• No results found

GRAFISKA PAPPER

In document SCA Årsredovisning 1999 (Page 31-34)

SCA har ett brett sortiment av högkvalitativa och kundanpas-sade tryckpapper. Kunderna utgörs främst av tidnings- och tid-skriftsförlag samt fristående tryckerier med höga kvalitetskrav på den europeiska marknaden. Användningsområdena är dagstidningar, populär- och fackpress, kataloger och reklam-tryck. Sortimentet av tryckpapper omfattar tidnings-, SC- och LWC-papper.

SCA producerar även massa för såväl tryckpapper som oli-ka mjukpappersprodukter. Dessutom tillveroli-kas torrformad massa i rullform för sanitetsprodukter.

Marknaden

Marknaden för tryckpapper i Europa värderas totalt till drygt 100 miljarder kronor. Tillväxten uppgår till cirka 3 procent per år. Tidningspapper svarar för drygt 40 miljarder kronor.

Nettoomsättning, Mkr Rörelseresultat, Mkr

0 3.000 6.000 9.000 12.000 15.000

99 98 97 96

95 0

500 1.000 1.500 2.000 2.500 Nettoomsättning och rörelseresultat

Rörelseresultatet inom skogs- och massarörel-sen steg till 817 Mkr medan resultatet inom trä-haltiga tryckpapper sjönk något till 1.306 Mkr.

Mkr

0 500 1.000 1.500 2.000 2.500 3.000

99 98 97 96 95

Operativt kassaflöde

Det operativa kassaflödet sjönk till 2.389 Mkr.

1999 var ett starkt år för tidningspapper i Europa, inte minst i Frankrike, beroende på en allt starkare konjunktur som resulterade i ökad annonsering. Efterfrågan drevs också upp av en ökad utgivning av extrabilagor i samband med millennieskiftet.

Löpande

Planenliga avskrivningar Strategiska Mkr

0 500 1.000 1.500 2.000 2.500

99 98 97 96 95

Investeringar i anläggningar

De löpande investeringarna inom Skogs-industriprodukter uppgick till 620 Mkr.

Affärsområdet Grafiska Papper slås samman med Skog och Trä och bildar det gemensamma affärsområdet Skogsindustriprodukter (Forest Products).

Marknaden för övriga obestrukna och bestrukna tryckpapper värderas till cirka 60 miljarder kronor.

Efterfrågan på tryckpapper är beroende av mängden tryckt reklam och förlagens utgivning av tidningar, tidskrifter och an-dra trycksaker. Konkurrensen om annonsörernas pengar har ökat mellan olika medier (allt från annonsering i tidningar, ra-dio och TV, till Internet och direktreklam m m). För tryckpap-perets del innebär detta ökade krav på körbarhet i tryckpressar och bättre bildåtergivning. Samtidigt sker en ökning av antalet nya publikationer inom speciella intresseområden som IT, sport och hälsa samt allt fler tidningsbilagor.

Marknaden för tryckpapper är i stor utsträckning regional med ett antal betydande tillverkare inom varje region, även om trenden går mot ett ökat globaliserat ägande av främst tid-ningspappersproduktion.

Bland förlagen och tryckerierna sker också en konsolidering mot större globala företag, även om dessa branscher som hel-het fortfarande är relativt fragmenterade.

Efterfrågan på tidningspapper var god under året. Utbud och efterfrågan på marknaden var i balans. Millennieskiftet, som medförde produktion av extrabilagor och nya tidningar under årets sista månader, bidrog till en ökad efterfrågan.

Efterfrågan på LWC-papper och övriga bestrukna tryckpapper var svag under första halvåret men ökade sedan för att sluta oförändrat jämfört med föregående år.

Förbrukningen av SC-papper i Europa var hög under året, till viss del på grund av substitution från LWC-papper och ef-terfrågan steg med 5 procent jämfört med 1998. Efef-terfrågan på tidningspapper steg med 3 procent jämfört med 1998.

Priset på SC-papper var oförändrat från föregående år medan genomsnittspriset på tidnings- och LWC-papper föll 3 procent jämfört med 1998.

I Frankrike startade Norske Skog en ny maskin för tidnings-papper. Lang tog i drift en maskin för obestruket journalpapper i Tyskland liksom bolaget Palm som startade en tidningspap-persmaskin. Dessutom aviserade andra aktörer om nya maski-ner; Haindl i Tyskland bygger en större LWC-maskin och Per-len i Schweiz en mindre, vilka beräknas tas i drift under året.

Marknadssituationen för massa stärktes successivt under 1999 beroende på ökad efterfrågan och minskat utbud. Asien stod för den största efterfrågeökningen med ny papperskapa-citet och en stark återhämtning från den ekonomiska krisen.

I USA lades samtidigt vissa olönsamma massabruk ner vilket minskade utbudet på världsmarknaden.

SCAs strategi och marknadsposition

SCA vänder sig främst till kunder med höga krav och inriktar produktionen mot högkvalitativa massa- och tryckpappers-produkter. SCAs affärsstrategi inriktas därför på kontinuerlig utveckling av produkter som ger ett direkt mervärde för

kun-SCA levererar LWC-papper till 400 tidskrifter i 46 länder. Den ökade specialiseringen av tidskrifterna har lett till en kraftig ökning av antalet publicerade titlar.

Index

Prisutveckling tidningspapper, LWC- och SC-papper

Priset på SC-papper var oförändrat från föregående år medan genomsnittspriset på tidnings- och LWC-papper föll 3 procent.

(Index 100 = genomsnitt 1994)

Tusen ton

Efterfrågan på tryckpapper – Europa

Efterfrågan på bestruket papper var svag under första halvåret 1999 men förbättrades markant under det andra. Efterfrågan på SC-papper och tidningspapper var stabil och ökade under slutet av året.

0 1.000 2.000 3.000 4.000 5.000 6.000 Sappi Konkurrenter – Europa

SCA tillhör inte de större aktörerna inom tryckpapper men fokuserar på produktkvalitet, kostnadseffektiv produktion och effektiv logistik.

Leveranserna av SC-papper har fokuserats på stora djuptryckskunder inom bland annat tidskrifts- och katalogsegmentet. Efterfrågan på SCAs SC-papper har ökat kontinuerligt under senare år.

den. Tillsammans med hög produktivitet och kostnadseffekti-vitet är målet att bli en av de mest lönsamma leverantörerna av tryckpapper i Europa.

Utveckling av nya produkter i samverkan med kunder har hög prioritet. Vid Ortvikens pappersbruk, Sverige, ökades ljus-heten på LWC-kvaliteten GraphoCote. Under året utökades även andelen LWC-papper med låga ytvikter, som bland annat ger lägre distributionskostnader för kunden. Kundernas ökade krav på bra tryckyta med god bildåtergivning har kunnat till-godoses genom förbättringar i massatillverkningen vid Ort-viken.

SC-papperet GraphoGrande, som produceras vid pappers-bruket Laakirchen, Österrike, anses av flera oberoende kunder ha den bästa kvaliteten på marknaden och efterfrågan har ökat kontinuerligt under senare år.

Under året började SCA leverera papper till reklamfinansie-rade gratistidningar; en snabbväxande sektor på den europeis-ka marknaden.

Tillsammans med Burda, ett av de ledande tidskriftsförlagen i Tyskland, har SCA utvecklat ett kundservicesystem inom ad-ministration och logistik samt tagit initiativet till en ny stan-dard i pappersbranschen. Med denna webb-baserade lösning får kunden möjlighet att själv hämta hem information om or-der, lager och leveranser. Information om leveransaviseringar och kvalitetscertifikat finns även som e-post-funktioner.

SCAs pappers- och massaindustrier i Sundsvall miljöcerti-fierades enligt den internationella standarden ISO 14001.

Systemet uppfyller även kraven på EUs förordning om miljö-styrning, EMAS. För att möta önskemål från kunderna har Ortvikens pappersbruk även certifierats för sk chain-of-custody (ursprungskontroll) enligt FSC (Forest Stewardship Council).

Stort engagemang har under året också lagts på verksam-hetsutveckling i syfte att skapa förutsättningar för högre pro-duktion och bättre lönsamhet.

SCAs samtliga massa- och tryckpappersbruk noterade nya produktionsrekord under året.

S

CA äger betydande skogstillgångar, bedriver en omfattan-de sågverksrörelse och är Europas största leverantör av trä-bränslen. SCAs svenska industrier försörjs med färsk vedfiber för produktion av papper, förpackningar och hygienprodukter.

Sågverkens produktion baseras i huvudsak på sågtimmer från SCAs egna skogar.

Marknaden

Den västeuropeiska marknaden för sågade trävaror uppgår till cirka 90 miljarder kronor eller 75 miljoner m3. Volymtillväx-ten under 1999 var 2 procent. Större kundgrupper är träför-ädlande industrier och snickeriföretag samt byggrossister och byggvaruhus, som kräver en ökad anpassning och specialise-ring av produkterna.

Konkurrensen är hård från alternativa bygg- och snickeri-material som t ex plast och stål. Inom byggsektorn i Norden och Japan ökar andelen trä, på bekostnad av stål och betong.

Efterfrågan på sågade trävaror var god under 1999. Under andra halvåret steg priserna något men endast en mindre del av höjningarna kom svenska producenter till godo på grund av den starka svenska kronan. Priset på sågtimmer sjönk under året. Massavedspriserna var stabila.

SCAs strategi och marknadsposition

SCA bedriver ett kostnadseffektivt skogsbruk och genomför kontinuerliga rationaliseringar i sågverksrörelsen. SCA har under de senaste åren kraftigt ökat tillverkningen av Utvecklat trä; sågade trävaror som är anpassade enligt kundens specifika önskemål. Det kan t ex innebära torkning, sortering och längd-anpassning för snickeriindustrin. Utvecklat trä utgjorde 1999 32 (28) procent av den totala produktionen.

Norden och övriga Västeuropa samt Japan är SCAs huvud-marknader för sågade trävaror.

SCAs trävaror av furu går i första hand till tillverkare av fönster, dörrar, möbler, golv och träpanel för inomhusbruk.

Trävarorna av gran riktar sig främst mot byggsektorn med produkter som limträlameller, specialiserade reglar samt ett sortiment av hyvlade produkter för såväl träindustri som pri-vatkonsument.

Under hösten har SCA som första företag i branschen intro-ducerat försäljning av trävaror via Internet på ”www.scawood-shop.com”. Här kan kunderna göra sina inköp av sågade trä-varor och följa orderstatus och leveranser direkt över nätet.

Under året slutfördes investeringen i sågverket i Munk-sund, Sverige, som är ett av Europas modernaste sågverk. Med ny teknik som installerats kan långa serier av kundanpassade trävaror produceras. Övriga sågverk har genomgått fortsatta rationaliseringar med bland annat reducerad produktion och fokusering på enskilda träslag.

I det delägda företaget Nova Wood inledde SCA under året produktion av trävaror genom s k stjärnsågning. Metoden har utvecklats vid Kungliga Tekniska Högskolan och ger trävaror med väsentligt bättre kvalitetsegenskaper än vid traditionell sågning.

SCA har idag en stark råvarubas med stora långsiktiga ut-tagsmöjligheter från egna skogar. Avverkningen av egen skog hålls på en hög nivå men inom ramen för den långsiktiga till-växten och med hänsyn till miljön och den biologiska mångfal-den. SCAs skogsbruk certifierades i inledningen av året enligt FSC (Forest Stewardship Council). Under året började produk-tionen av FSC-certifierade trävaror som framför allt mark-nadsförs i Storbritannien.

Effektiviseringen i skogsbruket fortsatte under året med fortsatta kostnadssänkningar som resultat.

Träbränsleverksamheten har fortsatt att utvecklas väl. Verk-samheten expanderar med bibehållen lönsamhet, och har nu även kommit att omfatta förädlade träbränslen i form av pel-lets som tillverkas i delägda anläggningar i norra Sverige.

In document SCA Årsredovisning 1999 (Page 31-34)

Related documents