• No results found

Gränsdragningar arbetsliv och privatliv

5. Resultat och analys

5.4 Gränsdragningar arbetsliv och privatliv

I denna kategori finns inget samband mellan variablerna ”Jag utför mina arbetsuppgifter hemifrån minst en dag per vecka (p=,091)”, ”Jag upplever svårigheter att reglera min arbetstid (p=,785)”, ”Svårigheter att särskilja arbetsliv och privatliv medför påfrestningar” (p=,823), ”Jag upplever att arbete hemifrån påverkar privatlivet negativt” (p=,638) och åldersgrupper (se bilaga). Det förekommer inte heller något samband mellan variablerna ”Jag utför mina arbetsuppgifter hemifrån minst en dag per vecka” (p=,522), ”Det är positivt att kunna utföra arbetsuppgifter hemifrån” (p=,465), ”Jag upplever svårigheter att särskilja arbetsliv och privatliv” (p=,918), ”Svårigheter att särskilja arbetsliv och privatliv medför påfrestningar” (p=,482), ”Jag upplever att arbete hemifrån påverkar privatlivet negativt” (p=,422) och kön (se bilaga).

26

Tabell 14: Upplevelsen av att utföra arbetsuppgifter hemifrån och åldersgrupper

Det föreligger ett medelstarkt negativt samband (-,300) mellan att det är positivt att kunna utföra arbetsuppgifter hemifrån och åldersgrupper (p=,005). Utifrån tabellen går det att utläsa att individer mellan 21-39 år är positivt inställda till att kunna utföra arbetsuppgifter hemifrån. Inom denna åldersgrupp värderas denna möjlighet högt då 61,5 procent instämmer med påståendet. Att kunna utföra arbetsuppgifter hemifrån upplevs i större utsträckning som negativt av individer mellan 40-49 år och 50-68 år. Dock upplever nästan hälften av individerna mellan 40-49 år att arbete hemifrån betraktas positivt.

27

Utifrån kategorin gränsdragningar arbetsliv och privatliv finns det samband mellan variabler. Tabellen visar att det finns ett starkt positivt samband (,415) mellan upplevelsen av svårigheter att särskilja arbetsliv och privatliv och om detta upplevs påfrestande (p=,000). Det föreligger ett medelstarkt positivt samband (,324) mellan att svårigheter att särskilja arbetsliv och privatliv medför påfrestningar och att arbete hemifrån påverkar privatlivet negativt (p=,000). Dessa samband har kontrollerat med variabeln kön och presenteras nedan i multivariata korstabeller.

Tabell 16: Multivariat korstabell gränsdragningar arbetsliv och privatliv

Som även korrelationsmatrisen visade föreligger ett signifikant samband mellan dessa variabler och detta samband har kontrollerats för kön (p=,000). Det föreligger ett starkt samband (,723) för kvinnor (p=,000) och ett starkt samband (,635) för män (p=,016). Sambandet för kvinnor är dock något starkare än sambandet för män. Det finns därmed inte några könsskillnader i upplevelsen av att svårigheter att särskilja arbetsliv och privatliv medför påfrestningar. Utifrån tabellen går det att utläsa att 54,5 procent av kvinnorna som upplever svårigheter att särskilja arbetsliv och privatliv även betraktar detta som påfrestande. Detta i jämförelse med männens upplevelse som visar på 57,1 procent vilket stärker uppfattningen att det inte föreligger könskillnader i sambandet.

28

Tabell 17: Multivariat korstabell gränsdragningar arbetsliv och privatliv

Det signifikanta sambandet mellan variablerna som avser svårigheter att särskilja arbetsliv och privatliv medför påfrestningar och att arbete hemifrån påverkar privatlivet har kontrollerats för kön (p=,000). Det föreligger ett starkt samband (,620) för kvinnor (p=,000). Dock finns inget samband för män (p=,105) vilket innebär att det föreligger könsskillnader i sambandet mellan variablerna. Det är därmed kvinnor som upplever att svårigheter att särskilja arbetsliv och privatliv är påfrestande som även anser att arbete hemifrån påverkar privatlivet negativt. Tabellen visar att nästan hälften av kvinnorna som upplever det påfrestande att särskilja arbetsliv och privatliv även upplever att arbete hemifrån påverkar privatlivet negativt. Detta i jämförelse med att 26,7 procent av dessa individer inte upplever att arbete hemifrån påverkar privatlivet negativt.

5.5 Paradoxen frihet och kontroll

I denna kategori finns inget samband mellan variablerna ”Jag upplever att arbetet är ständigt närvarande” (p=,502), ”Det är påfrestande att arbetet är ständigt närvarande” (p=,071), ”Jag upplever behovet av att ständigt vara kontaktbar” (p=,559), ”Det är påfrestande att ständigt behöva vara kontaktbar” (p=,200) och åldersgrupper. Det finns inget samband mellan variablerna ”Jag kan självständigt bestämma över mitt arbetsutförande” (p=,417), ”Jag upplever att organisationen bestämmer över mitt arbetsutförande” (p=,432) och åldersgrupper (se bilaga). Det finns inte heller något samband mellan ”Jag upplever att arbetet är ständigt närvarande” (p=,885), ”Det är påfrestande att arbetet är ständigt närvarande” (p=,959), ”Jag upplever behovet av att ständigt vara kontaktbar” (p=,535), ”Det är påfrestande att ständigt behöva vara kontaktbar” (p=,473) och kön. Det finns inte heller något samband mellan variablerna ”Jag kan självständigt bestämma över mitt arbetsutförande” (p=,084), ”Jag upplever att organisationen bestämmer över mitt arbetsutförande” (p=,419) och kön (se bilaga).

29

Tabell 18: Korrelationsmatris av variablerna paradoxen frihet och kontroll

Utifrån kategorin paradoxen frihet och kontroll föreligger samband mellan variabler. Tabellen visar att det föreligger ett starkt positivt samband (,472) mellan upplevelsen att arbetet är ständigt närvarande och att detta upplevs påfrestande (,000). Det föreligger även ett medelsvagt positivt samband (,236) mellan att uppleva behovet av ständigt behöva vara kontaktbar och att detta anses påfrestande (,003). Dessa samband kontrolleras mot variabeln kön och presenteras nedan i multivariata korstabeller.

30

Som även korrelationsmatrisen visar finns ett signifikant samband mellan dessa variabler och har därmed kontrollerats för kön (p=,000). Det föreligger ett starkt samband (,588) för kvinnor (p=,000) och ett starkt samband (,766) för män (p=,000). Det innebär att det inte finns några större könsskillnader gällande upplevelsen att arbetet är ständigt närvarande och att detta betraktas påfrestande. Dock är sambandet något starkare för män än kvinnor. Även tabellen visar att kvinnor och män upplever påståendena likartat. Detta då 40 procent av männen och 34,5 procent av kvinnorna som upplever att arbetet är ständigt närvarande även betraktar detta som påfrestande.

Tabell 20: Multivariat korstabell paradoxen frihet och kontroll

Sambandet mellan behovet att ständigt vara kontaktbar och om detta upplevs påfrestande har kontrollerats för kön (p=,008). Det föreligger ett starkt samband (,447) för kvinnor (p=,008). Dock finns inget samband för män (p=,268) vilket innebär att det föreligger könsskillnader i sambandet mellan variablerna. Det är därmed kvinnor som upplever behovet att ständigt vara kontaktbar som även betraktas detta som påfrestande. Tabellen visar att 43,5 procent av kvinnorna som upplever ett behov av att ständigt behöva vara kontaktbar även anser att detta är påfrestande. Dock är det lika många av kvinnorna som upplever behovet att vara kontaktbar som inte betraktar detta som påfrestande.

Related documents