• No results found

HANDEL MED UTSLÄPPSRÄTTER

In document Årsredovisning 2009 (Page 42-46)

återrapportering av övriga väsentliga verksamheter

HANDEL MED UTSLÄPPSRÄTTER

EU:s system för handel med utsläppsrätter inleddes 2005. Naturvårdsverket beslutar om tilldelning av utsläppsrätter och har ansvar för tillsynen av systemet i Sverige.

RAPPORTERING AV UTSLÄPPSRÄTTER 2005–2008

Under 2008, som är det första året i den andra handelsperioden 2008–2012 (Kyoto perioden), uppgick Sveriges utsläpp av koldioxid i den handlande sektorn till 20,1 miljoner ton. Det innebär att utsläppen inom handelssystemet ökade med drygt 1 miljon ton jämfört med 2007. Ökningen kan förklaras av att fler förbrän- ningsanläggningar togs in i systemet 2008, vilket ledde till en ökning på drygt 1,2 miljoner ton. Utsläppen från de anläggningar som var med under den första han- delsperioden har alltså totalt sett minskat under 2008. Därmed fortsätter trenden av minskande utsläpp. Antalet anläggningar i systemet uppgick år 2008 till 752, vilket är 19 fler än 2007.

De största minskningarna har skett inom el- och fjärrvärmesektorn samt massa- och pappersindustrin. Det kan förklaras av en ökad användning av bio- bränsle samt de relativt höga temperaturerna under vintern 2008.

En jämförelse mellan tilldelad mängd utsläppsrätter och faktiska utsläpp för 2008 visar ett överskott på tilldelningen på drygt 0,7 miljoner ton koldioxid. Kiloton koldioxid Tilldelning 2005 Utsläpp 2005 Tilldelning 2006 Utsläpp 2006 Tilldelning 2007 Utsläpp 2007 Tilldelning 2008 Utsläpp 2008 FIGUR 7. HANDEL MED UTSLÄPPSRÄTTER 2005–2008

0 1 000 2 000 3 000 4 000 5 000 6 000 7 000 8 000 Raffinaderi Mineral Massa och papper Malm- tillverkning Järn & stål Övrig energi El och fjärrvärme

utsläpp från anläggningar i systemet för handel med utsläppsrätter jämfört med tilldelad mängd utsläppsrätter.

Överskottet har därmed minskat jämfört med perioden 2005–2007 då det i genomsnitt blev 3,1 miljoner utsläppsrätter över per år.

TILLSYN

Vi har i nio fall beslutat om förseningsavgift och har för tre anläggningar som inte lämnat verifierad utsläppsrapport fastställt utsläppets storlek. Från och med års­ skiftet 2009/2010 kommer ansvaret för tillsynen inom handelssystemet att flyttas till Naturvårdsverkets kontor i Östersund, där också kväveoxidavgifterna hante­ ras. Det gör att tillsynen av kväveoxidavgifter och handelssystemet centraliseras, vilket bedöms effektivisera arbetet.

Ett ärende har avgjorts i miljödomstolen avseende överklagan om avgift för underlåtenhet att överlämna utsläppsrätter. Miljödomstolen avslog överklagan i sin helhet. Beslutet är överklagat till Miljööverdomstolen.

Naturvårdsverket har tagit fram en föreskrift inför flygtrafikens införande i handelssystemet. I samband med detta har vi granskat cirka 60 övervaknings­ och rapporteringsplaner för utsläpp och tonkilometer.

INFORMATION

Under året har tonvikten på informationsarbetet legat på införandet av flyget i handelssystemet. Tre informationsmöten har genomförts för berörda flyg­ operatörer, varav två under 2009. Ett nära samarbete med Transportstyrelsen har etablerats. För att informera om ändringarna och vad som kommer att gälla för att ackrediteras för flyget har vi tillsammans med Swedac arrangerat ett möte med ackrediterade kontrollörer. Riktade informationsutskick har gjorts för att infor­ mera berörda flygoperatörer om handelssystemet, inklusive de flygoperatörer som är baserade utanför EU.

Under 2009 startade det webbaserade rapporteringsverktyget E­CO2 för rapporteringen av utsläpp. Hela 89 procent av alla verksamhetsutövare valde att rapportera via E­CO2. Naturvårdsverket har tillsammans med Energimyndighe­ ten informerat berörda företag om rapporteringsreglerna och specifikt om E­CO2 samt om hur utsläppsrätter överlämnas.

Informationsinsatserna har bidragit till att de flesta rapporter lämnades in i tid och att samtliga företag överlämnade utsläppsrätter i tid.

TILLDELNING AV UTSLÄPPSRÄTTER 2008–2012

Verksamhetsutövare inom handelssystemet har möjlighet att i begränsad utsträck­ ning använda reduktionsenheter från så kallade CDM/JI­projekt som minskar utsläpp av växthusgaser i andra länder istället för att använda utsläppsrätter.

Naturvårdsverket har fattat beslut om hur många sådana som varje enskild anläggning har rätt att använda. Två ärenden på beslut om reduktionsenheter har överklagats till länsrätten. När det gäller tilldelning av utsläppsrätter har sex över­ klagade ärenden avgjorts i Miljödomstolen. Fyra avslogs och två återförvisades till Naturvårdsverket för fortsatt handläggning. Vidare har beslut om tilldelning till tre nya deltagare fattats.

tiLLsYn oCH norMgivning • naturvårdsverket årsredovisning 2009 42

taBeLL 4. Naturvårdsverkets HaNdlÄggNiNg av uNderrÄttelser aNgåeNde beHov av åtgÄrdsprograM eNligt förordNiNg oM MiljökvalitetsNorMer för utoMHusluft (2001:527, 15 §)

Naturvårdsverkets yttranden 2007 yttranden 2008 yttranden 2009

yttrande

Förordat arbete med skellefteå, no2 Örnsköldsvik pM10

åtgärdsprogram jönköping, pM10

Förordat översyn av behovet av Botkyrka, no21 omprövning eller komplettering danderyd, pM101 av åtgärdsprogram

ej förordat arbete Falun no2 Örebro, pM10 alingsås, no2

med åtgärdsprogram sverige, o3 sundsvall pM10

anm.: kommuner ska på eget initiativ skicka in underrättelser till naturvårdsverket. 1) åtgärdsprogram redan fastställt för stockholms län

Beteckningen pM10 avser partikelföroreningar i luft, no2 = kvävedioxid, o3 = ozon

UTVECKLING AV HANDELSSYSTEMET

Naturvårdsverket har bistått Regeringskansliet i samband med att EU:s klimat­ och energipaket införs i svensk lagstiftning. I beslutet att förbättra och utvidga systemet för handel med utsläppsrätter har vi deltagit i olika arbetsgrupper samt i kommittéförfarande kring flygtrafik, auktioneringsregler, koldioxidavskiljning (Carbon Capture and Storage) samt riktmärken.

åtgÄrdsprograM för luft

Naturvårdsverket har ansvaret att utreda behovet av åtgärdsprogram för att upp­ fylla miljökvalitetsnormer för utomhusluft. Vi ska även vägleda och bistå kom­ muner och länsstyrelser i arbetet. Vi följer också upp och utvärderar tillämpningen av miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram. Under 2009 har vi rapporterat att åtgärdsprogram behöver tas fram i Örnsköldsviks kommun för partiklar (PM10), men inte förordat att åtgärdsprogram tas fram i Alingsås (NO2) och i Sundsvall (PM10), vilket framgår av tabell 4.

i naturvårdsverkets uppdrag ingår att utreda om kommunerna behöver åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormerna för utomhusluft. normerna gäller kvävedioxid/kväveoxider, svaveldioxid, bly, partiklar (pM10), bensen, kolmonoxid, ozon, arsenik, kadmium, nickel och bens(a)pyren.

övriga styrMedel

In document Årsredovisning 2009 (Page 42-46)

Related documents