• No results found

Har ni fått återförsäljarbetyg ändrade/borttagna hos prisjämförelsesidorna?

Återförsäljare A: Nej. Det har heller inte diskuterats.

Återförsäljare B: Han säger att de fått betyg borttagna, men endast sådana som inte verkar befogade. T.ex. om man upptäcker att någon satt ett omdöme, fastän denna person bevisligen

inte ens har köpt produkten hos återförsäljaren. Ofta gäller detta personer och ibland även konkurrerande företag som vill smutskasta något enskilt företag.

Återförsäljare C: återförsäljare C säger att de aldrig har fått några betyg borttagna från prisjämförelsesajterna.

Återförsäljare D: Prisjämförelsesidorna tar bort sådana betyg som man med säkerhet vet är felaktiga, säger respondenten. Detta sker ofta genom att en återförsäljare påpekar det.

11a) Vad anser du om resultatet i pristillförlitlighetsundersökningen (undersökning 1)?

b) Vad kan resultatet bero på?

Återförsäljare A: Då frågan om varför priserna inte alltid stämmer framhäver Återförsäljare A framförallt 2 orsaker. Den ena förklaringen är att prisjämförelsesidan inte uppdaterar priserna tillräckligt ofta, och detta leder naturligtvis till en del prisfel. Den andra orsaken kan bero på en viss sammanblandning av olika produkter. Han menar att det kan hända att snarlika produkter hamnar i varandras produktgrupper på hemsidan, vilket i så fall gör att både länk och pris blir fel. En del felaktigheter kan även bero på att den prisfil som återförsäljare skickar till prisjämförelsesajterna är dåligt uppdaterad.

Återförsäljare B: Anledningen att det uppkommer fel priser på prisjämförelsesidan beror på 3 anledningar enligt respondenten. Det ena är att återförsäljaren ändrar sina priser mellan två prisuppdateringar. Tex att priserna ändras på dagen och prisuppdateringen sker på natten. En annan orsak är att prisjämförelsesidorna gör en felaktig ”mappning”. Med ”mappning” avses den procedur som sker när man klickar på en länk och då länkas vidare till en produkt hos återförsäljaren. Om detta sker felaktigt länkas man till en felaktig produkt, vilket per automatik leder till ett felaktigt pris. Den tredje orsaken är att återförsäljarna skickar fel artikel- id på produkten och därmed blir även priset felaktigt. Återförsäljare B anser inte att prisfel kan bero på att återförsäljare skickar felaktiga prisfiler.

Återförsäljare C: Att det är en del felaktigheter i priserna menar respondenten beror på att priserna på återförsäljarnas webbplats rör sig väldigt snabbt. Beroende på hur snabba prisjämförelsesidorna är på att uppdatera priserna, ju bättre stämmer priserna menar han.

Återförsäljare D: Respondenten är inte särskilt förvånad över att det är en del

prisfelaktigheter. Han menar att orsaken till detta är att det sker många prisförändringar på produkter under dagen. Därför kan det vara svårt att få med alla dessa förändringar på prisjämförelsesajterna då de ofta uppdateras på natten.

12a) Vad anser du om att det finns skillnader i antal prisfel mellan de som är kunder och de som inte är kunder?

b) Vad kan det bero på?

Återförsäljare A: Respondenten nämner här olika anledningar till vad det kan bero på. En är att de mindre aktörerna (oftast ickekunder) inte har lika god och kontinuerlig kommunikation med prisjämförelsesidorna som de större. Detta resulterar då i att uppdateringar ofta sker genom ”spindling”, vilket inte är ett lika pålitligt sätt som att skicka en prisfil. ”Spindlar” är som en slags digital robot som automatiskt letar upp produkter och dess prisuppgifter.

När man är kund kan man nämligen diskutera sig fram hur prisfilen skall se ut och vad för slags information den skall innehålla för att båda parter skall bli så nöjda som möjligt. Detta är svårt att uppnå genom ”spindling”. En annan orsak kan vara att små återförsäljare gör fel medvetet gentemot prisjämförelsesajterna. Varför de gör det kan bero på att de anser att de förlorar inkomster på prisjämförelsesidorna och där av inte vill hjälpa dem. Detta är dock bara en spekulation enligt återförsäljare A.

Återförsäljare B: Denna respondent vet med sig att ickekunder inte underhålls på samma sätt som kunder hos pricerunner. Han menar att deras priser uppdaterades sämre då de inte var kund hos dem. Om man använder ”spindling” resulterar det att priserna blir svårare att uppdatera säger han. Informanten avslutar med att säga att det ligger i prisjämförelsesidornas intresse att uppvisa så trovärdiga priser som möjligt. Därför borde de arbeta bättre med prisuppdateringar mot de ickebetalande kunderna anser återförsäljare B.

Återförsäljare C: Anledningen till denna skillnad kan enligt respondenten vara att om man är betalande kund så får man lite mer gällande bland annat bättre kommunikation och bättre service.

Återförsäljare D: Informanten säger att en anledning till dessa skillnader är att de som är ickekunder inte har samma engagemang eller fokus som de som är kunder. Om man vill att prisjämförelsesidorna ska visa korrekta priser får man anstränga sig som återförsäljare menar han. Detta kan göras genom att skicka en bra och strukturerad prisfil till prisjämförelsesidorna säger återförsäljare D. Att låta prisjämförelsesidor ”spindla” priser på återförsäljares

webbsidor är inte är lika säkert säger han. Respondenten säger vidare att

prisjämförelsesidorna prioriterar kunder framför ickekunder. Det är inte alls konstigt då prisjämförelsesidorna ägnar sig åt en affärsdrivande verksamhet, säger han.

13) Varför finns det en differens mellan kunders återförsäljarbetyg och ickekunder

Related documents