• No results found

Resultaträkning

(tkr) Budget

2019 Bokslut

2019 Bokslut 2018 Rörelsens intäkter 153 069 154 884 174 016 Rörelsens kostnader –140 332 –144 005 –158 691

Rörelseresultat 12 737 10 879 15 325

Finansiella intäkter 60 86 57

Finansiella kostnader –496 –559 –346

Resultat före skatt 12 301 10 406 15 036

Bokslutsdispositioner

Skatt –2 392 –1 436

Årets resultat 12 301 8 014 13 600

Nyckeltal

Investeringar, tkr 25 186

Nettoomsättning, tkr 153 180

Soliditet, % 47,7

Balansräkning

(tkr) Bokslut

2019 Bokslut 2018

Anläggningstillgångar 285 914 280 666

Omsättningstillgångar 51 864 67 427

Summa tillgångar 337 778 348 093

Eget kapital 161 121 156 510

Obeskattade reserver 0 0

Avsättningar 31 968 30 116

Långfristiga skulder 118 500 118 500

Kortfristiga skulder 26 189 42 967

Summa eget kapital och skulder 337 778 348 093

Nyckeltal Ställda säkerheter Ansvarsförbindelser

Ankom: 2020-04-07 Ärende: KS.2019.85Handling: 989926

Gislaved Energi Koncern AB

Grunduppdrag

Moderbolag/koncern

Koncernen ska i sin verksamhet erbjuda leveranssäkra och prisvärda energilösningar på ett effektivt sätt. Koncernens verksamhet ska bidra till utvecklingen av ett hållbart samhälle.

Koncernen ska bedriva produktion, distribution och handel inom energiområdet. Koncernen ska samverka och stödja kommunen i arbetet med klimat och energistrategin. Koncernen ska samverka i och stödja det strategiska utvecklingsarbete som kommunen bedriver. Koncernen ska utforska samt utveckla nya områden inom energiförsörjning i kommunen. Koncernen ska på sikt avveckla miljöbelastande energikällor och genom framsynt-het aktivt delta i processen för ett fossilt oberoende i kommunen.

Koncernen ska i samverkan med kommunens förvaltningar och bolag, verka för en större energieffektivitet i bebyggelse och det lokala energisystemet. I koncernens uppdrag ingår även ett samhällsansvar i syfte att bidra till en hållbar utveckling. Det handlar om ett estetiskt, etiskt, ekonomiskt, miljömässigt och socialt ansvarstagande. Koncernen ska ta emot feriepraktikanter i enlighet med kommunens beslut, vara med och möjliggöra biogasprojekt i kommunen och ta en aktiv roll gällande fiber-utbyggnad.

Gislaved Energi Koncern AB

Bolaget har tidigare tillförts 10 mnkr i aktieägartillskott för att möjliggöra IT-infrastruktur för de invånare i Gislaveds kommun som inte har samma möjlighet till IT-infrastruktur som övriga invånare. Dialog har förts i olika omgångar med nationella nät-ägare och fiberföreningar i kommunen angående det ekono-miska stöd som finns att ansöka om. Stöd har fram till årsskiftet 2019/2020 beviljats för tre fiberföreningar och en nationell nät-ägare. Det är styrelsen som beslutar om stöd i varje enskilt fall.

Stöd utbetalas dock inte till en enskild individ.

Gislaved Energi AB

Bolaget Gislaved Energi AB ingår sedan 2016-10-07 som ett av två dotterbolag till Gislaved Energi Koncern AB. Det andra dotterbolaget är Gislaved Energi Elnät AB.

Ett större underhållsarbete har pågått under året av Gyllenfors vattenkraftstation som bland annat innebar en renovering av så kallade utskovsluckor. Elproduktionen i Klämman Vind AB, där

Bolaget har påbörjat separering av belysningsanläggningen i Smålandsstenar enligt beställning från Trafikverket. Anledningen är att det varit önskvärt att dela upp belysningsanläggningen mellan Bolaget och Trafikverket. Bolaget har även utfört tjänster på gatubelysningen för Gnosjö kommun.

När det gäller energitjänster har marknadsföringen intensifie-rats avseende erbjudanden om installation av solceller. Ett flertal offerter har sänts till potentiella kunder och flera beställningar har inkommit. Samarbete görs tillsammans med två partners vad gäller installationsarbete för solceller och kundrelaterade åtaganden.

Utbyggnaden och inkoppling av nya fjärrvärmekunder har fortsatt under året om än i en något lägre takt än föregående år.

Flera potentiella kunder inväntar stöd från Klimatklivet. Ett håll-bart fjärrvärmesystem med närproducerade skogsbränslen är en viktig målsättning för bolagets fjärrvärmeinvesteringar. En betydande minskning av årliga CO2-utsläpp i Gislaveds kommun uppnås därigenom. Satsningarna på förnyelsebara bränslen ger ett positivt bidrag till miljömålen inom Gislaveds kommuns klimatstrategi. Under året har det varit en mycket låg andel fossilt bränsle i bränslemixen, endast 0,1% fossil olja användes vid fjärrvärmeanläggningen i Mossarp. Konverteringen från fossil olja och till miljödiesel (HVO 100) gjordes i slutet av året. Där-igenom är fjärrvärmen i Gislaved – Anderstorpsnätet helt fossilfri.

Samtidigt har också en övergång skett till förnybar miljödiesel i arbetsfordonen.

Elproduktionen i Klämman Vind AB, där bolaget äger 15%, har under året visat på mycket god produktion (25,6 GWh) och hög tillgänglighet. En ny bränslevåg införskaffades under året och ger möjlighet till effektiv invägning av bränsleleveranser till fjärrvärmeanläggningen i Mossarp.

Ledorden ”Närmare, Enklare och Snabbare” är nyckelord i det ständiga gemensamma förbättringsarbetet och i kommuni-kationen med kunder.

Gislaved Energi Elnät AB

Bolaget har fortsatt att investera för god leveranssäkerhet i elnätet, även för morgondagens elanvändare. Under året har utbytesprogrammet av elmätare fortsatt för att möta framtida behov.

Under året slutfördes arbetet med att leverera indata för intäkts regleringen avseende elnätet (och för perioden

Ankom: 2020-04-07 Ärende: KS.2019.85Handling: 989926

Gislaved Energi Koncern AB

Sammantagen bedömning av resultat och effekter av verksamheten

Moderbolag/koncern

Resultat efter finansiella poster för koncernen uppgick till 8 014 tkr. Utdelning till Gislaveds kommunhus AB föreslås ske med 2 006 tkr.

Gislaved Energi AB

Resultat efter finansiella poster uppgick till 4 566 tkr vilket är 552 tkr under budgeten på 5 118 tkr. Utdelning till Gislaved Energi Koncern AB föreslås ske med 1 000 tkr.

Gislaved Energi Elnät AB

Resultat efter finansiella poster uppgick till 6 360 tkr vilket är 823 tkr under budgeten på 7 123 tkr. Utdelning till Gislaved Energi Koncern AB föreslås ske med 2 000 tkr.

Hållbar utveckling

Moderbolag/koncern

Dotterbolagen är certifierade enligt ISO14001:2015 och har arbetat vidare med miljöfrågor under verksamhetsåret.

En uppföljande revision har genomförts med bra resultat.

Bolagen arbetar fortlöpande med åtgärder för minskad energianvändning.

Gislaved Energi AB

Flera av bolagets anläggningar för energiproduktion omfattas av tillstånds- respektive anmälningsplikt enligt Miljöbalken.

Bolaget bedriver ett långsiktigt arbete i syfte att med god margi-nal klara de i tillstånden angivna gränsvärdena. Bolagets strävan att minska påverkan på miljön har fortsatt genom samverkan med Gislaveds kommun avseende energieffektivisering av gatu-belysningen inom kommunen.

Ett hållbart fjärrvärmesystem med närproducerade skogs-bränslen är en viktig målsättning för bolagets fjärrvärmeinveste-ringar. I och med utbyggnaden av fjärrvärmenätet i Gislaved och Anderstorp konverterar kunder från gas- och oljepannor till fjärrvärme vilket reducerar koldioxidutsläppen i kommunen.

Gislaved Energi Elnät AB

Bolaget är certifierat enligt ISO 14001:2015 och har arbetat vidare med miljöfrågor under verksamhetsåret och en uppföljande externrevision godkändes med bra resultat.

Bolaget arbetar fortlöpande med åtgärder för minskad energianvändning.

Risk

Moderbolag/koncern

Dotterbolagen följer ett av styrelsen beslutat intern kontroll-program där särskilda risker för verksamheten identifierats och bedöms. Löpande uppföljning görs vid fastställda tidpunkter av de identifierade riskerna.

Dotterbolagens anläggningar, till exempel nätstationer, ställverk och övriga byggnader samt anläggningar för energi-produktion, kan utsättas för haverier av olika slag. Exempel på tänkbara orsaker till haverier är sabotage, naturkatastrofer och storskaliga bränder. Dotterbolagens eldistribution samt värme-distribution kan också råka ut för haverier med skador på egna anläggningar som följd och om inte avbrotten avhjälps i tid även förorsaka avbrottsersättningar. Exempel på tänkbara orsaker är kraftiga blixtnedslag i samband med åskväder, avgrävda elkablar, nedblåsta stolpar, stormfälld skog och skadade fjärr-värmeledningar. Koncernen bedriver ett långsiktigt arbete i syfte att minska riskerna för haverier samt att minska skadeeffekterna vid avbrott med mera.

Koncernen utsätts genom sin verksamhet för finansiella risker, till exempel kundkreditrisker, ränterisker, marknadsrisker vid elhandel samt finanskriser i omvärlden som kan orsaka bankkonkurser. Koncernen följer en upprättad finanspolicy i syfte att begränsa de finansiella riskerna samt en upprättad riskpolicy för elhandelsverksamheten i syfte att begränsa marknadsriskerna.

Gislaved Energi AB

Bolagets anläggningar för energiproduktion kan utsättas för haverier av olika slag. Exempel på tänkbara orsaker till haverier är sabotage, naturkatastrofer och storskaliga bränder. Bolagets värmedistribution kan också råka ut för haverier med skador på egna anläggningar som följd samt om inte avbrotten avhjälps i tid även förorsaka avbrottsersättningar till bolagets kunder.

Exempel på tänkbara orsaker är avgrävda, eller på annat sätt skadade fjärrvärmeledningar. Bolaget bedriver ett långsiktigt arbete i syfte att minska riskerna för haverier samt att minska skadeeffekterna vid avbrott med mera.

Bolaget utsätts genom sin verksamhet för finansiella risker, till exempel kundkreditrisker, ränterisker, marknadsrisker vid elhandel samt finanskriser i omvärlden som kan orsaka bank-konkurser etc. Bolaget följer en upprättad finanspolicy samt en riskpolicy för elhandelsverksamheten i syfte att begränsa de finansiella riskerna.

Ankom: 2020-04-07 Ärende: KS.2019.85Handling: 989926

Gislaved Energi Koncern AB

Gislaved Energi Elnät AB

Bolagets anläggningar, till exempel nätstationer, ställverk och övriga byggnader kan utsättas för haverier av olika slag. Exempel på tänkbara orsaker till haverier är sabotage, dataintrång, natur-katastrofer och storskaliga bränder. Bolagets eldistribution kan också råka ut för haverier med skador på egna anläggningar som följd och om inte avbrotten avhjälps i tid även förorsaka avbrottsersättningar. Exempel på tänkbara orsaker är kraftiga blixtnedslag i samband med åskväder, avgrävda elkablar, ned-blåsta stolpar, stormfälld skog etcetera. Bolaget bedriver ett långsiktigt arbete i syfte att minska riskerna för haverier samt att minska skadeeffekterna vid avbrott med mera.

Bolaget utsätts genom sin verksamhet för finansiella risker, till exempel kundkreditrisker, ränterisker samt finanskriser i omvärlden som kan orsaka bankkonkurser etc. Bolaget följer en upprättad finanspolicy i syfte att begränsa de finansiella riskerna.

Under året levererades ett nytt reservelkraftverk, vilket är ett led i bolagets strategi för att ha reservlösningar om oförutsedda händelser inträffar.

Framtida utmaningar och utveckling

Moderbolag/koncern

Koncernen ska i sin fortsatta verksamhet på ett effektivt sätt erbjuda leveranssäkra och prisvärda energilösningar till kunder na. Koncernen fortsätter att, tillsammans med dotter-bolagen, främja utvecklingen av ett hållbart samhälle.

Gislaved Energi AB

Bolaget planerar för att fortsätta utveckla energitjänster såsom solcellslösningar, samarbeten med installationsföretag och leveran törer under kommande år.

Arbetet med att vidareutveckla värmeverksamheten i Gislaved och Anderstorp till en långsiktigt hållbar helhetslösning för uppvärmning av fastigheter, fortsätter. Samtidigt ökar möjlig-heterna att ytterligare kunna ta tillvara spillvärme från närings-livet. Under året 2020 och framöver fortsätter införsäljning av nya fjärrvärmeleveranser. Bedömningen är att år 2020 ser gynnsamt ut gällande nya kunder då dessa sannolikt under året får besked om ekonomiskt bidrag via Klimatklivet.

Användningen av förnybara bränslen såsom biobränsle, sol,

Möjligheten till framtida elproduktion vid värmeproduktions-anläggningen i Mossarp kommer att utredas under år 2020.

Detta är ett led i vårt klimatarbete och för att öka andelen egenproducerad elkraft.

Ett fortsatt arbete pågår avseende digitalisering inom bolagets olika verksamhetsområden. Detta uppdrag beskrivs som tre specifika ägardirektiv för året (för koncernen) och som redovisats. Arbetet pågår med en uppföljning under år 2020.

En fortsatt satsning på energitjänster ska leda till en effekti-vare energianvändning för kunderna, bland annat genom ökad insikt om hur energianvändningen ser ut idag och hur den kan styras på ett bättre sätt.

Montage av LED-lampor fortsätter avseende gatubelysningen och där utbytet både reducerar elförbrukningen och ger miljö-fördelar. Utbyte av äldre lampor till modern LED-teknik sker år 2020 i Smålandsstenar. Där byts belysningen i ca 1 200 arma-turer.

Gislaved Energi Elnät AB

Arbetet med att öka kundnyttan i elnätet fortsätter. Bolaget kommer att fortsätta genomföra investeringar som stärker leveranssäkerheten i elnätet. Bolaget fortsätter under år 2020 med kompetensutveckling för personalen, vilket är en strävan mot ständiga förbättringar. En målsättning är att utveckla en organisation där medarbetarna uppmuntras till att ta egna initiativ och känner ett stort engagemang och där medarbetare får och vill ta ansvar för verksamheten.

Digitaliseringen ökar i samhället och bolaget följer utveck-lingen inom området elnät, som ett av flera områden. I de speci fika ägardirektiven är digitalisering ett viktigt område som bolaget har i uppgift att utveckla. Rapportering sker löpande till ägaren under åren 2019/2020. En analys pågår av vilka system som exempelvis kan elimineras eller ersättas av andra funktioner inom till exempel ett affärssystem.

Eftersom hög säkerhet i alla system eftersträvas ersätts vanliga lås till elektromekaniska med digital behörighets-styrning. Detta ska leda till ökad säkerhet och även bättre spårbarhet.

Ankom: 2020-04-07 Ärende: KS.2019.85Handling: 989926

Related documents