• No results found

hanterIng av marknadsrIsker

Med marknadsrisk avses den effekt ränte-, kurs- eller marknadsvärdefluktuationer har på koncernens resul-tat.

Målet med marknadsriskhanteringen är en långsiktigt stabil utveckling av räntenetto och resultat. Koncern-styrelsen har fastställt limiter och principer för mark-nadsrisktagning. Marknadsriskerna är antingen relate-rade till bankverksamheten (strukturell ränterisk), till enskilda transaktioner eller till livförsäkringsbolagets placeringsverksamhet. Banken tar inte aktivt marknads-risker i trading-syfte. Risktagning är ett centralt element i livförsäkringsbolagets placeringsverksamhet.

Inom livförsäkringsverksamheten strävar man till att de tillgångar som utgör täckning för ansvarsskul-den är uppbyggda med hänsyn tagen till arten av ansvarsskul-den försäkringsrörelse som bolaget bedriver som påverkar avkastningskrav, risknivå och möjligheter att omvand-la tillgångarna till kontanta medel. De största riskerna som hänför sig till placeringsverksamheten inom liv-försäkringsbolaget är en nedgång i marknadsvärdet på tillgångarna samt en otillräcklig avkastning i förhållande till ansvarsskuldens krav. Dessa risker strävar man till att reducera genom att sprida placeringarna i tillräcklig utsträckning instrumenten emellan, såväl geografiskt som sektormässigt.

likvida medel kortfristig upplåning

likviditetsportfölj 1 628 lokalbanker 634

kortfristiga placeringar 150 bankcertifikat 391

kontanta medel 228 Övrigt, inkl. amorteringar 848

Summa 2 006 1 873

Tabellen ovan beskriver tillgångarnas och skulder-nas känslighet för olika marknadsriskscenarier. Daglig-konton och övriga tillgångar utan avtalsenlig förfallodag har hanterats enligt förväntad återprissättning. För Liv-försäkringsverksamheten har den del av placerings-portföljen som är avsedd att täcka den fondanknutna ansvarsskulden lämnats obeaktad, likaså ansvarsskul-den för räntebundna försäkringar. Riskerna i anslut-ning till den räntebundna ansvarsskulden har hanterats i avsnitt 6.2.1.

6.1 Marknadsrisker inom bankverksamheten Koncernledningen ansvarar för hanteringen av mark-nadsriskerna inom bankverksamheten med fullmakt av styrelsen. Ledningen har utsett ett särskilt finans-utskott för att inom ramen för limiter fastställda av styrelsen hantera de momentana och strukturell ränte-riskerna. Koncernens riskkontroll övervakar riskposi-tioner och limiter.

6.1.1 Strukturell ränterisk

Med strukturell ränterisk avses en risk i utvecklingen av räntenettot som föranleds av en obalans mellan rän-tebindningarna och återprissättningen hos fordringar och skulder inom bankverksamheten.

Den strukturella ränterisken hanteras genom ak-tiva skyddsåtgärder med hjälp av derivatavtal och lik-viditetsplaceringar med målsättning att hålla räntenet-tot på en stabil nivå samt skydda resultatet mot en låg räntenivå.

Olika räntescenariers effekter på räntenettot med beaktande av förändringar i balansstrukturen och kon-tomedlen beräknas med hjälp av en dynamisk balans-riskhanteringsmodell. Den strukturella ränterisken mäts med hjälp av olika stresscenarier.

Känslighetsanalys av marknadsrisker (mn euro) Limiten för den strukturella ränterisken har fastställts i förhållande till budgeterat räntenetto samt prognosti-serat räntenetto för de därpå följande två åren. Den kal-kylerade negativa förändringen i räntenetto som skulle förorsakas av en parallellförskjutning om 1 % -enhet i räntorna får medföra en högst 8 % stor kalkylerad för-sämring av för ifrågavarande räkenskapsperiod budge-terat räntenetto (fast mål) och får försämra det prog-nostiserade räntenettot för de närmaste 12 månaderna med högst 6 % och för de närmaste 12-24 månaderna med högst 8 % (rörligt mål).

Praktiska åtgärder för att täcka den strukturella rän-terisken och för att förändra finansieringspositionen vidtas av bankens Treasury-enhet enligt instruktioner från finansutskottet och ledningen.

6.1.2 Momentan ränterisk

Momentan ränterisk definieras som förändringar i ford-ringsbevisens marknadsvärde som följd av räntefluktua-tioner. Förändringarna redovisas mot fonden för verk-ligt värde under eget kapital efter avdrag för latent skatt.

Den momentana ränterisken mäts genom att simulera inverkan av en 1 % -enhets höjning i räntenivån. Mark-nadsvärdeförändringen av Finansiella tillgångar tillgäng-liga för försäljning får vid en parallellförskjutning om 1

%-enhet i räntorna, när latent skatteskuld eller -fordran lämnas obeaktad, uppgå till högst 10 % av bankkon-cernens egna medel. Finansutskottet fastställer närmare limiter inom ramar fastställda av styrelsen.

Marknadsvärderingen av dessa finansiella tillgångar som innehas till försäljning redovisas mot fonden för verkligt värde under eget kapital efter avdrag av latent skatt. Den under räkenskapsåret bokförda nettoföränd-ringen mot fonden för verkligt värde hänförlig till mo-mentan ränterisk uppgick till -11,9 (-9,1) miljoner euro.

Vid räkenskapsårets utgång uppgick den totala fonden för verkligt värde inom bankkoncernen till -12,6 (-1,7) miljoner euro.

6.1.3 Valutakursrisk

Med valutakursrisk avses den negativa värdeförändring-en i bankkoncernvärdeförändring-ens valutapositioner som uppstår på grund av fluktuationer i valutakurserna.

Inom bankverksamheten utgår valutahandeln ifrån kundernas behov, varför handeln i första hand avser de nordiska valutorna och den amerikanska dollarn. Hu-vudprincipen i valutariskhanteringen är matchning.

risk

räntesats Aktier Fastigheter

parallell 1 % ändring ner

1 % paral-lell ändring

upp

10 %

kursfall 10 % prisfall

bankverk-samhet -24 14 -3 -2

livförsäkrings-verksamhet 21 -20 -23 -8

Totalt -2 -6 -27 -9

Treasury-enheten ansvarar för skötseln av bankens dagliga valutaposition inom ramen för de fullmakter den fått av finansutskottet. Verksamheten styrs av limiter ställda av koncernledningen. Positionslimiterna har fast-slagits i förhållande till bankkoncernens kapitalbas.

Den totala netto valutaexponeringen vid årsskiftet för bankkoncernen uppgick till 0,9 miljoner euro.

6.1.4 Aktierisk

Med aktiekursrisk avses värdeförändringar som föranleds av aktiekursfluktuationer. För aktierisker har fastställts limiter i relation till bankkoncernens egna medel.

Banken tar inte aktivt aktierisk i trading-syfte.

6.1.5 Fastighetsrisk

Med fastighetsrisk avses en risk som hänför sig till en nedgång i fastighetstillgångarnas marknadsvärde. Pla-ceringar i fastigheter eller ägande av fastigheter ingår inte i koncernens kärnverksamhet. För att minska fast-ighetsriskerna har fastighetstillgångarna minskats och man kommer även framledes att sträva till att sälja ut det egna fastighetsbeståndet. Samtidigt försöker man effektivera utnyttjandet och höja avkastningen av fast-igheterna. Fastigheterna är huvudsakligen försäkrade med fullvärdesförsäkringar.

6.2 Marknadsrisker inom livförsäkringsbolaget Aktias koncernledning samt operativa ledningen i liv-försäkringsbolaget ansvarar för hanteringen av mark-nadsriskerna inom fullmakt av såväl koncernstyrelse som bolagets egen styrelse. Livförsäkringsbolagets sty-relse fastställer årligen en placeringsplan som inkluderar gränser för neutralallokeringen, limiter för instrument allokeringen, beslutsfullmakter som organisering av placeringsverksamheten. Koncernledningen har utsett ett särskilt placeringsutskott för att inom ramen för li-miter hantera marknadsriskerna. Koncernens riskkon-troll övervakar riskpositioner och limiter.

Försäkringstagaren bär själv marknadsrisken för de placeringar som utgör täckning för fondanknutna försäkringar. Dessa placeringar värderas löpande till verkligt värde och värdeförändringarna bokförs mot ansvarsskulden för fondförsäkringar.

Den del av placeringsportföljen som skall täcka ansvarsskulden för räntebundna försäkringar värde-ras löpande till verkligt värde mot fonden för verkligt värde. Vid slutet av året uppgick den till livförsäkrings-verksamheten anknutna fonden för verkligt värde i Ak-tiakoncernen efter gjorda förvärvselimineringar till -5,4 miljoner euro.

Placeringsverksamheten grundar sig på en neutral allokering mellan olika tillgångsslag inom vilken en tak-tisk allokering sker. Genom diversifiering eftersträvas högsta möjliga avkastning till given risknivå.

Placeringsportföljens marknadsrisker mäts med en VaR-modell och limiten begränsar den maximala för-lusten under ett år med 97,5 % signifikansnivå. Place-ringsportföljens riskposition rapporteras kvartalsvis till koncernstyrelsen samt månatligen till Livbolagets styrelse.

Neutral cross out och verklig allokering per 31.12.2007

6.2.1 Ränterisk

Ränterisken är den mest betydande risken i ansvarsskul-den på grund av ansvarsskul-den garanterade räntan som pensions- och sparförsäkringarna har. För sålda försäkringar har som garanterad ränta använts den högsta av myndig-heterna tillåtna diskonteringsräntan, vilken är 4,5 % för försäkringar beviljade före 1999. Under tiden 1999 - 1.4.2003 var motsvarande ränta 3,5 % och för tillfäl-let är den 3,5 % för gruppensionsförsäkringar och 2,5

% för övriga försäkringar. Under åren har diskonte-ringsräntan sänkts för att minska räntekravet för fram-tiden. Ansvarsskulden för räntebundna försäkringar är 654,3 miljoner med ett räntekrav på 2,9 % i medel-tal. Av den räntebärande ansvarsskulden består 58 % av individuella pensionsförsäkringar med mycket liten återköpsrisk.

6.2.2 Aktierisk

För aktierisker har fastställts geografiskt specificerade limiter i relation till storleken av bolagets totala place-ringsportfölj. Aktierisken sprids ytterligare genom al-lokering av aktieinnehaven i olika sektorer.

6.2.3 Fastighetsrisk

Fastighetsrisken hanteras i Livbolaget genom att pla-cera diversifierat i olika fastighetstyper i både inhemska och utländska fastigheter genom framförallt indirekta fastighetsinstrument såsom noterade och onoterade fastighetsfonder samt fastighetsbolags aktier. Fastig-hetsrisken limiteras geografiskt samt genom limiter för totala motpartsrisker.

Veritas livförsäkring

tillgångsslag Innehav

31.12.2007 neutral allokering

Aktier 20,6 % 20,0 %

Obligationer 51,4 % 58,0 %

Penningmarknad 9,0 % 2,0 %

Fastigheter 9,9 % 10,0 %

Alternativa 9,2 % 10,0 %

6.2.4 Valutakursrisk

Ansvarsskulden består praktiskt taget helt och hållet av ansvar i euro varför valutaplaceringar inte behövs för dess täckning. Enligt förordningen om täckningen av ansvarsskulden i ett försäkringsbolag som bedriver direktförsäkring kan av ansvarsskulden i en viss valuta högst 20 % täckas med placeringar i någon annan va-luta. Valutarisk tas i huvudsak via aktiemarknaden och totala valutaexponeringar i de olika valutorna limiteras av bolagets styrelse.

Placeringarna inom Livförsäkringsverksamheten är i huvudsak eurobaserade och valutariskerna är reglerade genom såväl interna som myndighetsbaserade limiter.

Related documents