• No results found

I detta kapitel beskrivs respondenternas erfarenheter av att ha varit gravida eller att ha gjort någon med barn. Vi tittar även närmare på erfarenheter av abort. Vi börjar med erfarenheter av att ha tagit akut-p-piller.23

Akut-p-piller

De som uppgivit att de någon gång haft ett vaginalt samlag fick ett antal följdfrågor bland annat om akut-p-piller.

Tabell 7.1. Har du/din partner någon gång använt akut p-piller? Andelar i procent.

N=12 239.

Kvinnor Män Annat

Ja 54 43 50

Nej 46 39 33

Vet inte 0 18 17

TOTALT 100 100 100

Ungefär hälften av dem som svarat att de haft vaginalt samlag har vid något tillfälle använt sig av akut-p-piller. Siffran är något lägre bland männen. Vi kan också se att arton procent av männen har sva-rat att de inte vet om akut-p-piller använts. Då man jämför olika un-dergrupper finner man att andelen som använt akut-p-piller är större bland dem som debuterat tidigt samt bland dem som är högkonsu-menter av alkohol, cannabis eller andra droger. Vi kan dessutom se

23 Akut-p-piller innehåller hormonet gestagen. Det gör att man inte får någon ägglossning eller att äggloss-ningen skjuts fram. Gestagen finns också i vanliga p-piller, men dosen i ett akut-p-piller är mycket högre (www.umo.se).

att det är något mer vanligt förekommande bland storstadsboende att ha erfarenhet av akut-p-piller jämfört med dem som bor i en mindre stad eller på landsbygden.

Vi ställde en följdfråga om antalet gånger man använt akut-p-piller. I genomsnitt har man använt akut-p-piller tre gånger. Antalet gånger stiger med ökad ålder. De som debuterat tidigt (innan 15 års ålder) uppger i något högre grad än övriga att de använt akut-p-piller flera gånger. Detsamma gäller högkonsumenterna av alkohol. Däremot finns det inga signifikanta skillnader mellan storstadsboende och övriga eller högkonsumenter av cannabis och andra droger och icke-högkonsumenter och övriga, när det gäller antal gånger man använt akut-p-piller.

Graviditeter

Vilka erfarenheter har respondenterna av att ha varit gravid eller att ha gjort någon med barn?

Tabell 7.2. Har du varit med barn eller gjort någon med barn? Andelar i procent . N= 12 206.

Kvinnor Män Annat24

Nej 76 70 67

Ja, en gång 15 14 17

Ja, två eller flera gånger 8 8 13

Vet inte 1 8 3

TOTALT 100 100 100

Ungefär en fjärdedel av kvinnorna som svarat att de haft vaginalt samlag uppger att de varit med barn vid något tillfälle. Detsamma gäller för männen. Mindre än en tiondel (åtta procent) har erfarenhet av detta vid flera tillfällen. Ju äldre man är desto mer sannolikt är det att man upplevt graviditeter vid fler tillfällen.

24 Endast 20 personer i kategorin ”annat”.

Aborter och missfall

Vad ledde dessa graviditeter till? Tabell 7.3 visar att majoriteten av dem som varit gravida/gjort någon med barn har gjort abort. Ungefär en fjärdedel svarar att graviditeten fullföljdes.

Tabell 7.3. Vad hände sedan? Andelar i procent. N= 1 783.

Kvinnor Män

Du/din flickvän födde barnet 25 23

Det blev missfall 16 13

Du/din flickvän gjorde abort 59 64

TOTALT 100 100

När det gäller de som svarat att de varit gravida eller gjort någon med barn vid ett tillfälle uppger en knapp tredjedel av kvinnorna och männen att de använt en preventivmetod som misslyckats. Majorite-ten av kvinnorna och männen uppger att de inte använt någon pre-ventivmetod alls. Männen är något mer osäkra på om någon preven-tivmetod använts, jämfört med kvinnorna. De som svarat att de varit gravida eller gjort någon med barn vid två eller flera tillfällen uppger i något högre grad att man använt en preventivmetod som misslyck-ats. Här är det också något vanligare att man är osäker eller inte vet.

De som svarat att de använt en preventivmetod som misslyckats fick därefter ange vilken eller vilka man använt.

Tabell 7.4. Till dem som använt en preventivmetod som misslyckades. Vilken/vilka preventivmetoder? Här kan du markera flera svarsalternativ. Andelar i procent.

N=803.

Kvinnor Män

Kondom som användes under hela samlaget 23 26

Kondom som sattes på strax före utlösning 1 1

P-piller 57 66

Spiral 6 5

Litade på avbrutet samlag 12 9

Litade på ”säker period” 9 8

Osäker/vet inte 2 2

Annat 19 11

P-piller anges oftast som den preventivmetod man använt som i det-ta/dessa fall misslyckats, därefter kondom. Männen anger p-piller som misslyckad preventivmetod i högre grad än kvinnorna. Det ver-kar vara något vanligare att lita på avbrutet samlag än att lita på ”sä-ker period”. En relativt stor andel av de svarande har valt svarsalter-nativet "annat vilket oftast innebär att man vill förtydliga att man kombinerat två eller flera preventivmetoder vid ett och samma tillfäl-le eltillfäl-ler under en längre period. Man vill ibland även förklara att man ätit p-piller, men glömt eller ”slarvat” med dem. ”Akut-p-piller” eller

”dagen efter-piller” nämns också vid några tillfällen i fritext då man valt alternativet ”annat”.

Huvudsakliga resultat

 Ungefär hälften av dem som haft vaginalt samlag har vid något tillfälle använt akut-p-piller. Männen är mer osäkra på om sådant piller använts jämfört med kvinnorna. Erfarenheterna av akut-p-piller är större bland dem som är storstadsboende, debuterat ti-digt sexuellt eller som är högkonsumenter av alkohol, cannabis eller andra droger.

 Ungefär en fjärdedel av kvinnorna som haft vaginalt samlag har någon gång varit gravida. Mindre än en tiondel har varit gravida vid flera tillfällen. Detta ökar med stigande ålder. Majoriteten av dem som varit gravida har gjort abort.

 En tredjedel av dem med erfarenhet av graviditet uppger att de använde en preventivmetod som misslyckades. Majoriteten an-vände dock ingen preventivmetod alls.

Related documents