• No results found

4. Resultat och analys !

4.4 Gränssnitt för surfplatta!

Närvaro!

En funktion som först övervägdes var någon form av närvarosystem. Även informanterna i fokusgruppen påpekade att detta skulle vara användbart. Dock beslöts det efter noga

överväganden att inte implementera en sådan funktion. Applikationen skulle då genast bli mer avancerad och mer tekniskt komplex. Det skulle även krävas mer av både personal och

vårdnadshavare. Det skulle bli ytterligare en kanal för personal att kolla av varje dag och samla ihop med annan närvaroinformation som de får via telefon eller e-post. Syftet med

applikationen är att den ska vara så enkel som möjligt och ingen ska bli utesluten. En närvarofunktion i en applikation skulle troligtvis bara vara ett effektivt hjälpmedel om alla vårdnadshavare och personal är inkluderade och och använder den aktivt. Så länge andra kanaler används för att anmäla frånvaro tror vi att ytterligare en kanal för detta inte skulle vara lönsamt utan endast en belastning.

!

4.4 Gränssnitt för surfplatta!

Applikationen är tänkt att kunna användas på surfplatta då detta är ett verktyg som blir allt vanligare i förskolor och skolor. För att optimera användbarheten så har även gränssnittet anpassats efter denna enhet.

!

För att utnyttja den större skärmytan har många interaktioner som i mobilgränssnittet genomförs i två steg, istället slagits ihop och visas på samma sida i surfplattan (se figur 15). Det har även tagits hänsyn till hur en surfplatta hålls av användaren. När den befinner sig i ett liggande läge så har användaren lättare att nå knappar på kortsidan än de som är placerade på långsidan. På grund av detta så har personalens lokala navigation placerats på kortsidan. Denna navigation lades i en ruta för att inte dölja bakomliggande information och element (se figur 16 och 17).

! !

! !

Figur 15. Sidor surfplatta har slagits ihop och visas på en sida.

Figur 16. Knappar placerade på kortsida.

Figur 17. Knapp placerad på

5. Diskussion!

!

I detta avslutande kapitel ges en diskussion av arbetsprocessen från start till slut.

!

Syftet med detta examensarbete har varit att utveckla idén till applikationen Gruppis som möjliggör och underlättar kommunikation och informationssprindning mellan personal och vårdnadshavare vid förskolor, skolor eller andra barngrupper. Arbetet har innefattat hela designprocessen från idé och konceptutveckling till utformande av interaktionsdesign och grafisk design. Målet med projektet var att leverera en interaktiv hi-fiprototyp av en användbar och lättillgänglig applikation gjord för smartphones och surfplattor.

!

Arbetet med Gruppis har fortlöpt efter våra planer och utsatta mål. Att vi skapade en tydlig tidsplan och tydliga mål underlättade arbetet och ledde till att vi hade full kontroll på processens olika aktiviteter. I den initierande fasen planerades endast för skapande av en hi-fiprototyp med ett mobilt gränssnitt, pågrund av tidsåtgången för detta arbete. Dock kunde vi tack vare en väl fungerande kommunikation och fördelning av arbetsuppgifter skapa tid för att även ta fram en hi-fiprototyp av gränssnittet för surfplatta. Eftersom en stor del av användningen är avsedd att ske på en surfplatta så var detta väldigt positivt för resultatet.

!

Arbetet med applikationen har varit omfattande. Designprocessen har innefattat många olika moment då den har gått från outvecklad idé till en slutgiltig produkt i form av två

hi-fiprototyper. En stor del av tiden gick åt till att arbeta fram ett koncept och skapa en grundläggande interaktionsdesign. Vi lade även mycket tid på att skapa en välskriven och grundligt utförd rapport.

!

Under arbetsprocessen med applikation har många idéer för fortsatt utveckling uppstått. Någon form av närvarofunktion har diskuterats och övervägts sedan start och är något som vi tror skulle vara användbart. Dock skulle detta behöva testas på användarna och utvärderas om det skulle innebära en effektivisering av arbete eller snarare merarbete för personal. Tanken med vår applikation är att den enkelt ska kunna laddas ner och börja användas enbart med initiativ från

personal. Ett närvarosystem skulle genast bli mer kompliceras och det skulle krävas mer från alla parter.

!

För att uppnå bästa möjliga resultat skulle nästa steg i utvecklingen innebära ytterligare

användartester av applikationen. På grund av den specifika kontext den är avsedd att användas i skulle tester i den rätta miljön behöva utföras. Detta skulle krävas för att identifiera eventuella problem och svårigheter och därmed kunna utvecklas till sin fulla potential.

!

Vi anser att Gruppis är en applikation som på ett innovativt och effektivt sätt kan leda den digitala utvecklingen inom skolverksamheten framåt. Vi vill med applikationen visa att ett digitalt system inte behöver komplicera eller försvåra arbetet och kommunikationen.

Applikationen visar istället på de möjligheter digitala medier kan medföra och hur skolverksamheten till fullo kan dra nytta av dessa.

!

! !

6. Referenser !

!

Benyon, David (2010). Designing interactive systems - A comprehensive guide to HCI and interaction design. 2 uppl. Edinburgh Gate: Pearson Education Limited

Benyon, David. Turner, Phil & Turner, Susan (2005). Designing interactive systems - People, Activities, Contexts, Technologies. 1 uppl. Edinburgh Gate: Pearson Education Limited

!

Fling, Brian. (2009) Mobile Design and Development. Sebastopol: O’Reilly Media

!

Google (2013). Our Mobile Planet: Sverige - insikter om den mobila kunden. Ipsos MediaCT.

Tillgänglig: <http://services.google.com/fh/files/misc/omp-2013-sw-local.pdf> (2015-04-17)

!

Gong, Jun & Tarasewich, Peter (2004). Guidelines for handheld mobile device interface design.

Boston: College of Computer and Information Science, Northeastern University

!

Hydén, Johan (2011). KAMP - en projektmodell. 2 uppl. Sollentuna: KAMP förlag

!

Nielsen, Jacob (2012). Usability 101 Introduction to usability. (Elektronisk) Nielsen Norman Group. 4 Januari. Tillgänglig: <http://www.nngroup.com/articles/usability-101-introduction-to-usability/> (2015-05-01)

!

Nielsen, Jacob (2000). Why you only need to test with five users. (Elektronisk) Nielsen Norman Group. 19 Mars. Tillgänglig: <http://www.nngroup.com/articles/why-you-only-need-to-test-with-5-users/> (2015-04-29)

Nielsen, Jacob (1995). 10 Usability Heuristics for User Interface Design. (Elektronisk) Nielsen Norman Group. 1 Januari. Tillgänglig:

<http://www.nngroup.com/articles/ten-usability-heuristics/> (2015-05-01)

!

Patel, Runa & Davidson, Bo (2011). Forskningsmetodikens grunder. 4. uppl. Lund:

Studentlitteratur AB

!

Preece, Jenny. Rogers, Helen & Sharp, Jenny (2002) Interaction design - beyond human computer interaction. 3 uppl.

Schneiderman, Ben (1998). Designing the User Interface, Strategies for Human-Computer Interaction – Third Edition. Reading: Addison Wesley Longman, cop.

!

Tarasewich, Peter (2003) Designing Mobile Commerce Applications. Communications of the ACM. December. Vol 46. no 12

Trost, Jan (2010). Kvalitativa intervjuer. Lund: Studentlitteratur

! !

!

!

7. Bilagor !

!

Related documents