• No results found

Aerobik, stepaerobik Body styling Bosu, balanč cvení Gymbaly (fitbaly) Chůze (nordic walking) Kondiční běh (jogging) Planí kond Posilování, fitness Powerjóga Spinning Trampolínky Zdravotní cvení Zumba Ji

Kondiční aktivity

Brusle Cykloturistika Golf In-line brusle Jachting Kanoistika Lování žecké Lování sjezdo Skialpinismus Snowboarding Turistika Vodní sporty netradiční Vysokohors turistika Ji

Kurzy a víkendová výuka

Počet studentek

Dalšími zastoupenými pohybovými činnostmi jsou sjezdové lyžování, golf, vodní sporty netradiční, vysokohorská turistika, turistik a bruslení. Ostatní sporty z nabídky nebyly zvoleny žádnou z respondentek. Možnost uvést jinou aktivitu vhodnou pro kurzovou nebo víkendovou výuku nevyužila žádná studentka FS ani FM.

4.3 Celkové shrnutí

V této části se zaměříme na posouzení výsledků vyplývajících z dotazníků, které byly podány studentkám jednotlivých fakult. Graficky vyjádříme celkové vyhodnocení všech bodů, které jsou obsaženy v dotazníku. Zjistíme tak celkové výsledky všech dotazovaných studentek ze všech zkoumaných fakult Technické univerzity v Liberci.

1. Týdenní provozování PA

Obrázek 37: Grafické znázornění účasti na týdenní PA všech dotazovaných studentek

Graf nás zřetelně seznamuje s tím, že 35 % všech dotazovaných se týdně PA nevěnují. Jednou týdně provozuje sportovní činnost 29 % všech respondentek. 25 % představuje aktivně působící studentky, které se sportovní aktivitě věnují 2x týdně.

Pouhých 11 % studentek PA vykonává více než 3x za týden.

128 105 93

39

0x 1x 2x

3x-Účast na týdenní PA

Počet studentek

2. Zastoupení sportů ve volném čase

Obrázek 38: Grafické znázornění zastoupení sportů ve volném čase u všech dotazovaných studentek

V tomto grafickém znázornění se vyskytují sporty, které jsou společné pro všechny zkoumané fakulty. Shodují se tedy pouze v šesti pohybových činnostech.

Největší zastoupení má plavání, představuje 24 % ze všech zvolených možností.

Druhou nejvíce dominující aktivitou je cyklistika (23 %). Běh je třetí nejčastěji prováděnou pohybovou činností ve volném čase, představuje 20 %. Postupně zájem o další aktivity klesá. Dalšími třemi nejčastějšími aktivitami je kolektivní hra volejbal (12 %), poté lyžování a nakonec taneční pohybová činnost zumba.

3. Význam PA

110 104

93

54 57

40

Plavání Cyklistika Běh Lyžování Volejbal Zumba

Zastoupení sportů ve volném čase

Počet studentek

279

20

221 189

126

47 5 1

Význam PA

Počet studentek

Nejdůležitější význam pro vykonávání PA je pro studentky význam zdravotní.

Představuje 31 % ze všech zvolených možností. Zábavný (25 %) od estetického významu (21 %) nemá zastoupení nijak výrazně vyšší. Důležitým účelem pro výkon určité pohybové aktivity je společenský účel (14 %).

4. Faktory ovlivňující PA

Obrázek 40: Grafické znázornění faktorů ovlivňující PA u všech dotazovaných studentek

Faktor časový v grafickém znázornění dominuje. Představuje 41 % ze všech zvolených možností. Druhým velmi ovlivňujícím faktorem jsou finance (21 %). Třetím nejvíce voleným činitelem ovlivňující PA je atraktivita dané činnosti (13 %).

Poté hodnoty klesají. Dalšími vlivy jsou nedostatek informací, minulé zkušenosti, dostupnost sportovišť a zdravotní vliv.

282

144

36 36 47 86

57

0 Časové Finanční Zdravotní Dostupnost

sportovišť

Minulé zkušenosti

Atraktivita Nedostatek informací

Jiné

Faktory ovlivňující PA

Počet studentek

5. Forma výuky

Obrázek 41: Grafické znázornění formy výuky u všech dotazovaných studentek

Zcela viditelně dominuje volba semestrální výuky. Tato forma představuje 80 % ze všech zvolených možností. Druhou nejvíce volenou formou je kurzová výuka (13 %). Zbylých 7 % potom náleží víkendové výuce.

6. Semestrální výuka – individuální sporty

Obrázek 42: Grafické znázornění individuálních sportů u všech dotazovaných studentek

Dominujícím individuálním sportem je plavání. Z celkového počtu možností reprezentuje 25 %. Další skupina sportů se pohybuje mezi 8 – 12 %. Do této skupiny patří tenis (12 %), bruslení, sebeobrana, badminton a cyklistika (8 %). Postupně hodnoty dalších sportů rapidně klesají.

288

27 47

Semestrální výuka Víkendová výuka Kurzová výuka

Forma výuky

Počet studentek

8

26 29 22

1 4

64

28

9 13

2 17

30

1

Individuální sporty

Počet studentek

7. Semestrální výuka – týmové sporty

Obrázek 43: Grafické znázornění týmových sportů u všech dotazovaných studentek

Mezi týmovými sporty dominuje kolektivní hra volejbal. Tato pohybová činnost představuje 51 % ze všech zvolených možností. Druhou nejvíce zastoupenou aktivitou je florbal (18 %). Míčová hra basketbal (10 %) obsadila 3. místo mezi týmovými sporty.

Postupně zájem o další uvedené sporty klesá.

8. Semestrální výuka – kondiční aktivity

Obrázek 44: Grafické znázornění kondičních aktivit u všech dotazovaných studentek

Mezi kondičními aktivitami u všech studentek dominuje taneční program zumba.

Z celkového počtu všech zvolených možností představuje 20 %. Posilování, fitness

Aerobik, stepaerobik Body styling Bosu, balanč cvení Gymbaly (fitbaly) Chůze (nordic walking) Kondiční běh (jogging) Planí kond Posilování, fitness Powerjóga Spinning Trampolínky Zdravotní cvení Zumba Ji

Kondiční aktivity

Počet studentek

jsou dalšími sportovními činnostmi, které byly zvoleny a patří mezi vyhledávané

Mezi překvapivě volené PA můžeme zařadit golf (9 %), kanoistiku a turistiku (8 %).

4.4 Porovnání se studentkami gymnázia v Domažlicích

Na základě diplomové práce Jaroslava Stýskala, který měl téma „Pohybové aktivity a sportovní preference 15-18letých studentů gymnázia v Domažlicích“

porovnáme zjištěné výsledky právě preferovaných pohybových činností s výsledky mé práce.

Ze získaných výsledků můžeme porovnat mezi sebou oblíbenost a četnost individuálních sportů, týmových sportů, kondičních aktivit a sportovních aktivit v přírodě, které můžeme přirovnat ke kurzové a víkendové výuce v mé práci.

33 30

Brusle Cykloturistika Golf In-line brusle Jachting Kanoistika Lovánížecké Lování sjezdové Skialpinismus Snowboarding Turistika Vodní sporty netradiční Vysokohors turistika Ji

Kurzy a víkendová výuka

Počet studentek

Když se zaměříme na individuální sporty, můžeme konstatovat, že se v oblíbenosti těchto sportu studentky shodují. Studentky gymnázia zvolily stejnou PA jako studentky TUL. Zvolenou aktivitou je plavání. Druhou nejpočetnější aktivitou u studentek TUL je tenis. Stejná aktivita u studentek gymnázia zaujímá 4. místo.

Cyklistika, která se objevuje na 2. místě u respondentek gymnázia, se u dotazovaných dívek z TUL objevuje až na 6. místě.

V týmových sportech se školy shodují v těchto aktivitách. Volejbal, basketbal, florbal. Prioritní kolektivním sportem je pro studentky obou škol míčová hra volejbal.

V druhém nejvolitelnějším sportu se respondentky liší. Studentky TUL volily florbal zatímco studentky gymnázia basketbal. Basketbal představuje 3. nejoblíbenější kolektivní sport pro respondentky z TUL, florbal je zase 4. nejvolitelnějším sportem u dívek z gymnázia.

Zastoupení nejoblíbenějších PA vyskytujících se v nabídce kondičních aktivit se u studentek obou škol velmi liší. Pro studentky TUL jsou nejvíce volené tyto aktivity: zumba, posilování, powerjóga, aerobik. Zatímco u studentek gymnázia jsou prioritní tyto pohybové činnosti: spinning, sportovní aerobik, posilování, jóga.

Kurzovou a víkendovou výuku můžeme porovnat se sportovními aktivitami v přírodě. Mezi nepopulárnější aktivity u respondentek z gymnázia patří tyto činnosti:

plávání, bruslení, sjezdové lyžování, cykloturistika. Mezi aktivity s největším početním zastoupením u studentek TUL patří: bruslení, snowboarding, sjezdové lyžování a golf.

Když shrneme shodnost volených aktivit mezi studentkami obou škol. Můžeme konstatovat, že se ve většině PA shodují. Odlišnosti najdeme pouze v jednotlivých prioritách studentek.

5 ZÁVĚR

Cílem této práce bylo shrnout poznatky o jednotlivých postojích vysokoškolských studentek ke sportovně pohybovým aktivitám. Teoretická část práce obsahuje informace ze zvolených zdrojů. Definovali jsme pojem pohyb, pohybová činnost, sport, volný čas, zdraví aj.

Cílem praktické části práce bylo vyhodnocení dotazníkového šetření. S těmito výsledky jsme zjistili, jaké vztahy zaujímají studentky vybraných fakult k jednotlivým sportovně pohybovým aktivitám.

Zkoumaný soubor byl složen ze studentek pěti vybraných fakult. Do výzkumu byly zapojeny studentky ekonomické, přírodovědně-humanitní a pedagogické, textilní, strojní fakulty a fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií.

Z práce vyplývá, kolik studentek se věnuje PA, jaké významy pro ně PA má, jaké faktory je v provozování PA ovlivňují, jakou formou výuky chtějí PA nejčastěji plnit, jaké individuální a týmové sporty upřednostňují, kterým kondičním aktivitám se věnují a jaké kurzy či víkendovou výuku by chtěly v rámci studia na TUL provozovat.

Ze získaných dat vznikly tyto výsledky. Nejvíce studentek, které se věnují pohybové činnosti, provozují PA 1x týdně. Pokud jde o sporty zastoupené ve volném čase. Tak nejvíce volenou pohybovou činností je plavání, na druhém místě je cyklistika následovaná během. Nejdůležitějším významem proč vykonávat určitou pohybovou činnost je pro studentky význam zdravotní. Časový faktor hraje dominantní roli mezi faktory, které ovlivňují respondentky v provozování PA. Za nejvolitelnější formu výuky zvolily studentky semestrální výuku. Mezi individuálními sporty vyniká plavání, tenis, bruslení. Týmové sporty jsou u studentek zastoupeny následovně: volejbal, florbal, basketbal. Z nabídky kondičních aktivit byly nejvíce voleny tyto aktivity: zumba, posilování a powerjóga. Ve výběru z kurzové a víkendové výuky by se studentky rády věnovaly in-line bruslení, snowboardingu a třetímu nejčastěji volenému sjezdovému lyžování.

6 POUŽITÁ LITERATURA A ZDROJE

1. COOPER, H. K., Aerobní cvičení. 2. vyd., Praha: Olympia, 1983, 203 s.

2. FILIPCOVÁ, B., Člověk, práce, volný čas. 1. vyd., Praha: Svoboda, 1966, 153 s.

3. GRASGRUBER, P., CACEK, J., Sportovní geny. 1. vyd., Brno: Compoter Press, a. s., 2008, 480 s., ISBN 976-80-251-1873-3

4. HOGENOVÁ, A., Pohyb a tělo. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998, 236 s.

ISBN 80-7184-580-9

5. HOŠEK, V., JANSA, P., Sport a kvalita života. Praha: Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu v Praze, 2002, 158 s. ISBN 80-86317-21-8

6. HRČKA, J., DRDÁCKÁ, B., Rekreačná telesná výchova a šport. 1. vyd., Bratislava: Slovenské pedagogické nakladatelství, 1992, 182 s., ISBN 80-08-00486-X

7. CHOUTKA, M., Sport a společnost. 1. vyd., Praha: Olympia, 1978, 195 s.

8. Katedra tělesné výchovy. [online]. [cit. 2013-03-15]. Dostupné na:

<http://www.ktv.tul.cz/>

9. Kolektiv autorů, Kvalita života I. 1. vyd. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Ústav zdravotnických studií, 2007, 210 s.

ISBN 978-80-7044-893-9

10. Kolektiv autorů, Pohybová aktivita a zdraví. 1. vyd., Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2007, 113 s., ISBN 978-80-7372-286-9

11. KVAPILÍK, J. a kol., Žena a sport. 1. vyd., Praha: Olympia, 1978, 214 s.

12. LANGMEIER, J., KREJČÍKOVÁ, D., Vývojová psychologie. 3. vyd. Praha: Grada Publishing, spol. s. r. o., 1998, 344 s., ISBN 80-7169-195-X

13. MARÁDOVÁ, E., STŘEDA, L., ZIMA, T., Vybrané kapitoly o zdraví. 1. vyd.

Praha, Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, 2010, 112 s.

ISBN 978-80-7290-480-8

14.

MARCUS, H., B., FORSYTH, H., L., Motivating People to Be Physically Active.

2. vyd., United State: Human Kinetics Publishers, 2008, 216 s.

ISBN 9780736072472

15. MĚKOTA, K., KOVÁŘ, R., ŠTĚPNIČKA, J., Antropomotorika II. 1. vyd., Praha:

Státní pedagogické nakladatelství, n. p., 1990, 179 s.,

16. MUŽÍK, V., KREJČÍ, M., Tělesná výchova a zdraví. 1. vyd., Olomouc: HANEX, 1997, 144 s. ISBN 80-85783-17-7

17. NOSEK M., PYŠNÝ L. a kol., Pohyb a výchova 1. vyd., Ústí nad Labem:

Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, 2002, 103 s., ISBN 80-7044-450-9 18. SIGMUND, E., SIGMUNDOVÁ, D., Pohybová aktivita pro podporu zdraví dětí

a mládeže. 1. vyd., Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011, 176 s., ISBN 978-80-244-2811-6

19. SOUMAR, L., BOLEK, E., Životní styl a pohybové aktivity příslušníků AČR.

1. vyd., Praha: Ministerstvo obrany České republiky – AVIS, 1997, 75 s., ISBN 80-86-049-18-3

20. Sportovní akademické centrum. [online]. [cit. 2013-03-15]. Dostupné na:

<http://asc.tul.cz/asc.php>

21. STEJSKAL, P., Proč a jak se zdravě hýbat. 1. vyd., Břeclav: Presstempus, spol. s. r. o., 2004, 125 s., ISBN 80-903350-2-0

22. STÝSKAL, Jaroslav. Pohybové aktivity a sportovní preference 15-18letých studentů gymnázia v Domažlicích. České Budejovice, 2011. Diplomová práce.

Jihočeská univerzita. Vedoucí práce doc. PaedDr. Emil Řepka, CSc.

23. SVOBODA, B., Pedagogika sportu. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2000, 250 s., ISBN 80-246-0156-7

24. ŠVARCOVÁ, E., Zdraví a nemoc. 1. vyd. Hradec Králové, GAUDEAMUS 2008, 111 s., ISBN 978-80-7041-239-8

26. ŠVINGALOVÁ, D., Kapitoly z psychologie. 1. vyd. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2002, 51 s., ISBN 80-7083-571-1

27. Technická univerzita v Liberci, Ekonomická fakulta. Informace o studiu. [online].

[cit. 2013-03-15]. Dostupné na:

< http://www.ef.tul.cz/index.php?content=info_o_studiu >

28. Technická univerzita v Liberci, Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií. . Stručně o fakultě. [online]. [cit. 2013-03-15]. Dostupné na: < http://www.fm.tul.cz/cs/fakulta-mechatroniky >

29. Technická univerzita v Liberci, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická.

Představujeme Fakultu přírodovědně-humanitní a pedagogickou TUL. [online].

[cit. 2013-03-15]. Dostupné na: < http://www.fp.tul.cz/fakulta/predstavujeme-fakultu >

30. Technická univerzita v Liberci, Fakulta strojní. Historie fakulty. [online].

[cit. 2013-03-15]. Dostupné na: <http://www.fs.tul.cz/cz/informace-o-fakulte/historie-fakulty/>

31. Technická univerzita v Liberci, Fakulta textilní. Tisková zpráva 50. výročí Fakulty textilní TUL [online]. [cit. 2013-03-15]. Dostupné na:

<http://www.ft.tul.cz/akce/oslavy_50_let/tiskova_zprava.pdf>

7 PŘÍLOHY

1. Dotazník

DOTAZNÍK KE SPORTOVNÍM A POHYBOVÝM AKTIVITÁM NA TU V LIBERCI

Milí studenti, dovolujeme si Vás oslovit s prosbou o vyplnění krátkého, anonymního dotazníku, který se týká inovace výuky tělesné výchovy a sportu na fakultách TUL. Vyplněním dotazníku nám pomůžete při inovacích nabídky sportovních a pohybových aktivit pro studenty TUL, které budou realizovány v rámci řešení projektu OP VK na KTV FP TUL. Vybrané odpovědi zaškrtněte (max. počet je uveden), popř. vypište slovy.

Pohlaví: muž žena Věk: ________ (roky) Datum vyplnění: _______________

Fakulta: ___________________ Ročník studia: _______________ Studijní obor: __________________

1) Kolikrát týdně se účastníte organizované sportovní činnosti (školy, oddíly, centra) po většinu roku?

0x (neúčastním se) 1x 2x 3 a vícekrát týdně

2) Které sporty nebo pohybové aktivity provádíte nejčastěji v průběhu roku? (max. 3 činnosti nebo žádné) _________________________________________________________________________________________

3) V čem spatřujete hlavní význam provádění sportu a pohybových aktivit pro Vaši osobu? (max. 3 odpovědi) Zdravotní - chci být v dobré fyzické kondici. Společenský - chci být s přáteli a poznat nové lidi.

Vzdělávací - chci se naučit pohybové dovednosti. Soutěžní - mám rád výzvu a soupeření při sportu.

Zábavný - mám rád zábavu při sportu a pohybu. Žádný - sport a pohybové aktivity vůbec neprovádím.

Estetický - chci zlepšit vzhled a vypadat lépe. Jiný: _____________________________________

4) Jaké faktory nejvíce ovlivňují Vaši účast na pohybových aktivitách při výuce na TUL? (max. 3 odpovědi) Časové (omezení rozvrhem, vlastní prací apod.) Minulé zkušenosti s výukou těl. výchovy na školách Finanční (cena kurzů) Atraktivita nabízených pohybových aktivit

Zdravotní (zdravotní oslabení) Nedostatek informací k nabízené výuce

Dostupnost sportovišť Jiné: _____________________________________

5) Jakou formu výuky tělesné výchovy a sportu upřednostňujete v rámci studia na TUL? (max. 1 volba) Semestrální výuka (14 lekcí po dobu 1,5 hod)

Víkendová výuka (2 víkendy v semestru) Kurzová výuka (délka 5-7 dní)

6) Kterým sportovním a pohybovým aktivitám byste se rádi věnovali v rámci výuky na TUL?

Semestrální výuka (celkem max. 3 aktivity) Kurzová a víkendová výuka (max. 2 aktivity)

Individuální sporty Týmové sporty Kondiční aktivity

Atletika Basketbal Aerobik, stepaerobik Bruslení (krasobruslení, lední hokej)

Badminton Florbal Body styling Cykloturistika

Bruslení Fotbal (futsal) Bosu, balanční cvičení Golf

Cyklistika Frisbee Gymbaly (fitbaly) In-line bruslení

Judo Házená Chůze (nordic walking) Jachting

Karate Korfbal Kondiční běh (jogging) Kanoistika (vodácký kurz)

Plavání Lakros Plavání kondiční

(ploutvové, potápění)

Lyžování běžecké Sebeobrana Netradiční sportovní hry

(kin-ball, tchoukball)

Lyžování sjezdové

Sportovní gymnastika Posilování, fitness Skialpinismus a skitouring

Sportovní horolezectví Softbal (brenbal, T-ball) Powerjóga Snowboarding

Squash Vodní pólo Spinning Turistika (přechody/přejezdy hor)

Stolní tenis Volejbal Trampolínky Vodní sporty netradiční

(kiteboarding, wakeboarding)

Tenis Jiný: ________________ Zdravotní cvičení

Jiný:______________ Zumba Vysokohorská turistika

Jiná: _______________ Jiná: ________________________