• No results found

Haspelhuvud

In document Haspelsystemet Camcoil 1500 (Page 32-54)

4. Utvärdering

4.3 Haspelhuvud

Det befintliga utseendet bevarades i den grad det gick. Själva formen på nav och öra är den samma men ändringar i dimensioner har gjorts. Då kontroll visade att man inte behövde använda sig av tumregeln de hade för att dimensionera navet. Även de distanser för hydraulcylindrarna som tagits fram har liknande utseende fast andra dimensioner.

Önskat var att kollapseringsmöjligheten blev så stor som det möjligen gick för att spänningen i plåten i inte skulle överstig sträckgränsen i materialet.

Fortsatta undersökningar kan göras gällande att byta ut plåten i manteln mot färdiga rör i rätt dimension eller gjutna ringar. Det skulle kanske ge möjlighet till bredare haspelhuvuden eller en större godstjocklek

4.4 Stativ

Utseendet på befintligt stativ har försökt att bevarats. Dimensionerna har dock ändrats då vi behövde ett högre stativ. Även materialet i balkarna har bytts till ett med högre sträckgräns, då påfrestningen är högre på grund av den tunga lasten.

4.5 Lager

Lagren uppfyller de funktionskrav som finns och är framtagna för att klara av den

lagerpåverkande kraften samt ha en rimlig livslängd. Livslängden är något överskattad då ingen hänsyn till arbetsmiljö är tagen.

Ett förslag till förbättring nu när en färdigmodellerad prototyp finns är att ta kontakt med SKF och fråga om mer lämpade lager kan användas.

4.6 Stöd

Funktionen uppfyller sitt syfte. Då det skulle gå att gömma undan hydraulcylindern och stödarmen vid hopfällt läge. Stödet blev lite högt på grund av att man skulle kunna transportera laddvagnen samtidigt som stödet användes eller var nedfällt.

Beräkningarna på leden bör kontrolleras en extra gång. Då osäkerhet finns om de satta randvillkoren är korrekta.

4.7 Laddvagn

Laddvagnen är framtagen efter de begränsandekrav som ställs på den.

Med tanke på att endast en återförsäljare svara på förfrågan så borde de andra kontaktas igen för att pressa ner priset.

Slutsatser

De mål som ställdes på den nya Camcoilen i inledningen är uppfyllda. Arbetsgången har fungerat som planerat. Detalj för detalj studerades. I den nya konstruktionen används även så enkla detaljer som möjligt. Det för att inte förlora Camcoilens enkelhet och förtroende. Då sloganen är ”genialiskt enkel”.

Beräkningarna som gjorts på axel, stöd, haspelhuvud mm har granskats och kontrollerats ett flertal gånger och visat ett bra resultat.

3D modelleringen och ritningsunderlaget som tagits fram på det nya haspelsystemet fungerade utan större komplikationer och en slutlig modell kunde sammanställas. Stödfunktionen som tagit fram uppfyller den enkelhet som är det genomgående temat i Camcoilen. Då den är uppbyggd av så få detaljer som möjligt. Färdiga balkar har använts i den mån det går.

Arbetet kan eventuellt ha strukturerats upp på ett lite annorlunda sätt då vissa detaljer fick ändras på grund av efterföljande detalj. Detta ledde till komplikationer då lager skulle väljas. Det lager som valdes medförde att axeln blev överdimensionerad. Detta var dock nödvändigt då mindre lager krävde mindre axel.

Även vid konstruering av stödet så fick delar ändras.

Något som man kan jobba vidare på är om det går att ersätta plåten till manteln med gjutna ringar eller rör. Detta kan vara nödvändigt om man vill öka plåttjockleken.

Motorn och växellådan som togs fram är inte helt optimal då det tillkommer kedjeutväxling. Vilket inte var önskvärt från företaget. Detta är något som kan undersökas vidare i kommande utredningar.

Det arbete som utförts har fungerat bra. Resultat som togs fram tillfredställde både uppdragsgivare och författare.

Tackord

Författarna till denna rapport vill tacka personalen på Camatec Industriteknik AB för all hjälp som getts då det uppstått problem. Ett stort tack riktas även till våra handledare Peter

Wigarthsson, Lennart Andersson på Camatec Industriteknik AB och Lasse Jacobsson vid Karlstads universitet.

Referenslista

Böcker, kataloger och broschyrer

[1] Björk Karl. Formler och tabeller för mekanisk konstruktion. Femte upplagan. Spånga Tryckeri, 2003

[2] Bengt Sundström och övriga författare (1999). Handbok och formelsamling i

hållfasthetslära. Andra upplagan. Södertälje. Fingraf AB. Instutitionen för hållfasthetslära. [3] SKF, huvudkatalog, (www.skf.se, 080513)

[4] Tollok, katalog för klämbussning, (www.tollok.com, 080513) [5] Stacke hydraulik med ledlageringsinfäste, DA250, datablad (www.stackehydraulik.com, 080513)

[6] Tibnor, katalog för konstruktionstabeller (1996). Tredje upplagan. [7] Internordic bearings, prislista 2007.

Examensarbeten

[7] Fredrik Olofsson och Helena Mattsson (2006). Struktuering och produktuppbyggnad av Camcoil. Examensarbete vid maskiningenjörsprogrammet. Instutitionen för

ingenjörsvetenskap, fysik och matematik. Karlstads universitet.

[8] Andreas Nyström och Andreas Blomqvist (2004). Moduluppbyggt haspelsystem Camcoil. Instutitionen för ingenjörsvetenskap, fysik och matematik. Karlstads universitet.

[9] Martin Lundberg (2002). Konstruktion av haspel för plåtband. Instutitionen för ingenjörsvetenskap, fysik och matematik. Karlstads universitet.

Företagsprojekt

[10] USAB, avhaspel prototyp [11] TR-01-103

Bilaga 1

Bilaga 5.1

Bilaga 5.2

1 styck Tappväxelmotor

Short description Camcoil drivmotor

Typ SK9382A B GH-180LX/4 TF F

Motoreffekt 22 kW

Utgående varvtal 1450/13 min-1 Utgående moment 16162 Nm Driftsfaktor 1,6 Utväxling 115,57 Driftsart S1 Isolationsklass F Kapslingsklass IP 55 Spänning 400/690V, 50 Hz Märkström: (400V) 44 A

Utgående axel Diameter = 120 mm (hålaxel)

Byggform H1/M1 (se Skiss) Kopplings dosans läge 1

Kabelgenomföring I Vikt ca 779 kg utan optioner

Smörjning Mineralolja ISO VG 220, ca. 73 liter Ytfärg RAL 7031 grå

Växelutförande Hålaxel, fläns B14 (A)

Växeloptioner H: Täckkåpa

G: Gummibussningar

B: Montagebricka

DR: Tryckluftventil

Motoroptioner F: Separatfläkt 1x230V eller 3x230/400V TF: Termistor (kalledare) 3x155°C

Pris per styck SEK 116 600,00 Brutto + moms

Katalog G1000 Leveranstid ca. 3 - 4 veckor

Bilaga 7.7

Utmattningsberäkningar Axel: 05 , 4 44 , 76 310 max 2 . 0 = = = σ Rp Sstatisk max max σ σur utmattning S = f r ur ur k k × = σ σ max MPa ur 345,45 1 , 1 270 max = = σ 3,2 44 , 76 45 , 245 = = utmattning S Stativ: 29 , 2 155 355 max 2 . 0 = = = σ Rp Sstatisk Stödled: 4 , 1 250 350 max 2 . 0 = = = σ Rp Sstatisk

In document Haspelsystemet Camcoil 1500 (Page 32-54)

Related documents