• No results found

Ansökan

Genom-förande Åter- Garantitid

tagande av gata

Åter-tagande av ansvar Beslut

Öppningsanmälan

När den sökande avser att starta sitt arbete lämnas en öppningsanmälan, ibland kallad startanmälan, in till kommunen. Detta moment är av betydelse i de städer där det pågår flera olika arbeten inom ett begränsat geografiskt område. Syftet är att samordna arbetena så att främst framkomligheten för trafikanterna säkras.

Det finns kommuner som väljer att presentera pågående och kommande gatuarbeten på kommunens webbplats som en upplysning till allmänheten och övriga intressenter.

Förbesiktning

I öppningsanmälan ska den sökande redovisa de skador och kvalitetsbrister som finns inom berört område. Alla skador och kvalitetsbrister som kan konstateras vid avslutat arbete, och som inte redovisats i öppningsanmälan, anses vara orsakade av den sökande om inte annat kan visas. Underlaget tas fram i en för-besiktning som kan ske gemensamt om kommunen har resurser för detta, eller i annat fall egenhändigt av sökanden. Förbesiktningen ska alltid dokumenteras och omfatta:

Gatans standard – skador och kvalitetsbrister.

> Värdering – metod för värdering av ev. skador och brister anges.

> Återställande – uppskattad omfattning av återställande.

> Riskbedömning – av verksamheten kontra olika arbetsaktiviteter.

Personlig skyddsutrustning

Personer som utför vägarbete ska bära skyddsutrustning och varselklädsel.

Även besökare på vägarbetsplatser ska bära godkänd varselklädsel. Kommu-nerna bestämmer själva om ytterligare skyddsåtgärder behövs.

Utbildning och kompetens

Samtlig personal på en gatuarbetsplats ska ha grundläggande kompetens inom ansvarsfördelning och skyddsåtgärder innan arbetet påbörjas. Det finns i nuläget inga färdiga utbildningar som är skräddarsydda för kommunens behov.

Trafikverket har nyligen reviderat sin beskrivning av kompetenskraven för arbete på väg. De tidigare nivåerna, där 1+2 och 3A i vissa avseenden beskrev den kompetens som är önskvärd vid arbeten på kommunal mark, har ersatts av kompetenskrav i tre steg, där Steg 1 är en grundkompetens, Steg 2 avser säkerhetsprioriterade arbeten och Steg 3 krävs för att styra och leda.

Eftersom det fortfarande är de krav som ställs från Trafikverket som ger avtryck i de kurser som utbildningsföretagen erbjuder, pågår när detta skrivs ansträngningar för att skapa utbildningar som tar större hänsyn till kommunala behov och i vissa avseenden kan skräddarsys för olika funktioner eller geogra-fiska förhållanden.

Generellt kan sägas att kompetensen bör omfatta:

> Ansvar och ansvarsfördelning.

> Grundläggande säkerhetskrav.

> Fordonsutmärkning.

> Utmärkning av vägarbetsplats.

> Personligt skydd.

> Kännedom om regler och föreskrifter som VMF, TrF, VVFS/TSFS, AFS, Handbok Arbete på väg.

Det är arbetsledaren eller arbetsgivarens representant som ansvarar för att samtlig personal på arbetsplatsen har nödvändig kompetens, vilken på begäran ska kunna styrkas.

Utmärkningsansvarig

Oavsett vilken typ av arbete som utförs ska det alltid finnas en person som är ansvarig för arbetsplatsens utmärkning och kallas Utmärkningsansvarig.

Denne utses av ansvarig arbetsledare och ska inför väghållningsmyndigheten vara ansvarig för utmärkningen av vägarbetsplatsen. Utmärkningsansvar innebär, förutom ansvar för att trafikanordningarna sätts upp på ett korrekt sätt, även att se till att de hålls funktionsdugliga och vid behov rengörs eller justeras samt att lyktor lyser.

En utmärkningsansvarig kan vara ansvarig för flera mindre arbetsplatser med hjälp av en s.k. "tillsynsansvarig" som utses på respektive arbetsplats.

Den utmärkningsansvarige ska ha daglig kontakt med den tillsynsansvarige som sköter den dagliga kontrollen av att utmärkningen följer trafikanordnings-planen. Den tillsynsansvarige kan ha en enklare kompetens, men observera att tillsynsansvarig då ej ensam får utföra etablering och avetablering utan att den utmärkningsansvarige deltar.

Besök, tillfällig vistelse på arbetsplatsen

Arbetsledningen/utmärkningsansvarig ska se till att riktad säkerhetsinfor-mation till personal som endast tillfälligt vistas på eller besöker arbetsplatsen blir genomförd.

Kontroll av genomförandet

Kommunen bör utöva kontroll över gatuarbeten i syfte att utröna att arbetet ut-förs enligt den överenskommelse eller det avtal som finns mellan väghållaren/

kommunen och den sökande.

Om kommunen upptäcker att arbetet inte utförs i enlighet med vad som är överenskommet i tillstånd och avtal, kan kommunen stoppa arbetet och slutföra det på utförarens bekostnad, men bara om detta gjorts möjligt i det avtal som tecknats.

Kontrollen av gatuarbetet omfattar de aspekter ock krav som ställts i gatu-arbetsbeskrivningen.

Vid eventuella felaktigheter eller avvikelser från godkänd trafikanordnings-plan eller gällande lagar och regler, ska utföraren uppmanas att omgående åtgärda dessa. Den personal som utför kontrollen bör ha särskild utbildning för uppdraget. Kontrollen kan ta stöd i Trafikverkets kontrollmanual, men bör anpassas till kommunens förhållanden.

Det är lämpligt att i avtal om grävtillstånd ange att felaktigheter och

av-Egenkontroll av arbetsplats

Utföraren ska utföra skyddsronder. Det är en del av den skyddsorganisation som BAS-U ska upprätta.

Information till allmänhet

Vid gatuarbeten ska berörda fastighetsägare, näringsidkare, boende och verk-samma informeras av sökanden. Information på plats ska ange:

> Arbetets art.

> Tid för färdigställande.

> Utförare och byggherre.

> Kontaktuppgifter till ansvarig arbetsledning.

Ytterligare information kan anslås vid entréer till fastigheter eller genom personliga möten. Förhandsinformation och dialog är lämplig vid större och långvariga ingrepp.

Etablering Arbetsområde

Arbetsområdet ska enligt tillståndet för gatuarbetet avgränsas till den yta som behövs för arbetets utförande. Schaktmassor, återfyllnadsmassor, redskap och maskiner som inte används, och andra upplag av material, får inte placeras inom arbetsområdet.

Uppställning av maskiner, bodar m.m.

För tillfälligt nyttjande av offentlig plats utanför arbetsområdet, för bodar, maskiner, redskap och material, krävs tillstånd som utfärdas av polisen.

Kommunen anger i sina bestämmelser villkor för nyttjande av offentlig plats.

Fornlämning

Om kulturlager med byggnadsrester eller föremål som kan hänföras till äldre tid påträffas, ska arbete som berör kulturlager avbrytas och kontakt tas med länsstyrelsen.

Hastighetsnedsättning

Om utföraren begärt och fått en föreskrift enligt TrF 10:14 ska den märkas ut vid arbetsplatsen. Tidpunkt för uppsättning samt nedtagning av

väg-Arbetet med att placera ut vägmärken och de avstängningsanordningar som ska skydda personalen och trafikanterna, innebär i sig faror för dem som utför arbetet. Trafikverket har tagit fram riktlinjer som kan användas av kommuner, i skrifterna "Att arbeta med väghållningsfordon" och "För din och trafikanternas säkerhet".

Intermittent arbete

Vid intermittent arbete, dvs. arbete som fortskrider ryckvis eller framförs i en hastighet som mycket avviker från den normala trafikrytmen, ska varnings- och skyddsanordningar vara fordonsbundna.

Vakt

På mindre trafikerade gator kan man, för att tillfälligt lösa en arbetssituation, använda vakt för att reglera trafiken. Regler för vaktens utrustning och befogen-heter finns i vägmärkesförordningen och föreskrifter utfärdade av Transport-styrelsen och av tidigare Vägverket. Ett alternativ till vakt är tillfällig trafiksignal.

Tidplan och försening

Utföraren ansvarar för att arbetet följer uppgjord tidplan, vilken redovisats vid ansökan. Följs inte uppgjord tidplan ska kommunen informeras.

Utföraren ska anmäla förseningar till kommunen i god tid, och även till polisen om det finns tillstånd som behöver förnyas. Andra berörda, såsom kringboende och näringsidkare, bör också informeras om arbetet drar över tiden.

Inmätning

Koordinatinmätning ska ske av ledningar, kablar, underjordiska anläggningar, grundförstärkningar, kvarvarande stabiliserande sponter etc. Lägeskarta ska upprättas innan objektet är övertäckt. Utföraren ansvarar för att detta blir utfört.

Det bör framgå i kommunens anvisningar hur inmätningen ska gå till. På www.robustfiber.se finns en mall för dokumentation som ger gott stöd för fiberledningar.

Anmäla att arbetet slutfört

När arbetsområdet är slutstädat och avetablerat ska utföraren meddela kom-munen och kalla till överlåtelsebesiktning av berörda ytor, lämpligen senast 14 dagar efter färdigställandet.