• No results found

heltransistoriserad fick bu ren radiostation

från Saab

Den

av Svenska Aeroplan AB (Saab) i Linköping utvecklade fickburna radio·

stationen »Pocket» är avsedd för dubbel-sidig korthållsförbindelse och har Kon-struerats i första hand för professionellt bruk vid institutioner och industrier. Ap-paratens robusta och synnerligen miljötåli-ga utförande gör att den tål de extrema påfrestningar som kan förekomma vid an-vändning inom brandväsendet, i gruvor, på bangårdar etc.

Följande data ansågs önskvärda för en apparat av detta slag:

Apparaten skulle kunna användas på frekvenser inom bandet 25-45 MHz, såle-des även på privatradiobandet. Räckvidden skulle vara minst l km vid fri sikt och minst 200 m i oländig terräng. Dimensio-nerna skulle vara så små att apparaten bekvämt kunde bäras i handen och stoppas i en ficka. Vikten borde inte överstiga 0,5 kg. Vidare borde apparaten tåla slag, vara vattentät och tåla temperaturvariationer från -20° upp till +50°C. Antennen

skul-le inte få vara för skrymmande, den skulle vara ca 75 cm lång och utdragbar. För att apparaten skulle bli så enkel att handha som möjligt skulle inga andra kontroller finnas än en omkopplare för sändning-mottagning. Drivkällan skulle utgöras av. en laddningsbar ackumulator.

Apparatens blockschema

Då arbetet på Pocket-stationen igångsattes 1959 och tillgänglig litteratur genomgåtts visade det sig att det iu'te fanns mycket att hämta ifråga om schemalösningar - nu-mera har ju åtskilligt kommit fram ifråga om miniatyrstationer. Experimentarbetet blev därför ganska omfattande. Så små-ningom framkom det blockschema för ap-paraten som visas i fig. L Omkopplarsek-tionen OlA skiftar antennen mellan mot-tagare och sändare.

Omkopplaren ligger normalt i mottag-ningsläge, men skiftas till sändningsläge då en tangent på apparatlådan intryckes.

Batterispänningen påkopplas automatiskt

genom omkopplaren 02, då mikrofonen an-slutes till apparaten.

En hel del schemaproblem uppstod.

Exempelvis visade det s~g att man i motta-garen i början förutom rätt signal kunde höra flera rundradiostationer. Vid analys visade sig felet ligga i lokaloscillatorn, vars styrkristall, som skulle svänga på 3:e ton, även svängde på grundton och 2: a tonen.

Detta visade sig svårt att komma ifrån i transistorkopplingar. Av ett flertal olika kopplingar var det endast två som sakna-de sakna-denna' tensakna-dens inom hela sakna-det tempera-turområde apparaten skulle arbeta och vid de spänningsvariationer som den använda strömkällan uppvisade. A v de två kopp-lingar som även vid transistor byten visade sig ge tillfredsställande resultat var den ena alltför »exklusiv». Den andra, betyd-ligt enklare kopplingen, visas i fig. 2.

Transistorn av germanium typ har i den-na koppling, med kristallen som återkopp-lingselement, väl stabiliserad arbetspunkt och visar ingen tendens att svänga på

an-RADIO OCH TELEVISION - NR 9 - 1962

61

Fig l

Blockschema för miniatyrradiostationen »Poc·

ket» från Saab.

Fig2

Schema för styroscillatorn i »Pockett>. Som synes användes ett basjordat steg. med modu·

leringsspänningen påförd basen. Denna kopp·

ling visade sig vara den enda som arbetade tillfredsställande med övertonskristall.

Fig 3

större än Cl för att rätt återkopplingsgrad skall erhållas. Reaktansen hos C3 bör vara bara någon ohm, varför C3 bör vara av låg-induktiv typ och ha korta tilledningar, exempelvis en keramisk skivkondensator med låg temperaturkonstant. Det kan i det-ta sammanhang nämnas att näsdet-tan alla ke-ramiska kondensatorer har flera parallell-resonanser (som dessutom driver med tem-peraturen), vilket kan göra kondensatorer-na odugliga för avkoppling.

Oscillatorn i fig. 2 svänger för arbets-spänningar mellan 4 och 20 V utan om-trimning.

Vid ett försök att erhålla bästa verk-ningsgrad erhölls med en ordinär transis-tor P"t=55 mW i 50 ohm vid 93 mW till-förd effekt, dvs. 7J~60%! Denna oscillator gav ungefär samma uteffekt vid -32°C som vid +25°C, men uteffekten minskades ungefär 3 dB vid +55°C och oscillatorn slutade svänga vid +60°C.

Anpassningen mellan effektsteg och an-tenn utfördes med :l-filter, som gav mindre effektförlust än parallellresonanskrets och kopplings slinga.

Då mottagaren saknar yttre volymkon-troll fordras synnerligen effektiv automa-tisk förstärkningsreglering. Detta har upp-nåtts dels genom ett separat förstärkarsteg för AFR-spänningen och dels genom att de reglerade transistorerna har spännings-delare i baskretsen för basförspänningen.

Se fig. 3. Detta betyder någon mA ström-förlust men ger effektiv reglering över hela temperaturområdet. För att AFR-reglering-en inte skulle förskjuta MF-stegAFR-reglering-ens reso-nansfrekvens, inlades ett keramiskt band-passfilter för mellanfrekvensen mellan blandare- och MF-steg. Före detektorn in-sattes dessutom en extra MF-krets.

Mekanisk konstruktion

Antennen är i normal utförande en robust hopskjutbar teleskopantenn, som lätt kan gängas på och av apparatlådan. Det visade sig att teleskopantennen trots sin robusta utformning kan klämmas, bockas och för-störas vid hårdhänt behandling. För sådana

»hårdhäntat> applikationer har det gjorts ett speciellt glasfiberspö som antenn, som är mycket härdig men ej hopskjutbar.

Talgarnityret vållade livlig diskussion.

Fördelen med detta i stället för högtalare, sjösätt-ning, bogsering) i omgivning med hög bul-lernivå (vid varv där man arbetar med nithammare, vid flygplansprov, i gruvor) -om behövligt tillsammans med öronskydd och skyddsmask. Med ett talgarnityr be-stående av strupmikrofon och ·örlur har man hela tiden båda händerna fria utom just när man sänder, då ju ena handen blir upptagen. Nackdelen med detta är att man hela tiden måste bära apparat och garnityr på sig för att när som helst kunna svara på anrop. För att eliminera dl!nna olägen-het har en tillsats konstruerats, som man kan ställa ifrån sig och låta stå på flera meters avstånd. Vid anrop ger apparaten en summerton, varvid man tar på sig appa-rat och garnityr och upprätthåller förbin-delsen.

Kravet på vattentäthet medförde också en hel del konstruktionsproblem. Exempel-vis fick antenngenomföringen göras av te-flon och packas med högvärdigt silikonfett.

Sändar-mottagar-kontakten har gjorts av gummi och packats i en speciell rilla. Bat-terilocket, som har bajonettfattning, har också hermetisk tätning.

62

R A D I O O C H T E L E V I S I O N - N R 9 - l 9 6 2

Fig4

Fig 5

»Pocket» med borttaget lock. Till vänster den laddnings bara acku-,!:ulat~rn.: till höger chassiet på vilket samtliga apparatkomponenter ar stots?kert m0n.!erade. r.~l hö~er omkopplaren för sändning-mottagn.mg. Den ar v~!te~tatt ut/ord, liksom antenningången och

anslutmngskontakten for oronpropp och strupmikrofon. Här användes miniatYTTadiostationen »Pocket» i en bogseringsbåt i sam-band med en sjösättning.

Stöttåligheten, som nu provats på pro-duktionsserier, har visat sig mycket god.

Hela elektronikplattan, som uppbär samt-liga komponenter för sändning-mottag-ning, är fjädrande upphängd i en U-list av gummi. Ett av prototypexemplaren hade sådan slagtålighet att lådan (utan gummi-hölje) med våldsam kraft kunde slängas i ett cementgolv och studsa flera meter högt utan att skadas.

Då antalet komponenter i apparaten är bortåt 150 st. och då mer än 50 lödstöd ingår, vilka alla skall monteras på en elek-tronikplatta med 27 cm' yta, blev miniatyri-sering nödvändig. På grund av monterings-sättet måste långa smala komponenter an-vändas. Då de elektriska egenskaperna måste vara fullg~da och priset måste hållas inom rimliga gränser, blev komponentvalet ett svårt problem. Elektrolytkondensatorer måste ratas till förmån för tantalyter, trots att prisskillnaden är minst en tiopotens ; likaså valdes högstabila ytskiktsmotstånd.

I kretsarna ingår av utrymmesskäl fast kon-densator och trimbar induktans; den sena-re - som är av Saabs egen tillverkning -har högt Q-värde och små dimensioner.

Data

Frekvensområde : 25-45 MHz Modulationstyp: AM

Kanaler: Kristallstyrd kanal Räckvidd: Mellan två

»handstatio-ner» upp till 3 km, be-roende på terrängför-hållanden. Mellan 5 W basstation och »hand-station» kan räckvid-den bli 7 km-3 mil.

Antenn: Teleskoptyp, utdragen 75 cm lång, eller glas-fiberante~n, 75 cm lång

Strömförbrukning ca 11 mA vid 12 V vid mottagning: (132 mW) Strömförbrukning 12 mA vid 12 V vid sändning: (144 mW)

Drifttid: ca 12 timmar vid konti-nuerlig drift

Strömförsörjning: DEAC-ackumulator 12.v, 150 mAh Speciellt laddnings-aggregat finnes för ap-paraten

Sändarens uteffekt: ca 50 mW (ca 80 mW på modulationstoppar-na)

Mottagarens känslighet:

Mottagarens selektivitet:

Dimension:

Vikt:

Pris:

ca 2 fl V för minst 15 dB signal-brusförhål-lande. AFR-kurvan är rak från ca 10 flY upp till 50 m V ingångs sig-nal

ca 8 kHz vid -6 dB 110X75X33 mm 0,4 kg

1195:

-RADIO OCH TELEVISION NR 9 - 1962

63

RADIOINQUSTRINS NYHETER

RADIOINDUSTRINSNYHETER • RADIO

r

Kombinerad telefonsvarare och

Related documents