• No results found

Hållbar regional utveckling – Agenda 2030

In document Regionplan och budget (Page 61-64)

Agenda 2030 innehåller 17 globala mål för hållbar utveckling. Syftet med agendan är att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de

mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jäm-ställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

61 Agendan har godkänts av alla länder och

in-nehåller utöver 17 mål även 169 delmål. De globala målen ligger i linje med redan fast-ställda europeiska och nationella målsätt-ningar och visar på att en omställning måste ske här och nu.

Som regionalt utvecklingsansvarig aktör har Region Uppsala i uppdrag att utarbeta och fastställa en strategi för länets utveckling, samt samordna insatser för strategins genomförande. Uppdraget regleras av lag (2010:63) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län samt förordning (2017: 583) om regionalt tillväxtarbete. Förordningen fast-slår att ansvarig aktör ska följa utvecklingen i länet och analysera, följa upp och utvärdera det regionala tillväxtarbetet. Ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet ska vara en integrerad del i analyser, strategier, program, insatser och utvärderingar inom och av det regionala tillväxtarbetet.

Den reviderade strategin har utarbetats i samverkan med länets kommuner och Läns-styrelsen, samt andra berörda statliga myn-digheter och kringliggande län. Även närings-livet och det civila samhällets organisationer i länet har erbjudits möjligheter till samver-kan.

Den reviderade regionala utvecklingsstrate- gin för Uppsala län börjar gälla 2021 och fungerar som länets Agenda 2030-strategi.

Den regionala utvecklingen ska ha ett fokus på genomförande i partnerskap och på de stora möjligheterna som kommer av omställ-ningen till ett hållbart samhälle. Genomfö-randet av den regionala utvecklingsstrategin kräver samverkan, engagemang och bidrag från alla berörda aktörer.

Utmaningarna i hållbarhetsarbetet är till stor del globala, men lösningarna företrädesvis lokala. Kommuner och regioner har därför en

central roll i arbetet med hållbar utveckling.

Det kommunala uppdraget styrs av den grundlagsfästa skyldigheten att främja håll-bar utveckling såsom den uttrycks i 1 kap. 2 § regeringsformen.

Region Uppsala ska vara en kraft i förflytt-ningen mot ett hållbart samhälle. Genom vår egen verksamhet och i samverkan med andra aktörer behöver Region Uppsala säkerställa en hållbar utveckling i Uppsala län.

I Agenda 2030:s ingress står det formulerat enligt följande: ”Alla länder och berörda par-ter kommer att genomföra denna plan i sam-arbete och partnerskap. Vi föresätter oss att befria mänskligheten från fattigdomens och bristens tyranni och att hela och säkra vår planet. Vi är fast beslutna att ta de djärva och omdanande steg som omgående krävs för att föra in världen på en hållbar och motstånds-kraftig väg. När vi nu inleder denna gemen-samma resa utfäster vi oss att inte lämna någon utanför.”

I Regionplan och budget för 2021 finns det 56 uppdrag fördelade över 10 strategiska mål.

Totalt täcker uppdragen delar av samtliga globala mål i Agenda 2030.

Flera av uppdragen svarar mot flera av de 17 globala målen och cirka hälften av uppdra-gen svarar mot de två målen 3 - God hälsa och välbefinnande, samt 10 - Minskad ojäm-likhet. Under målet kring God och jämlik hälsa täcks även flera av delmålen in. Att större delen av uppdragen går att koppla till detta mål faller sig naturligt då den största delen av Region Uppsalas verksamhet är att bedriva hälso- och sjukvård. Vad gäller mins-kad ojämlikhet är målet kopplat till cirka en tredjedel av uppdragen. Särskilt nämns del-målet 10.2 ”Till 2030 möjliggöra och verka för att alla människor, oavsett ålder, kön, funkt-ionsnedsättning, ras, etnicitet, ursprung, re-ligion eller ekonomisk eller annan ställning, blir inkluderade i det sociala, ekonomiska och politiska livet.” Delmålet kopplar väl till Kultur och bildnings verksamhet samt till det sociala hållbarhetsarbete som bedrivs inom ramen för hållbar utveckling.

62 De tre målen 5 - Jämställdhet, 9 -

Hållbar industri, innovationer och infrastruktur och 11 - Hållbara städer och samhällen nämns i samband med cirka en femtedel av uppdragen. Delmål som nämns är särskilt kopplade till tillgång till information och kommunikations-kanaler, vetenskaplig forskning och infrastruktur.

Övriga mål är 1 - Ingen fattigdom, 2 - Ingen hunger, 4 - God utbildning för alla, 6 - Rent vatten och sanitet för alla, 7 - Hållbar energi för alla, 8 - Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, 12 - Hållbar konsumtion och produk-tion, 13 - Bekämpa klimatförändringarna, 14 - Hav och marina resurser, 15 - Ekosystem och biologisk mångfald, 16 - Fredliga och inklude-rande samhällen samt 17 - Genomföinklude-rande och globalt partnerskap. Uppdragen i Regi-onplan och budget är i lägre omfattning kopplade till dessa mål men de täcks väl in i Region Uppsalas strategiska mål. Dessutom kan det arbete som görs inom ramen för upp-dragen ändå i förlängningen indirekt bidra till uppfyllandet av dessa mål då de globala må-len är starkt integrerade med och ömsesidigt beroende av varandra.

Region Uppsala verkar inom ramen för Till-växtverkets utlysning Vägar till hållbar ut-veckling. Tyngdpunkten inom utlysningen ligger på förstärkt kunskap kring effektiv samverkan samt ökad delaktighet vad gäller olika grupper inom samhället där samverkan tidigare har förekommit i mindre omfattning.

Exempel på sådana grupper är barn och unga men även olika grupperingar i civilsamhället.

I syfte att få ökad kunskap om skillnader mel-lan olika grupper i samhället ska analysmöj-ligheterna i länet utvecklas. Metodstöd för att analysera jämställdhets-/jämlikhets-/inter-sektionalitetsproblematik ska tas fram.

Integreringen av jämställdhet är en bra driv-kraft för regionens olika aktörer som arbetar

inom det regionala tillväxtuppdraget. För projekt som söker medel inom ramen för exempelvis regionala 1:1-medel prioriterar Region Uppsala idag projekt som har positiv inverkan på områden som jämställdhet mel-lan kvinnor och män, miljö, folkhälsa, integ-ration och mångfald.

Inom ramen för den sociala dimensionen är arbetet för en god och jämlik hälsa av stor vikt. Andra viktiga utvecklingsområden inom denna dimension är det suicidpreventiva ar-betet, våldsförebyggande arbete i skolor i socioekonomiskt utsatta områden och skap-andet av gemensamma mötesplatser som möjliggör interaktion och samverkan. Det finns mer att läsa kring dessa områden längre fram i detta kapitel.

Inom ramen för de ekonomiska och miljö-mässiga dimensionerna ligger exempelvis ar-bete med upphandlingar. Andra exempel på Region Uppsalas arbete inom de miljömäss-iga dimensionerna är energieffektiviseringar i våra fastigheter, ökningen av digitala möten, minskat resande med flyg, minskning av spridning av farliga ämnen och arbetet för att stärka cirkulära flöden.

Region Uppsalas verksamhet påverkar inte enbart den egna regionen, utan även hela landet samt andra länder. Ett exempel på detta är de inköp verksamheterna gör och upphandling är ett viktigt verktyg för att nå målet om en långsiktigt hållbar utveckling.

63 Genom att ställa relevanta krav i

upphand-lingar nås många av våra miljömål. Genom att sedan kontinuerligt följa upp miljökraven i avtalen upprätthålls exempelvis en stor an-del ekologiska livsmean-del och textilier, ftalater fasas ut ur många förbrukningsvaror, an-vändning av fossilbaserad plast och utsläpp från transporter minskas.

Sveriges regioner har en gemensam uppfö-randekod för leverantörer. Den sätter upp regler för hur leverantörerna ska kontrollera sina leveranskedjor med avseende på mänsk-liga rättigheter, arbetares rättigheter, miljö och antikorruption. Alla regioner ingår i ett nationellt samarbete där organisationerna hjälps åt att kontrollera att leverantörerna följer uppförandekoden. Tillsammans får regionerna på detta sätt ett effektivt och transparent system för kontroll och samar-betet underlättar för såväl regionerna som för leverantörerna.

Många av länets invånare bor på landsbygd och i mindre och medelstora tätorter. Av den förväntade befolkningstillväxten i länet be-räknas en betydande del ske på landsbygden och i orter utanför kommunhuvudorterna.

Region Uppsala ska i sina beslut medverka till utvecklingen av länets landsbygd och mindre och medelstora orter.

In document Regionplan och budget (Page 61-64)

Related documents