• No results found

2 beräkningar. För att mätningen ska vara godkänd enligt Naturvårdsverkets metod för immissionsmätning av externt industribuller (rapport 5417), vilket är tillämplig i detta fall, krävs att det blåser svag medvind från bullerkällan till mottagaren, det ska inte vara någon nederbörd, marken ska inte vara snötäckt och det bör vara mulet.

En mätning påverkas i stort sett alltid av störningar. Riktvärdet för buller från motors-port är 55 dBA maxnivå vid bostad (kvällar och helger) och det finns en lång rad vanligt förekommande ljud som alstrar liknande nivåer eller högre (fåglar, djur, grannar, vind-brus, trafik på avstånd etc). För att säkerställa att de uppmätta ljuden verkligen kommer från den aktuella bullerkällan bör mätningar göras övervakat, alternativt att man även mäter nära bullerkällan och i efterhand påvisar en korrelation mellan ljudnivån vid käl-lan och vid mottagaren.

3 KOMMENTARER OM AKUSTIKBYRÅNS RAPPORT

Akustikbyrån har utrett buller från motorsportbanan genom beräkningar. Beräkningar-na är utförda med ISO 9613 i beräkningsprogrammet SoundPlan vilket är en vedertagen modell och programvara.

Beräkningarna är baserade på indata från Naturvårdsverket avseende ljudeffekt från olika motorcyklar. Man utgår från en högre ljudeffekt vid fullt pådrag och har markerat var på banan detta normalt förekommer. Man har också särredovisat körning på banan och start med flera motorcyklar för att visa olika beräkningsfall.

Beräkningen har satt sjön och vägar till hård mark, övrig mark är mjuk. Det framgår inte om någon del av motorsportbanan bedömts som hård. Det är troligt att delar av ytan är packad på ett sätt som gör den akustiskt hård medan andra delar är mjukare. Detta bedöms påverka resultatet med som mest + 1 – 2 dB.

Akustikbyråns beräkning tar också hänsyn till vegetation. Vegetationens inverkan beror på vilka typer av träd och buskar som finns och den ljuddämpade effekten varierar över året. Den dämpande effekten är dock begränsad vilket finns inbyggt i beräkningsmo-dellen där dämpningen som mest kan uppgå till 4 dB i de frekvensband där motor-crosscyklar har sin dominerande ljudalstring.

Beräkningarna tar hänsyn till terrängen och bullervallar inom motorsportbanan. I bul-lerkartorna är höjdkurvor utritade.

Maxnivån vid bostäder beräknas till under 48 dBA vid körning med 30 450 cc-cyklar på stora banan och 20 80 cc-cyklar på mellanbanan (bilaga 5 i Akustikbyråns rapport).

3 4 KOMMENTARER OM TYRÉNS RAPPORT

Tyréns utförde mätningar av buller från Uringebanan den 18/5 2016, kl 17:30 – 19:30.

Under mätperioden körde 25 450 cc-cyklar och ett antal mindre cyklar på banan. De meteorologiska förhållandena vid mätperioden följde Naturvårdsverkets krav (svag medvind, molnigt etc).

Mätningar gjordes parallellt i fem punkter. Två vid bostäder, två inom banan och en vid väg 257 för att kunna utesluta störningar från vägen. Mätuppställningen med mätare både inom banan och vid bostäder torde ge möjlighet att påvisa att huruvida bullerhän-delserna vid bostäderna kommer från banan eller från någon annan ljudkälla.

I rapporten anges att uppmätt ljudnivå från motorbanan uppgår till 53 – 55 dBA vid bostad 1 och 52 – 55 dBA vid bostad 2. Störning från vägtrafik har förekommit men Tyréns redovisar ett diagram, där enligt vad som står i rapporten, perioderna med stör-ningar från vägen tagits bort.

Diagrammet redovisar uppmätt ljudnivå över tid i de fem olika punkterna. Det ges dock ingen förklaring till när Tyréns anser att det finns korrelation mellan uppmätt värde vid banan och vid bostäderna. Vid denna granskning har inte något tydligt mönster eller samband mellan de uppmätta ljudnivåerna hittats. Några exempel på detta är:

 Den högsta nivån vid bostad 2 sker samtidigt som en hög nivå på banan. Men nivån vid bostad 1 är samtidigt låg och det verkar också köra fordon på vägen under samma period. Det går därför inte att med säkerhet fastslå att den hän-delsen kommer från banan.

 Om ljudutbredningsförhållandena varit konstanta under mätperioden borde man kunna förvänta sig ungefär samma ljudnivåskillnad vid bostad 1 och bo-stad 2 för bullerhändelser som orsakas av motorbanan. Detta kan man dock inte utläsa, tvärtom är ljudnivån ibland högre vid bostad 1 och ibland vid bo-stad 2 vid de tillfällen då nivåerna är som högst vid banan.

 Många av de högsta maxhändelserna vid bostäderna har ingen synbar korre-lation till höga nivåer vid banan.

 Då ingen mätning av bakgrundsbuller gjorts går det inte att utläsa om antalet och storleken på maxbullerhändelserna vid bostäderna sker mer än normalt då banan är i drift.

4 5 SLUTSATSER

Som sagts ovan är mätning av maxnivåer kring 55 dBA extremt svårt att genomföra.

Metoden Tyréns har använt är genomtänkt men det går inte att ur rapporten utläsa hur de dragit sina slutsatser. Något tydligt samband mellan höga nivåer inom banan och vid bostad kan inte utläsas. Det går därför inte att bedöma om de mätresultat som redovi-sas är korrekta eller ej.

Då Akustikbyrån använt Naturvårdsvereket fastslagna modeller och indata i sin beräk-ning och följt praxis för utredberäk-ning och kontroll av buller från miljöfarlig verksamhet är NIRAS bedömning att Akustikbyråns slutsatser är mer vederhäftiga än de nivåer som redovisas i Tyréns rapport. Det vill säga att det buller som orsakas av verksamheten vid Uringebanan med god marginal klarar riktvärdet 55 dBA vid bostad, även vid maximal användning av banan.

L-E Eklöw

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Related documents