkan i att finna ekonomisk brottslighet inom den egna organisationen. Inom föreningsvärlden är troligen inte internrevi-sion speciellt utbredd utan i de flesta AIIF är det den ekonomiansvarige som ensam har total kontroll över ekonomin och redovisningen. Det medför att möjligheterna för denne att ge vinning till sig själv är stora.

Studien av Bussman, (2005) pekar på att det finns tre kriterier som skall vara uppfyllda innan någon begår ekonomisk brottslighet.

• Individen måste ha ett incitament (eller anledning) att begå brottet

• Individen måste se en möjlighet att begå brottet

• Individen måste finna en ursäkt (i alla fall för sig själv) för att begå brottet.

Hypotes 5: En AIIF vars ekonomiansvarig är oavlönad drivs längre in i Gråzonen än en AIIF med en avlönad ekonomiansvarig.

5.2.2 Ekonomiska förutsättningar

På vilken ort en AIIF är belägen kan påverka dess ekonomiska förutsätt-ningar. Skillnaden mellan två AIIF´s ekonomiska förutsättningar kan visa sig som störst när de är belägna i helt olika delar av Sverige t.ex. för en nisklubb som är belägen på Östermalm i Stockholm gentemot en ten-nisklubb från Rosengård i Malmö. Även föreningar med kortare avstånd kan ha skilda förutsättningar. ”I Göteborg kom Örgryte IS och IFK Göteborg att förbindas inte bara med områden, utan än mer med olika klasser; de för-vandlades till ett slags symboliska representanter för skilda samhällsskikt”

(Idrottsbladet, 1942; citerad av Andersson, 2002). AIIF´s ekonomiska förut-sättningar kan antas gå hand i hand med den typ av medlemmar som de at-traherar. På Östermalm i Stockholm kan man anta att medborgarna har en högre inkomst än medborgarna som är bosatta i Rosengård och det är något som borde påverka föreningens ekonomi positivt.

Genom att utveckla sitt varumärke kan även en AIIF som är belägen på en ort med begränsade resurser öka sina ekonomiska förutsättningar. Det får man säga att t.ex. Barsebäcks Golfklubb har gjort. Det är en golfklubb som är belägen på en liten ort där medlemsutbudet är begränsat men genom att ha skaffat sig en hög status har man lyckats värva medlemmar från resten av landet och då speciellt personer med god ekonomi. Det kan vara så att en AIIF som redan har det bra ur en ekonomisk synvinkel vill ha det ännu bätt-re ”mycket vill ha mer” och därför väljer att befinna sig i Gråzonen. Dock borde anledningarna för en AIIF med sämre ekonomiska förutsättningar att

befinna sig i Gråzonen vara fler då dessa har större incitament till att förbätt-ra sin ekonomi.

Hypotes 6: AIIF med sämre ekonomiska förutsättningar drivs längre in i Gråzonen än AIIF med gynnsamma ekonomiska förutsättningar.

Related documents