• No results found

Granskningsutlåtande

In document Godkännande SBN 2014-06-10 (Page 130-143)

Sandstugan, Uttran, Botkyrka kommun

Bakgrund

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2014-03-18, § 78 om granskning av Sandstugan.

Planens syfte

Planens syfte är att möjliggöra bostäder, förskola, äldreboende och gruppbo-ende runt Uttrans sjukhus.

Granskning

Detaljplanen har varit på granskning under tiden 31 mars till 28 april 2014.

Samtliga handlingar har funnits för granskning i kommunalhuset i Tumba på plan 7 och på www.botkyrka.se. Kungörelse har varit införd i Dagens nyheter 2014-03-30.

Yttranden

Under granskningstiden har 10 yttranden inkommit. Två yttrande, ett från Jernhusen AB och ett från Hyresgästföreningen, anger att man inte har något att erinra mot förslaget.

Avsändare Datum Sida

1 Södertörns Brandför- svarsförbund

140407 3

2 Hyresgästföreningen 140415 6

3 Lantmäterimyndigheten 140423 4

4 Trafikverket 140424 3

5 Jernhusen 140425 7

6 Trafikförvaltningen 140428 4

Samhällsbyggnadsförvaltningen Stadsbyggnadsenheten

BOTKYRKA KOMMUN 2 [7]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Stadsbyggnadsenheten 2014-05-23

SBN 2014-06-10

7 Vattenfall 140428 4

8 Länsstyrelsen 140429 2

9 Södertörns Fjärrvärme 140429 5

10 Salems kommun 140430 5

Länsstyrelsen

Sammanfattande bedömning

Länsstyrelsen bedömer utifrån nu kända förutsättningar och underlag att det inte finns skäl att anta att-Länsstyrelsen kommer att pröva kommunens beslut och upphäva detalj-planen med stöd av 11 kap. PBL. Denna bedömning förutsätter att nedan redovisande synpunkter som rör förtydliganden och kompletteringar av planhandlingarna beaktas.

Kulturmiljö

I planhandlingarna hänvisas till den arkeologiska utredning som gjorts inom området.

Centralt i planområdet, där det bland annat planeras för en förskola, påvisade utredningen att det fanns en fornlämning (RAÄ-nr Botkyrka 733) som består av en boplats från stenålder. Av planhandlingarna framgår det tydligt att kommunen uppmärk-sammat fornlämningen, men sydost om denna finns ytterligare en lämning (objekt 7 i ut-redningsrapporten). Objekt 7 består av en terrassering och ett eventuellt spisröse. Hur gamla lämningarna är fastställs inte i utredningen, men utredaren bedömde att det inte var fornlämningar. Sedan 2014-01-01har dock lagstiftningen på området skärpts. Läns-styrelsen gör nu bedömningen att objekt 7 kan utgöra fornlämningar enligt kulturmiljö-lagens nya tidsgräns, det vill säga att de kan ha tillkommit före år 1850.

Både den konstaterade fornlämningen RAÄ – nr Botkyrka 733) och objekt 7 måste mark-eras tydligt på plankartan med dess beteckningar samt forn-R. Lämningarnas exakta av-gränsningar är i dagsläget inte kända, men fornlämning 733 bör ritas ut med den ut-sträckning som har registrerats i fornminnesregistret. Objekt 7 kan dessvärre markeras med en punkt. Plankartan bör vidare kompletteras med en informations-/ upplysningstext att inga markarbeten får utföras vid eller i närheten av lämningarna utan tillstånd från länsstyrelsen.

Länsstyrelsen gör den preliminära bedömningen att varken RAÄ-nr Botkyrka 733 eller objekt 7 är av sådan betydelse att de utgör hinder för ett förverkligande av planen, men eventuella tillstånd att ta bort lämningarna kommer att vara förenade med villkor om at det måste göras arkeologiska utredningar.

Buller

Länsstyrelsen förutsätter att Trafikverkets yttrande beaktas så att bullerförhållandena klargörs.

BOTKYRKA KOMMUN 3 [7]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Stadsbyggnadsenheten 2014-05-23

SBN 2014-06-10

Kommentar

Plankartan har kompletterats med uppgifter om fornlämningar enligt länssty-relsens synpunkter.

Enligt kommunens bullerkartor klaras bullernormerna för ny bebyggelse.

Trafikverket

Gång- och cykelväg

I planförslaget anges att ett arbete pågår med att få till stånd en gång- och cykelväg längs KP Arnoldssons väg, längs den sträcka där gång- och cykel-väg idag saknas. Trafikverket har beviljat stöd till medfinansiering för ut-byggnad av denna GC-väg som ingår i det regionala cykelvägnätet. Trafik-verket förutsätter att detaljplanen medger utbyggnad av denna cykelväg som även bör utformas enligt standarden för regionala cykelstråk som anges inom SATSA II.

Västra stambanan

Västra Stambanan, som utgör riksintresse för kommunikationer, ligger strax söder om planområdet med planerade bostäder inom ca 300 meters avstånd.

Terrängförhållandena och den mellanliggande Kvarnsjön gör att delar av bostadsområdet överslagsmässigt belastas av buller från järnvägstrafik över-stigande 50 dB LAeq24 respektive 70 dB LAmax. Trafikverket vill att det ska sä-kerställas med en bullerutredning att de nya bostäderna inte utsätts för stö-rande buller från järnvägstrafiken. Trafikverket anser att riktvärdena enligt riksdagens proposition 1996/96:53 ska klaras för de nya bostäderna.

Kommunen är planerande myndighet och kan under vissa förutsättningar ac-ceptera oönskat trafikbuller om kommunen gör avvägningen att den negativa påverkan vägs upp av andra faktorer. Om så sker har kommunen tagit ansvar för störningen och gjort en medveten avvägning. Därmed förutsätts att krav inte kommer att ställas på Trafikverket, att i egenskap av verksamhetsutö-vare, åtgärda trafikbullersituationen efter planens genomförande.

Kommentar

Detaljplanen omfattar inte gång- och cykelvägen längs med KP Arnoldssons väg, men medger att den byggs och den ska påbörjas till sommaren.

Enligt kommunen bullerkartor överskrids riktvärdet från Västra Stambanan endast på de södra delarna av detaljplanen och där ska inga hus byggas.

Närmast planerade bostäder kommer att ligga närmare 350 m från Västra Stambanan.

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund har tidigare ämnat synpunkter på detalj-planen i programsamrådsskedet i yttranden daterad 2013-01-13 . De föränd-ringar som har bearbetats efter samrådsförslaget påverkar inte Södertörns tidigare ställningstagande.

BOTKYRKA KOMMUN 4 [7]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Stadsbyggnadsenheten 2014-05-23

SBN 2014-06-10

Kommentar

Samhällsbyggnadsnämnden instämmer i de synpunkter som brandförsvars-förbundet lämnat och bedömer att detaljplanen ger möjlighet till de åtgärder som föreslås.

Lantmäteriet Grundkarta

Orienterande koordinater saknas.

Fastighetsbeteckningar otydliga eller saknas.

Plankarta/planbestämmelser

Det blir tydligare om bestämmelsen g har en egenskapsgräns runtomkring sig. Det är också möjligt att inrätta gemensamhetsanläggningar även om g inte är med i planen.

Befintliga ledningar kan behöva säkras med u-område i planen. U för under-jordiska ledningar finns med i planbestämmelserna, men återfinns inte i plankartan. Med tanke på texten i planbestämmelserna, ”Bestämmelser utan beteckning gäller inom hela planområdet”, betyder det att det är u över hela planområdet?

Otydligt vad det är för skillnad på de olika parkmarkeringarna. Om enskilt huvudmannaskap ska finnas ska det ha en tydlig motivering. Parkerna 1 och 2 med enskilt huvudmannaskap skulle kunna ingå i CB (centrum bostäder) och ha park med små bokstäver som egenskapsbestämmelse.

Kommentar

Plankarna har justerats enligt lantmäteriets synpunkter.

Trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting

Närmaste busshållplats ligger idag ca 450 m från planområdets mittpunkt.

Trafikförvaltningen ser positivt på den flytt av busshållplatsen till ett läge ca 150 m bort från planområdet som nämns i samrådsredogörelsen. Det är vik-tigt att hänsyn tas till Trafikverkets riktlinjer i Ri-buss vad gäller gatu-bredder, lutningar samt utformning av hållplatser när dessa projekteras.

Trafikförvaltningen vill delta i det fortsatta planeringsarbetet när det gäller de nämnda frågorna.

Trafikförvaltningen kommer att ta med den i samrådsredogörelsens ställda fråga om planområdets trafikering med närtrafik i planeringen av Närtrafik-linjen i Salem.

Gång- och cykelvägar till kollektivtrafiken ska utformas säkra, trygga, gena och attraktiva och tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Kommentar

Synpunkterna har noterats.

Vattenfall

Vattenfall har i samrådsskedet redogjort för elanläggningar inom detaljpla-nen och denna information gäller alltjämt.

BOTKYRKA KOMMUN 5 [7]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Stadsbyggnadsenheten 2014-05-23

SBN 2014-06-10

Inom detaljplanen saknas det ett E-område som vi begärde i samrådet, se bi-fogad karta. E-områdets placering i södra delen av planen gör att befintlig station måste flyttas. Vattenfall anser därför att ett gällande avtal måste tecknas mellan parterna innan planen antas .Eftersom E-område saknas kan vi inte förse kunder med tillräcklig god elkvalitet uppe i Nordöstra hörnet.

Uteblivet E-område tillsammans med att inget avtal har tecknats gör att Vat-tenfall kommer att bli tvungna att motsätta oss planen om inte förändringar vidtas. Vi uppmanar kommunen att ta kontakt med Vattenfall så fort som möj-ligt för att lösa frågorna.

Kommentar

Plankartan kompletteras med ytterligare ett e-område. Kommunen och vat-tenfall ska skriva ett avtal om flytt av befintlig station.

Södertörns fjärrvärme

Om kommunal mark överförs till kvartersmark, ska befintliga fjärrvärmeled-ningar skyddas genom införande av u-område på detaljplanen, samt att kom-munen medverkar till upprättande av servituts- eller ledningsrätts- avtal, med ny fastighetsägare. Vid projektering och byggstart ska byggaren ta kontakt med Södertörns Fjärrvärme AB för dokumentation och utsättning av fjärrvär-meledningar. Eventuell flytt av fjärrvärmeledning bekostas av beställaren.

Kartskiss över området se sida 2.(Ej bilagd) Södertörns Fjärrvärme AB har ingen erinran.

Teknisk försörjning

Föreslår att uppvärmning sker med vattenburna system som kan ansluta till fjärrvärmenätet. Södertörns Fjärrvärme AB har fjärrvärme i området efter Sandstuguvägen och kv. Lindhov 15:25 Uttrans sjukhus är ansluten till fjärr-värme.

Kommentar

Kvartersmarksområde där ledning finns har redan markerats med u.

Salems kommun

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt 2014-04-23 att översända följande synpunkter på förslag till “Detaljplan för Sandstugan, Uttran i Botkyrka kommun”.

Salems kommun noterar tacksamt att flera synpunkter från kommunen på samrådsremissen har beaktats i det fortsatta detaljplanearbetet. Ett bra samarbete mellan kommunernas samhällsbyggnadsförvaltningar har resulterat i att Botkyrka avser att bygga ut GC-vägen mellan Tumba Bruk och kommungränsen (ingår i det regionala cykelstråket) redan 2014 och att lägen för gångvägar över kommungränsen har samordnats.

BOTKYRKA KOMMUN 6 [7]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Stadsbyggnadsenheten 2014-05-23

SBN 2014-06-10

Salem ställer sig även positiv till att bebyggelsen utökas till 300 bostäder med tanke på den bostadsbrist som råder i Stockholmsregionen.

Den föreslagna byggnationen kommer dock att generera mer trafik på KP Arnoldssons väg-Söderby Gårds väg eftersom det dröjer lång tid innan den planerade Hågelbyleden kommer att byggas ut. Genomfartstrafiken i Salem befaras därför fortsätta att öka tills Hågelbyleden byggs ut. Det är därför av största vikt, ur framförallt trafiksäkerhetssynpunkt, att de förslag som tagits fram om en ny trafiklösning i korsningen KP Arnoldssons väg- Vattravägen och en förändring av avsmalningen av KP Arnoldssons (chikanen) genomförs snarast.

Det förslag till separat busslinje till området med minibuss som fanns med i samrådsförslaget har tagits bort. Salems kommun anser att möjligheterna att inrätta en separat busslinje till Tumba C från de centrala delarna av området måste finnas kvar. På sikt när även grustaget kan bebyggas kommer busslinje 725 som passerar området inte ha tillräcklig kapacitet.

Salems kommun vill också upplysa att arbete pågår med att starta ett nytt äldreboende i närliggande Söderby Park med 54 platser.

Kommentar

För att långsiktigt möjliggöra en förbättrad framkomlighet på KP Arnoldssons väg har en delvis ny trafiklösning i korsningen KP Arnoldssons

väg-Vattravägen med svängkörfält på KP Arnoldssons väg förprojekterats i sam-band med detaljplanearbetet. Denna åtgärd kommer dock inte genomföras i samband med detaljplaneprojektet.

Sandstugans exploatering kommer inte ensam föranleda några direkta åtgärder på Hågelbyleden och Sankt Botvids väg men för dessa vägar finns en dialog med Trafikverket som är ansvarig väghållare.

För avsmalningen på KP Arnoldssons väg genomförs för närvarande en utred-ning för att ta reda på hur denna punkt kan förändras för ökad framkomlighet.

För busstrafiken ansvar trafikförvaltningen och möjligheten att inrätta separat busslinje styrs inte av detaljplanen.

Hyresgästföreningen

Man blir glad när man får se ett förslag till detaljplan som det vid Sandstu-gan. Vi är glada över att inte det gamla sjukhusområdet blir liggande för att ingen vill göra något åt det. Det behövs ju bostäder och även om det blir ex-klusiva sådana är det välbehövligt. Om man tar det varligt inom området så blir det säker bara bra. Alltså ja till en detaljplan och senare byggnation.

BOTKYRKA KOMMUN 7 [7]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Stadsbyggnadsenheten 2014-05-23

SBN 2014-06-10

Kommentar Inga kommentarer.

Jernhusen AB

Jernhusen AB har inga synpunkter på detaljplaneförslaget.

Charlotte Rickardsson Raad Al Khafagy

Gruppchef Plan Planarkitekt

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[2]

Samhällsbyggnadsnämnden

2014-06-10 Dnr sbf/2012:419

3

Förslag till detaljplan för Riksten friluftsstad del 4 (sbf/2012:419)

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner att förslaget till detaljplan för Riks-tens friluftsstad, del 4 (36-13X) ställs ut för granskning.

Sammanfattning

Planområdet är beläget i Tullinges södra del av Rikstens friluftsstad, mellan detaljplan 2 och Pålamalmsvägen. Området är tidigare inte planlagt.

Detaljplanens syfte är att möjliggöra den fjärde utbyggnadsetappen av Riks-tens friluftsstad, en utbyggnad av uppskattningsvis drygt 250 nya bostäder med blandad bebyggelse och en mindre del för verksamheter. Dessutom gör detaljplanen det möjligt att uppföra en förskola med sex avdelningar.

En behovsbedömning av planens miljöpåverkan har gjorts och bedömning-en är att detaljplanbedömning-en inte innebär bedömning-en betydande miljöpåverkan.

En stor del av de områden som föreslås bebyggas består av asfalterad mark, fd landningsbanan för flyget. För större delen av området ges möjlighet att bygga friliggande enbostadshus, radhus, parhus, kedjehus alternativt flerbo-stadshus. Detaljplanen är flexibel och reglerar inte var de olika hustyperna, kan byggas bortsett från flerbostadshus som är placerade mot Pålamalmsvä-gen och vissa kvarter söder om Hanvedens Allé.

Ärendet

Detaljplanen grundar sig på tidigare program; Program för utvecklingen av Riksten, godkändes av kommunfullmäktige i maj 2003 och Miljökonse-kvensbeskrivning för utvecklingen av Riksten, godkändes av kommunfull-mäktige i maj 2003.

Detaljplaneprogram för del 1, godkändes av kommunstyrelsen i mars 2005.

Reviderat gestaltningsprogram för Riksten, godkändes av kommunfullmäk-tige i juni 2012.

Reviderat miljöåtgärdsprogram för Riksten, godkändes v kommunfullmäk-tige i juni 2012.

BOTKYRKA KOMMUN ORDFÖRANDEFÖRSLAG 2[2]

Samhällsbyggnadsnämnden

2014-06-10 Dnr sbf/2012:419

Reviderat belysningsprogram för Riksten, godkändes av kommunfullmäk-tige i i juni 2012.

Aktuell detaljplan bedöms följa de reviderade programmen.

Kommunstyrelsen beslutade 2012-06-04, § 118, att ge samhällsbyggnads-nämnden i uppdrag att ta fram förslag till ny detaljplan för etapp 4 av Riks-tens friluftsstad.

Samhällsbyggnadsnämnden uppdrog 2012-08-28, § 183, åt samhällsbygg-nadsförvaltningen att upprätta förslag till detaljplan för Rikstens friluftsstad, del 4.

2013-04-30 – 2013-05-28 var planförslaget på samråd. Annons var införd i Mitt i Botkyrka 30 april 2013. Samrådsmöte ägde rum i Rikstenshallen 2013-05-20 och sex boende kom till mötet. Totalt har 13 yttranden kommit in under samrådet.

Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse, daterad 2014-05-16, utgör underlag för beslutet.

Ekonomi

Ett nytt ramavtal mellan Botkyrka kommun och Riksten Friluftsstad AB har upprättats för fortsatt planläggning och exploatering av området. Huvudänd-ringen i avtalet är att kommunen, från och med etapp 4, tar tillbaka ansvar för planering och utbyggnad av allmänna anläggningar.

Kommunens kostnader under planprocessen för intern tid och utredningar för området uppskattas till cirka 2 700 000 kronor, vilket i huvudsak ska fi-nansieras genom avgifter enligt plan- och bygglovtaxan. Eftersom plankost-nadsavtal saknas för etapp 4 kommer kostnaden för planarbetet att regleras via exploateringsavtalet.

Exploateringsavtal mellan Botkyrka kommun och Riksten Friluftsstad AB ska upprättas för detaljplaneområdet Rikstens friluftsstad, del 4 innan pla-nen antas.

________

TJÄNSTESKRIVELSE 1[4]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2014-05-16 Dnr sbf/2012:419

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45, Tumba · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08 - 530 610 00 / Sms·/HandläggareMobilTelefon/ · E-post raad.alkhafagy@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Raad Al Khafagy Samhällsbyggnadsnämnd

Förslag till detaljplan för Riksten friluftsstad del 4 (plannr:

36-13x)

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner att förslaget till detaljplan för Riks-tens friluftsstad, del 4 (36-13X) ställs ut för granskning.

Sammanfattning

Detaljplanens syfte är att möjliggöra den fjärde utbyggnadsetappen av Riks-tens friluftsstad, en utbyggnad av uppskattningsvis drygt 250 nya bostäder med blandad bebyggelse och en mindre del för verksamheter. Dessutom gör detaljplanen det möjligt att uppföra en förskola med sex avdelningar.

En behovsbedömning av planens miljöpåverkan har gjorts och bedömning-en är att detaljplanbedömning-en inte innebär bedömning-en betydande miljöpåverkan.

En stor del av de områden som föreslås bebyggas består av asfalterad mark, fd landningsbanan för flyget. För större delen av området ges möjlighet att bygga friliggande enbostadshus, radhus, parhus, kedjehus alternativt flerbo-stadshus. Detaljplanen är flexibel och reglerar inte var de olika hustyperna, kan byggas bortsett från flerbostadshus som är placerade mot Pålamalmsvä-gen och vissa kvarter söder om Hanvedens Allé.

Från 2013-04-30 till 2013-05-28 var planförslaget på samråd. Annons var införd i Mitt i Botkyrka 30 april 2013. Samrådsmöte ägde rum i Rikstenshallen 2013-05-20 och sex boende kom till mötet.

Totalt har 13 yttranden kommit in under samrådet. Nedan sammanfattas de viktiga ändringar som gjorts efter samrådet:

- Förskoletomten har flyttats ca 180 m österut.

- Närmast befintlig bebyggelse mellan Hanvedens allé och Skogsmulles väg redovisas Kvartersmark där det ska finnas en gemensamhets- anläggning för gångväg.

- Efter kompletterande bullerutredning har nya bullerbestämmelser införts.

- Geoteknisk utredning har gjorts av platån i sydöst och bestämmelser för bebyggelsen är anpassad till den.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[4]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2014-05-16 Dnr sbf/2012:419

- En hydraulisk modell för avlopps-, spill- och dagvatten har kompletterats med aktuell detaljplan för att dimensionera damm för flödesutjämning av dagvattnet söder om Hanvedens allé.

- Angivna tekniska anläggningar (E-områden) har specificerats.

- Ett avtal ska tecknas mellan Trafikverket och kommunen om

utformningen av anslutningen Pålamalmsvägen/Hanvedens allé innan detalj- planen antas.

- Område för underjordiska ledningar (u) har angivits där större befintliga ledningar finns inom planområdet.

- Skogsmulles väg har förlängts som kommunal gata ca 140 meter och ansluter till Hanvedens allé.

- Vissa kommunala gator redovisas någon meter bredare än i samrådsförslaget.

Bakgrund

Planområdet är beläget i Tullinges södra del i Rikstens friluftsstad, mellan detaljplan del 2 och Pålamalmsvägen.

Området är tidigare inte planlagt. Det gränsar i väster till detaljplan för Rikstens friluftsstad, del 2, som vann laga kraft 2008-11-30 och Kv Banlju-set m m, som vann laga kraft 2011-04-05. Genomförandetiden för dessa planer gäller fortfarande.

Tidigare beslut

Detaljplanen grundar sig på tidigare program med följande handlingar:

Program för utvecklingen av Riksten, som godkändes av kommun- fullmäktige i maj 2003.

Miljökonsekvensbeskrivning för utvecklingen av Riksten, som godkändes av kommunfullmäktige i maj 2003.

Detaljplaneprogram för del 1, som godkändes av kommunstyrelsen i mars 2005.

Reviderat gestaltningsprogram för Riksten, som godkändes av kommun- fullmäktige i juni 2012.

Reviderat miljöåtgärdsprogram för Riksten, som godkändes av kommun-fullmäktige i juni 2012.

Reviderat belysningsprogram för Riksten, som godkänndes i komunfull-mäktige i juni 2012.

Aktuell detaljplan bedöms följa de reviderade programmen

Kommunstyrelsen beslutade 2012-06-04 § 118 att ge samhällsbyggnads-

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 3[4]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2014-05-16 Dnr sbf/2012:419

nämnden i uppdrag att ta fram förslag till ny detaljplan för etapp 4 av Riks-tens friluftsstad.

Samhällsbyggnadsnämnden uppdrog 2012-08-28 § 183 åt samhälls- byggnadsförvaltningen att upprätta förslag till detaljplan för Rikstens fri-luftsstad, del 4 (36-13).

Ekonomi

Ett nytt ramavtal mellan Botkyrka kommun och Riksten Friluftsstad AB har upprättats för fortsatt planläggning och exploatering av området. Huvudänd-ringen i avtalet är att kommunen, från och med etapp 4, tar tillbaka ansvar för planering och utbyggnad av allmänna anläggningar.

Kommunens kostnader under planprocessen för internt tid och utredningar för området uppskattas till cirka 2 700 000 kronor, vilket i huvudsak skall finansieras genom avgifter enligt och bygglovtaxan. Eftersom plan-kostnadsavtal saknas för etapp 4 kommer kostnaden för planarbetet att re-gleras via exploateringsavtalet.

Exploateringsavtal mellan Botkyrka kommun och Riksten Friluftsstad AB ska upprättas för detaljplaneområdet Riksstens friluftsstad, del 4 innan pla-nen antas.

Preliminär tidplan

Beslut om granskning i SBN juni 2014 Beslut om godkännande i SBN september 2014 Beslut om antagande i KF September 2014

Om detaljplanen inte överklagas vinner den laga kraft cirka fyra veckor efter antagandet. Tidplanen förutsätter att nödvändigt underlag från exploatören erhålls i tid.

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Magnus Andersson Raad Al Khafagy

Samhällsbyggnadschef Planarkitekt

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 4[4]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2014-05-16 Dnr sbf/2012:419

Bilagor:

• Plankarta med bestämmelser

• Plan- och genomförandebeskrivning

• Illustrationskarta

• Kvalitetsprogram

• Samrådsredogörelse

Utredningar:

Bullerutredning, Revidering 1, Riksten DP 4, Botkyrka kommun daterad 2012-12-07

genomförd av Ramböll på uppdrag av Botkyrka kommun.

Mätning och beräkning av skottbuller, Riksten friluftstaden DP 4, daterad

Mätning och beräkning av skottbuller, Riksten friluftstaden DP 4, daterad

In document Godkännande SBN 2014-06-10 (Page 130-143)

Related documents