• No results found

(92) Det har undersökts om det finns tvingande skäl som skulle kunna leda till slutsatsen att det inte ligger i gemenskapens intresse att bibehålla de gällande åtgärderna. För detta ändamål och i enlighet med artikel 21.1 i grundförordningen grundades fastställandet av gemenskapens intresse på en bedömning av alla berörda parters intressen, dvs.

gemenskapsindustrins intresse, intresset hos övriga tillverkare i gemenskapen, importörernas och handlarnas intresse och intresset hos användarna av den berörda produkten. För detta ändamål begärde kommissionen uppgifter från alla kända berörda parter.

(93) Det bör erinras om att i den föregående undersökningen ansågs inte införandet av åtgärder strida mot gemenskapens intresse. Det faktum att den pågående undersökningen är en översyn av antidumpningsåtgärder som redan är i kraft gjorde det dessutom möjligt att bedöma de eventuellt otillbörliga negativa verkningar av de gällande antidumpningsåtgärderna för de berörda parterna.

(94) Det undersöktes om det, trots slutsatsen vad gällde sannolikheten för fortsatt skadevållande dumpning, fanns tvingande skäl för att dra slutsatsen att det i detta fall inte skulle ligga i gemenskapens intresse att bibehålla åtgärderna.

2. Gemenskapsindustrins intresse

(95) Det erinras om att det har fastställts att dumpningen av den berörda produkten med ursprung i Kina troligen kommer att fortsätta och att det finns risk för att gemenskapsindustrin kommer att lida fortsatt skada av sådan import. Det ligger i gemenskapsindustrins intresse att undvika skada och en förlängning av åtgärderna bör bidra till detta. Det ligger därför i gemenskapsindustrins intresse att åtgärderna mot dumpad import med ursprung i Kina bibehålls.

3. Icke-närstående importörers och handlares intresse

(96) Inga svar inkom från importörer eller handlare. Importörernas och handlarnas bristande samarbetsvilja tyder på att fortsatt tillämpning av åtgärder på import med ursprung i Kina inte kommer att ha någon betydande inverkan på situationen för icke närstående importörer av och handlare med den berörda produkten i gemenskapen.

Detta är också i linje med resultaten av tidigare undersökningar.

4. Användarnas intresse

(97) I gemenskapen är användarna av den berörda produkten främst tillverkare av hårdmetallkomponenter som använder den berörda produkten som råvara. En del av användarna är stora internationella tillverkare som huvudsakligen använder sin egen tillverkning av volframkarbid som råmaterial (företagsintern användning), medan en del andra användare (framför allt mindre tillverkare) köper den berörda produkten antingen från exportörer eller från gemenskapsindustrin.

(98) När det gäller de stora internationella tillverkarnas intresse tyder det faktum att de varken stöder eller motsätter sig åtgärderna att fortsatt tillämpning av åtgärderna på import med ursprung i Kina inte kommer att ha någon betydande inverkan på deras situation i gemenskapen.

(99) En liten verktygstillverkare besvarade frågeformuläret. Denne köper ungefär 90 % av sin volframkarbid från gemenskapsindustrin. Tillverkaren uttryckte sin oro gemenskapsindustrin, som han hävdade var splittrad, skulle stärka sin ställning i förhållande till användarna om åtgärderna bibehålls och göra användarna mer beroende av gemenskapsindustrin som inköpskälla. Låt vara att gemenskapsindustrin behärskade 64 % av EU:s marknad och är en viktig inköpskälla, den är dock inte den enda inköpskällan. Under undersökningsperioden konkurrerade fyra tillverkare i EU om försäljningen på EU:s marknad. De utsattes dessutom för konkurrens från import från Kina och andra länder vilka tillsammans behärskade 36 % av marknaden under

undersökningsperioden. Det anses därför att det finns ett antal alternativa inköpskällor på EU:s marknad och denna användares oro är ogrundad.

(100) Även om bibehållande av åtgärderna kan bidra till att upprätthålla gemenskapsindustrins position i förhållande till användarna finns det lämpliga alternativa inköpskällor. Om åtgärderna skulle upphöra finns det en tydlig risk för att gemenskapsindustrin inte skulle klara sig kvar på marknaden och användarna skulle förlora en viktig inköpskälla.

5. Slutsats beträffande gemenskapens intresse

(101) Mot denna bakgrund verkar bibehållna åtgärder inte vara i strid med gemenskapens intresse. I den mån som de möjliggör för gemenskapsindustrin att förbli aktiv på gemenskapens marknad bidrar de tvärtom till att bibehålla olika inköpskällor för användarna.

H. SLUTSATS

(102) Det framgick av undersökningen att exportörer i Kina har fortsatt att exportera till dumpade priser under undersökningsperioden. Det har också påvisats att gemenskapsmarknaden är en attraktiv marknad för kinesiska exportörer med tanke på de priser som tas ut av de inhemska kunderna och på andra exportmarknader. Om åtgärderna upphävs är det troligt att betydande kvantiteter dumpad import skulle komma in på gemenskapens marknad.

(103) Gemenskapsindustrins finansiella situation, som återspeglas i minskad lönsamhet, minskade avkastningar på investeringar och minskat kassaflöde under skadeundersökningsperioden, skulle troligen försämras om åtgärderna upphävdes, eftersom ökade mängder dumpad import från Kina skulle börja strömma in på gemenskapens marknad.

(104) När det gäller gemenskapen intresse dras slutsatsen att det inte finns några tvingande skäl till att inte införa antidumpningsåtgärder på import av den berörda produkten med ursprung i Kina.

(105) Det anses därför lämpligt att fortsätta att tillämpa de gällande antidumpningsåtgärderna på import av volframkarbid och smält volframkarbid med ursprung i Kina.

I. ANTIDUMPNINGSÅTGÄRDER

(106) Samtliga parter underrättades om de viktigaste omständigheter och överväganden som låg till grund för kommissionens rekommendation att de gällande åtgärderna skall bibehållas. De beviljades även en tidsfrist inom vilken de kunde lämna synpunkter efter meddelandet av uppgifter. Inga synpunkter lämnades som skulle ha kunnat ändra de ovannämnda slutsatserna.

(107) Av ovanstående följer att antidumpningsåtgärderna avseende import av den berörda produkten med ursprung i Kina bör bibehållas i enlighet med artikel 11.2 i grundförordningen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. En slutgiltig antidumpningstull skall införas på import av volframkarbid och smält volframkarbid enligt KN-nummer 2849 90 30 med ursprung i Kina.

2. Den slutgiltiga antidumpningstullsats som skall tillämpas på nettopriset fritt gemenskapens gräns, före tull, är 33 %.

3. Om inte annat anges skall gällande bestämmelser om tullar tillämpas.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

Related documents