• No results found

handlingar vid kommunfullmäktiges sammanträden

In document 2020-09-28 1/54 (Page 37-48)

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. avslå motionen med motivering som framgår nedan.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det endast finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges förslag.

Beskrivning av ärendet

Till kommunfullmäktiges sammanträde 2019-09-30 inkom David Aronsson (V) m.fl. med en motion om tillgängliga handlingar vid kommunfullmäktiges sammanträden där de föreslår att kommunfullmäktige besluta att:

1. köpa in ett antal enklare läsplattor låsta på att visa handlingarna från fullmäktige med syfte att kunna låna ut dem till besökare som inte har en egen att ta med.

alternativt att

2. åter börja kopiera upp några exemplar av handlingarna. Kanske med ett system där besökarna får föranmäla att de vill ha.

I dagsläget är bedömningen att de personella resurser som krävs för att, på ett effektivt sätt, kunna administrera utlämnande och återtagande av läsplattor vid kommunfullmäktiges sammanträden samt att de personella resurser som skulle krävas för kunna administrera underhåll av de läsplattor som lånas ut under kommunfullmäktiges sammanträden inte finns.

Bedömningen är vidare att den personal som redan finns på plats i

fullmäktigesalen inför, under och efter sammanträdena inte har den tidsmässiga möjligheten att kunna utföra denna administration utan behöver fokusera tiden på att utföra andra uppgifter.

Sedan 2019-12-20 finns ett öppet gästnätverk, Strangnas Free, att tillgå i, samt i närheten av, alla kommunala lokaler, däribland Paulinska salen. Detta nätverk kan användas för att få en internetuppkoppling och därigenom eliminera behovet eller belastningen av privata uppkopplingar eller abonnemang som åhörare annars skulle behöva använda sig av för att kunna läsa kommunfullmäktiges handlingar på Strängnäs kommuns webbplats vid användandet av en privat enhet vid fysisk

Utredningen har inte funnit något som indikerar på, utöver det motionärerna anför, att de åhörare som fysiskt närvarar vid kommunfullmäktiges sammanträden upplever det som problematiskt att pappershandlingar inte längre finns att tillgå i salen under sammanträdet.

Att tillhandahålla och administrera ett system där åhörare kan föranmäla om de vill ha pappershandlingar utskrivna som de senare kan komma och hämta inför sammanträdet bedöms inte som genomförbart i dagsläget med hänvisning till bristande personella resurser. En sådan lösning skulle även vara förenad med en kostnad för den som beställer handlingarna då en avgift skulle behöva tas ut i samband med utlämnandet, detta i enlighet med kommunfullmäktiges beslut i KF

§ 212, 2007-10-22, Avgifter för kopior och avskrifter av allmänna handlingar.

Vidare bedöms en återgång till att återigen tillhandahålla pappershandlingar vid kommunfullmäktiges sammanträden inte vara förenligt med ett miljömässigt arbetssätt eftersom det skulle gå emot ambitionen att hålla mängden utskrifter så lågt som möjligt.

Kommunstyrelsen föreslår, med anledning av ovanstående, att

kommunfullmäktige avslår motionen från David Aronsson (V) m.fl. om tillgängliga handlingar vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag, KS § 173, 2020-08-26, Motion från David Aronsson (V) m.fl. om tillgängliga handlingar vid kommunfullmäktiges sammanträden

Tjänsteutlåtande, Svar på motion från David Aronsson (V) m.fl. om tillgängliga handlingar vid kommunfullmäktiges sammanträden, 2020-06-30

Motion från David Aronsson (V) m.fl. om tillgängliga handlingar vid kommunfullmäktiges sammanträden, 2019-09-27

Beslutet skickas till Kommunstyrelsen

KF § 283 Dnr KS/2020:134-034

Motion från Björn Karlsson (SD) och Linda Hefvelin (SD) om servering av viltkött inom Strängnäs kommuns

verksamheter

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. motionen inte föranleder någon åtgärd.

Yrkanden

Björn Karlsson (SD) yrkar bifall till motionen.

Beslutsgång

Ordföranden ställer bifall till kommunstyrelsens förslag mot bifall till motionen och finner att kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag.

Beskrivning av ärendet

Kommunfullmäktige har överlämnat en motion från Björn Karlsson och Linda Hefvelin (SD) om viltkött i Strängnäs kommuns verksamheter (KS/2020:134-034) till Teknik- och fritidsnämnden för beredning. I motionen föreslås att kommunen ser över sina upphandlingar så att man kan börja servera vildsvinskött i sina verksamheter samt att övrigt viltkött tas in från svenska leverantörer samt där det är möjligt, gynnar lokala företag och lantbrukare.

Kommunens upphandlingar och avtal för livsmedel följer lagen om offentlig upphandling, LoU. Det innebär att enskilda företag inte kan gynnas baserat på geografisk placering eller annat som inte påverkar varan eller tjänstens kvalitet eller utförande utifrån de krav som ställts av köparen. EU:s ramverk för fri rörlighet för varor och tjänster anger att EU är en fri och öppen inre marknad.

Med avstamp i detta regelverk har Strängnäs kommun grundat nuvarande och kommande ramavtal för livsmedel på en förstudie som tagits fram i samband med upphandlingsförfarandet. En uppdaterad version togs fram i samband med beslut om upphandling 2019 (KS/2019:280-059). Där framkommer att syftet med förstudien är att Strängnäs kommun ska ha en genomtänkt strategi för hållbar livsmedelsförsörjning, ur såväl ekologisk som social och ekonomisk synvinkel.

Strategin ska ta avstamp i relevanta styrdokument och riktlinjer i kommunen, till exempel den regionala livsmedelsstrategin för Sörmlands län. I förstudien pekas bland annat viltkött ut som en möjlig produktkategori att hitta lokala samarbeten för. I förstudien nämns också säsongsanpassade inköp, minskade transporter och djurskydd som prioriterade kriterier i samband med upphandling, kriterier som också pekar på fördelar med att använda viltkött i ökad omfattning.

I det ramavtal för livsmedel som träder i kraft 20200501 är viltkött undantaget för

I dagsläget är tillgången till viltkött begränsad, framför allt på grund av

vilthanteringsanläggningarnas kapacitet och jägarnas benägenhet att dels jaga, dels att lämna in skjutet vilt. Måltidsservice arbetar kontinuerligt med att leta efter fler aktörer på marknaden och knyta kontakter med dessa. Upphandlingstekniskt finns inga hinder för att få in mer viltkött på menyn i kommunens verksamheter.

I och med detta anses motionens innehåll redan uppfyllt.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Viltkött är generellt sett dyrare än det kött Strängnäs kommun köper och använder till störst del; nöt, fläskkött och kyckling från Sverige. Denna prisskillnad kan hanteras genom att samtidigt med en ökad frekvens viltkött på menyn, minska mängden annat kött och öka mängden växtbaserade rätter. Vi kan alltså använda samma summa pengar till inköp av kött, men de högre priserna medger en mindre volym kött, vilket samtidigt bidrar till målet om att minska matens

klimatpåverkan.

Därmed medför beslutet inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser Miljökonsekvenser

Genom att bidra till ökad efterfrågan på viltkött, kan kommunen bidra till en ökad avskjutning av vilt i Sörmland, främst klövvilt och vildsvin. Viltet orsaker varje år stor skada i såväl lantbruket som i trafiken. En ökad efterfrågan på vilt kan därför bidra till en bättre balans i de viltstammar som till viss del vuxit sig för stora. Viltkött är klimatsmart och innebär låg miljöpåverkan genom hela värdekedjan.

Uppfyllelse av mål (policy, plan, riktlinjer m.m.)

Agenda 2030

FN:s globala hållbarhetsmål som under kommande år får en allt större och mer betydande roll i Strängnäs kommun. Livsmedelsinköp påverkar minst 12 av de 17 målen på ett direkt och betydande sätt och livsmedelsupphandlingen är därför strategiskt viktig i kommunens hållbarhetsarbete.

Nationell livsmedelsstrategi

I den nationella livsmedelsstrategin framgår att offentlig livsmedelskonsumtion ska vara till 60 % ekologisk år 2030. Strategin påvisar också att offentlig sektor bör ställa krav i nivå med svensk djurskyddslagstiftning. (Regeringskansliet, 2017) Regional livsmedelsstrategi för Sörmlands län

Strategin för Sörmland lyfter fram 5 områden varav Sörmländsk matidentitet och Ökad hållbar produktion berör kommunens interna livsmedelsförsörjning.

Aktiviteter som nämns i strategins handlingsplan och som är relevanta för Strängnäs kommuns upphandling av livsmedel är bland annat

- Öka de offentliga verksamheternas andel av svenskt och regionalt producerad mat för att stimulera ökad produktion

- Flera sörmländska produkter ska bli tillgängliga för konsumenterna.

(Länsstyrelsen Södermanlands län, 2019) Majoritetsförklaring

Mandatperiodens arbete ska föras utifrån ett långsiktigt hållbart perspektiv baserat på Agenda 2030 och de globala målen. Arbetet med att stärka folkhälsan hos invånare och medarbetare ska intensifieras. Vi ska arbeta målmedvetet för fossilfria transporter år 2030 och för klimatneutralitet 2040. Vi ska fortsatta förbättra företagsklimatet och utveckla mötet mellan näringslivet och kommunen vilket ska resultera i att företag vill etablera sig, utvecklas och stanna kvar i kommunen.

Kommunfullmäktiges övergripande mål

De mål för 2020 som kommunfullmäktige beslutat om och som direkt kan relateras till livsmedelsupphandling är

Strängnäs kommun är en förebild för sitt aktiva arbete kring hållbarhetsfrågor med Agenda 2030 som bas. Tillsammans utvecklas vi med människor som vill bo och leva i, verka i och besöka vår kommun.

samt

I Strängnäs kommun erbjuds välfärdstjänster av god kvalitet som utgår från invånarnas behov.

Miljöstrategi för Strängnäs kommun

Strängnäs kommun ska aktivt arbeta för att bidra till att de nationella miljökvalitetsmålen nås.

Strängnäs kommun arbetar med fyra aspekter inom fokusområdet Hållbara måltider: produktion av livsmedel, matsvinn, giftfri miljö och ett socioekonomiskt förhållningssätt. För att minska måltidens klimatpåverkan ska kommunen minska köttkonsumtionen och öka andelen vegetabilier i offentliga måltider. Kommunen arbetar aktivt med att minska matsvinn i olika led i processen. Vi ska öka andelen ekologisk mat vilket bidrar till att minska kemikalieanvändning i

livsmedelsproduktionen och främja biologisk mångfald.

Strängnäs kommun ska vara ett föredöme för andra i miljöarbetet.

Måltidspolicy för Strängnäs kommun

Kommunen ska vara ett föredöme inom miljöområdet och genom samarbete med företagare och andra aktörer minska sin klimatpåverkan.

Matsedlar ska anpassas efter säsong.

Kommunen ska, i samband med livsmedelsupphandling, sträva efter det bästa valet med etisk och miljömässig utgångspunkt.

Inköps- och upphandlingspolicy

Kommunen ska verka för en långsiktigt hållbar utveckling i samhället genom att upphandla varor […] som bidrar till en god livsmiljö och har en begränsad påverkan på klimatet och liten negativ miljöpåverkan.

Verksamhetsplan för teknik- och fritidsnämnden 2020

Måltidsservice bidrar till en hållbar cirkulär måltid genom minskat svinn, ekologiska inköp, lokala producenter och växtbaserad mat med mera.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag, KS § 174, 2020-08-26, Motion från Björn Karlsson (SD) och Linda Hefvelin (SD) om servering av viltkött inom Strängnäs kommuns verksamheter

Protokollsutdrag, TFN § 48, 2020-05-19, Svar på motion om servering av viltkött inom Strängnäs kommuns verksamheter

Motion från Björn Karlsson (SD) och Linda Hefvelin (SD) om servering av viltkött inom Strängnäs kommuns verksamheter, 2020-02-21

Beslutet skickas till Teknik- och fritidsnämnden

KF § 284 Dnr KS/2020:185-037

Medborgarförslag om skapande av ett bed&breakfast samt möjligheter till övernattning i Gamla Stationen i Åkers Styckebruk

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. avslå medborgarförslaget med anledning av att de frågor som

förslagsställaren i huvudsak vill få lösta, regleras i plan- och bygglagen (PBL), som i Strängnäs kommun hanteras av miljö- och

samhällsbyggnadsnämnden som myndighet. Frågan behöver därför avgöras genom en ansökan om ändring av detaljplan, bygglov eller förhandsbesked till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

Till kommunfullmäktiges sammanträde 2020-04-27 inkom ett medborgarförslag från Ylva Binder, om skapande av ett bed & breakfast samt möjligheter till

övernattning i Gamla Stationen i Åkers Styckebruk, dnr KS/2020:185-037.

Fullmäktige överlämnade ärendet till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för beredning.

Binder framför vikten av att Åkers styckebruk behöver fler möjligheter till övernattning för att stödja en utveckling av besöksnäringen på orten och i närliggande Åkers bergslag och redogör för de hinder som hon upplevt när hon under flera år försökt åstadkomma det.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden delar förslagsställarens uppfattning att det är önskvärt att stärkta möjligheter för besöksnäringen i Åkers styckebruk och Åkers bergslag. Nämnden konstaterar att det ligger i linje med kommunens vilja att utveckla besöksnäringen på orten vilket även kommer till uttryck i den fördjupade översiktsplanen för Åkers styckebruk.

De frågor och tillstånd som behövs för de fysiska åtgärder som förslagsställaren önskar åstadkomma regleras i plan- och bygglagen (PBL). En grundläggande

princip i PBL är avvägningen mellan enskilda och allmänna intressen där det finns mycket små möjligheter att frångå avvägningar samt stipulerade processer som PBL föreskriver genom politiska beslut. Eftersom frågan om byggande och markanvändning ofta är förknippat med stora investeringar och värden samt att ändrad markanvändning och bebyggelse kan påverka grannar och andra invånare, finns behovet av en rättssäker hantering av dessa frågor vilket motiverar den strikta lagstiftningen inte minst av demokratiskäl.

Inom ramen för PBL krävs att den som önskar någon form av tillstånd enligt lagen eller önskar initiera en förändrad markanvändning, inkommer med en ansökan till den myndighet som i kommunen hanterar plan- och bygglagsfrågor. I Strängnäs kommun är det miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som utsetts hantera dessa frågor.

Eftersom frågor runt den fysiska planeringen och frågor runt bygglov och startbesked är komplexa och det i många fall kan vara svårt för den enskilde att veta vilket tillstånd som behövs eller är möjligt att få, för en specifik åtgärd, erbjuder myndigheten normalt vägledning i frågan. För näringsidkare finns inom Strängnäs kommun mötesformen ”dukat bord” där företagaren vid ett möte har möjlighet att lägga fram sina idéer till de samlade myndigheter som kan vara aktuella i sammanhanget, för att få vägledning och få veta vilka tillstånd som behövs och vilka alternativ som står till buds samt hur ansökan ska utformas och vad den behöver innehålla för att kunna prövas.

När det gäller förslagsställarens idéer för ett bed & breakfast i stationshuset och de övriga anläggningar som nämns i förslaget saknas idag tillräckligt underlag för en bedömning och prövning enligt plan- och bygglagen.

Förslagsställaren bör därför upplysas om att det finns möjlighet att begära ett så kallat ”dukat bord” möte där frågorna om genomförande och nödvändiga tillstånd kan diskuteras. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har för avsikt att bjuda in förslagsställaren till ett samlat myndighetssamråd, ett så kallat ”dukat bord”

kommande veckor.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag, KS § 177, 2020-08-26, Medborgarförslag om skapande av ett bed&breakfast samt möjligheter till övernattning i Gamla Stationen i Åkers Styckebruk

Protokollsutdrag, MSN § 75, 2020-05-26, Medborgarförslag om skapande av ett bed & breakfast m.m. i gamla stationen i Åkers styckebruk, förslag om avslag Tjänsteutlåtande Medborgarförslag om skapande av ett bed & breakfast samt möjligheter till övernattning i Gamla Stationen i Åkers Styckebruk, 2020-05-18 Medborgarförslag med bilagor om skapande av ett bed & breakfast samt möjligheter till övernattning i Gamla Stationen i Åkers Styckebruk, 2020-03-18 Beslutet skickas till

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

KF § 285 Dnr KS/2020:359-0061

Rapporter ej verkställda beslut enligt SoL och LSS från socialnämnden 2020

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. lägga rapporten till handlingarna.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktige beslut.

Beskrivning av ärendet

Socialnämnden ska, enligt 16 kapitlet 6f-i § socialtjänstlag (2001:453), en gång per kvartal lämna uppgifter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), kommunens revisorer samt kommunfullmäktige om gynnande beslut enligt 4 kapitlet 1 § socialtjänstlag (2001:453) samt 9 § lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, som inte har verkställts inom tre månader alternativt verkställts men avbrutits och inte åter verkställts inom tre månader.

I tabellen nedan redovisas uppgifter för kvartal 1, 2020 om socialnämndens beslut där verkställigheten har överskridit tre månader. Ärendenummer är en årlig nummerserie där varje brukare kan följas från kvartal till kvartal, till dess beslutet är verkställt/avslutat. En serie för LSS-beslut och en för SoL-beslut.

Fyra LSS-ärenden och fyra SoL-ärenden rapporteras enligt följande:

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Kommunen kan få betala en sanktionsavgift om den dröjt oskäligt länge med att verkställa ett beslut.

Övriga konsekvenser Inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ej verkställda beslut följs upp en gång i kvartalet för rapport till fullmäktige, IVO och revisorerna.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag, KS § 178, 2020-08-26, Rapporter ej verkställda beslut enligt SoL och LSS från socialnämnden 2020

Protokollsutdrag, SN § 67, 2020-05-26, Ej verkställda beslut socialnämnden kvartal 1, 2020

Beslutet skickas till Socialnämnden

KF § 286 Dnr KS/2020:520-102

Befrielse från uppdrag som ersättare för (S) i

In document 2020-09-28 1/54 (Page 37-48)

Related documents