• No results found

Del 1A (pre-visit)

Teori och praktik ska varvas. Kunskap tas in i tre steg. Eleverna lär sig genom att lyssna, praktisera och utvärdera. Till sin hjälp har barnen Veta och Finn samt verksamma lärare. Dessa praktiserar all slags kunskap oavsett ämne. I ”del 1” så behandlas skogen. En arbetsgrupp består av 4 elever (8 grupper).

A Innan eleverna tar sig an uppdragen behöver de få fakta. Detta sker i klassrummet. Detta för att de ska få en bakgrund och en plattforma att stå på när de ger sig ut för att lösa uppdrag. Här får de också träna på verktygen samt lära känna kunskapsexperten och orienteringsexperten.

B Här kommer den praktiska delen av lärandet. Genom uppdrag får eleverna praktisera sina kunskaper både teoretiskt och praktiskt. Till sin hjälp har de:

Kunskapsexperten Agent Veta

Veta är en digital figur som finns tillgänglig via digitala små filmer i Pocket PC:en. Veta

utbildar barnen både teoretiskt och praktiskt. Vetas kunskaper presenteras med hjälp av Musis (Sema Code). En prototyp av tas fram av MSI.

Orienteringsexperten Agent Finn

Finn är en digital figur som finns tillgänglig via digitala små filmer i Pocket PC:en. Finn

utbildar barnen i att orientera sig med hjälp av de medel som finns till hands i form av kartor och tekniska hjälpmedel. De tekniska hjälpmedlen består av Pocket PC samt mobiltelefon. En prototyp av tas fram av MSI.

Jonas tar fram två ljudkaraktärer och skriver manus för karaktärerna.

Två barn ska läsa in rollerna (Alice och Ville? Alternativt elever i klass 4, Bergundaskolan)

Ljudinspelningar kommer att ske den 20/4-06 från klockan 15.00. Beräknad tid 4 h.

Mobil kommunikation i skolan 2006-04-06 Jonas Wereén

Bergundaskolan F-6 Del 1_version 3

Del 1B (visit)

Barnen testar närmiljön runt skolan. De ställs inför några uppdrag som måste lösas. Del B är ett spel där både poäng och tidsaspekten tas med. Grupperna startar med ”50” poäng i potten. För varje klarat uppdrag får de 10 poäng. Ute i terrängen kommer att finnas sema codes för att kunna rapportera, markera utförda uppdrag samt få hjälp/tips. Att ta hjälp av sema codes ger poängavdrag. Eleverna skiljer på sema coderna genom färgmarkeringar. I alla uppdrag ingår att med hjälp av PDA:n eller mobiltelefonen, fotografera/filma/göra ljudinspelning/via Musis rapportera platsen/svar på frågan för att kunna visa att de varit där. Maximal poängsumma blir sålunda 100 poäng vid målgång. Den andra aspekten är tid. Bästa tid och poäng vinner.

1. Vad får vi från skogen?

Uppstart sker i skolans lokaler. Eleverna delas in i arbetsgrupper. Eleverna lär sig om skogen och vad för sorters träd som finns i skolans omgivning av läraren (se även del 1A). De får här information om vad del 1B går ut på. Sedan går vi noggrant igenom spelreglerna. De får sedan i uppdrag (uppdrag 1) att hitta ett område i skolans närhet där trädsorterna tall, björk och ek finns representerade. Där ska de välja det sorts träd som till största delen används som material i träslöjden. Detta kommer att ske genom att en film spelas upp via gruppens PDA (film 1). Spelledarteamet hjälper till.

2. Detta område finner de genom att orientera sig efter lärarens anvisningar, alternativt av Veta och Finn (ex. gå 150 m västerut, där finner ni tre träd markerade med sema codes. Markera träden med hjälp av er PDA. Ta en bild av det sorts träd som används till största delen som material i träslöjden).

Svarar de rätt direkt spelas en film för rätt svar upp (film 2a). Innehåller rätt information (Veta) om trädet samt information (Finn) om nästa uppdrag (uppdrag 2). Svarar de fel träd 1 spelas film upp för detta. Information om trädet (Veta) och en uppmaning att försöka igen (film 2b). Poängavdrag sker.

Svarar de fel träd 2 spelas en film upp för detta. Information om trädet (Veta) och en uppmaning att försöka igen (film 2c). Poängavdrag sker.

Vid tre felaktiga svar spelas nästa uppdrag upp (uppdrag 2). Inga poäng utdelas.

När de fullgjort uppdrag 1 får de information (uppdrag 2, film via PDA:n och agent Finn, se ovan) om att de ska uppsöka Talle Fura för att få ny kunskap, viktig för att lyckas med uppdrag 3. Talle Fura lär gruppen hur de ska uppskatta/mäta ett träds höjd med hjälp av en 80 cm lång käpp. Talle Fura ska vara en fysisk person. En

rastpensionär ska tillfrågas.

Talle uppmanar eleverna att rekonstruera och visa honom hur en höjdmätning ska gå till. Detta ska de filma (max 2 min). När de visat att de förstått Talle, talar/visar Talle sedan på en karta/GIS flygbild om var i området de hittar uppdrag 3.

3. Väl framme vid uppdrag 3 ska eleverna markera en sema code som sitter uppsatt i trädet. Frågeställningen kommer då upp via telefonens webbläsare. De ska uppskatta områdets högsta träd och sedan försöka mäta dess höjd med hjälp av en käpp (som råkar finnas på platsen). Höjden rapporteras genom att de skriver in svaret via telefonen ovh sänder iväg det. En bild av trädet ska också tas.

Mobil kommunikation i skolan 2006-04-06 Jonas Wereén

Bergundaskolan F-6 Del 1_version 3

Film 3a kommer upp om de svarat inom +- 2 meter. 10 poäng utdelas (Agent Veta).

De får sedan nästa uppdrag (Agent Finn).

Film 3b kommer upp om de svarat inom +- 5 meter. 5 poäng utdelas (Agent Veta). De

får sedan nästa uppdrag (Agent Finn).

Film 3c kommer upp om de svarat inom +- 8 meter eller mer. 3 poäng utdelas (Agent

Veta). De får sedan nästa uppdrag (Agent Finn).

4. Nästa uppdrag 4 blir att finna en plats där en bit av ett träd (genomskuret) ligger. Deras uppdrag är här att ta reda på hur gammalt trädet blev genom att räkna årsringar. En film med Veta och Finn ger dem platsen samt lite information om uppdraget och vad de ska göra (film 3a, b, c). När årsringarna räknats ska de spela in en liten film där de visar upp trädbiden, tala om hur de kan ta reda på ett träds ålder samt berättar hur många år trädet blev. I uppdraget ingår också att ta reda på uppdragets position via GPS:n och skicka koordinaterna när filmen är inspelad och sparad.

För att få nästa uppdrag markerar de en sema code och får då veta var de finner uppdrag 5 samt vad de ska göra.

5. Nästa uppdrag 5 blir att besöka skolans egen skogsexpert Slöjd-Håkan. En film med Veta och Finn ger dem information om var de finner honom samt ger dem en frågeställning att ställa till Håkan. En frågeställning kan t ex. lyda: Hur gammalt ska en tall vara för att avverkas till slöjdmaterial? Eller viktiga saker att berätta om hur man sågar och vilken skyddsutrustning som krävs osv.

8 olika frågor måste här tas fram!

Väl framme hos Håkan besvarar han frågan. Det han berättar ska eleverna dokumentera med hjälp av film. Håkan ger varje grupp olika detaljer. Det är först när filmerna ses i ett svep som eleverna får ett sammanhang.

6. Sista uppdraget 6 är att bege sig till en dator för att leverera materialet till Veta och Finn. Detta får de veta genom att marklera en sema code hos Håkan när de är klara med uppdraget. Veta och Finn tackar för ett gått samarbete och berättar vad de ska ta vägen (film 6)

Del 1C- (post-visit)

Det är viktigt att titta på det insamlade materialet, ha diskussioner och utvärdera. Vad gick bra, vad var svårt, vad kan förändras och vad har vi lärt oss av spelet?

Materialet finns att tillgå på webben. Där kan eleverna se och följa sin del i spelet samt titta på sitt material via Googlemaps.

Matematiska och systemtekniska institutionen

SE-351 95 Växjö

Tel. +46 (0)470 70 80 00, fax +46 (0)470 840 04

http://www.vxu.se/msi/

Related documents