• No results found

Herrljunga kommuns åtaganden enligt regionalt åtgärdsprogram för miljömålen till och med 2020

Herrljunga kommun, Box 201, 524 23 Herrljunga Besöksadress Torget 1, Herrljunga

Telefon 0513-170 00  Telefax 0513-171 33 org.nummer 212000-1520 www.herrljunga.se

Herrljunga kommuns åtaganden enligt regionalt åtgärdsprogram för miljömålen till och med 2020

Sammanfattning

Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Västra Götalandsregionen uppmanar regionens kommuner att åta sig åtgärder att arbeta med för bidra till att nå miljömålen.

Åtgärdsprogrammet berör många områden.

Alla åtaganden kommer att läggas upp på en nationell åtgärdswebb där det blir det synligt vilka aktörer som arbetar med vilka åtgärder och hur det går. Åtgärdswebben är också verktyg för den årliga uppföljningen.

I bilaga 1 finns ett formulär där åtta åtgärder är markerade. Detta är åtgärder som Herrljunga kommun redan gör.

Beslutsunderlag

Nationella miljömål, beslutade i riksdagen april 1999.

Regionala miljömål, beslutade september 2015 av Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen.

Kommunala miljömål beslutade mars 2014 av Kommunfullmäktige.

Förslag till beslut

Herrljunga kommun åtar sig att göra åtta åtgärder enligt regionalt åtgärdsprogram för miljömålen.

Namn namn, titel, organisatoriskt tillhörighet Namn namn, titel, organisatoriskt tillhörighet

Ärende 14

KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Elaine Larsson

Tjänsteskrivelse 2018-09-26 DNR KS 187/2018 899

Sid 2 av 3 Bakgrund

Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Västra Götalandsregionen uppmanar regionens kommuner att åta sig åtgärder att arbeta med för bidra till att nå miljömålen.

Åtgärdsprogrammet berör många områden.

Alla åtaganden kommer att läggas upp på en nationell åtgärdswebb där det blir det synligt vilka aktörer som arbetar med vilka åtgärder och hur det går. Åtgärdswebben är också verktyg för den årliga uppföljningen.

I bilaga 1 finns ett formulär med 83 åtgärder där åtta av dem är markerade. Detta är åtgärder som Herrljunga kommun redan gör.

De åtta markerade åtgärderna är:

KL1a) Sammanställa i vilka tätorter och på vilka gator människor är mest exponerade för partikelhalter som överskrider miljömålets precisering.

Luftmätningar görs årligen genom samarbete med Luft i Väst.

KL1b) Genomföra åtgärder för att minska höga halter av partiklar på belastade gator och stråk, t.ex. åtgärder för en minskad vägtrafik, fysisk planering för ett transporteffektivt samhälle, införande av miljözoner eller dubbdäcksförbud, gå över till vägbeläggning med låga partikelemissioner, dammbindning samt regelbunden sopning av gatorna under vårvintern.

Utvecklingsområden för bostäder planeras enbart inom 1 km från järnvägsstation. Gator sopas regelbundet under vårvintern.

KL2a) Genom tillsyn och prövning fortsätta arbetet med att minska industriernas utsläpp av VOC.

Görs genom regelbunden tillsyn av de företag som förorsakar utsläpp av VOC.

V4a) Använda brandsläckningsmetoder med fluorfria alternativ utom i de få fall när fluorinnehållande brandskum krävs. Sanera utrustning och fordon som fortsättningsvis inte ska användas för fluorerade ämnen.

Brandsläckningsmetoder med fluorerade ämnen har aldrig använts i Herrljunga, men finns i beredskap i händelse av brand vid drivmedelsstation. Tankarna är provtagna och de

innehåller inte PFAS.

BK3 Stärkt egenkontroll samt förebyggande arbete bland annat avseende fukt, mögel och ventilation i inomhusmiljön i skola och förskola samt vårdlokaler och andra boenden.

Herrljunga har haft stort fokus på fukt, mögel och ventilation vid tillsyn av skola och förskola under åren 2016 – 2018. Stora åtgärder har vidtagits, både åtgärdande och förebyggande.

Ärende 14

KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Elaine Larsson

Tjänsteskrivelse 2018-09-26 DNR KS 187/2018 899

Sid 3 av 3

BK4 Det kulturella, historiska och arkitektoniska arvet i form av värdefulla byggnader och bebyggelsemiljöer samt platser och landskap ska bevaras, användas och utvecklas. Detta kan ske exempelvis genom ett aktuellt kulturmiljöprogram eller liknande strategiskt underlag, som antas som del av översiktsplanen.

Antogs 1996, men betraktas som aktuellt då det omnämns flera gånger i den översiktsplanen som beslutades 2017.

BK8a) Samla utbildningsmaterial om miljömål och hållbar utveckling på ett överskådligt sätt och erbjuda till lärare inom för-, grund- och gymnasieskola.

Görs av bygg- och miljönämnden genom att varje år sponsra Miljöboken som ges ut till mellanstadieskolor.

BK8b) Utbilda barn och unga på för-, grund- och gymnasieskola i hållbar utveckling med ett integrerat arbetssätt över ämnesområden.

Hållbar utveckling ingår i läroplanen för både förskolan, förskoleklassen, grundskolan och gymnasieskolan. I grundskolan ingår den specifikt i kursplanerna för biologi och

samhällskunskap som centralt innehåll.

Ekonomisk bedömning

Eftersom det handlar om åtgärder som redan görs är bedömningen att inga extra medel behöver avsättas.

Motivering av förslag till beslut

I enlighet med de nationella, regionala och lokala miljömålen är det rimligt att Herrljunga kommun gör ett antal åtaganden för att bidra till att nå målen.

Bilaga 1 – Herrljunga kommuns åtaganden i samband med miljömålsarbetet.

Ärende 14

REGIONALT ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR MILJÖMÅLEN 2017-2020

I samverkan med Till kommunchefen i samtliga kommuner, samt till kommunalförbunden

Gör era åtaganden i åtgärdsprogrammet för miljömålen senast 15 oktober Vi på Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Västra Götalandsregionen vill först tacka er för att de fyra lanseringsträffarna för åtgärdsprogrammet Utmaningar för ett hållbart Västra Götal-and blev till inspirerGötal-ande möten med god uppslutning. Nästan alla länets kommuner var re-presenterade. Det var också deltagare från bland annat högskolor, ideella organisationer och näringsliv. Nu är det dags för nästa steg.

Vi ger nu er i kommunerna och kommunalförbunden möjlighet att åta er åtgärder som ni vill arbeta vidare med för att vi gemensamt ska bidra till att nå miljömålen. Åtgärdsprogrammet berör många områden. Det är viktigt att ni samordnar er och förankrar era åtaganden på lämplig nivå hos berörda politiker och chefer.

Alla åtaganden kommer att läggas upp på en nationell åtgärdswebb. Här blir det synligt vilka aktörer som arbetar med vilka åtgärder och hur det går. Åtgärdswebben är också verktyg för den årliga uppföljningen.

Ni gör åtaganden i bifogat formulär genom att markera de åtgärder ni kommer att arbeta med samt fylla i kontaktpersoner. Vi kommer att lägga in era åtaganden på åtgärdswebben under hösten 2018. I samband med det erbjuds ni en kortare utbildning i åtgärdswebben, så att ni kan rapportera er uppföljning. Det kommer vara möjligt att komplettera med fler åtaganden.

Vänligen skicka in era åtagande så snart de är förankrade, senast den 15 oktober.

Vi ser fram emot era svar!

Anders Danielsson Johanna From

Landshövding Regionchef

Länsstyrelsen i Västra Götalands län Skogsstyrelsen region Syd

Mer information om åtgärdsprogrammet hittar ni här.

Eventuella frågor skickas till miljomal.vastragotaland@lansstyrelsen.se.

Ärende 14

KL1. Minska exponeringen för höga halter av partiklar från vägtrafik i tätorter

Related documents