• No results found

Av de åtgärder som presenteras finns både förslag som är applicerbara på övriga lager och sådana som endast lämpar sig i Borlänge. Exempel på där förslaget skulle variera mellan de olika lagren är

hanteringen av restvärme från kylmaskinerna. Det är fördelaktigt att kunna använda restvärmen året runt. Lagrens olika utformning gör att de utrymmen som har uppvärmningsbehov året runt skiljer sig mellan lagren. Som lagret är byggt har som tidigare nämnts varmfrukten i Borlänge

uppvärmningsbehov året runt, vilket även kontoren i Helsingborg har, då de angränsar till kalla

temperaturzoner. Det skiljer sig även mellan lagren vilken energibärare som används till uppvärmning. I Borlänge där fjärrvärme används för uppvärmning av kontorslokaler är det huvudsakliga

användningsområdet för restvärme avfrostning av kylfläktar, alternativt uppvärmning av

varmfruktsavdelningen. I Helsingborg däremot, där ingen fjärrvärme är framdragen utan uppvärmning sker med el, bör istället restvärmen från kylmaskinerna användas till kontorsuppvärmning.

När det gäller förutsättningarna för en solcellsinstallation skiljer de sig mellan olika lager.

Solinstrålningen är generellt större längre söderut, vilket är positivt då mer el kan produceras. Det gör även att modulerna hindrar mer strålning att träffa taket och värma upp detta. Ytterligare en positiv effekt för lagren längre söderut är att en minskad hantering av snö vintertid krävs. Med mindre snö längre söderut minskar risken för att snön hindrar elproduktionen. Längre norrut i Sverige kan snö behöva transporteras bort från taket vissa år på grund av lasten på taket. Detta är något som kan försvåras av en solcellsinstallation och problemen ses som mindre längre söderut i Sverige. Avgörande för hur installationen av solcellsmoduler kan ske är även takets konstruktion, vilket såklart skiljer sig mellan de olika lagerbyggnaderna. Hur upplutade modulerna bör vara beror bland annat på hur stor den tillgängliga takytan är i förhållande till elanvändningen.

För de belysningsåtgärder som undersökts ses en stor generaliserbarhet till andra kyllager. Liknande problem bör finnas där, att få typer av belysning har bra verkningsgrad i låga temperaturer. I alla lager krävs mycket belysning och det ger en stor energibesparing att byta till belysning som ger samma ljusstyrka med en lägre effekt. På ICA:s lager runt om i Sverige används liknande belysning men på andra lager finns det sannolikt äldre belysning installerad. Detta gör att byte av belysning har mycket större påverkan på energianvändning och på så sätt lönar sig mer än i Borlänge. På samma sätt är det för alla lager värt att beakta möjligheten till att kunna reglera belysningen så att den dimras ner när den inte behövs, speciellt i kyllager. Sedan finns det såklart saker som skiljer sig mellan olika lager som gör att olika alternativ är att föredra, som exempelvis takhöjden.

I rapporten ses även skillnaden i verkningsgrad mellan äldre och nyare kylmaskiner. Om andra lager har gamla kylmaskiner kan det vara av stort intresse att byta ut dessa på samma sätt som i Borlänge.

89

11 Slutsats

Energianvändningen på ICA DE Borlänge uppgår till 7,5 GWh el och 1,9 GWh fjärrvärme per år. Detta genererade år 2012 kostnader på 6,6 miljoner kronor för el och 1,2 miljoner kronor för fjärrvärme. De största eldrivna enhetsprocesserna som identifierades är i fallande storleksordning: kylsystemet, belysningen på lagret, truckladdningen, ventilation för kontorsvåningen och belysningen på

kontorsvåningen. Kylsystemet och belysningen för lagret utgör tillsammans över 60 % av lagrets totala elanvändning. Elanvändningen är högre under sommarhalvåret än vinterhalvåret och varierar mellan 550 MWh och 750 MWh per månad. Fjärrvärmen används till uppvärmning av kontorsvåningen, delar av lagret och tappvarmvatten. Fjärrvärmeanvändningen sker året runt men är som störst vintertid. För belysningen på lagret finns en möjlighet att minska elanvändningen med 35 % (500 MWh) per år genom byte av belysning samt installation av närvarostyrning. För belysnigen i det stora

kontorslandskapet, där den mesta av kontorets belysning är installerad, går det att minska elanvändningen med 82 % (200 MWh) per år. Detta genom ombyggnation, byte av belysning och installation av tids- alternativt närvarostyrning. För ytterligare processer visade det sig att tidsstyrning kan minska energianvändningen betydande. Då lagret har expanderat genom åren och verksamheten inte optimeras ur energisynpunkt är vissa varugrupper ur termodynamisk synpunkt felplacerade. Den varuplacering som har mest negativ påverkan är varmfruktens. Att flytta varmfrukten bedöms ge en betydande minskning av energianvändningen men samtidigt vara svårt att genomföra.

På lagrets tak bedöms 2 450 kWp solceller kunna installeras, vilket skulle kunna producera 2050 MWh el per år. Detta motsvarar ca 30 % av lagrets elanvändning. Ett så stort system skulle vissa tider ge ett överskott av el som inte kan användas i den egna verksamheten. Genom att endast utnyttja den äldre delen av byggnaden, där bärigheten hos taket är som störst, kan upp till 900 MWh el produceras med de system som undersökts närmare i denna rapport. All denna el skulle kunna användas i den egna

verksamheten och ersätta köpt el.

Förutom att producera el kan upplutade solcellsmoduler även skugga taket. Detta minskar

värmegenomgången genom taket och på så sätt behovet av kyla. Av denna anledning samt att kyllasten korrelerar väl med solinstrålningen bedöms kyllager lämpliga för solcellsinstallation. För företag som kan avvara kapital till en solcellsinvestering finns pengar att spara på lång sikt. Hur stor besparingen blir är dock starkt beroende av yttre faktorer som bland annat elprisets utveckling.

90

12 Litteraturförteckning

A. Cengel, Yunus, och Robert Turner. Fundamentals of Thermal-Fluid Sciences. Third edition. Mc Graw Hill, 2008.

About us:PVsyst. 2012. http://www.pvsyst.com/en/about-us/our-objectives (använd den 14 03 2013).

Alesti, Alaheh, och Marcus Franzen. Förstudie om solceller på Chalmers campus. Göteborg: Miljöenheten Chalmers tekniska högskola, 2012.

Alpman, Marie. Energiministern lovar "Förslag om nettodebitering nästa år": Ny Teknik. den 19 Oktober 2012. http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3563315.ece (använd den 3 Maj 2013).

Andersson, Arne, intervjuad av Niklas Johansson. Produktansvarig solel, Bixia AB (den 13 Maj 2013).

Använd motorvärmare rätt: Energimyndigheten. den 28 November 2011.

http://energimyndigheten.se/sv/Hushall/Tips-pa-hur-du-spar-energi--/Vintertips/Anvand- motorvarmaren-ratt/ (använd den 29 April 2013).

Aura Protector Long Life: Aura Light. http://eshop.auralight.se/salesmarketingdocs/Protector_SE.pdf

(använd den 17 05 2013).

Auralight. Long Life Produkter: Auralight.

http://www.auralight.se/images/products/productleafletsse/Thermo_SE.pdf (använd den 06 02 2013). Auralights. ICA fastigheter: Auralight. http://www.auralight.se/CaseStudies/ICAFastigheter (använd den 05 03 2013).

Bayod-Rújula, Angel A., Abel Ortego-Bielsa, och Amaya Martínez-Gracia. ”Photovoltaics on flat roofs: Energy considerations.” Energy 36, den 7 04 2010: 1996-2010.

Behovsstyrning ger bättre ekonomi: Svensk Ventilation.

http://www.svenskventilation.se/index.php3?use=publisher&id=1380 (använd den 7 Maj 2013). Bergman, Mårten. Marknadskoppling: Svenska Kraftnät. den 21 12 2012.

http://www.svk.se/energimarknaden/el/Marknadskoppling/ (använd den 17 02 2013).

Beskrivning av hur solcellen fungerar:Solelprogrammet. u.d. http://www.solelprogrammet.se/Om-

solcellstekniken1/Solel-for-elforetag/Hur-fungerar-solcellen1/ (använd den 13 02 2013).

Bhattacharje, Kaushik. ”Energy Conservation Opportunities in an Industrial Refrigeration System.”

Enery Engineering, den 10 07 2009: 105:5 55-63.

Centrum för Näringslivshistoria, ICA AB, ICA-handlarnas Förbund. Hakon helar handeln: Ica-historien. 2008. http://www.ica-historien.se/Organisation/Regionbolagen/Hakon-helar-handeln--om-AB-Hakon- Swensons-tillkomst-och-forsta-ar/ (använd den 02 02 2013).

Dhooma, Jose, och Peter Baker. ”An exploratory framework for energy conservation in existing warehouses.” International Journal of Logistics: Research and Applications, 2012: 37-51.

”Directive 2012/27/EU.” Official Journal of the European Union. Luxenburg: Publications Office of the European Union, den 14 11 2012.

91 Dominguez, Anthony, Jan Klessl, och Jeffrey C. Luvall. ”Effects of solar photovoltaic panels on roof heat transfer.” Solar Enerrgy, den 6 06 2011: 2244-2255.

Elcertifikat: Energimyndigheten. den 30 Maj 2012. http://energimyndigheten.se/Foretag/Elcertifikat/

(använd den 3 Maj 2013).

”Energieffektivitet och besparingspotential.” Belysnignsbranschen. 2013.

http://belysningsbranschen.se/belysning-miljo/energieffektivitet/ (använd den 7 Maj 2013). Energimyndigheten. ”Energieffektivisering i företag.” Energimyndigheten. den 14 02 2012.

http://energimyndigheten.se/sv/Foretag/Energieffektivisering-i-foretag/ (använd den 20 01 2013). —. Organiska solceller. den 13 12 2012.

http://energimyndigheten.se/sv/Forskning/Kraftforskning/Solkraft/Solceller/Organiska-solceller/ (använd den 25 02 2013).

—. Riktlinjeroch standarder: Energimyndigheten.

http://www.energimyndigheten.se/sv/Foretag/Energieffektivt-byggande/Belysning---ny/Bestallare- och-upphandlare/Riktlinjer-och-standarder/Energimyndighetens-riktlinjer/ (använd 2013).

—. Solcellssystem: Energimyndigheten. den 22 07 2012.

http://www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Solcellssystem-

/?productGroupId=102&productTypeVersionID=102&productTestId=572&tab=2 (använd den 05 05 2013).

Energimyndigheten Solelsprogrammet. ”Installationsguiden: Solelsprogrammet.” Solelsprogrammet-

webbplats. http://www.solelprogrammet.se/Om-solcellstekniken1/Solel-for-

privatpersoner/Installationsguiden/ (använd den 5 12 2012).

Energiskatter: Vattenfall. den 26 Mars 2013. http://www.vattenfall.se/sv/energiskatter.htm (använd

den 13 Maj 2013).

Enocson, Malte, intervjuad av Niklas Johansson och Marcus Håll. Förvaltare Office & Warehouse (den 12 April 2013).

Extronic, AB. Detekteringsteknik för energieffektivisering. Upplaga 7. Extronic, 2010. Grätzel, Michael. Photoelectrochemical cells. Macmillan Magazines, 2001.

HF-don och transformatorer: Osram.

http://www.osram.se/osram_se/Kundservice&Verktyg/Broschyrer/Hf-

don_och_Transformatorer/Ljusstyrningssystem_fran_OSRAM.pdf) (använd den 20 04 2013). Holmström, Nancy. Företagsekonomi. Bonier utbildning, 2007.

How do photovoltaics work?: NASA. den 6 April 2011. http://science.nasa.gov/science-news/science-at-

nasa/2002/solarcells/ (använd den 05 11 2012).

ICA. Organisation: ICA. http://corporate.ica.se/Om-ICA-koncernen/Organisation/Organisation/ (använd den 23 04 2012).

IPCC. Renewable Energy Sources And Climate Change Mitigation. Cambridge : CAmbridge University Press, 2012.

Joint Research Centre of the European Commision. PV Status Report 2012. Luxenburg: Publications Office of the European Union , 2012.

92 Kloo, Lars. Michael Grätzel - Förnyare av förnybar energiproduktion : KTH.

http://www.kth.se/che/kemi2011/2.27954/kemmar-1.82389 (använd den 05 03 2013). ”Knubix Mounting System SR: Knubix.” Knubix-webbplats.

http://www.knubix.com/en/products/mountingsystem-south/ (använd den 24 04 2013).

Konstantljus: Ljuskultur. 2009. http://www.ljuskultur.se/fakta-och-

miljo/miljo/energieffektivisering/konstantljus/ (använd den 7 Maj 2013). ”Konsumentprisindex: SCB.” SCB-webbplats. den 10 Januari 2013.

http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____33831.aspx (använd den 24 April 2013).

Kontor: Energimyndigheten. den 17 November 2011.

http://energimyndigheten.se/sv/Foretag/Energieffektivisering-i-foretag/Belysning/Inomhus/Kontor/ (använd den 7 Maj 2013).

Li, Chang-Zhi, Hin-Lap Yip, och Alex K.-Y. Jen. ”Functional fullerenes for organic photovoltaics.” Journal

of Materials Chemistry 22, 2012: 4161-4177. Livscykelkostnaden: Svensk Ventilation.

http://www.svenskventilation.se/index.php3?use=publisher&id=1264 (använd den 7 Maj 2013). Ljuskultur. Belysningsarmaturer. http://www.ljuskultur.se/fakta-och-

miljo/teknik/belysningsarmaturer/ (använd den 25 04 2013).

—. Driftsdon: Ljuskultur. http://www.ljuskultur.se/fakta-och-miljo/teknik/driftdon/ (använd den 5 02 2013).

—. Fakta och miljö: Teknik/belysningsarmatur. http://www.ljuskultur.se/fakta-och- miljo/teknik/belysningsarmaturer/ (använd den 25 04 2013).

—. Ljustekniska begrepp: Ljuskultur. http://www.ljuskultur.se/fakta-och-miljo/ljustekniska-begrepp/ (använd den 20 02 2013).

—. Lysrör: Ljuskultur. http://www.ljuskultur.se/fakta-och-miljo/teknik/ljuskallor/lysror/ (använd den 20 02 2013).

—. Teknik och miljö/Värt att veta om belysning med LED.

http://www.ljuskultur.se/files/Teknik_Miljo/Teknik/Vart_att_veta_om_belysning_med_LED_2011.pdf (använd den 25 04 2013).

Ljusmätare: Clas Ohlsson. (http://www.clasohlson.com/se/Ljusm%C3%A4tare/Pr327361000) (använd

den 01 03 2013).

Martin, Roy. ”Green Warehouse.” ASHRAE, 2010: 64-70.

Molin, Andreas, intervjuad av Niklas Johansson. Doktorand (den 1 Oktober 2012).

Molin, Andreas, Joakim Widén, Bengt Stridh, och Björn Karlsson. Konsekvenser av avräkningsperiodens

längd vid nettodebitering av solel. Elforsk, 2010. Montagesystemet Corona 2000: Mapab. 2012.

http://www.mapab.se/index.php/produkter/solenergi/montagesystem-corona2000 (använd den 24 04 2012).

93

Om elcertifikatsystemet: Energimyndigheten. den 30 Maj 2012.

http://energimyndigheten.se/sv/Foretag/Elcertifikat/Om-elcertifikatsystemet/ (använd den 3 Maj 2013).

Otanicar, Todd, Robert A. Taylor, och Patrick E. Phelan. ”Prospects for solar cooling - An economic and environmental assessment.” Solar energy, den 17 02 2012: 1287-1299.

Pilotprojekt med solceller på Lindholmen: Lindholmen. den 16 December 2011.

http://www.lindholmen.se/sv/nyheter/pilotprojekt-med-solceller-pa-lindholmen (använd den 16 April 2013).

”Products Aura UltiLED Long Lifte: Auralight.” Auralight.

http://www.auralight.se/images/products/sv/UltiLED_SE_222.pdf (använd den 05 04 2013). ”Produkter: PPAM.” PPAM-webbplats. 2012. http://www.ppam.se/Produkter.

”Reference documents: IPTS.” IPTS-webblats. http://eippcb.jrc.es/reference/ (använd den 7 Maj 2013). Reinfeldt, Fredrik, och Maud Olofsson. ”En sammanhållen klimat- och energipolitik Energi.” Regeringens

proposition 2008/09:163. Stockholm: Regeringskansliet, den 11 03 2009.

Ronnebyhus: Solectpower. 2011. http://www.solectpower.se/ronnebyhus (använd den 2 Maj 2013). Rooftop Solar Solutions: Sunpower. 2013. http://news.cision.com/se/statens-fastighetsverk/i/solceller-

pa-etnografiska-museet-i-stockholm--,c120488 (använd den 30 April 2013).

Rosenqvist, Jakob. ”Energy survey for industrial energy system analysis - A short tutorial.” Linköping, 2009.

Rosenqvist, Jakob, Patrik Thollander, Patrik Rhodin, och Mats Söderström. ”Sustainable Energy: Intech Open.” Intech Open-webbplats. den 3 10 2012. http://www.intechopen.com/books/sustainable-energy- recent-studies/industrial-energy-auditing-for-increased-sustainability-methodology-and-

measurements (använd den 20 01 2013).

SCB. ”Hitta statistik: Konsumentprisindex.” Konsumentprisindex. den 10 01 2013. http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____33831.aspx (använd den 05 05 2013).

Solceller på Etnografiska museet i Stockholm: Statens Fastighetsverk. http://news.cision.com/se/statens-

fastighetsverk/i/solceller-pa-etnografiska-museet-i-stockholm--,c120488 (använd den 30 April 2013).

Solceller på taket ska ge truckar kraft: Linköpings Universitet. den 17 oktober 2011.

http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.296440?l=sv (använd den 2 Maj 2013).

Solcellssystem. den 22 Juli 2010.

http://www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Solcellssystem-

/?productGroupId=102&productTypeVersionID=102&productTestId=565&tab=2 (använd den 24 04 2013).

Solelprogrammet. Moduler och cellteknologi: Solelprogrammet. u.d.

http://www.solelprogrammet.se/Projekteringsverktyg/Moduler/#Elektriska%20parametrar (använd den 05 02 2013).

Stöd till solceller: Energimyndigheten. den 5 April 2013.

http://www.energimyndigheten.se/Hushall/Aktuella-bidrag-och-stod-du-kan-soka/Stod-till-solceller/ (använd den 3 Maj 2013).

94 Strömberg, Per. ”Kvartalsrapport för ICA:s hållbarhetsarbete Q3.” Stockholm: ICA AB, den 30 11 2012. Strång. Strång: SMHI. http://strang.smhi.se/extraction/index.php?data=tmsrs&lev=2 (använd den 24 01 2013).

Strid, Bengt, och Lars Hedström. ”Uploaded: Svensk Solenergi.” Svensk Solenergi-webbplats. Maj 2011. http://www.svensksolenergi.se/uploaded/pdf/Solceller-snabbguide-rev20110503.pdf (använd den 05 11 2012).

Su, Yu-Wei, Shang-Che Lan, och Kung-Hwa Wei. ”Organic photololtaics.” Materials Today volume 15, 12 2012: 554-562.

”Sunpower T5 Solar Roof Tiles: Sunpower.” Sunpower. 2013.

http://us.sunpowercorp.com/commercial/products-services/rooftop-solar-systems/T5/ (använd den 24 04 2013).

SvenskEnergi. Hur mycket koldioxid medför din elanvändning: Svensk Energi.

http://www.svenskenergi.se/Elfakta/Miljo-och-klimat/Klimatpaverkan/Hur-mycket-koldioxid-medfor- din-elanvandning/ (använd den 24 04 2013).

Temperatur: SMHI.

HTTP://DATA.SMHI.SE/MET/CLIMATE/TIME_SERIES/MONTH_YEAR/NORMAL_1961_1990/SMHI_MO NTH_YEAR_NORMAL_61_90_TEMPERATURE_CELSIUS.TXT (använd den 20 01 2013).

Thermal Conductivity of some common materials and gases: Engineering Toolbox.

http://www.engineeringtoolbox.com/thermal-conductivity-d_429.html (använd den 17 Maj 2013). Thorstensson, Magnus. Elmarknaden fortsätter att utvecklas: Svenskenergi. den 04 02 2013.

http://www.svenskenergi.se/sv/Om-el/Fakta-om-elmarknaden/Elmarknaden-fortsatter-att-utvecklas/ (använd den 17 02 2013).

—. Pristet varierar med vattentillgången: Svenskenergi. den 08 09 2011.

http://www.svenskenergi.se/sv/Om-el/Fakta-om-elmarknaden/Priset-varierar-med-vattentillgangen/ (använd den 17 02 2013).

Trygg, Louise. ”Rapporter: Energikontoret Sydost.” Energikontoret Sydost. 05 2002.

http://www.energikontorsydost.se/userfiles/file/Publikationer/Rapporter/Industriprojekt%20Oskars hamn.pdf (använd den 18 03 2013).

Vad räcker 1 kWh till?: Tekniska Verken.

http://www.tekniskaverken.se/elnat/sa_fungerar_elmarknaden/energispartips/vad-racker-1-kwh- till/index.xml (använd den 17 02 2013).

Van Noord, Michiel, och Johan Paradis Ärlebäck. Solceller i samhällsplaneringen - Skapa bra

förutsättningar för solenergi. Elforsk, 2011.

Warfinge, Catarina, och Mats Dahlblom. Projektering av VVS-installationer. Lund: Studentlitteratur AB, 2010.

Ventilation för kontor: Svensk Ventilation.

http://www.svenskventilation.se/index.php3?use=publisher&id=1484 (använd den 7 Maj 2013). Widén, Joakim. Elforsk 10_103. Elforsk, 2011.

95 Young, Hugh, och Roger Freeman. University Physics with Modern Physics. 12 International Ed . Ebury Press , 2007.

96

Related documents