• No results found

halshöggs och brändes för

barnamord.

’’ ’’

88

89 Kort historik

Persnäs socken gränsar i norr till Källa och i söder till Föra. Socknen har sedan mer än ett århundrade tillbaka en stenhantering i industri-ell skala och långt innan dess ett omfattande stenhantverk. Även jordbruk och fiske före-kommer liksom viss turistverksamhet. I Pers-näs socken finns sexton byar. Dessa är: FröPers-näs, Gel, Gillberga, Gunnarstorp, Hallnäs, Hjälm-stad, Horn, Hörlösa, Knisa, Legenäs, Lofta, Lundeby, Persnäs, Stenninge, Södvik och Trosnäs.

Persnäs sju gårdar ligger längs bygatan på den markerade åsrygg som börjar vid kyrkan i väster och avslutas med gravfältet Rörbacken i öster. Flera av gårdarna och enskilda byggna-der har ålbyggna-derdomlig prägel bl.a. gården längst i öster som har helt sammanbyggda ekonomi-längor i kalksten. Nämnas kan också två ålder-domliga flygelbyggnader i putsad kalksten i två våningar. Bland mangårdsbyggningarna finns en större rödmålad på hög stenfot.

Gillberga är idag uppdelad i två bydelar, Norr-byn och SörNorr-byn. Den senare utgörs av en radby, men i modern tid har det också till-kommit hus vid sidan av den äldre bebyggel-sen. Längs bygatan, på båda sidor, ligger eko-nomilängorna som i alla delar är uppförda i kalksten och ger ett ålderdomligt intryck åt byn. Bland stenladorna finns de med vass-täckta tak och dösade hörn, i flera fall också vinkelbyggda. Här finns äldre manbyggningar, uppförda vid 1800-talets början liksom en av Ölands fyra loftbodar. Söder och norr om byn finns malmstugor och ute på alvaret står ett par stubbkvarnar.

På sydspetsen av Hallnäs udde finns fem sjö-bodar varav tre har resta stenflisor till väggar och två av dessa har torvtak. I anslutning till de befintliga bodarna finns fler äldre sjöbodtom-ter, idag omgivna av stenbundna jordvallar.

Strax norr om, i de betade sjömarkerna, står ett sjömärke av kalksten, 7 meter högt med sma-lare rundad överdel.

Det till storleken imponerande byggnadsver-ket uppfördes 1868 och kallas av lokalbe-folkningen för ”Hallnäskärringen”.

Av den medeltida klövsadelkyrkan återstår bl.a. det mäktiga västtornet. Vid mitten av 1200-talet byggdes långhuset på med kors-armar, uppförda av Håkan Tanna, ”Gärdslösa-mästaren”. 1857 revs stora delar av denna del och en ny korsformig kyrka uppfördes men västtornet sparades. Utanför kyrkoportalen på den södra sidan finns den s.k. ”Digerflisan”, en stor sten som enligt sägnen kunde rymma hela Persnäs befolkning efter digerdöden på 1350-talet.

Vid Jordhamn finns öns enda bevarade vind-drivna skurverk. Invid den restaurerade skur-kvarnen finns lämningar av gamla stenbrott och äldre kreatursdrivna skurvandringar. Här finns även stenbrott som fortfarande är i bruk genom Ölandssten AB. Idag sker stenbryt-ningen i huvudsak på den västra sidan om kust-vägen. Hamnen miste sin betydelse helt när Sandviks stora hamnanläggning anlades på 1870-talet.

Gravfältet som är beläget på Rörbacken i Pers-näs mäter 325 x 100 m. Åsen ligger betydligt högre än den omgivande flacka omgivningen.

Gravfältet rymmer närmare hundra gravar. I omgivningarna finns husgrunder som visar på bebyggelse kring Persnäs under järnålder.

Öster om Knisa mosse ligger ett ca 1 x 0,5 km stort fornlämningsområde som består av sten-strängar och tolv husgrunder. Till järnålders-miljön hör också flera gravfält, framför allt belägna på grusåsen i öster. Det största grav-fältet är närmare 400 m långt med cirka 150 gravar. Man kan förmoda att järnåldersbyn lik-som den historiska bebyggelsen i området har haft en hushållning där fiske- och sjöjakt varit betydande tillsammans med boskapsskötseln.

Persnäs socken

90 Natur- och kulturmiljöer

Sjömarkerna längs den östra kuststräckan har ett högt naturvärde. Det nordligaste området, sjömarkerna vid Trosnäs, är välhävdade sjö-marker med breda zoner av havsstrandängar som övergår i torra gräsmarker. Här finns ock-så ett rikt fågelliv. Mot gränsen till Föra socken ligger Södviken och även här är sjömarkerna breda och välhävdade havsstrandängar. Områ-det skiljer sig från övriga kuststräckor genom en mycket stor variation vad gäller vegetatio-nen samt ett rikt fågellivet.

I Persnäs nordöstra del ligger Frönäs mosse och Frönäs mar vilka båda är större våtmarker.

Alvarmark breder ut sig längs med hela den västra kuststräckan och den norra samt den sydliga delen anses ha högsta naturvärden. I norr ligger ”Västra alvaret” som ligger i Pers-näs del sträcker sig in i Källa socken. Jord-hamnsalvaret är ett öppet alvarområde med flera sällsynta växter och svampar. I södra delen av den västra kuststräckan ligger Knisa mosse som är en Ölands få odikade våtmarker.

Till områdena med höga naturvärden hör även Lilla Horns lövängar och slåtterängarna i Lun-deby och Persnäs. Följande områden inom Persnäs socken är Natura 2000-områden: Lilla Horns löväng, Sandvik, Knisa mosse och Söd-viken.

Kulturhistoriska miljöer av särskilt värde i socknens östra del är Hallnäs udde, ett hamn-läge med lång kontinuitet, Rynings kors, ett medeltida minneskors i kalksten samt Persnäs sockencentrum som är en representativ kyrkby från medeltiden. På den västra sidan ligger Knisa fornlämningsmiljö, kustvägen som går från Äleklinta genom Persnäs till Byerum samt Gillberga som är en välbevarad nordöländsk by.

Sandvik växte fram på 1900-talet som ett centrum för kalkstensförädlingen. Idag är Sandvik främst en attraktiv sommarort dit permanentboende är mer än välkomna att bebygga någon av de många nya tomterna.

FOTO: LEO. ERIKSSON

91 Befolkning

I Persnäs socken fanns 606 invånare år 2000.

Fritidsbebyggelsen är spridd över hela sock-nen.

Näringsliv

Jordbruket är den dominerande näringen med ett 40-tal lantbruksföretag. Av socknens totala yta om 52 km2utgör 1 450 ha åker, 1 280 ha betesmark och 63 ha skogsmark.

Cirka 35 stycken av lantbruksföretagen har djurhållning med cirka 1 800 nötkreatur, 1 500 svin och 400 får.

Mindre verksamheter av skiftande slag finns i flera av byarna. Flera stenbrott har varit verk-samma inom socknen och idag finns en stenin-dustri kvar norr om Sandviks by. Stenindu-strins huvudsakliga täktverksamhet sker i Gill-bergabrottet.

Livsmedelsaffär finns i Sandvik och Södvik. I Södvik finns gästgiveri, bageri med pizzeria, bussbolag och möbelaffär. Sommartid är två restauranger öppna i Sandvik liksom en skepps-handel.

Flera konstnärer är verksamma inom socknen.

Persnäs kan förutom de fyra matställena er-bjuda turisterna camping, bo på lantgård, stug-och rumsuthyrning samt ekologiskt semester-boende som är under uppbyggnad.

Vid hamnen finns fiskaffär och fiskerestaurang samt ett hamnkafé.

För den besökande turisten kan socknen bjuda på såväl kultur- som naturupplevelser. Ölands-leden, cykel- och vandringsleden från söder till norr på Öland, har sin sträckning längs med mindre vägar som löper parallellt med väg 136, norrut genom Södvik, Lilla Horn och Hörlösa upp till Källa. Att cykla kustvägen mellan Äleklinta och norrut mot Byerum tillhör de stora sevärdheterna i Persnäs. Det finns även en slinga från Lundeby runt Trosnäs och Frö-näs som kommer ut vid Hörlösa. Badmöjlig-heter finns både på östra och västra kusten.

Ölands Turist AB kan ge mer information om socknens sevärdheter.

Tätort och landsbygd

Närmaste större centralort är Borgholm.

Det lokala engagemanget för bygden är starkt och föreningslivet är aktivt. Socknens idrotts-förening har en omfattande verksamhet inte minst för ungdomar.

Service

I Södviksskolan finns förskoleklass och årskurs 1-6. I Södviksskolan finns en gym-nastiksal. Högstadium finns i Löttorp och närmaste gymnasieskolor finns i Borgholm och Kalmar.

Persnäs tillhör det norra hemtjänstområdet.

Distriktssköterska och vårdcentral finns i Löttorp.

Det allmänna renvattennätet som finns i en del av socknen är dimensionerat så att ytterligare anslutningar kan ske. Problem finns med ren-vattennätet i Sandvik vilket bör ses över. Det s.k. renvattnet kommer från vattentäkten i Löttorp. Reningsverk finns i Sandvik. Verk-samhetsområdet för det allmänna spillvatten-nätet omfattar i huvudsak tätorterna Sandvik och Södvik. Avloppen för övriga områden är lösta med enskilda anläggningar.

För att klara den höga belastningen i Djup-vik/Lundebytorpsområdet under sommartid och av driftssäkerhetsskäl krävs en utbyggnad av ledningsnätet och det kan också finnas behov av en tryckstegringsstation.

Återvinningsstation finns i Södvik.

I Lilla Horn finns en bygdegård, Persnäsgår-den, som ägs och sköts av en lokal förening.

92 Energi

I Persnäs finns områden som är intressanta för vindkraftsetablering. Dessa områden har emellertid höga natur- och kulturvärden. Vid Hallnäs i sydöstra delen av Persnäs har bygg-lov lämnats för fem vindkraftsverk med en märkeffekt om max 2 000 kW vardera och en största navhöjd på 80 m. En miljöprövning pågår för närvarande på Länsstyrelsen.

Vid en eventuell ansökan om ytterligare vind-kraftsetablering kommer kommunen att pröva den efter de lagar och kriterier som finns beskrivna under rubriken ”Allmänna intres-sen, Energi, Vindenergi”. I Kalmarsund, utan-för västra kustremsan, avser kommunen att inte tillåta vindkraftsetableringar.

Kommunikationer

Väg 136 sträcker sig genom hela Persnäs socken. Väg 985 går från Södvik till Persnäs kyrka samt väg 984 och 986 från väg 136 till Sandvik. Länstrafiken trafikerar landsvägen dagligen. Pendlingsavståndet till Borgholm är 3 mil och till Löttorp är det 1,5 mil.

Sandvik har en av båtturisterna uppskattad gästhamn och ett mindre flygfält för privatflyg.

Bebyggelseutveckling

Inom Persnäs socken finns flera detaljplane-rade områden; två områden väster om Hörlösa, ett område i Södvik, ett område i Frönäs för campingändamål samt hela Sandvik. Delar av Jordhamn, Södvik och Gillberga utgör ”sam-lad bebyggelse”. Södvik och Sandviks byar lämpar sig för en utveckling av bebyggelsen medan det i övriga byar kan ske vissa förtät-ningar.

Flera detaljplaneläggningar pågår i Sandvik.

På bruksområdet norr om Sandviks hamn kommer ett tjugotal stora, tomter inom kort att vara byggbara. I den södra delen av Sandvik kommer ett 10-tal attraktiva tomter till stånd på en del av den kommunalt ägda marken. Inom båda områdena är byggnadsrätterna generösa så att permanentbebyggelse möjliggörs.

Ny bebyggelse bör så långt som möjligt anpassas till miljön på platsen vad gäller place-ring, utformning och färgsättning. I befintlig bebyggelse ska det även vara möjligt att kom-plettera med mindre verksamheter som inte är miljöstörande. Etablering av annan verksam-het får prövas efter de förutsättningar som finns på den aktuella platsen.

I dagens lantbruk uppstår både positiva och negativa effekter för omgivningen. Den som söker sig till denna levande miljö för att bosätta sig permanent eller på sin fritid måste vara medveten om dessa effekter och se dem som givna förutsättningar.

Läs mer om bebyggelseutveckling under ”All-männa intressen”.

Sammanfattning av planerade förändringar i Persnäs socken

Inom de två detaljplanerade områdena väster om Hörlösa finns obebyggda tomter.

I det södra detaljplanerade området finns inga bebyggda tomter. Även i de övriga planlagda områdena finns obebyggda tomter.

I Sandvik håller nya detaljplaner på att färdigställas. Här föreslås stora tomter med generösa byggrätter för att möjliggöra permanentbebyggelse.

Persnäs sockencentrum är en representativ kyrkby. Det är viktigt att bevara denna miljö och därför bör återhållsamhet råda vid eventuell komplementbebyggelse.

Jordhamn

Related documents