• No results found

4 FALLSTUDIE KVARTERET ROSTERIET 7

4.4 Fördjupning av lägenheter i Kv. Rosteriet 7

4.4.1 Gunnar 3 rok

Gunnar, 50-59 år, bor i en lägenhet om 72,5 m2fördelat över tre rum och kök. Lägenheten är belägen i den södra huskroppen av kvarteret och är genomgående med entré via loftgång. Bostaden har balkong i nordväst med utsikt över Trekantsparken samt en loftgång i sydost med utsikt mot Marievik och Liljeholmen.

Anledningen till att Gunnar köpte en bostad i kvarteret var för att få snabbare resväg till jobbet i Södertälje, då direktbussen går precis utanför. Han nämner även att olika vyer var viktigt när han letade efter bostad, vilket lägenheten i rosteriet kunde erbjuda. Ytterligare en faktor som påverkade köpet av lägenheten var kontakten med trekantssjön. Gunnar är uppväxt vid västkusten i Norge och tycker om att ha en koppling till naturen, speciellt vatten. Tidigare har Gunnar bott i lägenhet, både Hammarby sjöstad och Solna. Kopplingen till naturen fanns även hos dessa bostäder.

På vilken plats i ditt hem trivs du allra bäst och varför? Gunnar - “ Soffan!”

4.4.1.1 Trygghet

“För mig är bostaden väldigt mycket meditation och ett ställe att kunna landa” - Gunnar

I intervjun nämner Gunnar att han känner sig hemma när han sitter vid köksbordet och blickar ut genom fönstret. Han beskriver att stunden vid köksbordet är som meditation och att den ger en distans till det som finns utanför lägenheten. Däremot upplever han att hemmet startar när han klivit av bussen.

Gunnar känner sig trygg på dagtid, både i kvarteret och i området. På helgerna och kvällarna har det funnits vissa moment som har gjort att han känt sig otrygg, bland annat “röriga ungdomar” som befunnit sig vid tunnelbanan.

4.4.1.2 Gemenskap

Gunnar upplever att det finns en blandning av ålder och etnicitet på de boende i huset. Han tror att det är mycket par som bor i kvarteret eftersom de personer han mött i hissen och trappuppgången ofta varit par. I intervjun påpekar han även att han sett en del äldre människor. Utav alla människor Gunnar har mött i kvarteret antar han att majoriteten har svenskt ursprung och ca 20 % har en annan etnicitet.

Under intervjun berättar Gunnar att han betraktar de personerna som hälsar på honom som sina grannar. Han beskriver att mötet med grannarna ofta sker i trapphuset, hissen och i korridorerna. Detta har med tiden utvecklats och nu hälsar han även på de han känner igen utanför kvarteret. Gunnar har ingen uppfattning om granngemenskapen i kvarteret, däremot anser han att appen Your block bidrar till gemenskapen. Han tycker att appen hjälper människor att prata med varandra.

4.4.1.3 Gemensamma utrymmen

Av de gemensamma utrymmen som finns i komplexet brukar Gunnar använda cykelförrådet och grovsoprummet. Poolen planerar han inte att använda till sommaren då han anser att den är för liten. Han påpekar att en större pool hade varit bättre för simning. Däremot tror han att poolen kommer användas mycket av barnen i kvarteret.

Enligt Gunnar används inte gården på grund av att många är nyinflyttade. För att öka användningen av gården anser han att det måste placeras ut fler grupper med bord och stolar. Han påpekar även att det är konstigt att gården är så liten men tanke på hur många som bor i komplexet. Gunnar upplever att korridorerna i komplexet är trevliga. Till en början var det svårt att hitta eftersom nummer på våningsplanen saknades men allt eftersom har det gått bättre. Gunnar berättar även att “vissa ställen är som en labyrint”, speciellt för besökande.

4.4.1.4 I lägenheten

Möjlighet till förvaring, i form av garderober, är något Gunnar saknar i lägenheten. För tillfället finns det tre garderober i hallen men framöver planerar han att ställa in ytterligare garderober i vardagsrummet/köket.

Gunnar berättar att han är missnöjd med fläkten i köket. Detta beror på att brandlarmet har utlösts flera gånger när han har lagat mat. Han upplever även att det finns en koppling mellan fläktkanalen och lyhördheten i lägenheten, vilket är ett problem. Gunnar uttrycker också ett missnöje med värmesystemet eftersom hans luftvägar blivit irriterade sedan han flyttade in i lägenheten.

4.4.1.5 Ola Nylanders åtta egenskapsfält

Material och detaljer

“När man lägger en viss ribba så bör man hålla den och inte börja släppa på designen, då faller helhetskänslan.”

- Gunnar

Gunnar påpekar att materialen som finns i korridorer och trapphus varierar. Han tycker helhetskänslan i komplexet faller då SSM har valt att lägga klinkers på entreplan och plastmatta på övriga våningsplan. Enligt Gunnar stämmer inte upplevelsen av husets insida överens med husets utsida.

I Lägenheten är väggarna vitmålade med golv i ljus parkett. Dörrar och karmar är vitmålade, likaså socklar. Köksinredningen är vit med en matt finish och stänkskyddet är av marmor. Kyl och frys har en rostfri front och bänkskivan är i ett mörkare utförande. Gunnar har inte gjort några tillval eftersom han köpte lägenheten i andra hand.

Generellt är Gunnar missnöjd med finishen i lägenheten, framförallt i köket. Ett exempel på detta är stänkskyddet. Enligt Gunnar förstörs de snygga marmorplattorna av de klumpiga eluttagen i plast som ärditfasta under skåpen. Ytterligare en detalj som påverkar helheten i lägenheten är räcket på balkongen. Gunnar upplever att räcket blir som en barriär och förstör den öppna känslan. I stället hade han önskat ett tvådelat räcke som gör det möjligt att se utsikten även när man sitter ner.

Axialitet

Genomsiktligheten i lägenheten är något Gunnar planerar att ändra på. För att kunna blicka ut mot liljeholmen och Marievik vill han ersätta väggen mellan kök och sovrum med en glasvägg. Han planerar även att öppna upp mellan gästrum och badrum för att få genomsikt från hallen ut genom fönstret mot gården.

Omslutenhet

För Gunnar är det viktigt att lägenheten har utsikt från två olika håll. Han beskriver utsikten mot Marievik som öppen och rik på bebyggelse, samtidigt somutsikten mot trekanten är rik på natur. Han nämner även att han gläds av de olika utsikterna vid olika tider på dygnet. Utsikten mot Marievik är bäst på dagtid och utsikten mot Trekanten är bäst på kvällen, då balkongen badar i kvällssol. Trots att kvarterets huskroppar ligger tätt har Gunnar inte upplevt något problem med insyn i lägenheten.

Rörelse

I intervjun berättar Gunnar att flödet i lägenheten är “hemskt bra”. Däremot tycker han att rundgången kan förbättras. Som Gunnar nämnt tidigare (se Axialitet) planerar han att öppna

upp mellan badrum och gästrum. Denna åtgärd kommer ge lägenheten ännu bättre flöde och på så sätt kommer han kunna gå från hallen, genom badrummet, till gästrummet och vidare ut i vardagsrummet och köket.

Generalitet och flexibilitet

Enligt Gunnar är planlösningen i lägenheten öppen och yteffektiv. Han upplever att alla rum i lägenheten är lagom stora med goda möbleringsmöjligheter. Däremot tycker han att badrummet med integrerad tvättstuga är dåligt planerad. Istället för att ha tvättmaskin och torktumlare bredvid varandra vill han sätta in en tvättpelare, dock är detta inget som är tillåtet. Detta vill han utföraför att få plats med ett badkar, vilket inte går i nuläget.

Förutom bättre planering av badrummet hade Gunnar önskat flyttbara väggar i lägenheten. Enligt Gunnar känns flyttbara väggar praktiskt och flexibelt, då ytorna i lägenheten kan omdisponeras.

Ljus

Gunnar upplever att lägenheten har relativt bra dagsljusinsläpp. Han nämner dock att köket och badrummet är lite mörkare än resten av lägenheten. Som tidigare nämnts(se Axialitet) planerar han att ersätta väggen mellan sovrummet och köket med en glasvägg samt öppna upp mellan badrum och gästrum, detta för att få in ännu mera ljus i lägenheten.

Rumsorganisation

Enligt Gunnar är det relativt tydligt vad som är privat och gemensamt i kvarteret. Han nämner bland annat att uteplatserna tillhörande lägenheterna i bottenplan är tydligt avgränsade mot gården. Däremot påpekar han under intervjun att disponeringen av loftgångsterrassen är otydlig. “Vad är det som jag disponerar och inte disponerar? Det kanske inte framgår så tydligt.”

Related documents