• No results found

Hertzbergs tvåfaktorer

Herzberg (1987) menar att arbetet kan delas upp i hygien- och motivationsfaktorer. Båda måste finnas i arbetet för att kunna skapa arbetstillfredsställelse. Motivationsfaktorer är de faktorer som motiverar de anställda till att arbeta. Däremot så måste även hygienfaktorer finnas på arbetet eftersom motivationsfaktorerna inte själva kan skapa arbetstillfredsställelse (Herzberg, 1987).

Hygienfaktorer inbegriper bland annat lön, relation till andra medarbetare, regler på arbetsplatsen och dessa relateras till arbetet externt (Herzberg, 1987). Alla respondenter uppgav att medarbetarna har en god relation med varandra, att regler och struktur är mycket viktiga på arbetsplatsen. De menar att det skulle vara svårt för medarbetarna att bli motiverade om detta försämrades på arbetsplatsen. Butikscheferna var eniga om att de inte är lönen som främst motiverar de anställda till att arbeta bra, och de kan inte påverka den så mycket men de

31

ser till att den överensstämmer med gällande avtal. Vi tycker att lönen är motiverande i olika grader beroende på löneökningen. Har man som ledare möjlighet att välja hur mycket man vill höja lönen med, kan detta leda till ökat motivation hos medarbetaren.

Motivationsfaktorer inkluderar bland annat feedback, ansvar och arbetet i sin helhet som relateras till arbetet internt (Herzberg, 1987). Butikscheferna motiverar medarbetarna med hjälp av dessa faktorer. Medarbetarna på samtliga butiker arbetar med de arbetsuppgifter de är bra på och får ett eget ansvarsområde som hen måste se till att driva utförligt. Butikscheferna ger dagligen feedback till sina medarbetare.

6 Slutsats

Uppsatsens syfte är att se hur butikschefer motiverar medarbetare i butiken, då har vi gjort avgränsningen genom att rikta in oss på livsmedelsbutiker. Detta kommer ge läsaren en inblick på hur butikschefer motiverar medarbetare. Samtliga butikschefer tycker att feedback, sammanhållning och umgänge var viktigast, här försökte butikscheferna belysa medarbetarna så att det kände sig viktiga för butiken. Butikscheferna anordnade olika aktiviteter för att kunna öka gruppdynamiken.

Synen på bestraffning skiljde sig från butikschef till butikschef. Framförallt om man jämförde svaren från Jari som är butikschef i Coop med Dennis som är butikschef i Willys. Dennis tycker inte man ska bestraffa någon, medans Jari tycker att bestraffning kan vara något bra för att det sätter riktlinjer hos medarbetarna.

Innan vi började skriva arbetet så fanns det en tanke att monetära belöningar spelade avgörande roll. Men resultatet av vår undersökning visade att andra faktorer som trivsel, samhörighet, meningsfulla arbetsuppgifter och ansvar spelade större roll för medarbetarnas motivation. De flesta butikschefer upplevde svårigheter att motivera medarbetare enbart med monetära belöningar, p.g.a. begränsade resurser.

Utövandet av makt är en faktor som inte självklart kan ses som en väg till arbetsmotivation, trots det faktum att maktutövning bland mellanchefer inom livsmedelsbutiker är en del i arbetet. Men två av tre intervjuade chefer väljer att använda den sparsamt för att inte begränsa sina medarbetare.

Slutligen kan vi konstatera att butikscheferna ger positiv feedback till medarbetarna för att motivera dom. Genom att butikschefen ser vad medarbetarna gör, förenklas arbetet med att motivera dom. Butikschefen får då en bättre inblick i medarbetarnas dagliga arbetsuppgifter

32

och kan ge bättre feedback än om han bara sitter på kontoret. Detta uppskattas troligtvis mer av medarbetarna säger samtliga butikschefer.

Trots att det finns stora likheter i de svar som vi erhållit av samtliga butikschefer kan resultatet dock inte generaliseras. Vi kan ställa oss frågan vad säger egentligen endast tre intervjuer? Denna frågeställning är relevant, eftersom detta starkt påverkar studiens giltighet. Dock har samtliga butikschefer angivit samma faktorer som är centrala för arbetsmotivationen och samtliga tycker lika i de flesta frågor som ställts under intervjuerna, vilket givetvis stärker studiens trovärdighet och relevans. Studien som vi har gjort visar mer nyanserad resultat av vad som kan bidra till medarbetarens arbetsmotivation. Därmed kan vi säga att studien har lett fram till att besvara uppsatsens problemformulering och syfte.

Fortsatt forskning

Vi har intervjuat flera butikschefer och fått se hur de motiverar sina medarbetare. Vi har bara fått butikschefernas syn på hur de motiverar medarbetarna, men vi har dock inte gått in på om medarbetarna blir motiverade utav butikschefernas agerande. Vi är medvetna om att vi har för få intervjuade butikschefer för att kunna dra en generell slutsats, men vi har ändå fått ett bra resultat. Då vi enbart har fokuserat på butikschefens perspektiv på hur han motiverar sina medarbetare, så finns det möjlighet till fortsatt forskning för kommande företagsekonomiska forskare. Forskarna har en möjlighet i senare studier att kunna undersöka om dessa medarbetare verkligen blir motiverade utav butikschefens agerande, genom att intervjua medarbetare samt fler butikschefer.

33

Referenslista

Tryckta källor

Andersson T. & Kazemi A, Tengblad S., Wickelgren M. (2013) Uppdrag att leda i butik. Liber AB

Abrahamsom, B & Andersen. J (2000). Organisationer. Malmö. Liber AB

Bontis, N. & Serenko, A. (2007). The moderating role of human capital management practices on employee capabilities. Journal of knowledge management, Vol. 11, No. 3.

Bruzelius, Lars H. & Skärvad, Per-Hugo (2011) Integrerad organisationslära, Lund, Studentlitteratur.

Bryman, A. & Bell, E. (2013). Företagsekonomiska forskningsmetoder. Stockholm: Liber.

Dickson, W. J. (1973). Hawthorne experiments. In C. Heyel (ed.), The encyclopedia of

management, 2nd ed. (pp. 298-302). New York: Van Nostrand Reinhold.

Frey, B.S. & Osterloh, M. (2002). Successful Management by Motivation: Balancing Intrinsic and Extrinsic Incentives. Springer-Verlag Berlin Heidelberg. E-book, available at: http://www.google.se/books?hl=sv&lr=&id=ScTvqTbKB7IC&oi=fnd&pg=PR5&dq=motivat

ed+employees&ots=FMekMmWjOq&sig=fbbXtFUiqiWEDf9RpX8k--9fYak&redir_esc=y#v=onepage&q=motivated%20employees&f=false (accessed 4 April

2014).

Granbom, A-K. (1998) Att motivera till hälsa, Lund: Studentlitteratur AB

Garg, Pooja & Rastogi, Renu, New model of job design: motivation employees’ performance, Journal

of Management Development, Vol. 25 No. 6, 2006, s. 572-587.

Hasselberg, C. & Sjöberg, E. (2012). Räcker en klapp på axeln? – En studie om trivsel och

arbetsmotivation. Kandidatuppsats, Högskolan Borås/ Institutionen för pedagogik.

34

Herzberg, F. (1987). One More Time: How do you motivate your employees? Harvard

Business Review, pp. 88-99.

Hong Tan, T. & Waheed, A. (2011). Herzbergs motivation-hygiene theory and job

satisfaction in the Malaysian retail sector: the mediating effect of love of money. Asian academy of management journal. Vol.16, No.1. P. 73-94. Online version:

http://mpra.ub.uni-muenchen.de/30419/ (accessed 6 Maj 2014).

Jacobsen, D.I. (2002). Vad, hur och varför? Om metodval i företagsekonomi och andra

samhällsvetenskapliga ämnen. Lund: Studentlitteratur AB.

Jacobsen, D.I. & Thorsvik, J. (2007). Hur moderna organisationer fungerar. Lund: Studentlitteratur AB.

Jönsson, S. & Strannegård, L. (2009). Ledarskapsboken. Malmö: Liber AB. Kreitner, R. (1995). Management (6th ed.). Boston: Houghton Mifflin Company.

Lind Nilsson, I. Gustafsson, L. (2006) Ledarskapets inre och yttre resa. Lund, Studentlitteratur

Lindfors, Johansson, M. (1993). Att utveckla kunskap, om metodologiska och andra vägval

vid samhällsvetenskaplig kunskapsbildning. 1:a uppl. Lund: Studentlitteratur

Lindner, J.R. (1998). Understanding Employee Motivation. Journal of Extension, Vol. 36, No. 3. http://www.joe.org/joe/1998june/rb3.php/index.php

Martin, A. (2007) “Everyday Leadership.” Center for Creative Leadership.

Maslow, A.H. (1943). A Theory of Human Motivation. Classics in the History of Psychology. Available at: http://psychclassics.yorku.ca/Maslow/motivation.htm. (Accessed 26 January 2012).

Miner, J.B. (2005) Organizational Behavior, 1: Essential Theories of Motivation and

Leadership. New York: M.E Sharpe, Inc.

McClelland, D. (1987). Human Motivation. Camebridge: Camebridge University Press.

35 Press.

McGregor, Douglas (2006): The Human Side of Enterprise, Annotated edition, McGraw-Hill. Nilsson B. Waldemarson A.-K. (2011) Kommunikation för ledare, Lund, Studentlitteratur. Ramlall, S. (2004). A Review of Employee Motivation Theories and their Implications for Employee Retention within Organizations. The Journal of American Academy of Business, Vol. 5, No. 1.

Samuleson L. A. (2004) Controllerhandboken, Stockholm: Industrilitteratur

Simon, S.S. (2011). The Essentials of Employee Engagement in Organizations. Journal of

Contemporary Research in Management, Vol. 6, No. 1.

Elektroniska källor

Elektronisk 1: Ica Nära Enhörna

Available at: http://www.Ica.se (Accessed 15 April 2014) Elektronisk 2: Coop Södertälje

Available at:

http://www.coop.se/Globala-sidor/om_coop/Nyhetsakriv-Coop/Valkommen-till-matbutiken-som-ags-av-dig/ (Accessed 15 April 2014)

Elektronisk 3: Willys Södertälje

36

Bilagor

Related documents