• No results found

D Vi har härfastnatför två, JVC och Sharp. JVC är veteranen i sammanhanget och Sharp är den

som kanske framställt den mest sofistikerade ap-paraten.

• • Under mitten av 1970-talet väntades det allmänt på "vi-deoexplosionen". Försäljningen av videospelare med tillbehör skulle formligen explodera i samma takt som försäljningen av färg-tv gjort några år tidi-gare.

Så blev det alltså inte. Dock säljs en hel del videospelare, och försäljningen ökar kraftigt.

Att tala om explosion är ändå att ta i och att jämföra med färg-tv-boomen likaså.

Till detta finns ett antal för-klaringar: Tv-bandspelaren blev betydligt dyrare än färg-tv-appa-raten, det ekonomiska klimatet har hårdnat och dessutom anser många helt enkelt inte att de har så stor nytta och glädje aven videospelare.

Det som till slut ändå fick fart på försäljningen av spelarna var introduktionen av det japanska VHS-systemet. Det är dock ingalunda äldst av våra tre nuva-rande system. Philips VCR-sys-tern lanserades redan 1971 och har sålts en hel del i olika versio-ner. Framför allt institutioner har i dag stora bestånd av såda-na spelare. Försäljning till all-mänheten har också skett, men inte i så stor utsträckning.

Också Sonys Beta-system är konsu-mentmarknaden och har skaffat sig en marknadsandel där.

Innan Beta hann komma i gång på allvar, åtminstone i Eu-ropa, slog dock VHS på trum-man med full kraft och lyckades i ett huj både väcka den dittills ganska sömniga videomarkna-den och skaffa sig en domine-rande marknadsställning. Man har också fått ett stort antal till-verkare att sluta upp bakom sys-temet. av dagens JVC-modeller heter HR-3660. Vi beskriver den när-mare här nedan.

I dag finns dock andra tillver-kare än JVC dessutom: Av dem tillverkar Sharp den i vårt tycke mest utvecklade spelaren. Den heter VC-6300 och vi automa-tisk inspelning har alla videospe -lare ett tidur som kan starta en inspelning på önskad tid. Den nya JVC-modellens tidur sträc-ker sig över åtta dagar. Man kan automatisk inspelning vid sam-ma tid varje dag.

Programverk för en vecka Man kan däremot inte inspelningar automatiskt och från valfri kanal. Styrningen sker med en mikrodator och en avancerad visare med flytande kristaller underlättar inställning-arna. Aven Sharp ger möjlighet till repeterad inspelning av sam-ma kanal vid samma tid varje dag.

54 RADIO & TELEVISION - NR 5 - 1980

Kapaciteten hos ett program-verk ökar betydligt när man dels har möjlighet att spela in flera obereoende program efter var-andra, dels kan välja mottaget program vid varje inspel-ningstillfälIe. Här fyller Sharp 6300 alla rimliga krav. Ett större antal program än sju ryms knap-past inom de tre timmar

kasset-ten räcker.

Vid strömavbrott kommer klockan att påverkas om den matas från nätet. I Sharp 6300 får man vid sådana fall uppback-ning från inbyggda batterier, varför man normalt inte missar ett inprogrammerat avsnitt ens vid långa strömavbrott. Klockan forTS sid 56

"ilj"'~-:.,,: "!!. ~ ~ :: .~

99988888 ._ lIiIiiI . I

~i--i·_·~

nonnnnnr

~ ~ ~ ~

- ••. _. i.Ii •• .! . - 1 C t

Fig J. JVC 3660 med program verk för en vecka, avspelllillg med dubbel hastighet och oförändrad tonhöjd, slow motion m m. Maski-nen har ärvt mycket av sin föregångare 3300, bl a de små

tangenter-n~ t h för kanalinställning. De är mycket lätta att trycka in, även av mIsstag. Vi har flera gånger råkat ut för att missa inspelade program på grund av att någon oavsiktligt tryckt ned en oönskad tangent!

Fig 2. Sharp 6300 med mikrodatorstyrning av program verket, auto-matisk programsökning, slow motion mm. Mikrodatorstyrningen medger en omfattande programmering, och även en avancerad sökning med räkneverk och inspelade sökpulser. Ett så kapabelt system kan bli ganska svårskött, och vi lyckades snarare lära oss

·Sharp mera trots bruksanvisningen än tack vare den! Bruksanvis-ningen, som är tryckt i Japan, är ganska svår att använda. Vi vill dessutom hävda att maskiner av detta slag skall vara så konstruera-de att de i möjligaste mån inte skall behöva någon anvisning.

Maskinen skall med andra ord kunna vara så upplagd, att funktio-nernaframgår av sig själva. Här har man tillgång till en mikrodator och en visare med flytande kristall. Den borde använts effektivare i vår mening för att hjälpa operatören vid inställningen!

Man erhåller alltså betydligt bättre ljudkva-litet till lägre pris om man väljer alternativet 9,5 cm!s på järnoxidband.

Se nedan på frekvensgången på ett japanskt högkvalitativt kassettdäck i 6000 kronors klassen och på B.I.C T-2.

6000 kronors däcket är mätt med metallband på 4,75 cm!?, B.I.C T-2 på järnoxid vid 9,5 cm!s. Båda däcken har mätts vid full utstyrning ( = O dB på utstyrningsinstrumenten).

Standard för mätning på kassettdäck är

annars - 20 dB vilket är en ointressant låg nlva.

Signal!brusförhållandet blir givetvis bäst om man har full utstyrning.

5000 10000 20000 B.I.C T-2 med järnoxidband 9,5 cm/s, full utstyrning

5000 10000 20000 6000 kronors däck med metallband 4,75 cm/s, full utstyrning (O dB)

B.I.CT-2

Netto inkl. moms direkt från generalagenten: 1.760:-.

Också postorder.

Full returrätt inom 8 dagar.

Se på metallbandsalternativet. Trots högklassigt däck, trots metallband blir inte frekvensgången rak längre än till 10.000 Hz. B.I.C T-2 ger med vanligt järnoxid-band en frekvensgång spikrak upp till 15.000 Hz. Rena rulljärnoxid-bandspelardata! En skillnad som verkligen hörs.

Vi tycker dessa upplysningar räcker. Du kan gratis få testmaterial ur HiFi Musik som bekräftar uppgifterna. Men kom till oss och lyssna. Du kommer att bli över-tygad. Antiigen kan Du få den rätta snärten i diskanten på ett kassettdäck.

B.I.C erbjuder ytterligare 4 kassettdäck varav 3 ä r två-hastighetsdäck.

r: AudioS

I Stockholm: I Uppsala:

~Direkt till DkI

Skeppargatan 47 Karlsrogatan 74

- - utan mellanhä-':..i--

11458 STOCKHOLM 75239 UPPSALA

• K R : ( ~08/67 99 20 ~018/11 3510

Informationstjänst. 18 RADIO & TELEVISION - NR 5 - 1980

55

Video

från sid 54 knapparna just när inspelningen skall starta. Innan man gör så, måste man dock lägga i band och här visar sig en skillnad:

Sharp-spelaren är frontmatad, d v s bandet läggs i framifrån medan det läggs i uppifrår på JVC-maskinen. Det för med sig

Brus 'och oskärpa kännetecknande drag

Bildkvaliteten hos återgivna inspelningar anser vi vara lika viktig som bortglömd, faktiskt.

VHS-systemet har aldrig gjort sig känt för någon särskilt god bildkvalitet, snarare tvärt om.

De nya spelare som kommer är tydligt bättre resultat.

u l

GLOCK DAY

TODAY l H(;i...iR

••

START STOP M1NUTE/DAY"

• ••

Fig 3. Specialjullktiollema hos jVC sitter samlade nere i högra hörnet av spelaren. Här är de mesta lättförståeligt. Utbudet av inställningsmöjligheter är heller inte så rikt.

att Sharp kan vara lättare att kyl-ning, men luftutrymmet behö-ver inte vara så stort. Man skju-ter in kassetten i en springa och trycker sedan ner stopp-tangen-ten som samtidigt fungerar som laddningsdon. När man trycker ner den ramlar kassetten rakt ned och på plats, så att bandet kan dras ut och laddas.

Inom VHS-Iägret finns dock för-bättring är dock viktig: Man har rationaliserat bort den omkopp-lare som tidigare fanns, och med vilken man kopplade om anten-nen mellan tv-och videospelare.

Numera sker ingen omkoppling utan signalerna går ut parallellt till mottagaren.

Fig 4. Här är tangentbordet till mikrodatorn hos Sharp 6300.

Pilarna upp t v lyser rött under respektive snabbspolning. Med tangenterna ställer man klockan, räkneverket, tiduret, programsök-ningen, kanalväljaren etc.

56 RADIO & TELEVISION - NR 5 - 1980

Man slipper alltså hålla reda

på, och slipper glömma, den

för-argliga omkopplaren. Men vad har nu detta med bildkvaliteten att göra? Jo, i och med att både tv-signalen och antennsignaJen behandlas samtidigt i de hf-kret-sar som finns i apparaten upp-står risk för intermodulation.

Den yttrar sig i detta fall som en ökning av bildens brusnivå om antenn signalen är mycket stark.

Ofta är den det i ett antennsignalen. Värst i detta av-seende var ändå Grundigs SVR-spelare 4004 som knappast gick att spela med när antennen satt

I ...

Nå, Sharp tillämpar en annan lösning på antennproblemet och slipper den effekten. Man har helt enkelt kopplat antennom-kopplaren till maskinens åter-givningstangent. Ut från spela-ren kommer alltså tv:ns antenn-signal tills avspelningstangenten trycks ned. Då kommer i stället samti-digt som man spelar av ett band, men det synes inte vara något stort problem ...

Vid inspelning på Sharp 6300 används bara en speciell inspel-ningstangent så då aktiveras inte denna automatiska omkoppling.

Man kan alltså se på tv, på valfri kanal, samtidigt som man spelar in. någ-ra störningar från antennen med JVC-spelaren.

Båda maskinerna har emeller-tid ett antal' finesser utöver det vanliga återgivandet. JVC 3660 ger möjlighet till stillbild, slow motion med variabel hastighet och uppspelning med dubbla hastigheten. Den senare fines-sen är kanske den tekniskt mest intressanta. När man spelar ban-det dubbelt så snabbt som Sharp-maskinen. Överst visas en inprogrammerad starttid. Kanal 2 är vald, och den önskade dagen är torsdag. Under den visas stoppti-den för samma program. Båda tiderna läggs in i ett minne och kan återkallas för kontroll. Min-net rymmer sju inspelningstilljäl-len. Nästa angivelse visar räkne-verket. Det kan nollställas på god-tycklig del av bandet. Under spel-ning kan läggas in en godtycklig ställning i minnet. Vid snabbspol-ning kommer sedan spelaren att stanna på den valda mätarställ-ningen. Underst ses visaren under programsökning. Vid början av varje inspelning spelar maskinen automatiskt in en söksignal. Med APLD-funktionen söker maski-nen under snabbspolning efter dessa signaler. Man kan pro-grammera dem till att hoppa över ett antal signaler för att stanna vid den nästa. Här har vi programme-rat för snabbspolning förbi två programstarter, och spelaren kommer alltså att stanna vid bör-jan av det tredje programmet.

man löst genom att förse spela-ren med en speciell elektronik som innehåller analoga skiftre-gister. Med deras hjälp kommer ljudets tonhöjd ned på det nor-mala igen, och man kan nödtorf-tigt följa med vad som sägs.

Men nödtorftigt är ordet.

Omvandlingen är starkt förenk-lad och ger en mycket smal

Related documents