• No results found

En del av projekttid för år 2022 är till för att upphandla revidering av grafisk profil som ska baseras på en ”moodboard” (en för kommunvarumärket, en för platsvarumärket) som tagits fram baserade på varumärkesstrategin.

Kravlista

I upphandlingsförfarandet bör en kravlista göras. Den ska innehålla det vi önskar att den

reviderade grafiska profilen ska innehålla. Det behövs två inriktningar i grafisk profil en för det kommunala varumärket och ett för platsvarumärket. Exempel på behov som kommit upp i arbetet hittills är:

Logotyp

Kommunlogotypen behöver uppdateras och moderniseras i form av förenkling. Det vill säga, skapa två versioner av en enfärgad logotyp, med en mörk variant och en ljus variant att passa på alla typer av bakgrunder. Formen för logotypen bör också vara i åtminstone två varianter: ett liggande format och i ett format som passar för ”små ytor”, till exempel i runt format med kommunnamn runtom eller med kommunnamn under vapenbild.

Platslogotyp

Även platsvarumärket behöver ha någon typ av logotyp. Här bör utredas i vilken form vi får använda oss av namnet ”Herrljunga” enbart då Herrljunga Cider har registrerat Herrljunga som sitt varumärkesnamn. Vissa kommuner har bara bokstaven, i Herrljungas fall ”H.” därefter i mindre text kanske ”Herrljungabygden”. Men som sagt det bör utredas. Nyckelordet här är också enkelhet – logotypen ska hålla över tid och kunna användas på små ytor liksom stora ytor.

Det är också bra att ha två varianter – en för mörk bakgrund och en för ljus bakgrund.

När det gäller logotyp så måste, i själva manualen, det framgå: frizon, storlekar, placering, bakgrund, när man får använda enbart vapenbild – om man får det? Samt hur logotypen får användas vid samarbeten. Logotyperna måste också designas enligt tillgänglighetsdirektivet:

https://webbriktlinjer.se/?s=f%C3%A4rg Typografi

Kommunens profiltypografi bör vara en standardtypografi för att hålla nere kostnaderna. I förstudien tog projektledare kontakt med andra kommuner som gjort liknande arbete en lärdom de ville föra med sig var bland annat att inte använda sig av egendesignade typsnitt då det är svårt för verksamheterna att använda det i sina dokument. Avsnitt att ha med gällande typografi:

• Hur man ska använda typsnittet till exempel, att använda så få vikter som möjligt, behålla en stark hierarki typsnitt emellan samt med bra kontrast till varandra.

Ärende 6

5 Färg

Kommunens färgpalett bör visa på det varierade utbud som kommunens verksamheter erbjuder.

Kommunens huvudfärg ”Herrljungablå” föreslås vara kvar men kompletteras med fler färger.

Viktigt att i upphandling ställa krav att färgerna ska klara krav på kontrast som tillgänglighetsdirektivet kräver. Avsnitt som kan inkluderas här är:

• Färgkoder både för tryck och digitalt

• Visa på vilka färgkombinationer som ska användas

• Information om hur färgerna ska användas och eventuellt om de färgsystem som finns ex: RGB, CMYK, HEX etcetera.

Bilder

Bilder är också en viktig komponent i kommunens kommunikation. Här behövs ett

grundläggande arbete göra då kommunen i dagsläget inte har så mycket instruktioner kring bilder. Avsnitt som man skulle kunna ha med:

• Bildkänsla – vilken känsla ska våra bilder väcka? Se kärnvärden i strategin.

• Bildspråk – beskrivning hur våra bilder ska skapa igenkänning.

• Illustrationer – eventuellt ett avsnitt om illustrationer.

• Information om upphovsrätt

• Information om tillgängliga bilder Övergripande system för design

Eftersom kommunen har många olika kommunikationsmaterial som annonser och foldrar så borde grafiska manualen innehålla information om kommunens system för design. Det görs i så kallad grid. Rätt använd utgör designsystemet ett bra redskap för att skapa ett konsekvent uttryck som känns igen. Systemet bör designas efter våra kärnvärden eller till exempel något signifikativt från kommunen. Exempel:

• https://www.soderhamn.se/sidor/kommun-och-politik/kommunikationskanaler-och-pressrum/grafisk-profil-manual/tryck/grid-designsystem.html

• https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/grafisk-profil/grafisk-profil/designsystem

• https://www.huddinge.se/varumarkesmanual/grafisk-profil/designsystem/

Tillgänglighet

Herrljungas kommunikation ska präglas av tillgänglighet. Det viktigaste är att vi skriver och pratar vårdat, enkelt och begripligt. Våra målgrupper ska kunna förstå och ha nytta av det vi kommunicerar. Därför kan det vara bra att prata om tillgänglighet i grafiska manualen med rubriker som textstorlek, klarspråk, kontraster, tillgänglig video och tillgängliga dokument.

Namnhantering

Ärende 6

Kommunala verksamheter och enheter känner alltid stort behov att utmärka sig. Ibland skapas till och med variationer på egna varumärken. Det här kan undvikas genom att tydligt beskriva hur vi hanterar verksamhets- och enhetsnamn i kommunen i form av en namnstrategi. I den ingår i vilken ”hierarki” våra verksamhetsnamn ska ha. Herrljunga kommun ska ha hierarki 1 – det vill säga att det är vårt varumärkesnamn, inga andra namn har varumärkesstatus. Den är också den enda som har en egen logotyp. Nivå två kan till exempel vara verksamhetsnamn, nivå tre övriga namn och nivå fyra organisatoriska namn som bildningsförvaltningen. Men det här är bara ett exempel hur man kan tänka men det ger oss tydliga instruktioner i vilken ordning och på vilket sätt våra olika verksamheter och enheter ska synas ihop med Herrljunga kommun.

Se exempel från: https://varumarkesmanual.stockholm.se/avsandare/namnstrategi/ eller https://varumarkesmanual.uppsala.se/varumarke/varumarkesstrategi/namnstrategi--grundprinciper/ eller https://varumarkesmanual.uppsala.se/grafisk-profil/namnhantering/

Det blir inte heller tal om att varje enhet och verksamhet ska ha sin ”egen” logotyp det vill säga kommunlogotypen med verksamhetsnamnet under utan det namn eller de namn som kombineras med kommunlogotypen skrivs för sig själva inte som en logotyp.

Skyltar

Det behövs även ett avsnitt om hur kommunens skyltar ska se ut. Både exteriöra skyltar och interiöra skyltar. Här behövs ett samarbete med kommunens fastighetsenhet och se tidigare beslut i KS eller KF angående skyltning.

Profilering

Det bör också finnas ett avsnitt kring profilering. Hur våra bilar ska se ut, flaggor, kläder och mässmaterial som rullups.

Digital kommunikation

Det bör även reflekteras om behovet av ett avsnitt om digitala kanalers utformning som

domännamn och om det ska finnas någon grafisk anpassning till sociala medier. Även kring film kan viss information behövas till exempel vinjett eller animationer.

Grafiska manualen bör utformas i ett digitalt format för beslut i KF och därefter läggas över på en digital plattform (HTML). Med inloggningssida kan man sätta upp så att viss information ligger dold för externa besökare. Manualen bör vara enkel och kortfattad så att människor förstår den.

Det finns sedan tidigare beslut om särprofilering. Det bör utredas ifall dessa verksamheter vill och bör fortsatt vara särprofilerade.

Ärende 6

7

Mallar

Revidering av den grafiska manualen kräver också revidering av kommunens olika mallar och framförallt kanske skapande av mallar. Det här kan innebära samarbeten med olika

verksamheter framförallt gällande kontorsmallar.

Det är också en god idé att i samband med revideringar av kontorsmallar säkerhetsställa tillgängligheten av dessa mallar samt föra in dessa direkt i systemet Office 365. Det innebär att mallarna automatiskt finns att välja när medarbetare öppnar upp Word eller till exempel

Powerpoint. Det finns inga medel för detta avsatta i projektet utan måste i så fall finansieras genom varje verksamhet eller att pengar äskas. Exempel på mallar som kommer att behöva revideras:

• Powerpoint presentationsmall

• Dokumentmall och brevmall (kontorsmallar)

• Excelmall Skapas:

• Tryck material: folder, affisch, flyer etcetera.

• Rekryteringsannons

• Digital kommunikation: banner, post, thumbnail etcetera.

• Annons digital och tryck

• Skyltmall

Vissa verksamheter kan behöva mer avancerade mallar i designprogram man kan kalla dessa expertmallar. Därmed är det viktigt att tänka på mottagaren av mallen när den skapas och vilka program mottagaren har tillgång till.

Se exempel på mallbibliotek: https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/grafisk-profil/mallbibliotek

Exempel på mallar Office: https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/grafisk-profil/mallbibliotek/mallar-for-office

Exempel på mallar Adobe: https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/grafisk-profil/mallbibliotek/expertmallar-for-adobe

Digital plattform att samla varumärkesstrategi - grafisk