• No results found

Genomförande och finansiering

hänsynsregler, miljökvalitetsnormer och bestämmelser om hushållning med mark och vattenområden

11. Genomförande och finansiering

11.1. Formell hantering

Denna väg- och järnvägsplan kommer att kungöras för granskning och sedan genomgå

fastställelseprövning. Under tiden som underlaget hålls tillgängligt för granskning kan berörda sakägare och övriga lämna synpunkter på planen. De synpunkter som kommer in sammanställs och kommenteras i ett granskningsutlåtande som upprättas när granskningstiden är slut.

De inkomna synpunkterna kan föranleda att Trafikverket ändrar väg- och järnvägsplanen. De sakägare som berörs kommer då att kontaktas och får möjlighet att lämna synpunkter på ändringen. Är

ändringen omfattande kan underlaget återigen behöva göras tillgängligt för granskning.

82

Väg- och järnvägsplanen och granskningsutlåtande översänds till länsstyrelsen som yttrar sig över planen. Därefter begärs fastställelse av planen hos Trafikverket. De som har lämnat synpunkter på väg- och järnvägsplanen ges möjlighet att ta del av de handlingar som har tillkommit efter

granskningstiden, bland annat granskningsutlåtandet.

Efter denna så kallade kommunikation kan beslut tas att fastställa väg- och järnvägsplanen, om den kan godtas och uppfyller de krav som finns i lagstiftningen. Om beslutet överklagas prövas

överklagandet av regeringen.

Hur väg- och järnvägsplaner ska kungöras för granskning och fastställas regleras i 2 kap 12-15§§ lag (1995:1649) om byggande av järnväg respektive 17-18 §§ väglagen (1971:948).

Fastställelsebeslutet omfattar det som redovisas på planens plankartor, profilritningar om det behövs, eventuella bilagor till plankartorna. Beslutet kan innehålla villkor som måste följas när vägen och järnvägen byggs. Denna planbeskrivning utgör ett underlag till planens plankartor.

När väg- och järnvägsplanen har vunnit laga kraft blir beslutet om fastställande juridiskt bindande.

Detta innebär bland annat att väg- och järnvägsbyggaren, det vill säga Trafikverket i detta projekt, har rätt, men också skyldighet, att lösa in mark som behövs permanent för vägen och järnvägen. Mark som behövs permanent framgår av fastighetsförteckningen och plankartan. I fastighetsförteckningen framgår också markens storlek (areal) och vilka som är fastighetsägare eller rättighetsinnehavare.

För järnväg gäller följande:

Inlösen kan ske genom att Trafikverket ansöker om lantmäteriförrättning hos lantmäterimyndigheten eller genom att Trafikverket träffar avtal med berörda fastighetsägare i förväg och sedan lämna över avtalet till lantmäterimyndigheten, där den förvärvade marken överförs till en av Trafikverkets fastigheter. Lantmäteriets beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen.

För väg gäller följande:

Fastställelsebeslut som vinner laga kraft ger följande rättsverkningar:

• Väghållaren får tillstånd att bygga allmän väg i enlighet med fastställelsebeslutet och de villkor som anges i beslutet.

• Väghållaren får rätt att ta mark eller annat utrymme i anspråk med vägrätt. För den mark eller utrymme som tas i anspråk erhåller berörda fastighetsägare ersättning.

• Vad som utgör allmän väg och väganordning läggs fast.

Väg- och järnvägsplanen ger också rätt att tillfälligt använda mark som behövs för bygget av

anläggningen. På plankartan och i fastighetsförteckningen framgår vilken mark som berörs, vad den ska användas till, under hur lång tid den ska användas, hur stora arealer som berörs samt vilka som är fastighetsägare eller rättighetsinnehavare. Trafikverket har rätt att börja använda mark tillfälligt så fort järnvägsplanen har vunnit laga kraft, men ska meddela fastighetsägare/rättighetsinnehavare när tillträde är beräknat att ske.

Fastighetsägare/rättighetsinnehavare får inte utan tillstånd från Trafikverket uppföra byggnader eller på annat sätt försvåra för Trafikverket att använda den mark som behövs för anläggningen.

Trafikverket har rätt att bygga den anläggning som redovisas i väg- och järnvägsplanen

Väg- och järnvägsplanen tas fram av Trafikverket och arbetet samordnas med angränsande projekt och Göteborgs Stad. Projektet berörs direkt av detaljplanen Gator vid Backaplan som behöver vara laga kraft vunnen innan denna väg- och järnvägsplan kan fastställas. Trafikverket ansvarar för

utbyggnaden av vägen och järnvägen samt för att ersätta de funktioner som påverkas av utbyggnaden.

Göteborgs Stad är huvudman för allmän plats och ansvarar för framtida drift och underhåll av allmän plats inom planområdet samt för lokalvägnätet.

11.2. Genomförande

När väg- och järnvägsplanen för E6.21 Lundbyleden, delen Brantingsmotet – Ringömotet har vunnit laga kraft tas ett förfrågningsunderlag fram. När en väg och järnväg byggs får endast oväsentliga avvikelser göras från den fastställda planen. Om en sådan avvikelse görs ska detta antecknas som ett tillägg till planen. Länsstyrelsen, sakägare och rättighetsinnehavare till mark eller utrymme som tas i anspråk ska underrättas om tillägget. Om en avvikelse från väg- och järnvägsplanen inte kan anses som oväsentlig måste planen ändras och ändringen fastställas.

Under byggtid kommer flera olika arbeten att utföras i området. Arbetena kommer att ske etappvis för att på smidigaste sätt lösa trafikering under byggtid. I vissa fall måste provisoriska lösningar göras under tiden då byggarbeten pågår.

11.2.1. Tidplan

Arbete med väg- och järnvägsplanen kommer att pågå från hösten 2015 till sommaren 2016, då förhoppningen är att planen ska vinna laga kraft. Under förutsättning att väg- och järnvägsplanen vinner laga kraft är utbyggnaden planerad att starta 2018 och pågå till 2021.

Översiktlig tidplan:

Kungörande av granskningshandling maj 2016

Fastställelseprövning oktober 2016

Förfrågningsunderlag 2017

Produktion 2018 – 2021

11.2.2. Tillstånd och dispenser

Tillstånd för att använda spårnära låga bullerskyddsåtgärder krävs.

Vid behov kommer dispens från Artskyddsförordningen att sökas för den påverkan som uppstår under byggtiden.

Vid behov kommer ansökan om vattenverksamhet att sökas för åtgärder vid anläggande av järnvägsbroarna vid Lillhagsvägen och Backavägen.

11.3. Finansiering

Bedömd anläggningskostnad uppgår till cirka 600 miljoner kronor.

En successiv kalkylmetod har använts för att räkna fram kostnaderna i projektet. Metoden innebär att man utgår från en övergripande nivå och successivt arbetar sig nedåt med fokus på de mest osäkra och

84

kostnadsdrivande posterna. Osäkerhetsanalys enligt successivmetoden genomfördes i juni 2015.

Osäkerheten kring utformning, utförande och marknadsläget vid upphandling ger ett spann på projektkostnaden. Ett osäkerhetsvärde på cirka 10 % finns medräknat i den totala

anläggningskostnaden.

Projektet finansieras dels av Trafikverket, och ingår som en del i ett namngivet objekt (E6.21 Göteborgs hamn/Lundbyleden) i den Nationella planen för transportsystemet 2010-2021, dels av Västsvenska paketet.