• No results found

Herní vlastnosti raket

Po fyzikálních vlastnostech raket se dostáváme k dalšímu specifickému znaku a tím jsou herní vlastnosti tenisových raket. Mezi tyto vlastnosti řadím především stabilitu, komfort, sílu a kontrolu.

Pokud si chceme nějakou tenisovou raketu pořídit měli bychom správně otestovat všechny tyto vlastnosti. Každá správně vypletená raketa musí splňovat tyto základní herní vlastnosti. Tyto vlastnosti by neměli podceňovat ani rekreační tenisté. (Tenisový klub Kruh: Historie tenisových raket 2014)

Stabilita

Pokud odehrajeme míček při úderu mimo střední část rakety je potřeba mít dobrou stabilitu rakety.

Stabilita ovlivňuje chování rakety. Když budeme hrát s tenisovou raketou, která má větší úderovou plochu, můžeme se spolehnout na to, že nám odpustí vyšší procento chyb s menšími přenosy vibrací na ruku. Je zřejmé, že tuto raketu používají spíše rekreační a začínající tenisté. Profesionální tenisté používají oproti tomu rakety s malou hlavou, které vyžadují zcela přesné odehrání míčku uprostřed rakety a neodpouští skoro žádné chybné rozhodnutí. (Tenisový klub Kruh: Historie tenisových raket 2014)

Komfort

V dnešní době se vede boj mezi výrobci raket v tom, která firma bude kreativnější při tvorbě svých raket a použije větší množství příslušenství, které tlumí nárazy a vibrace. Jde o to, zaručit hráči co největší komfort rakety a zároveň se vyvarovat prostředkům, které by mohli negativně ovlivnit zdraví hráče. (Tenisový klub Kruh: Historie tenisových raket 2014)

„Mezi nejnovější systém pro tlumení vibraci patří systém Cortex od firmy Babolat. Cortex systém je technologie, která filtruje a potlačuje nežádoucí vibrace vznikající při úderu do míče. Cortex je aktivní filtr vibrací mezi rukojetí a rámem rakety. Cortex systém všechny nežádoucí vibrace o vysoké frekvenci, které nabourávají cit pro míč, utlumí a odfiltruje. Naopak nízké frekvence zajišťující cit pro míč uchová a propustí Tyto tlumící technologie společně s externími tlumítky na výpletu rakety zajišťují maximální herní komfort a kontrolu míče. Tím zpřesňují hru a zabraňují chronickému poranění hráče, jako je například tenisový loket.“ (Tenisový klub Kruh: Historie tenisových raket 2014)

Síla

Začátečníci by měli používat rakety, které jsou delší, mají větší a produkují vyvážení, které směřuje do hlavy. Tyto rakety mívají tužší a širší rám. Vyvážení do středu rakety dokáže pomoci hráči, aby úderem vyvinul na míček dostatek síly. Profesionální hráči využívají rakety pro které je typický pravý opak. (Tenisový klub Kruh: Historie tenisových raket 2014)

Kontrola

„Pro vyspělé hráče jsou vhodné rakety s lepší kontrolou, to jsou obvykle rakety s užším rámem, které je možné při úderu protáhnout dále, zlepšit dotek míče s raketou a neztratit přitom kontrolu.

Pro středně pokročilé hráče jsou nejvhodnější rakety s širším rámem, větší úderovou plochou a delším držadlem.“ (Tenisový klub Kruh: Historie tenisových raket 2014)

Rakety používané vrcholovými hráči

Tenisové rakety v moderní době poskytují celou řadu herních i fyzikálních vlastností, proto profesionální hráči spolupracují s lidmi, kteří se o vzhled rakety starají. U těchto lidí si hráči sami navrhují raketu se specifickými požadavky a přímo „ušitou“ k jejich hernímu stylu. Díky těmto návrhům se z raket vrcholových hráčů, stávají lehčí sériově vyráběné tenisové modely, které jsou volně prodejné. (Tenisový klub Kruh: Historie tenisových raket 2014)

Shrnutí

Vývoj tenisových raket se posouvá neustále dopředu. Rakety mění všechny své vlastnosti od tvaru až po materiál. Vývoj raket na tenis působí přímou úměrností, lepší raketa = rychlejší hra a tak bychom mohli pokračovat dále. V dnešní době Vám každý doporučí ideální raketu, ale každý by si měl uvědomit, že herní taktiku si každý vymýšlí a realizuje sám. (Tenisový klub Kruh: Historie tenisových raket 2014)

5 Vývoj tenisových raket

Tenisové rakety se neustále vyvíjejí. Je důležité si udělat stručný přehled o různých druzích tenisových raket za posledních sto let. Skoro každá zhotovená raketa má svého tenisového hráče, který jí nějakým způsobem proslavil. Tento stoletý přehled to víceméně potvrzuje. Všichni výrobci tenisových raket shodně tvrdí, že samotnou tenisovou raketou se člověkem tenisovým velikánem nestane. Vždy je potřeba vůle, dřina a trocha toho talentu. (Newslab 2014)

Druhy raket:

Raketa Tonet

Vznikla roku 1910. Byla vyrobena ze dřeva (dub, buk a jasan). V této době se ještě na výrobu nepoužívala lepidla, takže se raketa šroubovala a ručně vyplétala. Její parametry byly: hmotnost 379 gramů, délka 68 centimetrů a velikost hlavy byla 600 centimetrů čtverečních. Měla 22 dlouhých a 26 krátkých strun vyrobených v Austrálii z ovčích střev.

(Newslab 2014)

Raketa Prima

Vyráběla se ve 20. až 30. letech 20. století. Oproti raketě Tonet byla pružnější. Na této raketě už bylo použito i lepidlo. Bylo na ní použito také několik druhů dřeva. Jak už bylo zmíněno dřevo na ní bylo nejen šroubované, ale už i lepené. Tato tenisová raketa měla hmotnost společně i s výpletem 350 gramů byla tedy lehčí než Tonet. (Newslab 2014)

Raketa Maxply Dunlop

Vyrobena byla ve 40. letech 20. století. U této rakety už nastala zásadní změna, už se nešroubovala, ale při výrobě byla jen lepená lepidlem. Měla už modernější design a to hlavně díky protaženějšímu tvaru hlavy. Další změnou byla omotávka na konci rukojeti z přírodní kůže. Hmotnost rakety se zvedla na 382 gramů. Byla tedy nejtěžší ze zatím uvedených tenisových raket. (Newslab 2014)

Raketa Maxply Fort Dunlop

Patří mezi nejslavnější rakety historie se vyráběla v 50. až 70. letech 20. století. Hrál s ní československý tenista Jaroslav Drobný, který vyhrál Wimbledon právě s touto raketou.

Mezi další významné hráče, kteří hráli s touto skvělou raketou, patřili Australan Rod Laver, který vyhrál v roce 1969 všechny grandslamové turnaje a Rumun Ilia Nastase. Hmotnost rakety byla 390 gramů a měla 18 dlouhých a 20 krátkých strun. (Newslab 2014)

Raketa Slazenger

Tato tenisová raketa, která byla velmi podobná raketě Maxply Fort Dunlop, se vyráběla v 60. až 80 letech 20. století. Měla podobné vlastnosti, akorát byla o hodně pružnější.

Jednou z prvních raket, kde se kombinovalo dřevo s umělými pláty. Raketa vážila 390 gramů. Mezi nejznámější hráče, kteří hráli s touto raketou, patřil i bývalý československý reprezentant Tomáš Šmíd. S touto raketou opanoval v roce 1980 Davis Cup. (Newslab 2014)

Raketa Wilson Jack Kramer

Raketa, vyráběná v 60. a 70. letech 20.století, měla přírodní struny ze střev australských ovcí. Na výrobu se používalo tvrdé javorové dřevo. Měla 18 dlouhých a 20 krátkých strun.

Rukojeť byla omotána z přírodní kůže. Raketa vážila 395 gramů. Tento typ rakety nejvíce proslavil československý tenista Jaroslav Kodeš, který s ní v roce 1971 vyhrál French Open a v roce 1973 Wimbledon. (Newslab 2014)

Raketa Wilson T5000

Tento typ rakety byl vyráběn v 70. a 80. letech 20. století. Jako jedna z prvních raket byla vyrobená výhradně z ocelové konstrukce. Přestože byla z oceli, na její pružnost to nemělo vůbec žádný vliv. Na tomto typu už bylo speciální uchycení strun, tím že na okraji rámu byly otvory, které struny držely. Vyvážení rámu bylo 340 milimetrů, které bylo měřeno od držadla směrem do hlavy rakety. Její hmotnost byla poměrně nízká 360 gramů. Největší reklamu této raketě dělal Američan Jimmy Conners, který vyhrál 8 grandslamových titulů.

(Newslab 2014)

Raketa Donnay

Byla to raketa vyráběná v 70. a 80. letech 20. století. Pro její zkonstruování se používalo dřevo společně s kombinací grafitového jádra. Její hmotnost byla 371 gramů, výplet byl tvořen z 18 dlouhých a 20 krátkých strun. Vyvážení rámu bylo 325 milimetrů, měřeno od držadla směrem do hlavy rakety. Rukojeť už nebyla omotána přírodní, nýbrž umělou kůží.

Hrál s ní především švédský blonďák Bjorn Borg, který vyhrál pětkrát Wimbledon a šestkrát se radoval také na French Open. (Newslab 2014)

Adidas GTX PRO Ivan Lendl

Opět se řadí mezi jednu z nejlepších raket v tenisové historii vůbec. Byla vyráběna v 80.

letech 20. století. Přesněji v jeho první polovině. Oproti ostatním tenisovým raketám měla tři výhody. První výhodou byla oproti konkurenci byla o deset procent větší hlavy. Mezi další

výhody patřila její větší pružnost a rychlost. U tohoto typu rakety se držadlo rozdvojovalo na dvě části do takzvaného srdce. Jejím hlavním propagátorem byl, už podle názvu, československý hráč Ivan Lendl. S touto raketou dokázal vyhrát 8 grandslamových turnajů.

Nepodařilo se mu to jen u Wimbledonu. Bývalá světová jednička byla na pomyslném trůnu 270 týdnů. Hrál s touto raketou i finále Davis Cupu v roce 1980, kdy společně s ostatními členy Československa vyhrál. (Newslab 2014)

Raketa Prince Graphitte 110

S výrobou této rakety se začalo na konci 80. let a na počátku 90. let 20. století. Na rozdíl od předchozích druhů raket tedy přecházela až do 90. let 20. století. Její výplet se snížil na hodnotu 16 dlouhých a 19 krátkých strun. Velikost hlavy rakety je 710 centimetrů čtverečních a hmotnost se pohybovala na 326 gramech. Raketa byla vyráběná jen s grafitového rámu. Tento typ umožňoval delší dráhu rotace. Představiteli tohoto typu byli Američan Michael Chang, který jako nejmladší hráč vyhrál French Open a to v pouhých sedmnácti letech. Představitelkou byla Gabriela Sabatinová, která vyhrála v roce 1990 grandslamový turnaj US Open. (Newslab 2014)

Wilson K PRO STAFF 88

Tento typ rakety už se začínal podobat raketám v současné době. Raketa Wilson K PRO STAFF 88 se vyráběla na začátku 21. století. Díky vyplétacímu vzorci, který činí 16 dlouhých a 19 krátkých strun, měl tento rám dostatečnou pružnost a usnadňoval tenisovému hráči hru. Velikost hlavy je 565 centimetrů čtverečních a její hmotnost byla 363 gramů.

Šírka rámu byla 17 milimetrů. S touto raketou hrál Američan Pete Sampras. Jeden z nejlepších tenistů historie vyhrál s tímto typem rakety 14 grandslamových titulů. Nejvíce se mu dařilo na travnatém Wimbledonu. (Newslab 2014)

Wilson BLX Six – One Tour

Typ rakety Wilson BLX Six – One Tour patří k nejmodernějším raketám a její výroba se datuje od roku 2009. Tato raketa má rukojeť z umělé kůže. Má 16 dlouhých a 19 krátkých strun. Velikost hlavy je 581 centimetrů čtverečních a její hmotnost bez výpletu je 340 gramů. Novinkou této rakety bylo použití čtyřramenné stavby krčního rámu. S touto raketou hrál asi nejslavnější tenista celé jeho historie Švýcar Roger Federer. Vítěz 17 grandslamových titulů. Právě s touto raketou vyhrál v roce 2009 svůj poslední grandslam, který mu do té chvíle chyběl. Při vypadnutí Rafaela Nadala porazil ve finále Robina Soderlinga a vyhrál French open. (Newslab 2014)

Wilson BLX 95 Tour

Raketa Wilson BLX 95 Tour se začala vyrábět v roce 2010. I tato raketa, jako ostatní typy současné doby, má rukojeť z umělé kůže. Je vyrobena z 16 dlouhých a 20 krátkých strun, které jsou vyráběny ze syntetických vláken polyamidu. Doporučuje se vyplétat s napětím strun kolem 23–27 kilogramů. Velikost hlavy je 613 centimetrů čtverečních a velikost rámu je 22 milimetrů. Hmotnost rámu činí 289 gramů. Propagaci této rakety měla na starost sedminásobná grandslamová vítězka Belgičanka Justin Heninová. (Newslab 2014)

Raketa Babolat Aero Pro Drive

Raketa vyráběná mezi lety 2010 a 2011. Zápasy s ní odehrával Španěl Rafael Nadal. Na této raketě je řada moderních technologii, jako například GT technologie, která zvyšuje přesnost úderu. Další technologii je woofer systém. To znamená, že struny a raketa spolu spolupracují. U nových raket se vzorec výpletu už moc nemění. Tato raketa má 16 dlouhých a 19 krátkých strun. Hmotnost rakety je 300 gramů, délka 685 milimetrů, velikost hlavy je 645 centimetrů čtverečních.(Newslab 2014)

Related documents