• No results found

Byggnadsmaterial och inomhusluft

När det gäller byggnader som barn ska vistas i är det extra viktigt att det är hälsosam inomhusmiljö.

Det finns olika certifieringar för miljövänligt byggande. Kretsloppstänk ”Cradle to cradle” är en certifie-ring som kommunen tittat på men beslut finns ännu inte. En bra arbets- och vistelsemiljö för barn och personal ska tillses. Minst 7,5 kvm rekommenderas per barn där de vistas. Takhöjden har betydelse för god inomhusluft liksom ventilationen. Alla aspekter på inomhusmiljön ska följas upp i framtagandet av ritningar över förskole- och skollokalerna och i bygglovet. Det ska också tillses att buller minimeras.

Risker

Avståndet mellan räddningsfordonets uppställningsplats och angreppspunkten ska understiga 50 meter vilket bedöms kunna uppnås. Den nya tillfarten samt gång- och cykelvägen kommer kunna användas som räddningsväg vilket ska följas upp i projekteringen. Dock ska gång- cykelvägen vara avstängd för annan biltrafik. Räddningstjänsten efterfrågar brandpost för skolan och brandvatten-försörjningen vilket kan tryggas genom att brandpost lokaliseras på befintlig matarledningen.

Räddningstjänsten ska i samverkan med MittSkåne vatten lösa lokalisering och kapacitet.

Radon

Radon från marken är den vanligaste källan till radon i byggnader. Det finns alltid tillräckligt med radongas i marken för att orsaka radonhalter inomhus. Hur höga halterna blir beror bland annat på de geologiska förhållandena och på om huset är otätt mot marken. En översiktlig geoteknisk utredning har gjorts som redovisas i PM, Geoteknik 2013-11, 29 av Vectura som redovisar att höga radonhalter indikeras och att optimala lösningar för radonskyddet ska utföras. Ytterligare undersökning gjordes av Sweco under 2016 som redovisas i rapporten ”Rapport_Översiktligt ProjPM Geoteknik 20161021”

och den redovisar att ”Uppmätta värden av markradon visar i huvudsak radonhalter i jordlagren mellan ca 11 och 28 kBq/m3. I fyllningen har lokalt högre förekommande nivåer på 69 kBq/m3uppmätts.

Marken inom undersökningsområdet kan klassas som normalradonmark och byggnader ska utföras radonskyddade”. I rapporten anges allmänna grundläggningsförutsättningar.

Markföroreningar

Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning (KM) gäller. Med känslig markan-vändning menas anmarkan-vändning för bostäder, daghem etc. En översiktlig miljöteknisk markundersökning med grundvatten- och markprover har tagits fram (Sweco AB 2016-12-22) för att analysera och utvärdera eventuella markföroreningar, dess art och utbredning samt eventuellt behov av åtgärder.

I samband med markundersökningen påträffades inga indikationer på föroreningar, undantaget en punkt, där glas, tegel och asfaltsrester påträffades i fyllnadsmaterialet. Dock har halter av polyaro-matiska kolväten (PAH-M och PAH-H) påvisats i fyllnadsmaterialet över gällande riktvärden. Rappor-ten är översänd till Miljö- och byggnadsnämnden dec 2016. Det anges att ”om framtida grävarbeRappor-ten planeras i de förorenade områdena, rekommenderas att tillsynsmyndigheten kontaktas i god tid före schaktning påbörjas. Innan grävarbeten inleds i förorenade områden ska en anmälan om avhjälpan-de åtgäravhjälpan-der enligt 28 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd inlämnas till tillsyns-myndigheten i god tid före åtgärderna planeras att utföras”, vilket förts in under rubriken ”Förutsätt-ningar” samt i genomförandedelen.

Geotekniska förhållanden

Enligt Swecos rapport ”Översiktligt ProjPM Geoteknik 20161021” anges att: I läge för planerade byggnader förekommer fyllning med varierande relativ fasthet, från mycket låg till hög. För ytlig grund-läggning bör fyllnadsmaterialet packas för att erhålla högre fasthet, alternativt skiftas ur och ersättas med bärkraftig friktionsjord.

Grundläggning av infartsvägar samt gång- och cykelvägar bör kunna ske utan särskilda förstärknings-åtgärder. Ytlig jord med organiskt innehåll ska schaktas bort före grundläggning. Hårdgjorda ytor kan dimensioneras för materialtyp 2 och tjälfarlighetsklass 1, enligt AMA 13.

På djupet innehåller jorden silt som är mycket tjällyftande, störningskänsligt och vars hållfasthet försämras av vattentillskott.

Ansvarsfördelning som följs upp i exploateringsavtal

Höörs kommun tecknar exploateringsavtal med HFAB. Kommunen och dess bolag Höörs fastighets AB, HFAB, kommer upprätta samarbetsavtal.

• Allmän platsmark ansvaras och bekostas av Höörs kommun.

• Kommunen skall genomföra samtliga anläggningar på allmän platsmark inklusive VAD och riv-ning. Kommunen ansvarar för samordningen med Mittskåne Vatten.

• Inom kvartersmark ansvarar Höörs kommun respektive HFAB för byggnads-, rivnings- och an-läggningsarbeten vilket regleras i samarbetsavtal.

• För området gäller lokalt omhändertagande av dagvatten inom kvartersmark i enlighet med kommunens dagvattenpolicy. Kompletterande lösningar anordnas för lokalt omhändertagande av dagvatten innan det leds till dagvattendammen inom allmän platsmark.

• Verksamhetsområde för dagvatten, vatten och spillvatten ska utökas att innefatta hela plan-området. Mittskåne Vatten upprättar tjänsteskrivelse om utökat verksamhetsområde för VA när detaljplanen har vunnit laga kraft. Mittskåne Vatten är huvudman för VA-systemet fram till förbindelsepunkt vid fastighet.

• Mittskåne Vatten och kommunens gatu-parkenhet samt HFAB ska teckna avtal angående driften av dagvattendammen.

• E.ON. ansvarar för elförsörjningen inom planområdet.

• Ett minsta tillåtet avstånd ska finnas på 5 meter mellan transformatorstation och brännbar bygg-nadsdel eller brännbart upplag. Fastighetsägarna ansvarar för att detta upprätthålls.

• Vid projekteringen ska det tillses att utformningen blir sådan att det ska vara möjligt att ta sig till transformatorstationen med tungt fordon. Ett minsta område på 6x6 meter ska vara fritt från hinder som kan försvåra normalt underhåll. Det ska även under byggnationen vara möjligt att kunna ta sig till transformatorstationen med tungt fordon.

• För E.ON:s högspänningsmarkkablar har 4 meter u-område med markkabeln i mitten lagts in på plankartan. Restriktion i markanvändningen för u-område: ”Marken ska vara tillgänglig för allmänna underjordiska ledningar. Inom området får inte bedrivas verksamhet eller vidtas åtgärd som kan hindra eller försvåra bibehållandet av elektriska starkströmsanläggningar”.

• För elledning i mark får byggnad eller annan anläggning inte utan ledningsägarens medgivande och lämnade instruktioner uppföras på närmare avstånd än 3 meter. Inte heller får utan ledningsä-garens medgivande upplag anordnas eller marknivån ändras ovanför ledningen, så att reparation och underhåll försvåras.

• U-områden och flytt av högspänningskabel: För E.ON:s högspänningsmarkkablar har 4 meter u-område med markkabeln i mitten lagts in på plankartan med administrativa gränser. Restriktion i markanvändningen för u-område anges i planbetämmelse enligt följande: ”Marken ska vara tillgänglig för allmänna underjordiska ledningar. Inom området får inte bedrivas verksamhet eller vidtas åtgärd som kan hindra eller försvåra bibehållandet av elektriska starkströmsanläggningar”.

E.ON har markerat och kommunen har mätt in kablarna. U-området omfattar befintliga ledningar men avsikten är att högspänningskabeln från transformatorstationen och söderut ska flyttas till samma läge som lågspänningskabeln som leder till grannfastigheten Sätofta 2:106 söder om. U-området beläggs även med prickmark vilket förtydligar att marken inte får bebyggas. Inom allmän platsmark läggs inte u-område ut i plankartan. E.ON ansvarar för att deras ledningar säkras med ledningsrätt eller servitut.

• VA-ledningar som leder mellan allmän platsmark över parkeringsplatsen, den befintliga, har be-lagts med u-område inom kvartersmark. Mittskåne Vatten ansvarar för att ledningarna säkras med ledningsrätt eller servitut. Det finns även vatten, spillvatten och dagvattenledningar som behöver flyttas och nya anläggas inom kvartersmark och allmän platsmark.

• Telia Sonera Skanova Access AB har ledningar inom planområdet.

• Förskolegården ska utföras med stora gräsytor och med trädplanteringar för att skapa en naturlik miljö som gynnar biologiskt mångfald.

• I detaljprojekteringen ska säkerställas att trädplantering sker med minst två träd per fällt träd.

• Det ska säkerställas att Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning (KM) miljölagstiftningen uppfylls. Innan grävarbeten inleds i förorenade områden ska en anmälan om avhjälpande åtgärder enligt 28 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd inlämnas till tillsynsmyndigheten i god tid före åtgärderna planeras att utföras.

• Vid nybyggnation inom planområdet åligger det exploatören att vid behov utföra ytterligare geo-teknisk undersökning av marken avseende markens bärighet och dess radonförekomst.

• Fastighetsbildning inom planområdet beställs av Höörs kommun.

• Dispensansökningar och anmälningar till länsstyrelsen och Miljö- och byggmyndigheten gällande dagvattendamm, ändring/flytt och nyanläggning görs av kommunen. Uppföljning görs av ansvarig fastighetsägare.

• Anpassning ska göras för att minimera störning på angränsande Natura-2000 område, som faunan vid val av belysning samt anläggande och ledningsdragning.

Föroreningar i mark

Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning (KM) gäller. Med känslig markan-vändning menas anmarkan-vändning för bostäder, daghem etc. En översiktlig miljöteknisk markundersökning med grundvatten- och markprover har tagits fram (Sweco AB 2016-12-22) för att analysera och utvärdera eventuella markföroreningar, dess art och utbredning samt eventuellt behov av åtgärder.

I samband med markundersökningen påträffades inga indikationer på föroreningar, undantaget en punkt, där glas, tegel och asfaltsrester påträffades i fyllnadsmaterialet. Dock har halter av polyaroma-tiska kolväten (PAH-M och PAH-H) påvisats i fyllnadsmaterialet över gällande riktvärden. Rapporten är översänd till Miljö- och byggnadsnämnden dec 2016. Det anges att ”om framtida grävarbeten planeras i de förorenade områdena, rekommenderas att tillsynsmyndigheten kontaktas i god tid före schaktning påbörjas. Innan grävarbeten inleds i förorenade områden ska en anmälan om avhjälpande åtgärder enligt 28 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd inlämnas till tillsynsmyndigheten i god tid före åtgärderna planeras att utföras”. Se vidare utredningen.

Dispensansökan och anmälan för flytt - och anläggande av nya dammar

Ett anlagt småvatten är att betrakta som en vattenanläggning som därmed kräver tillstånd att utri-vas, vilket kommunen ansvarar för att ansöka om hos länsstyrelsen. Förändringen av den befintliga dagvattenanläggningen kan också kräva en anmälan till Miljö- och byggmyndigheten.

Anläggande av nytt vatten för artskyddade groddjur, kompensationsåtgärd för borttagande av biotop -befintlig dagvattendamm

Utredningar har tagits fram som beskriver kompensationsåtgärder som ska göras för att den befint-liga dagvattendammen tas bort eftersom den utgör biotop för artskyddade groddjur. Anläggande av nytt vatten ska fungera som reproduktionsplats för groddjuren med stående vatten i ett ostört läge ska göras så fort som möjligt så det fungerar väl som reproduktionsplats innan befintlig dagvatten-damm tas bort, vilket ska verifieras genom fältinventering av sakkunning, tidsangivelser mm se bilaga, PM förslag till skyddsåtgärder, Naturcentrum AB 2017-04-04, vilket kommunen ansvarar för detta.

Uppföljning av vatten för artskyddade groddjur bör utföras av erfaren groddjursinventerare enligt instruktion i PM.

Information: Ett åtagande om miljöersättning för skötsel av våtmark inom Landsbygdsprogrammet skulle kunna vara aktuellt och omfattar i så fall 5 år i taget om man bedömer området kunna uppfylla kraven för åtagande och stöd (storleken kan vara för liten).

Anläggande av dagvattendamm för fördröjning av dagvatten

Dagvattenutredning har tagits fram, Wsp 2017-04-18, som beskriver hur utförandet ska göras.

Fördröjningsåtgärder för dagvatten kan förutom dagvattendammen göras inne på förskolans mark.

Detta kan vara till exempel stuprörsutkastare med tunnor för uppsamling av dagvatten. Alternativt kan dagvatten ledas ut över gräsytor för infiltration. Se även PM förslag till skyddsåtgärder, Naturcentrum AB 2017-04-04 som beskriver hur anpassningar ska göras vid gång- och cykelvägen och gatan intill ny dagvattendamm ur aspekten att skydda groddjur.

Angränsande Natura 2000-områdeOm en åtgärd planeras som kan ha en betydande påverkan på miljön i ett Natura 2000-område, såväl åtgärder som sker innanför som utanför området, krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Vid genomförandet ska beaktas att ledningsdragning inte påverkar kommande Natura 2000 område. Vid genomförandet ska även beaktas att inte belysning riktas så att faunan påverkas negativt.

Arkeologi

Länsstyrelsen har efter samråd och besiktigning av området 2016-08-18 meddelat att: ”Endast en mindre yta längst åt söder förefaller vara orörd”. Länsstyrelsen bedömer att en arkeologisk utredningsgrävning sannolikt inte skulle resultera i något meningsfullt arkeologiskt resultat. Således ställer inte länsstyrelsen några krav på att en arkeologisk utredning ska föregå planerad utbyggnad och särskilt tillstånd enligt 2 kap kulturmiljölagen (KML) erfordras ej. Dock gäller enligt 2 kap KML som alltid den så kallade anmälningsplikten, det vill säga om det under pågående markarbeten påträffas fornlämning ska arbetena avbrytas och länsstyrelsen omedelbart kontaktas.”

Related documents