• No results found

4. Gäst hos verkligheten

4.2 Grunden till byggnation av en ny arena

Ett genomgående budskap från alla respondenter har varit att deras respektive arenor inte har hängt med i tiden och den utveckling som varit inom respektive sport. Samt behovet av verk- samhetsanpassade lokaler, för både det sportsliga utövandet och kringarrangemang för sponsorer och publik.

121 Höglund A (2008). Gävles nya evenemangsområde. Artikel i Gefle Dagblad 2008-11-05. 122 Ibid.

123 FastPartners affärsidé. http://www.fastpartner.se/om-fastpartner/om-fastpartner/affaersidé.aspx. Hämtat 8

Tittar man nuvarande arenors (Göransson Arena, Läkerol Arena och Projekt Strömvallen) föregångare Jernvallen, Gavlerinken och Strömvallen byggdes dessa 1938124, 1967125 samt 1903.126 Dessa har för visserligen renoverats och byggts om under den tid som arenorna använts men allt eftersom utvecklingen, främst i ekonomiska perspektiv, accelererat de senaste 10-15 åren, så har ansvariga inte ansett att det är ekonomiskt försvarbart att lappa och laga längre. Utan en ny- eller kraftig ombyggnation mot en helt ny arena har blivit ett måste för att kunna vara en aktör på elitnivå inom sin sport.

Två huvudbehov har presenterats av respondenterna som de anser väga tyngst kopplat till varför dem ville/vill ha en ny arena. För det första anges i alla tre fallen att ny arena behövs för att tillgodose den sportsliga utvecklingen. Arenan är en arbetsplats för en rad människor och då främst spelarna som nyttjar arenan för att prestera på plan. Dessa behöver optimala faciliteter för att kunna vara på topp över tiden, och i förlängningen lägga grunden till de inkomster som åtminstone till del skall ligga till grund för driften av idrottsverksamheten och arenan. Mer om det ekonomiska perspektivet längre fram i avsnitt 4.4 och 4.5.

Arenans utformning skall även vara så att den uppfyller nationella och internationella krav för att få användas till den idrott den är byggd för, och då inte enbart med tanke på spelet i sig utan även alla andra aspekter. Där har till exempel säkerhetsfrågor blivit allt mer viktiga att ta hand om. Leif Lindstrand menar att det är en av de viktigaste frågorna för Projekt Strömvallen att fokusera på. Att komma till rätta med läktarvåldet och den aggressiva kultur som råder inom vissa supportergrupperingar och bryta den negativa utvecklingstrenden inom fotbollen, för att på så sätt öka publikunderlaget. Genom att skapa förutsättningar för att attrahera fler grupper av åskådare, ur ett så demografiskt stort spektra som möjligt, till fotbollsevene- mangen, måste arenan utformas för att ta om hand och stödja denna viljeinriktning.

För det andra måste arenan stödja de kringarrangemang som ordnas vid främst matchtill- fällena, och även tillhandahålla bra möjligheter för publik att få det som de efterfrågar under evenemangen, samt övriga som befinner sig på arenan under evenemangen. Två viktiga grupper att ta om hand är sponsorer och media. Genomgående för alla tre arenorna är att de sett behov av att möta efterfrågan från sponsorer och media avseende en bra miljö för att skapa mötesplatser som ger tillfällen till exempelvis marknadsföring, anordna kundträffar, utställning av produkter samt bra miljöer för intervjuer före, under och efter match. Media, utan hänsyn till typ av media, har ökat i omfång och utbud vilket lett till att bevakningen av enskilda (idrotts)evenemang ökat i omfång och behovet av att ha kvalificerad teknik för att uppdatera sina läsare och tittare med information via sina respektive kommunikationskanaler. Hur man kommer fram till utformning och finansiering av byggnationen skiljer sig från arena till arena. Beroende på aktuell lösning finns olika styrningar från ägare och finansiärer om inriktning av användandet av arenan vilket i sig medför viss påverkan på utformning. Det ekonomiska incitamentet är det som fäller avgörandet i slutändan. Den tydligaste styrningen av de vi intervjuat har Göransson Arena, genom att de Göranssonska stiftelserna i sin vilje- inriktning127, kopplat till att det bekostar och bygger Göransson Arena angett ett huvudsyfte med arenan och dess inriktning.

124 Information om Jernvallen. http://sv.wikipedia.org/wiki/Jernvallen. Hämtat 14 november 2008.

125 Information om Gavlerinken. http://www.brynas.se/Mot-Brynas/Historia/Gavlerinken/. Hämtat 14 november

2008.

126 Strömvallens historia. http://epi.gavle.se/gk/t_sida.aspx?id=17613. Hämtat 14 november 2008. 127 Se bilaga 5, Stiftelsernas viljeinriktningar för arenans användning.

”Huvudsyftet med arenan skall vara att ge ungdomar och behövande handikappade med flera inom stiftelsernas destinatärs krets, möjlighet att bedriva idrottslig och annan kulturell verksamhet”.128 En styrning som Maya Olsson är väl medveten om och som är central i planeringen av driften av Göransson Arena. För Läkerol Arena och Projekt Strömvallen finns inga redovisade styrningar annat än sedvanliga affärsmässiga incitament.

Alla tre arenorna är hemmaarena för var sitt lag på högsta nationell nivå inom sin sport. Det utgör i sig en stor del av attraktionskraften och är i förlängningen underlag till intäkter till respektive arenabolag. På frågan om en eventuell nedflyttning och därmed visst minskat attraktionsvärde och hur detta påverkat satsningen med ny arena har svaren pekat åt samma håll. Man har varit mentalt förbered på det och det har funnits med i processen med den nya arenan men som Leif Lindstrand sa så skall arenan finns i många år, minst 30-40 år eller mer, i mer eller mindre modifierat skick. Det medför att man inte kan hänga upp en arena som Projekt Strömvallen enbart på att det skall spelas allsvensk fotboll där. Det måste till en mer heltäckande lösning för att säkerställa driften av arenan över tiden. En åsikt som stöds av Peter Jensen som gör jämförelsen med Ejendal Arena som blev färdig samtidigt som Leksands IF åkte ur elitserien. Där man ser att affärsmässigt har det inte inverkat nämnvärt på driften av arenan, och svårigheterna har inte varit större än för andra med att få verksamheten att gå ihop.

Peter Jensen sammanfattade arenautformningen och vilka behov som den skall tillfredställa på ett bra sätt. Förutom att berika Brynäs IF och hockeyn sportsligt och upplevelsemässigt, är målet med Läkerol Arena att den skall öka utbudet för deras sponsorer. Dessutom öka intjänandefaktorn runt ett arrangemang och evenemang för alla inblandade, samt öka servicegraden och höja upplevelsen för gästande publik runt ett ”event”. Detta görs exempelvis genom servering av mat och dryck med olika inriktning i närhet till kon- ferenslokaler och mingelytor. Detsamma gäller även för Göransson Arena och Projekt Strömvallen.

Related documents