• No results found

HANTERING AV ÖVER-/UNDERSKOTT AV MIGRATIONSVERKSAMHETEN

Innehållsförteckning

9. HANTERING AV ÖVER-/UNDERSKOTT AV MIGRATIONSVERKSAMHETEN

Verksamhet gällande nyanlända med uppehållstillstånd samt ensamkommande barn (asylsökande samt barn som fått uppehållstillstånd) innefattas i detta kapitel.

Verksamheten finansieras av statliga medel. Intäkter och kostnader skiljer sig av olika orsaker mellan åren och därför måste verksamheten ses i ett längre perspektiv än ett år. Herrljunga kommun följer en redovisningsprincip som innebär att intäkterna från migrationsverket följer den ankomna gruppen för tre till fem år. Med denna princip balanseras varje enskilt års över- respektive underskott för att inte påverka kommunens egna medel.

Tre år efter det ankomstår som målgruppen kommit till Herrljunga kommun redovisas ett resultat. Finns det ett överskott för avräknad ankomstgrupp, och gruppen finns kvar, kan överskottet balanseras i ytterligare två år. Därefter ska överskottet redovisas till årets resultat. På motsvarande sätt redovisas ett underskott för avräknad grupp i årets resultat senast tre år efter ankomståret.

De verksamheter som budgeteras med statliga medel ska inte behandlas annorlunda än andra likvärdiga verksamheter inom kommunen. Detta gäller både de individer som statliga medel avser men även personal som arbetar inom verksamheten.

Över- och underskott som lyfts enligt dessa principer tillfaller den nämnd som ansvarar för verksamheten.

Ärende 20

9 BILAGA 1 Processbeskrivning av investeringsprojekt som rör lokalförändring

Inledning

Kommunen har behov av att fokusera tid och resurser för att uppnå uppsatta mål. Genom att tydliggöra syfte och mål med tillfälliga satsningar och förändringar på ett strukturerat sätt kan kommunen uppnå högre effektivitet i förändringen.

Ett projekt är ett uppdrag som utförs av en tillfällig organisation för att uppnå ett bestämt resultat. Arbete kan bedrivas i projektform när man behöver fokusera tid och resurser för ett specifikt ändamål. Projekt och deras syften ska vara i linje med kommunens övriga mål. Projektet är avgränsat i tid och har ett tydligt start och stopp.

Ett projekt kan exempelvis vara uppförande av en byggnad eller en större förändring. Om arbetet behöver bedrivas i projektform eller ej beror till stor del på arbetets komplexitet, omfattning och hur mycket arbetet avviker från organisationens ordinära arbete.

Det finns två huvudsakliga typer av projekt för kommunen. Investeringsprojekt och driftsprojekt. De skiljer sig åt gällande finansiering och därför också vilka formella beslut som måste fattas.

Investeringsprojekt är finansierade med investeringsmedel och flera formella beslut fattas av kommunfullmäktige och den nämnd som driver projektet. Det som avgör om ett projekt är ett investeringsprojekt eller ej är om den förändring projektet syftar till att genomföra har ett bestående ekonomiskt värde. När investeringsprojektet är klart tas den totala kostnaden upp i kommunens anläggningsregister och verksamheten belastas med kapitalkostnader (avskrivningar och ränta).

Driftsprojekt finansieras med driftsmedel och därför är inte politiska beslut nödvändiga i samma utsträckning. Projekt som är av principiell vikt ska däremot alltid beslutas om av nämnd.

Projekt kan drivas av alla förvaltningar och i alla nivåer av organisationer. Tekniska nämnden ansvarar för projektledningen när projektets mål innebär lokalförändringar. För andra projekt utser beställaren och/eller styrgruppen projektledare inom den egna verksamheten. Externa projektledare kan även anlitas när kommunens egna resurser inte räcker till.

Beslutsprocess

Vissa projekt kräver politiska beslut. Projekt som är av principiell vikt eller kräver investeringsmedel ska beslutas om av nämnd eller styrelse (forts nämnd). Nämnden kan delegera vissa av dessa beslut genom delegeringsordning. Kommunens principer för styrning av verksamhet och ekonomi anger vilken nämnd som ska besluta när det gäller investeringsmedel.

Vid lokalförändringsprojekt har flera nämnder intresse i projektet. Nedanstående bild beskriver översiktligt processen när projektet gäller lokalförändringar.

Ärende 20

10

Investeringsbegäran

Investeringsmedel beslutas om av kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen bereder investeringsärenden till kommunfullmäktige, som normalt beslutar om tilldelning en gång per år – i samband med

budgetbeslutet.

Respektive nämnd kan även omdisponera redan tilldelade investeringsmedel, under förutsättning att de inte kommer att behövas för det ursprungliga investeringsbehovet.

För att kunna fatta beslut om begäran av investeringsmedel behövs tillräckliga underlag.

Ekonomienheten tillhandahåller aktuella mallar för investeringsbegäran i samband med underlag för kommunfullmäktiges budgetbeslut.

Startbeslut

När investeringsmedel finns beslutade och tillgängliga kan projektet startas. Kommunens antagna principer för styrning av verksamhet och ekonomi anger vilken nämnd som kan fatta startbeslut, beroende på vilket belopp som är aktuellt.

När projektets mål innebär lokalförändringar är det Tekniska nämnden som fattar startbeslut eller ber kommunfullmäktige att fatta ett startbeslut, beroende på investeringsbelopp eller principiell vikt.

Rapportering

Projekt som har beslutats om av nämnd ska rapporteras till nämnd när projektet är avslutat.

Slutrapportering kan ske på olika sätt men både ekonomi och måluppfyllelse ska belysas.

Vid längre projekt kan delrapportering ske till nämnden. Det är viktigt för nämnden att få information om hur projektet fortskrider när det gäller tidsplan, ekonomi och måluppfyllelse.

Ärende 20

11

Politikens roll i projektprocessen

Förutom de formella besluten och rapportering kan nämnden eller dess ledamöter involveras ytterligare.

Politikens roll i projekt skiljer sig inte från politikens roll i övriga verksamhetsfrågor.

I början av vissa projekt kan nämnden behöva tydliggöra syfte och mål med projektet. Ibland kan vissa politiska hänsyn i ett projekt behöva klargöras innan arbetet startar.

Samverkan i den politiska processen

Samverkan med fackliga organisationer, inom ramen för det gemensamma samverkansavtalet, har ingen särskild hantering när det gäller den politiska processen för projekt. Det är respektive chefs ansvar att samverka innan beslut fattas som kan påverka fackliga organisationers medlemmar.

Ärende 20

Ärende 21

Ärende 21

SERVICENÄMNDEN

Herrljunga kommun, Box 201, 524 23 Herrljunga Besöksadress Torget 1, Herrljunga

Telefon 0513-170 00  Telefax 0513-171 33 org.nummer 212000-1520 www.herrljunga.se

Svar på återremiss av bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda

Sammanfattning

Sveriges kommuner och landstings styrelse har den 14 september 2018 antagit förslag till bestämmelser om omställningsstöd och pension till förtroendevalda (OPF-KL18).

OPF-KL18 gäller för förtroendevald som tidigare omfattas av OPF-KL 14 eller som

tillträdde efter valet 2018. OPF-KL18 omfattar reviderade bestämmelser för förtroendevald gällande omställning, pension och familjepension.

Omställningsbestämmelserna tar sikte på aktiv omställning, med aktiva

omställningsinsatser och tidsbegränsad ekonomiska omställningsstöd. Ändringar innebär att Omställningsfondens roll i omställningsarbetet har förtydligats. Det tillagda

familjeskyddsregelverket gäller för förtroendevald med uppdrag om minst 40 procent och består av två delar, dels familjeskydd till efterlevande vuxen och dels familjeskydd till efterlevande barn.

Kommunfullmäktige återremitterade ärendet den 12 februari 2019 (KF § 14) för att få information om kringliggande kommuner antagit andra bestämmelser än de som föreslås i cirkulär 18:31 från Sveriges kommuner och landsting. Resultatet av undersökningen visar att Lidköping och Vara kommuner har gjort ett undantag och beslutat att det ekonomiska omställningsstödet ska samordnas från och med år 1. Alingsås, Götene, Skara, Tranemo, Svenljunga, Bollebygd och Ulricehamns kommuner har inte gjort någon förändring.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse i ärendet daterad 2019-06-12 Kommunfullmäktige § 14/2019-02-12

Sveriges kommuner och landsting cirkulär 18:31 Förslag till bestämmelser om

omställningsstöd, pension samt familjeskydd till förtroendevalda (OPF-KL18) inklusive bilagor

Förslag till beslut

• Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige anta bestämmelser om

omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL18) med tillhörande bilaga. Bestämmelserna gäller från och med 2019-01-01.

Gun Rydetorp

SERVICENÄMNDEN EKONOMI/PERSONAL Gun Rydetorp

Tjänsteskrivelse 2019-06-12 DNR KS 240/2018

Sid 2 av 2

Ekonomisk bedömning

Familjeskydd för förtroendevald med ett uppdrag om minst 40 procent är helt nytt och kostnad uppstår först om den förtroende avlider och efterlämnar make/sambo eller minderåriga barn.

Gränsen för när pensionsavgift utbetalas direkt till förtroendevald höjs från 1,5 procent till 3 procent av inkomstbasbeloppet. Detta innebär att kostnaden i direkt anslutning till intjänande ökar, däremot minskar kostnaden när förtroendevald avgår med pension.

Omställningsstöd enligt OPF-KL utges till dess förtroendevald uppnått pensionsålder som anges i 32 a § LAS som för närvarande är 67 år. Tidigare gällde 65 års gräns.

Ärende 21

Ärende 21

Ärende 21

Cirkulärnr: 18:31

Diarienr: 18/04241

P-cirknr: Finns ej längre

Nyckelord: Förtroendevalda, omställning och pension Handläggare: Victoria Bergner och Ossian Wennström Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen

Datum: 2018-09-14

Mottagare: Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen

Rubrik: Förslag till bestämmelser om omställningsstöd och pension till förtroendevalda (OPF-KL18)

Bilagor: 1 Förslag till bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL18) med

tillhörande bilaga

2 Kommentarer till bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL18)

Ärende 21

Vic

2018-09-14

1 (2)

CIRKULÄR 18:31

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Victoria Bergner

Ossian Wennström

Nyckelord: Förtroendevalda, familjeskydd, omställning och pension

Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen

Sveriges Kommuner och Landsting Post: 118 82 Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Tfn: växel 08-452 70 00, Fax: 08-452 70 50 Org nr: 222000-0315, info@skl.se, www.skl.se

Förslag till bestämmelser om omställningsstöd, pension samt

Related documents