• No results found

4.2.1 Förberedelser inför fältarbete

Fältarbetet planerades utifrån resultatet av den data som samlats in. Förstudien resulterade i att fyra separata områden var intressanta att undersöka i form av portrycksutjämningstest.

Fältarbetet utfördes under den 19-21 juni 2017. Borrprogram samt planering av fältarbete finns redovisat i Bilaga 2 och Bilaga 3.

Innan fältarbete kunde påbörjas kontaktades, via brev, fastighetsägare som eventuellt skulle beröras av fältundersökningarna. Utöver detta skapades även ett ärende på ledningskollen.se för att fastställa att de geotekniska fältundersökningarna inte skulle förstöra eventuella el-, vatten- eller fiberledningar i området.

Måndagen den 19:e juni åkte jag tillsammans med fältgeotekniker till Röbäck, Umeå. Under dagen utfördes utsättning av de planerade undersökningspunkterna. Möte med ledningsutsättare ägde också rum denna dag för markering av befintliga ledningar inom under-sökningsområdet.

Då resurserna var begränsade till 3 dagar ute i fält planerades fältarbetet utefter detta. I samråd med en geotekniker som har erfarenhet av metoden bestämdes det att portrycket på varje nivå skulle tillåtas att utjämnas under maximalt 2 timmar eller till dess att portryckskurvan utjämnats.

4.2.2 CPT-sondering

Vid den geotekniska fältundersökningen användes CPT-utrustning av tillverkaren Envi.

Modellen som användes var Envis trådlösa akustiska CPT med spaltfilter, spetsen som nyttjades heter Memocone. Användandet av denna modell möjliggjorde utvärdering av data i realtid vilket medförde att alla parametrar kunde övervakas kontinuerligt under den tid sonderingen utförs.

Förberedelsen av CPT-utrustningen påbörjades genom att CPT-spetsen skruvades av. Därefter avlägsnades o-ringarna enligt Figur 4.2 nedan.

Figur 4.2 Förberedelse av CPT-spets (Envi, 2011)

21

Därefter tas friktionshylsan bort enligt Figur 4.3, och kontroll av CPT-utrustningens olika delar utförs. Jord och annan smuts avlägsnas och trasiga eller slitna o-ringar ersätts vid behov.

O-ringarna i den vänstra delen av Figur 4.4 ersätts när de är utslitna eller trasiga och de på den högra delen byts ut vid varje sondering.

Figur 4.3 Borttagning av friktionshylsan på CPT-sonden (Envi, 2011)

Figur 4.4 O-ringarna i den vänstra bilden tas bort när de är trasiga eller utslitna, o-ringarna i den högra bilden byts ut vid varje sondering (Envi, 2011)

22

Fyll sedan spetsen med fett till dess att fettet fyller hela spalten, se bild längst till höger i Figur 4.5, avsluta med att forma en liten kulle längst upp i spetskammaren. Torka därefter bort överflödigt fett runt spaltfiltret.

Figur 4.5 Spetsen fylls med fett (Envi, 2011)

Förbered portryckskammaren genom att torka den helt ren från eventuellt smuts. Fyll sedan upp med CPT-olja till den fasade kanten i kammaren, se Figur 4.6. Se till att eventuella luftbubblor i oljan tas bort, dessa kan försämra kvalitén på testerna.

Figur 4.6 Portryckskammaren fylld med CPT-olja (Envi, 2011)

23

Montera sedan spetsen med friktionshylsan genom att försiktigt lägga den på gängen och sedan skruva fast den, vicka gärna på spetsen medan du skruvar fast den för att få ut de sista luftbubblorna i oljan i systemet, se Figur 4.7. Dra åt spetsen med en polygrip eller annat liknande verktyg.

Figur 4.7 Montering av CPT-sond (Envi, 2011)

En o-ring monteras på den övre delen av friktionshylsan samt två o-ringar precis bakom CPT-spetsen. Sonden är sedan klar för användning och kan förvaras på detta sätt flera timmar utan att påverkas av den yttre miljön. (Envi, 2011)

4.2.3 Portrycksutjämningsförsök

När en CPT-sond penetrerar ett tätare vattenmättat jordlager skapas ett lokalt porövertryck kring sonden på grund av att grundvattnet pressas undan utav konen. När ett portrycksutjämningsförsök utförs stoppas sondens nedåtgående rörelse och tiden det tar för porövertrycket att klinga av noteras. (Vertek CPT, 2015)

Portrycksutjämningsförsöken i denna studie hade en tidsbegränsning på maximalt 2 timmar för respektive stopp för att kunna utföra samtliga försök inom tre dagar. Nedan beskrivs arbetsgången för ett portrycksutjämningsförsök steg för steg:

1. CPT-utrustningen förbereds på samma sätt som inför en normal CPT-sondering 2. Sonden körs därefter ned till den nivå man önskar att utföra ett

portrycksutjämnings-försök

3. Där stoppas sonderingen och systemet börjar automatiskt registrera den portrycks-förändring som sker

4. För att spara all data från försöket och därmed erhålla en speciell rådatafil, kan ett separat fönster för portrycksutjämningförsök öppnas

5. Försöket avslutas och sparas automatiskt när sonderingen fortsätter nedåt.

24

4.2.4 Mätning av portryck i installerade portrycksspetsar

Mätning av portrycket i samtliga installerade BAT-portrycksspetsar utfördes med hjälp av portrycksmätare. Denna sänktes ned i portrycksspetsen, sedan fick den vara kvar där i till dess att portrycket stabiliserats.

4.2.5 Slugtest- utströmningsförsök

Slugtestet började genom att grundvattenytan i det aktuella grundvattenröret mättes och tidpunkten för mätningen noterades. Avståndet från röröverkant ned till filternivå samt marknivå uppmättes också.

Divern, som loggar förändringen i tryck, sänktes ned ca 12 meter i grundvattenröret. Innan nedsänkningen mättes den totala längden på linan ned till underkant på divern, där tryckförändringen registreras. Linan där divern var fastsatt tejpades noggrant fast i grundvattenröret.

Grundvattenytans läge mättes återigen ca 10 minuter efter nedsänkningen av divern för att kontrollera att grundvattenytan var återhämtad till den ursprungliga vattennivån. Med hjälp av en tratt hälldes sedan 2 liter vatten snabbt ned i grundvattenröret. Den nya grundvattennivån mättes därefter omedelbart efter tillförseln av vattnet, nivåhöjningen noterades. Divern tilläts sedan att mäta under ca 20 h innan den sedan togs upp. Innan försöket avslutas är det viktigt att kontrollera att grundvattennivån har återhämtat sig till den ursprungliga. Det är godtagbart om ca 0,3 meter är kvar av 1 meter överhöjning. (Engelbrektsson, 2017)

I Bilaga 4 finns en checklista för utförande av slugtest redovisad.

Related documents