• No results found

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

In document Sammanträdande organ Kommunstyrelsen (Page 149-152)

tillhörande

Grönplan för Katrineholm stad

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2018-10-24

GRANSKNINGENS UPPLÄGG

Planförslaget har skickats ut för granskning till berörda fastighetsägare och myndigheter under tidsperioden 5 juli - 6 september 2018. Handlingarna har funnits tillgängliga på kulturhuset Ängeln och på Samhällsbyggnadsförvaltningen, Trädgårdsgatan 1. Handlingarna har även funnits tillgängliga på kommunens hemsida.

Plansamrådet har varit annonserat i Katrineholms Kuriren 5 juli 2018.

INKOMNA YTTRANDEN

Inkomna yttranden har sammanställts och kommenteras av Samhällsbyggnadsförvaltningen nedan. Skrivelserna finns tillgängliga i sin helhet på Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Yttranden utan synpunkter

1. Västra Sörmlands Räddningstjänst 2918-07-05

2. Vattenfall Eldistribution AB 2018-07-31

3. Trafikverket 2018-08-23

4. Service och tekniknämnden 2018-09-03

5. Lantmäteriet 2018-09-06

Yttranden med synpunkter

6. Katrineholm-Vingåkers ornitologer 2018-08-27

Katrineholm-Vingåkers ornitologer ställer sig positiva till grönplanen. De tycker att det är en bra helhetsyn där bevarande av bologisk mångfald ses som en viktig del. De anser det positivt att anlägga mindre våtmarker i stadens närhet då det gynnar fågelliv såväl som biologisk mångfald i stort.

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Antagandehandling 2(3)

7. Privatperson 7 (numrering från samrådsredogörelsen) 2018-09-05 Vi tycker inte att svaret från samrådet är tillfredställande utan håller fast vid att närliggande grönområdena, och passagerna till dem, saknas, eftersom det är stadsborna som använder dem på daglig basis.

Frågan är om Krämbolsskogen och Ramsjöhult verkligen kommer att behandlas i den

kommunövergripande grönplanen? Kommer den planen behandla alla värdefulla grönområden i kommunen eller handlar den bara om tätorternas parkmark?

Eftersom staden Katrineholm växer känns det extra viktigt att planera för de här stadsnära områdena så att en bra helhet skapas med bra flöden för hur vi kommunmedborgare kan röra oss i naturen, och även öka tillgängligheten för fler.

Samhällsbyggnadsförvaltningens kommentar

Kommunen vidhåller svaret från samrådet och vill återigen hänvisa till att på sida 31 nämns angränsande områden, Krämbol, Catrineholms gård och Ramsjöhult, i kartan och den redovisar gröna stråk till dessa områden. Kopplingen till dessa områden kommer att arbetas med i

kommunens fortsatta planering.

8. Miljöpartiet det gröna 2018-10-18

Den grönplan som arbetats fram pekar på en mängd faktorer som är av stor betydelse för planeringen av stadsmiljön såväl som den stadsnära miljön i Katrineholm.

Grönplanen är inte bindande, utan är, som framgår av missivet, ”ett vägledande dokument som ska fungera som stöd för en hållbar utveckling av Katrineholms stad och dess gröna miljöer.”

Trots att kommunen inte förbinder sig att följa grönplanen är det ett dokument som förpliktar.

Inte bara på grund av de många goda intentioner som presenteras, utan kanske främst på grund av att många av de åtgärdsförslag som återfinns i planen har stor betydelse för främjande av den biologiska mångfalden i ett långsiktigt hållbart samhälle, något som är avgörande för vår framtida överlevnad.

Vid sidan av skrivningar om tillgänglighet till natur i stan, samt vikten av naturen som en plats för rekreation vill vi framhålla tre områden som särskilt viktiga att beakta när Grönplanen

implementeras, och som har särskilt stor betydelse för en långsiktigt hållbar ekologisk utveckling i stadsmiljön och den stadsnära miljön i och kring Katrineholm.

Det handlar om att:

• Bevara och skydda ursprungliga/äldre skogsmarker, naturmiljöer och nyckelbiotoper som har ett högt skyddsvärde samt att det sker en övergång till ett hyggesfritt kontinuitetsskogsbruk inom kommunens hela skogsbestånd.

• Främja viktiga ekosystemtjänster, framför allt reglerande tjänster som rening av vatten, pollinering och rening av luft.

• Stärkt den biologisk mångfalden och skydda befintliga spridningssamband för växter och djur, samt nyskapa goda spridningssamband där så behövs.

Förutom de skrivningar som återfinns i Grönplanen avseende dessa områden vill vi peka på vikten av att man vid fortsatt arbete i stadsmiljön och i stadsnära miljö verkligen på allvar tar

Antagandehandling 3(3)

hänsyn till de intentioner som Grönplanen står för. Vår uppfattning är att kommunen ofta nöjer sig med att ta fram välformulerade planer och policydokument och att dessa är viktigare än de åtgärder som dokumenten presenterar. ”Grönplan för Katrineholms stad” förtjänar att tas på större allvar, särskilt med tanke på de åtaganden vi gemensamt står inför när det gäller att motverka de globala klimatförändringarna.

Bevarandet av ursprunglig äldre skogsmark och nyckelbiotoper, ett varsamt skogsbruk, liksom främjandet av ekosystemtjänster och den biologiska mångfalden med möjlighet till goda spridningssamband för växter och djur har stor betydelse, inte bara för artrikedomen när det gäller flora och fauna. Det är också grundläggande för att kunna ge framtida generationer i Katrineholm tillgång till en artrik och myllrande naturmiljö som främjar ett långsiktigt uthålligt samhällsbygge i samklang med naturen.

Samhällsbyggnadsförvaltningens kommentar

Grönplanen är framtagen dels för att föra frågorna till en högre nivå under processen och dels för att fungera som underlag för fortsatt planering och bygglovprövning. Intentionerna i den antagana grönplanen ska kommunen ta hänsyn till.

ÄNDRINGAR I FÖRSLAGET

Grönplanen har uppdaterats till en antagandehandling i övrigt har inga ändringar gjorts gällande innehållet i planen.

Samhällsbyggnadsförvaltningen Katrineholm den 24 oktober 2018

Sara Eresund Erik Bjelmrot

Plansamordnare Avdelningschef

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (2)

Datum Vår beteckning

KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018-10-17 KS/2018:444 - 105

Kommunstyrelsens kansli

KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Org.nummer 212000-0340

Vår handläggare Ert datum Er beteckning

Marie Sandström Koski

Kommunstyrelsen

Likvidation av Regionförbundet Sörmland,

In document Sammanträdande organ Kommunstyrelsen (Page 149-152)