• No results found

3.1 Planeringsrapport

Inom 2 veckor efter det att arbetet startat ska studenten lämna en planeringsrapport och tidplan till handledaren. Rapporten ska visa den planerade logiska gången i projektet. Med utgångspunkt från den tänkta slutrapporten ska studenten beskriva hur man kommer att gå till väga för att genomföra arbetet.

Planeringen ska diskuteras med handledarna både på företaget och på institutionen, det är lämpligt att tillsammans redan nu titta på de riktlinjer som finns för bedömning av

examensarbetet. Planeringsrapporten är ett sätt att från början strukturera upp arbetet och ge en översiktlig beskrivning av hela examensarbetet. Studenten ansvarar för att projektplanen följs; alla förändringar, händelser och faktorer som påtagligt påverkar arbetet i tids-, resultat- eller kvalitetshänseende ska dokumenteras och meddelas examinatorn. Planen ska preciseras, förändras och uppdateras på ett ordnat sätt. Detta ska säkerställa att utbildningsmålen för examensarbetet nås samt att en balans finns mellan studentens bidrag samt uppdragsgivarens krav. Det säkerställer också att arbetet utförs i rimlig och/eller tillräcklig omfattning och inom rätt tid.

Rapporten bör omfatta 2-3 sidor jämte tidplan. Av planeringsrapporten ska framgå:

1. Preliminär titel. Tänk på att titeln ska vara kort och tala om vad examensarbetet handlar om.

2. Bakgrund och problembeskrivning. Avsnittet ska tydliggöra frågeställningar och motivera ämnesvalet. Här görs en koppling till tidigare forskning med referenser.

3. Syfte och avgränsningar. Syftet är en precisering av problembeskrivningen och ges i de flesta fall av uppdragsgivaren. Det är dock studenten som uppdragstagare, som ansvarar för att syftet är entydigt och väl formulerat samt att det innehåller

målet/målen med arbetet. Uppdragsgivarens formulering av uppdraget kan mycket väl redovisas separat. Fundera noggrant igenom hur mycket arbetet ska innehålla och vilka arbetsuppgifter som är prioriterade. Beskriv därefter avgränsningar av syftet.

4. Metodbeskrivning. Här kan man föra en diskussion om vilka alternativ som finns och vilket val av metod man avser att använda. Välj den metod som på bästa sätt gör det möjligt att uppfylla syftet.

5. Disposition. Rapportens logiska disposition visas i form av en preliminär innehållsförteckning.

6. Arbetsgång. Med utgångspunkt från den tänkta slutrapporten beskrivs hur man ska gå till väga för att genomföra arbetet.

7. Referenslitteratur. Vid starten av examensarbetet ingår en litteraturstudie och ofta även en datorbaserad sökning. Redovisa här i översikt den litteratur som har studerats och avser att studeras. Redovisa även de sökord som använts.

Tidplan. En detaljerad tidplan ska skapas, förslagsvis på veckonivå. Ta även med eventuell semester, tid för läsning till omtentor och liknande. Tänk på att externa handledare ofta är hårt belastade, gör därför tidplanen tillsammans med handledaren.

Observera att slutfasen ofta tar lång tid, utgå från inlämningsdatum (vanligen mitten av maj) och lägg in samtliga aktiviteter och avstämningstider som är nödvändiga för att nå detta datum.

Tidplanen kan senare successivt preciseras, förändras och uppdateras (se figur 3.1).

Studenten ansvarar för att planen följs. Alla förändringar, händelser och faktorer som påtagligt påverkar arbetet i tids-, resultat- eller kvalitetshänseende ska dokumenteras och meddelas handledarna.

Figur 3.1 Figuren visar ett förenklat exempel på ett Gant-schema för att genomföra ett examensarbete. Momenten i ett examensarbete kan indelas på finare detaljnivå.

3.2 Dagbok

Det är lämpligt att föra dagbok över allt man gör och får reda på. Detta som en hjälp för att kvalitetssäkra examensarbetet. Skaffa en pärm med register där alla papper och uppgifter om examensarbetet samlas. Gör noteringar vid möten med andra personer, anteckna datum, namn, titel, arbetsplats och telefonnummer. För fortlöpande dagboksanteckningar/noteringar om intressanta händelser och om vad som görs och sägs.

3.3 Rapportskrivning

Ett examensarbete är en akademisk process, vilken presenteras med en tydligt strukturerad rapport eller uppsats, som ska återspegla det vetenskapliga värdet i arbetet och resultatet. För att åstadkomma detta är rapportstrukturen i stort sett densamma hela vägen från en enkel uppsats på A-nivå till en doktorsavhandling. Detta medför att alla som är skolade i vetenskapligt arbete med lätthet kan hitta det som de letar efter oavsett djup eller nivå i rapporten.

Rapporten ska utformas enligt ingenjörshögskolan rapportmall. Rapportens innehåll och form ska granskas av handledare och examinator innan examensarbetet kan godkännas. Rapporten ska återge den logiska gången av arbetet. Detta innebär att det ställs speciella krav på hur rapporten ska skrivas. I dokumentet Rapportskrivning presenteras några viktiga moment att tänka på, formella krav och allmänna tips om rapportskrivningen.

På högskolans avdelning Bibliotek och Läranderesurser, BLR, finns en Språkverkstad där studenter kan få tips och hjälp med akademiskt skrivande. En informationsföreläsning brukar även ges.

3.4 Examination

Uppsatsen ska lämnas först till handledaren på företaget och därefter till examinator för granskning i god tid ca 1-2 veckor före den muntliga redovisningen av arbetet. Efter att den granskats ska den eventuellt revideras.

Examensarbetet betygssätts med godkänd eller underkänd med hjälp av utarbetade riktlinjer för bedömning av kvalitet i examensarbeten. Följande kriterier tas med i bedömning av betyg:

• Grundläggande kunskaper,

• Hantering av frågeställningar,

• Planering och genomförande,

• Kritisk användning av information och modellering av skeenden

• Skriftlig och muntlig framställning

• Självständig problemlösning

• Beaktande av hållbar utveckling och etik (kan sakna relevans i vissa examensarbeten) Skillnaden mellan 15 och 30 högskolepoäng ligger snarare i innehållet och djupet i uppsatsen än i strukturen.

3.5 Redovisning

Varje examensarbete ska muntligt presenteras vid Högskolan i Borås. Detta görs

huvudsakligen på ett seminarium vid slutet av den termin då examensarbetet utförts. På detta seminarium ska studenterna presentera sitt examensarbete, därefter genomförs i regel en muntlig opposition av arbetet. Kravet på opposition framgår av kursplanen för respektive examensarbetskurs.

Dispositionen av tiden på seminariet ser ungefär ut som följer:

• Inledning (seminarieledaren) 3 minuter

• Presentation av examensarbeten 20 min

• Opposition av examensarbeten 5 min

• Avslutning med tillfälle för frågor från publiken 5 min

Efter presentationen gör studenten eventuella justeringar med anledning av presentationen och oppositionsrapporten, och definitiv rapport inlämnas till institutionens handledare/examinator.

Examensarbetarna uppmanas att även hålla en redovisning på det företag eller organisation där arbetet utförts. Alternativt bjuda in sina representanter och handledare från företaget till

seminariet. Seminariet är obligatoriskt för hela klassen men även studenter från lägre årskurser är inbjudna. Det ses även som mycket positivt om en kort föreläsning kan ske för studenter i en kurs som ligger nära examensarbetsområdet, diskutera med examinatorn

3.5.1 Opposition

Opponentskapet syftar till att ge opponenten övning i kritiskt granskande. En opponering innebär att studenten läser en uppsats (examensarbete) noga och ger konstruktiva förslag efter en mall. Förslagen bör både lyfta det som är bra i uppsatsen samt lyfta fram

förbättringsförslag. Opponenten bör presentera sin opposition både muntligt och skriftligt.

Den skriftliga opponentrapporten bör vara ca 1-2 A4-sidor. Oppositionen ska vara en hjälp för författarna.

Se till att du som opponent får en uppsats senast 10 dagar före den muntliga oppositionen.

För opponenterna gäller:

Läs noga igenom rapporten och förbered ett par frågor

Strukturera oppositionen enligt avsnittet om rapportskrivning

Samla alla förbättringsförslag i en lista som lämnas till författarna efter den muntliga presentationen.

I oppositionen bör man främst titta på:

Använder författarna vetenskapliga och systematiska angreppssätt?

Har författarna utifrån sitt problem gjort ett medvetet metodval?

Har arbetet en tydlig teorianknytning?

Observera att oppositionen ska hjälpa författarna och bör därför vara konstruktiv och ges i en positiv anda. Lämna gärna förslag till förbättringar där det kan behövas.

Lämna in en skriven oppositionsrapport till examinator senast 2 dagar före opponering och presentation. Samla också alla förbättringsförslag i en lista som lämnas till författarna efter den muntliga presentationen.

Följande är lämpligt att diskutera på oppositionen:

Det muntliga framförandet (diskuteras under seminariet) Ämnet och problemområdet

Problemdiskussion och syfte Avgränsningar

Språk och tekniskt utförande Ärlighet och kritisk distans Helhetsintryck

Examensarbete – Efter examensarbetet

Följande punkter genomförs EFTER

Examinator/

handledare Administration

Student

Lämna in slutlig rapport som .pdf

Ingenjörshögskolans examensdag

(se särskild information)

NEJ OK?

Om publicering önskas, skriv under:

”Avtal om digital publicering”

och skicka in

Skickar in arbetet enligt rutin

Examensarbetes administration

Arkiverar rapport.

Skickar information och BADA-avtal

Ge ut ex-jobbsnummer Be om

ex-jobbsnummer

Godkänd!

Publicerar

Ta fram en poster inför utställning

Registrerar i Ladok JA

Related documents