• No results found

Organisatoriska frågor  

Genomförandedelen i planbeskrivningen redovisar de organisatoriska, fastighetsrättsliga, ekonomiska och tekniska åtgärder som behövs för att åstadkomma ett samordnat och ändamålsenligt

genomförande av detaljplanen.

Tidplan 

Samråd under 2 kv. 2017 Granskning under 4 kv. 2021 Antagande under 1 kv. 2022

Beslutet vinner laga kraft 3 veckor efter antagande om inget överklagande inkommer.

Genomförandetid 

Genomförandetiden är den tidsrymd inom vilken en detaljplan är tänkt att genomföras. Som huvudregel får planen inte ändras, ersättas eller upphävas mot berörda fastighetsägares vilja under genomförandetiden.

Om planen ersätts med en ny, ändras eller upphävs under genomförandetiden har fastighetsägarna rätt till ersättning av kommunen för den skada de lider. Efter genomförandetiden är byggrätten mer osäker eftersom planen då får ersättas, ändras eller upphävas utan att rättigheter som uppkommit genom planen behöver beaktas och utan särskild ekonomisk kompensation till fastighetsägarna om en byggrätt som inte är utnyttjad minskas. Om kommunen inte ändrar eller upphäver planen fortsätter den att gälla.

Enligt plan- och bygglagen ska detaljplaner förses med en genomförandetid på minst fem år och högst femton år.

Genomförandetiden för denna detaljplan är fem år och startar från det datum detaljplanen vinner laga kraft. Detta har angivits genom en administrativ bestämmelse på plankartan.

Huvudmannaskap 

Alla allmänna platser i en detaljplan ska ha en huvudman. Huvudregeln är att kommunen ska vara huvudman, men om det finns särskilda skäl så kan någon annan vara huvudman. Huvudmannaskapet innebär ett formellt ansvar för iordningsställande, drift och underhåll av de allmänna platserna inom detaljplaneområdet. Kommunen ska vara huvudman för allmän plats inom den aktuella detaljplanen.

Detta har angivits genom en administrativ bestämmelse på plankartan.

Ansvarsfördelning 

Ett genomförande av planen förutsätter samverkan mellan exploatören och Strömstad kommun.

Ansvarsfördelningen är översiktligt redovisad i tabellen nedan.

Anläggning Genomförandeansvarig Driftansvarig

Allmän platsmark:

NATUR (inget nytt genomförande) Strömstad kommun (alternativt

arrendator/verksamhetsutövare via villkor i arrendeavtal)

Kvartersmark:

O1 – Tillfällig vistelse, camping, campingenheter, husvagns- och husbilsuppställning,

servicebyggnader, restaurang, parkering

Arrendator/verksamhetsutövare Arrendator/verksamhetsutövare

Va och dagvatten – ny anläggning Arrendator/verksamhetsutövare Arrendator/verksamhetsutövare

Befintlig direktförlagd kabel Skanova/Arrendator. Arrendatorn ska bekosta ev. åtgärd.

Skanova

Allmän platsmark

Inom planområdet finns allmän platsmark med beteckningen ”Natur”.

Inom naturområdena är inte något egentligt genomförande planerat utöver att städning/skötsel ska genomföras.

Strömstads kommun ansvarar, på grund av det kommunala huvudmannaskapet, för skötsel av den allmänna platsmarken inom planområdet. Dock kan ett arrendeavtal även omfatta den allmänna platsmarken och reglera att arrendatorn/verksamhetsutövaren ansvarar för skötseln inom området.

Kvartersmark

Inom planområdet finns kvartersmark med beteckningarna ”E1 - Teknisk anläggning,

transformatorstation”, ”N1 - Camping, husvagns- och husbilsuppställning”, ”O1 - Tillfällig vistelse, camping, campingenheter, husvagns- och husbilsuppställning, servicebyggnader, restaurang, parkering”.

Nätägaren ansvarar för drift av befintlig transformatorstation. Arrendatorn/verksamhetsutövaren ansvarar för uppförande av byggnader, anläggande av uppställningsplatser och all skötsel inom övrig kvartersmark inom planområdet.

Avtal

Ett planavtal har upprättats mellan arrendatorn och Strömstads kommun.

Ett arrendeavtal finns i dagsläget upprättat mellan Strömstad kommun och arrendatorn. Avtalet gäller

arrendeavtal. Beslut om nytt arrendeavtal ska tas i Kommunstyrelsen i samband med att detaljplanen antas.

Karta tillhörande arrendeavtalet som redovisar det område (skrafferat) som arrendet omfattar. Röd linje markerar gångväg till badplats i söder.

Va-avtal

Campingen är ansluten till det kommunala va-systemet via avtal. Avtalet kommer att behöva

omförhandlas med hänsyn till den ökade påverkan på det kommunala va-systemet som en utbyggnad i linje med planförslaget kommer att innebära. Arrendatorn står för kostnader på grund av en eventuell kapacitetshöjning på befintligt system som kan hänföras till en utbyggnad av campinganläggningen.

Fastighetsrättsliga frågor  Markägoförhållanden 

Strömstad kommun äger all mark inom planområdet i form av fastigheten Strömstad 4:16.

Fastighetsbildning/fastighetsreglering 

Ett genomförande av detaljplanen förutsätter inte att en avstyckning av den befintliga fastigheten sker.

För att undvika en olämplig fastighetsindelning genom avstyckning inom campingområdet är minsta fastighetsstorlek reglerad till 70 000 m².

I dagsläget arrenderar campingägaren marken av Strömstads kommun. Detta förhållande kan fortsätta även vid ett genomförande av detaljplanen. Dock krävs att arrendeavtalet förhandlas om för att anpassas till det utökade campingområdet.

Gemensamhetsanläggningar och marksamfälligheter 

Inom planområdet finns inga gemensamhetsanläggningar eller marksamfälligheter.

Servitut och rättigheter 

Det finns en rättighet för ändamålet ”elledning” (1486IM-2001/28306) som belastar fastigheten Strömstad 4:16. Rättigheten omfattar elledningen som leder fram till transformatorstationen i anslutning till infarten till campingen.

Fastighetskonsekvensbeskrivning 

Ett genomförande av planförslaget innebär vissa konsekvenser för fastigheter och rättigheter inom och i anslutning till planområdet.

Konsekvenser för fastigheterna inom planområdet kan till exempel vara avstående eller upplåtande av mark, förändrad byggrätt, marklösen med mera.

I tabellen nedan redovisas de bedömda konsekvenserna för fastigheterna inom planområdet.

Fastighetsbeteckning/

Strömstad 4:16 Byggrätt tillförs genom upprättandet av detaljplanen. Användningen är tillfällig vistelse/camping för kvartersmarken och natur för den allmänna

platsmarken.

Omförhandlat arrendeavtal med avseende på den större byggrätten som planförslaget tillåter.

Serv 1 – 1486IM-2001/28306 Rättigheten bedöms inte påverkas. Omfattar elledning som leder fram till befintlig transformatorstation.

Tekniska frågor och utredningar  Geoteknik 

Enligt det geotekniska utlåtandet, ”PM - Kontroll av risk för blocknedfall och bergras samt släntstabilitet, 2015-12-09, GeoConsult”, som bifogas planhandlingarna krävs inga speciella åtgärder av geoteknisk art.

Bergteknik 

Rekommendationerna i den framtagna bergtekniska utredningen, ”Kompletterande bergstabilitetsutredning, 2016-04-15, Bergab”, ska följas. Dock rekommenderas åtgärder endast utanför

planområdes-avgränsningen.

Spill‐ och dricksvatten 

De nya campingenheterna ska anslutas till det befintliga va-systemet. Campinganläggningen är ansluten till kommunens va-system via avtal och ansvarar för sin egen va-anläggning inom campingområdet.

Arrendatorn är ansvarig för en eventuell utbyggnad/kapacitetshöjning av det kommunala systemet på grund av en utökning av campingområdet.

Dagvatten 

Dagvattenanordningar för att på ett effektivt sätt ta hand om dagvatten från området ska utföras enligt anvisningar i framtagen dagvattenutredning, ”Utredning Dagvattenhatering, Strömstads camping, 2016-05-25, ÅF”

El och tele 

De tillkommande campingområdena ska anslutas till befintliga system för el- och tele.

Vid en eventuell flytt av den direktförlagda kabeln (Skanovas anläggning) inom campinganläggnigen ska Skanova kontaktas för en diskussion om nytt läge.

Ekonomiska frågor  Kostnader 

Kostnader för planarbetet belastar campingägarna.

Kostnader för nya anläggningar och byggnader med mera inom campingområdet (kvartersmark) belastar campingägarna.

Kostnader för skötsel av naturmarken (allmän platsmark) belastar Strömstads kommun i form av huvudman. Skötsel av naturområdet kan dock regleras i arrendeavtalet mellan kommunen och campingägarna.

Kostnader för eventuell flytt av direktförlagd kabel (Skanovas anläggning) eller andra åtgärder avseende kabeln belastar arrendatorn/verksamhetsutövaren.

Intäkter 

Strömstad kommun får intäkter via omskrivning av det befintliga arrendeavtalet om campinganläggningen tillåts utvidgas.

Administrativa frågor  Fortsatt arbete 

Efter granskningen upprättas ett granskningsutlåtande där inkomna yttranden bemöts. Eventuella mindre justeringar av planförslaget genomförs. Därefter kan kommunen besluta om att anta planförslaget. Om beslutet inte överklagas vinner detaljplanen laga kraft.

Handläggning 

Planen avses antas av Kommunfullmäktige. Planarbetet handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagen (PBL) 2010:900, SFS 2014:900.

Planavgift 

Planavgift ska inte tas ut vid prövning av lovärenden som överensstämmer med detaljplanen i enlighet med upprättat plankostnadsavtal.

Medverkande tjänstemän/samverkan 

Detaljplanen har tagits fram av Rådhuset Arkitekter genom planeringsarkitekt Kalle Gustafsson, arkitekt Jakob Resare och arkitekt Hanna Persson. Detaljplanen har utarbetats i samverkan mellan representanter från Miljö- och byggförvaltningen och Tekniska förvaltningen.

Miljö- och byggförvaltningen 2021-10-13

Kalle Gustafsson Björn Richardsson

Planeringsarkitekt Miljö- och byggförvaltningen

Rådhuset Arkitekter AB Strömstads kommun

Related documents