• No results found

Utvärdering är baserad endast på företagets hemsida.

Den enda utav produkterna som talar om att den “uppfunnits” och designats utav män. “It has an anatomic shape and fits the female body perfectly. “ Att överhuvudtaget hävda att någonting är perfekt sänker förtroendet anmärkningsvärt.

Förpackning

En färgglad förpackning med en tydlig framsidesbild av en kvinna som står framför en toalett med uppfälld toalettring. Dock syns inte produkten och ingen kiss-stråle. Kvinnan tittar in i kameran. Situationen kommuniceras tydligt, men varken produkten eller dess funktion.

Produkt

Tratten är kantig och verkar bestå av fyra sidor. Underdelen förlän-gd och på översidan, vid mynningen som ska vara mot kroppen sit-ter två uppvikta flikar i form av halvcirklar. Oklart vad de ska vara till. Kanske för att ge bättre grepp? På den ena utav illustration-erna ser det ut som att kvinnan håller enbart i flikarna. Det skulle betyda att hon slipper känna tratten bli varm vid användning. Men flikarna känns inte förtroendeingivande som enda greppyta. Flikarna gör ändå att det är en större yta som ska ha kontakt med kroppen, det blir inte samma skarpa kant som ska pressas mot huden. De två sidorna av trattens större öppning som inte har uppvikta flikar har ändå en rundning, vilket också mjukar upp ut-trycket. Men anatomiskt och funktionellt sett borde kurvorna vara konkava istället för konvexa?

I övrigt är färgen vit med mörka linje-illustrationer och text. Bruk-sanvisnings-bilderna är också tryckta på själva tratten. Grafiken känns mer praktisk än värdebärande.

Manér

Kvinnan på instruktionsillustrationerna ser ut att ha stay-ups och en t-shirt på sig, men ingenting annat, mycket suspekt. Illustration-erna måste vara tydliga. Är inte en av de stora fördelarna att man inte behöver dra byxorna lika långt ner och blotta sig lika mycket som annars? Varför är hon så märkligt klädd?

Kläderna på foton på förpackning och hemsida känns aningen

erade. Vissa element kan antyda på en skämtprodukt. Till exem-pel förpackningen med sina glada färger och plottriga utseende, med många olika rubriker som konkurrerar om uppmärksam-heten.

I det grafiska materialet används i övrigt vitt och olika nyanser av blått som kontrasteras av en stark gul färg. Den gula återfinns bland annat i loggan, i en långsmal, ifylld kil av illgul färg som kan associeras till produktens form. (Men sammanhanget får mig att tänka på en utbredande kisstråle)

Produktfoto visas, instruktions-illustrationer och en textinstruk-tion. På hemsidan på förpackningen syns en kvinna som står vid en toalett, med händerna vid gylfen, men produkten är inte synlig.

Tislet

Förpackning:

Varje papperstratt kommer styckesförpackad i var sin plastficka. Förutom den dubbelvikta tratten av mjölkpaketsliknande kartong hittar man i varje förpackning en liten servett och en våtservett. På tratten finns instruktioner om hur den ska användas och plast-fickan är återförslutbar så efter användning kan allting packas ned igen och bäras med till närmsta papperskorg.

Förpackningen känns genomtänkt. Den levereras styckesförpack-ad, vilket känns kliniskt och på så sätt hygieniskt. Det krävs inget verktyg för att öppna förpackningen eftersom den har zip-lock och att den går att återförsluta är ett plus. Det betyder ju att man kan packa ner kisstratt och använda servetter igen, återförsluta plastfickan och ta med sig hela paketet i handväskan/fickan tills man hittar en papperskorg.

Dess utom har man inte slösat på materialet, det är minsta möjliga material för att uppnå funktionen. Att tratten förpackas dubbel-vikt gör att den tar mindre plats (men är lite meckig att veckla ut, se nedan).

Nackdelen med förpackningen är att den inte på något sätt känns utformad specifikt för den här produkten. Det gör att det känns lite ihopslängt. Lite slumpartat ihop-plock, med våtservetten som ser ut att komma från en brittisk Bed and breakfast, plastfickors som används för att sälja pärlor och en liten pappersservett med embosserat kantmönster.

Att de är förpackade i engångsförpackningar gör att det går åt mer material. Samma nackdel finns med de båda servetterna, fastän de också har sina självklara fördelar.

Produkt:

Tratten är kantig och har fyra sidor. Underdelen förlängd i en lång spets som känns väldigt kantig och vass. Den känns inte inbjudande eller menad att användas i närkontakt med kroppen. Speciellt inte med intima, känsliga delar utav kroppen.

Kartongen är hård och det är lite meckigt att veckla ut den till sitt användarläge. Den går inte heller att spola ned i toaletten eller slänga i naturen. Den tjocka kartongen gör ändå att den känns pålitlig och robust, men den hindrar inte värmen från urinen att tränga igenom till händerna vid användning.

Tratten är lång, vilket gör den praktisk och ökar pricksäkerheten samt greppytan. Det gör den däremot till en tydlig fallossymbol. Dess kantiga karaktär räddar den dock från den värsta likheten och det blir ändå verkligen en artefakt, ett hjälpmedel, en väldigt PRAKTISK sak. Den har skarpa vinklar och saklig grafik.

Logotypen är baserad på tecknet för kvinna, texten “ligestillningsrØret” går att läsa tryckt på tratten, på hemsidan syns produkten användas med en regnbågs-flagga i bakgrunden och man har inte valt att använda sig av klassiskt sköna modeller på foton. Positiv identifikation för lead-users eller onödigt exkluderande ur ett marknadsföringsperspektiv?

Manér:

Det visuella känns inte särskilt lockande. Uttrycket känns gan-ska kliniskt men oprofessionellt. Som i övrigt består det utav ett hopplock av olika uttryck. Bruksanvisnings-illustrationerna föreställer ett hårlöst sköte. Förståeligt för tydligheten i bilden, men blir ändå lite märkligt då personen känns som en ung flicka/ ett barn.